Pomysł na szybki, zdrowy obiad - zupa pieczarkowa z sezamem i groszkiem ptysiowym :) Składniki: 250g pieczarek 1 l bulionu warzywnego 100g serka śmietankowego 4 łyżki oleju sezamowego
CzarnawisienkaDzisiejszy obiad zajął mi 15 min bez kitu, chyba jest to najszybsza zupa świata. A do tego bardzo smaczna, delikatna i zapewne kochana przez dzieci
pieprzny smaczekPowstało ostatnio troszkę smakołyków kuchni meksykańskiej, ale to póki co ostatni, którym się z Wami podzielę :) Ostra zupa z dodatkiem cieciorki rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Składniki
Kuchnia w czekoladziestrzał w dziesiątkę! Były nie tylko smaczne ale i wyglądały fenomenalnie! Trzeci sposób w jaki wykorzystałam fioletowe ziemniaki to zupa krem. Dzięki ich barwie uzyskała ona piękny i oryginalny kolor. W smaku bardzo przypominała klasyczny krem z ziemniaków Fioletowy krem ziemniaczany Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków 2 małe ziemniaki (zwykłe) 1 litr bulionu 2 łyżki octu jabłkowego (lub balsamicznego(...)kostkę. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy posiekany drobno czosnek i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy je przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem, dodajemy ocet (aby zachować ładny kolor), zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut). Ugotowane warzywa ściągamy z ognia i wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy
PatiGotujezupę z marchewki. Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1 L bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka startego imbiru masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę razem z marchewką, na koniec dodać czosnek. Dusić przez 15 minut, aż warzywa będą(...)przemieszać. Po tym czasie wlać bulion, dodać imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 15 minut. Całość zmiksować na krem, na koniec dodać śmietanę i wymieszać, ew. doprawić jeszcze sola i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany
magiczna kuchnia KasiDużo nauki i wiele obowiązków. Póki co, zapowiada się ciężki tydzień. Niestety nie mam czasu na rozpisywanie się, lecz mimo wszystko wstawię smakowity, rozgrzewający przepis na zupę krem. Dzisiaj na szybach samochodu zastałam szron, jest coraz zimniej, więc taka zupka będzie jak znalazł. Ogłaszam ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1,25l bulionu(...)uważajcie, by nie przesadzić! ) Przygotowujemy bulion. Dynię kroimy na pół, wydrążamy, kroimy w "uśmieszki", obieramy i kroimy w kosteczkę. Batata obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa gotujemy w bulionie do miękkości ok. 20-25 minut. Dodajemy ząbki czosnku, przyprawy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody w celu rozrzedzenia zupki. Dekorujemy suszoną
Be Fit Be Strongostatnio mamy pod dostatkiem. Zupy kremy są proste i szybkie do przygotowania. Nie potrzeba do nich dużej ilości składników, wystarczy kilka. Lato i początek jesieni to czas własnie takich zup, przynajmniej w moim domu. Składniki: 2 średnie pietruszki 2 większe kalarepki 1 średnia cebula 150 ml mleka 3 łyżki masła do zupy listki szałwii - po kilka na porcję(...)pokroić w średnią kostkę. Zeszklić na maśle. Pietruszkę i kalarepkę opłukać, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do zeszklonej cebuli, poddusić. Dolać wody w takiej ilości, żeby zakrywała warzywa. Ugotować na niewielkim ogniu do miękkości. Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, wlać mleko i wymieszać. Listki szałwii opłukać i osuszyć. Masło roztopić na patelni, dołożyć listki
Codzienna kuchnia niecodziennadopuszczać do stanu odwodnienia organizmu, co zrobić jednak, jeśli już do niego dojdzie? Otóż w zależności od stanu mamy kilka możliwości: – podawanie wody do picia, pokarmów płynnych (zup, owsianek, kaszek) oraz niewielkich słonych przekąsek typu krakersy. Te ostatnie pozwolą na uzupełnianie strat sodu, szczególnie przy wysiłku fizycznym. Nie należy podawać alkoholu!! – stosowanie doustnej terapii nawadniającej – ORS. Jest(...)chlebowy – mleko o obniżonej zawartości tłuszczu – fermentowane napoje mleczne – woda z kiszenia ogórków/buraków – sezonowe warzywa o dużej zawartości wody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych superprzepis – idealny
Kate's KitchenIdealne jako jedno z dań wielkanocnych. W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go
MarciochaKucharzyDziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki(...)selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki(...)oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć do uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut. Można podpiec przed podaniem. Przyozdobić prażonym sezamem. Podawać ze świeżą bagietką lub innym ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja KuchniaPysznie świeża, zjawiskowo zielona i oryginalna w smaku zupa. Moje kochane dzieci nazywają ją zupą " szrekową". Dodatek migdałów i sera mascarpone czyni ja naprawdę zjawiskową
Malinowe Pocałunkiłóż do miseczki, posyp pokrojoną figą i kilkoma jagodami. Jeśli nie lubisz lodów, możesz zrobić zwykły koktajl owocowy. KOLACJA K:204.3 / B:5.9 / T:7.5 / W:26.0 / Bł:10.8 ZUPA KREM Z MARCHEWKI LUB DYNI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta(...)Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta) Por – 70 g (0.5 x Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę pokrój w talarki a ziemniaki i cebulę-w kostkę, pora i czosnek pokrój w cienkie plasterki. 2. Przełóż warzywa do garnka, dodaj oliwę i duś ok. 10 minut
Powiedz dietom niePyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni - doskonała na jesienne i zimowe chody :) SKŁADNIKI 1,2 kg dyni (ze skórką i pestkami) 1 cebula 5
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 1 duża cukinia 2 cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pół topionego czosnkowego serka "Sertop" sól, pieprz, tymianek bulion drobiowy 2-3
Gaździnka warzy