jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy(...)należy to zrobić) oddaje smak wywarowi. Mięso wrzucane do wrzątku „zamyka” smak w środku i zatrzymuje soki. Podobne przepisy Perliczka w pomarańczowej marynacie Jesienny pieczony udziec indyka Krem szparagowy biały Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important
Pociąg Do KuchniKiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki 1 dynia hokkaido 1 marchewka 3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka szczypt chilli Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy(...)dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę. Chwilę dusimy i dorzucamy skrojoną dynię. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. 20 minut. Wszystko blendujemy, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy do miseczek, ozdabiając jogurtowym kleksem i oprószając szczyptą chilli. O dobroczynnym właściwościach dyni można przeczytać
My Chcemy Jeśćmniej więcej tak : 1 szklanka gęstego puree z 800g dyni (całej , ze skórą i pestkami)PRZYGOTOWANIEDynię kroimy na kawałki (ćwiartki, ósemki lub mniejsze - w zależności od wielkości warzywa). Usuwamy pestki i włókna pozostawiając skórę i zwarty miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około(...)możemy zamknąć w słoikach i zapasteryzować.Ja zwykle jednak mrożę - 1 szklanka puree na woreczek strunowy. Puree możemy wykorzystać zimą (i nie tylko) np. w takich przepisach :- zupa krem z dyni z curry i imbirem - dyniowe ciasto z orzechami - gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem- placuszki dyniowe z brzoskwinią i karmelemSMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjejuż od najmłodszych lat zaglądałam do garów. Mama, gotując zupę, trzymała mnie na ręku, drugą mieszając, by nic się nie przypaliło. A stary, pożółknięty gruby zeszyt, rodzinna biblia kulinarna, towarzyszy mi do dziś. Przepis na krem z pietruszki powstał na drodze inspiracji innymi przepisami ze wspomnianego wyżej zeszytu. KREM Z PIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji(...)sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem. Podaję z kilkoma kroplami oleju lnianego i listkiem bazylii. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijest kilkukrotnie droższa. No, ale mogę się mylić. W każdym razie kupiłam ją, aby spróbować jak smakuje. Najprościej zrobić zupę, a żeby podkreślić jej intensywny kolor, padło na krem. Moja marchewka okazała się bogata w swój naturalny barwnik i krem wyszedł w tak intensywnym kolorze, że wygląda jakby był z buraczka 😊 W smaku też odrobinę go przypomina. Takie połączenie buraka(...)plastry. Ja użyłam obieraczki do warzyw. Każdy plaster lekko natłuścić oliwą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i, jeśli to możliwe, z włączonym termoobiegiem. Podpiec marchewkę aż zacznie się bardzo delikatnie rumienić. (Trzeba jej pilnować, bo szybko może się przypalić.) To naprawdę jest zupa z fioletowej marchwi
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: - 3 czarne rzepy - 1 korzeń pietruszki - 1 cebula - por - biała część - 2 ziemniaki - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - 2 litry wody - 4
Szkrab Je SamKolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku
MarciochaKucharzyPyszne, jesienne, rozgrzewające, idealne. :) Więcej nie trzeba mówić. Składniki: 1 duży kalafior 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego
Brzuszki ŁakomczuszkiNo i prosze na chwile wrocilo lato. Przez minione dwa dni delektowalam sie sloncem i ladna pogoda. Wyletnilam tez domowe menu.Jednak dzis podobnie jak przed tygodniem
Przysmaki Karolkiprzygotowałam dzisiaj pierwszy, bardzo smaczny koktajl owocowo-warzywny. Blender stojący Amica BTK 5011 IN o mocy silnika 800 W pozwala na przygotowanie nie tylko koktajli. Świetnie poradzi sobie z zupami, kremami, napojami i kruszeniem lodu. Pojemność szklanego kielicha to 1500 ml. Pokrywa blendera wyposażona jest w miarkę do odmierzania składników. To bardzo stylowy niezbędnik kuchenny każdej Pani domu. Elegancki(...)porcję posypujemy ½ łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczką płatków owsianych górskich. Jesienią jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Wrzesień to najlepszy czas na wzbogacenie naszej diety o większą porcję owoców i warzyw. Miksujmy więc koktajle, dla zdrowia i urody, najlepiej przez cały
Moja smaczna kuchniaSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - szpinak świeży lub mrożony (ok. 30 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbędziemy musieli zaśpiewać "Addio, pomidory!", bo właśnie wtedy skończą się te gruntowe, dojrzałe w słońcu i ogrzane jego ciepłem. Żeby dobrze wykorzystać ten czas, możecie zrobić krem pomidorowo-paprykowy. Gorąco polecam! Swoją zupę ugotowałem na kurczaku, ale w wersji bez mięsa jest ona równie smaczna. Składniki (na duży garnek): 2 ćwiartki kurczaka pęczek włoszczyzny 10 dużych pomidorów 4 czerwone papryki(...)minut. Dodać pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i pomidory. Doprawić mieloną papryką - słodką i ostrą - tak by smak papryki zdominował smak pomidorów i gotować jeszcze ok. 15 minut. Warzywa i mięso wyjąć łyżką cedzakową, nieco przestudzić i zmiksować, po czym ponownie dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną bazylię i gotować jeszcze ok. 5 minut. Zupę podawać
W SMAKZupki krem ostatnio często goszczą na moim stole. Powstała kolejna z dyni i cukinii z dodatkiem nieznanej mi dotychczas przyprawy - czubrycy zielonej. Zupka wyszła naprawdę przepyszna
Monia miesza i gotujeZupa krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia Sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy(...)cebulą. Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie. Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy
Miód i pieprzSezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion
Smakowity Blog Kulinarny