Pomału wracam w łaski zup. A korzystając z sezonowych pomidorów powstał smakowity krem. Składniki -1 kg dojrzałych pomidorów -1 duża cebula -4 ząbki czosnku -kostka rosołu drobiowego -sól, pieprz, słodka papryka -natka pietruszki -2-3 dag masła osełkowego Przygotowanie Dokładnie umyć pomidory i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli mają bardzo grubą skórkę, można wcześniej lekko je sparzyć i obrać). Obrać(...)cebulę i czosnek i pokroić w kostkę. W garnku podgrzać oliwę, włożyć warzywa. Dodać masło i przyprawy. Rosół drobiowy rozpuścić w wodzie i dodać do garnka. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje większość płynów. Delikatnie zmiksować blenderem. Na talerzu ozdobić natką pietruszki. Smacznego
Zielona Kuchniatheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Już od kilku dni chodziły za mną jakieś kwaśne smaki. Postanowiłam, że będzie to zupa ogórkowa. Ale nie taka tradycyjna pokrojona w kosteczkę ale podana w formie kremu. Powiem Wam, że bardzo mi smakowała Składniki: 1200 ml wody u mnie bulion 5 średnich kiszonych ogórków 2 marchewki 2 średnie ziemniaki(...)kawałek selera oraz zielonej części pora świeży koperek 2-3 łyżki oleju 2 łyżki masła świeżo mielony pieprz 2-3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy opcjonalnie jogurt grecki Wykonanie: Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Warzywa oprócz ogórków podsmażyć na oleju do lekkiego zeszklenia warzyw po czym zalać bulionem dodać przyprawy. Tarte ogórki zasmażyć
W garach u GosiOdrobina curry zaostrza zupę, a grillowane, soczyste plasterki jabłek cudnie zgrywają się z chrupiącymi pestkami dyni. Muszę powiedzieć, że od teraz będzie to jedna z moich ulubionych zup - idealnie rozgrzewająca, z charakterem.Zupa krem z pietruszki z jabłkiemSkładniki:(na 4 porcje)2 łyżki masła1/2 dużej cebuli2 ząbki czosnku650 g pietruszki1 jabłko1 l bulionusólpieprzdodatkowo:1 jabłko2 łyżeczki curry w proszku20 g pestek(...)Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Pietruszkę i jabłko obrać, pokroić w kostkę.Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać pietruszkę i jabłko, smażyć, aż wchłoną tłuszcz. Zalać warzywa bulionem, gotować na średnim ogniu 30 minut, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem do smaku.Jabłko umyć, pokroić w plastry o grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepisów na zupy dyniowe jest teraz bardzo duża ilość, różnych, pysznych, na ostro, na słodko jak kto lubi i chce. Ja swoją dzisiejszą zupę znalazłam u
Moje Małe CzarowanieBardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu. Składniki: 700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu warzywnego 200ml(...)mleka Do podania: tarty parmezan, oliwa z oliwek, natka pietruszki, czarnuszka Sposób przygotowania : Warzywa umyć. Marchew i pora pokroić w półplasterki. Ziemniaki i cebulę w kosteczkę. Ząbki czosnku w cienkie plasterki. W średniej wielkości garnku podgrzać oliwę z oliwek i dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5 minut a następnie podlać bulionem. Dusić
Pyry na Gazblenduję zupy dokładnie, bo lubię pochrupać warzywa ;) a dodatkowo mężczyźni czują, że coś jedzą, a nie tylko piją, ale ciiii ;) Zupę znowu wkładamy na palnik i dodajemy przyprawy i mieszamy. Na średnim ogniu dodajemy makaron i czekamy, aż zmięknie. Pamiętajcie, że "wypije" on troszkę bulionu, więc postępujcie ostrożnie z pkt.4 :) Zupę po przełożeniu do talerza dekorujemy nasionami i serem(...)voilà! Pyszna, ekspresowa, kolorowa, dietetyczna zupa bez grama śmietany ani jogurtu, za to przypominająca konsystencją wszystkie inne kremy, gotowa! :) Smacznego
Kitchens Alphabetzawierają duże ilości cynku i lecytyny. Dynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to : * dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu(...)delikatna w smaku, po ugotowaniu rozpada się na makaronowe nitki * dynia piżmowa - słodka, o orzechowej nucie i charakterystycznym zapachu piżma * dynia ozdobna - piękna, jesienna ozdoba stołu Przepisy na blogu :ZUPA KREM DYNIOWA DYNIOWE RACUCHY NA SŁODKO
Magiczne Życie Martygrubsza kasza, tym lepsza. Najbardziej smakuje im pęczak. Ja jestem trochę w opozycji – lubię zupy typu krem, a krupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu. Składniki: marchew – 4 szt. ziemniaki – 3 szt. seler – 1/3 szt. cebula(...)koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy
Gotuj z MisiemBardzo prosta zupka z kalafiora. Wystarczy ugotować i zmiksować i już gotowe a zupka smaczna i pożywna. składniki: 1 średni kalafior 4-5 dużych ziemniaków 1
Monia miesza i gotujeskład naszej obiadowej propozycji wchodzi oczywiście zupa (na którą przepis znajdziecie w tym wpisie), drugie danie ugotowane przez Agatę ( przepis ) oraz deser ( przepis ) upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania smakowite, ciekawe (taka skromność) oraz stosunkowo proste do przygotowania! Cukinia nie jest drogim warzywem, dlatego też myślę, że wymówek typu(...)się zmieściła i gotuj pod przykryciem 10 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko. Podawaj zupę z posiekanymi pomidorami suszonymi oraz opcjonalnie wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym. Smacznego! Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanprzepis na moją ulubioną zupę krem z cukinii - jak dla mnie przepyszne danie... Potrzebne będą: - 3 cukinie - 1 mała cebula zwyczajna - 1 mała cebula czerwona - 3 ząbki czosnku - 5 średnich marchewek - sól morska (1 łyżeczka) - pieprz ziołowy (1 łyżeczka) - bazylia (do woli) - czosnek niedźwiedzi (1 łyżeczka) - pieprz cayenne (szczypta) - garść natki pietruszki - łyżka oliwy Krem podaję z łyżeczką jogurtu(...)naturalnego (tak jak widać na zdjęciu) oraz grzankami z ciemnego pieczywa posypanymi delikatnie parmezanem. Przygotowanie: - wszystkie warzywa obieram i kroję na małe kawałki; - do rozgrzanego garnka wlewam łyżkę oliwy następnie wszystkie pokrojone warzywa, natkę pietruszki i dodaję przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi, bazylię; - co jakiś czas mieszam, aż warzywa zmiękną, następnie dodaję posiekane ząbki czosnku (czosnek
MintTastedziało. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente, kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje.Smacznej jesieni :)Składniki:150 g serka śmietankowego Almette,100 ml śmietany 30%,1 l bulionu,2 małe dynie Hokkaido(...)cukinia,2 ziemniaki,½ cebuli,1 marchewka,2 gałązki rozmarynu,Garść wyłuskanych pistacji,2 łyżki masła,2 łyżeczki Harisy,2 limonki,1 łyżeczka żelatyny,Sól i biały pieprz do smaku.Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć, ziemniaki i marchewkę obrać. Cukinię pociąć na cienkie słupki w kształcie spaghetti, wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić, włożyć do zimnej wody z kostkami lodu
SzczyptaSmaQswojej ofercie posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów(...)kakao, Deser z orzechów laskowych z solonym karmelem (z kwiatem soli morskiej). Konfiturę z czereśni, Kasztany jadalne gotowane, Miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem, Miso jasne (Shiromiso), Zupę krem ze szpinaku, Zupę krem z pieczarek, Sos z sera Roquefort, Kremowy sos cytrynowy, Sos pieprzowy, Risotto z pieczarkami, Chilli con tofu, Blesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane
Poranek na słodkoJeśli lubicie pory to z pewnością polubicie tę zupę. Bardzo kremowa, bardzo aromatyczna, bardzo sycąca. Nietuzinkowa mimo swojej prostoty wykonania. Lubicie krem z porów? :) Składniki: 3 duże pory 0,5 kg ziemniaków 1l bulionu warzywnego 2 cebule łyżka masła świeżo mielony pieprz + sól oliwa + jogurt naturalny + grzanki + szczypiorek (do podania) Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać. Pokroić je drobno(...)wrzucić do garnka, w którym wcześniej roztopimy masło. Oczyszczamy pora i siekamy w plasterki, dodając go do duszonych w garnku warzyw. Po około 5 minutach wlewamy bulion i gotujemy całość pod przykryciem do miękkości. Całość miksujemy z odrobiną oliwy i doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
ChilliJemyzalałam wodą i gotowałam około 15 minut. Dodałam nać selera, ziele angielskie, listek laurowy i wlałam litr bulionu. Gotowałam warzywa do miękkości. Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodałam do zupy. Przyprawiłam zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera, ziele i listek. Wszystko zmiksowałam blenderem(...)dodać odrobinę śmietany do smaku i można już zajadać się zdrową, pyszną i sycącą zupką. Polecam do niej jeszcze grzanki. Smacznego! Polecam również: ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM
potrawyregionalnemało doceniany przez ludzi. W jego wnętrzu znajduje się bogactwo składników mineralnych: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo i selen, a także kwas foliowy oraz wit. C. Jest warzywem pomocnym w walce z nadciśnieniem, zakwaszeniem organizmu oraz chorobami wirusowymi. Oprócz tego burak zawiera antyutleniacz- betaninę, który chroni przed działaniem wolnych rodników oraz wzmacnia organizm(...)Buraczki należy jeść upieczone w skórce (później dopiero obrane) bądź gotowane w zupie, gdyż tracą mniej cennych minerałów. Najlepiej jednak pić świeżo wyciśnięty sok... to właśnie on zainspirował mnie do wykonania torcika, do którego wykorzystałam miąższ z sokowirówki. Torcik wytrawny z kremem chrzanowym Składniki: miąższ z 1 buraka i 100g selera; 1 łyżka mielonego
Życie na widelcu