Polecam Wam wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6. ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości(...)włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12. ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo
SMYKWKUCHNIoraz rozgrzewa w chłodne dni. Zupa w odcieniach blednących opadających liści doskonale pasuje do jesiennego klimatu, a pikantny smak (dużo pieprzu i czosnek) zachwyci najbardziej wybrednych. Krem z brokułów należy do moich ulubionych zup, jest lekki, pyszny i bardzo zdrowy. SKŁADNIKI 1 brokuł, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, jogurt(...)pieprzu Dodatkowo: 3 kromki chleba testowego, 2 łyżki masła, czosnek granulowany WYKONANIE Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy pieprz, ziele i liście laurowe.gdy warzywa zmiękną, dodajemy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy pieprz, ziele i liście laurowe. Zupę blendujemy, uzupełniamy
słodki bratekNa rosole, który został z niedzielnego obiadu, można ugotować nie tylko pomidorówkę ;) Jesienią polecam Wam krem z selera i ziemniaków, podany z quinoą i rydzami smażonymi
Quinoa Raz!wyśmienicie), ale dodatek oliwy chilli zmienia prostą zupę krem, dostaje smakowego „kopa”. Moje kubki smakowe też szaleją – na przemian czuję lekkie, aczkolwiek przyjemne, pieczenie, chłód i aksamitną teksturę jogurtu i zupę. Jest coś hipnotyzującego w tym połączeniu. Macie ochotę na odrobinę tej zupy? Do przygotowania ok 4 porcji zupy potrzebujemy: – 500 g brokułów – 1 ziemniaka(...)wody – 1 marchewkę – sól, pieprz – oliwę chilli Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki (odcinamy tylko koniec łodygi). Ziemniaka wraz marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku razem z wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i gorącą zupę podajemy w bulionówkach. Na wierzchu skrapiamy oliwą chilli. Jeżeli macie ochotę możecie do zupy podać
Szybko Tanio Smaczniejadłam jej w innej postaci i tak na dobrą sprawę nawet nie wiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała(...)dane, a jednak dość słodkie, tyle, że to taka naturalna słodycz, bardzo przyjemna. Myślę, że fajnie by smakowała z chipsem z wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek
Przysmaki Karolkikwas foliowy i witaminę E. Warto wprowadzić je na stałe do swojego menu! A zupkę koniecznie wypróbujcie – polecam! Ps . jeśli nie masz batatów śmiało możesz wypróbować inną moją ZUPĘ Z DYNI – równie pyszna! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * czosnek – 2 ząbki * cebula -1 szt * dynia ( pokrojona w kosteczkę ) – 2 szkl * bataty ( pokrojone w kosteczkę ) – 2 szkl * marchew(...)dynię, startą marchew oraz bataty, przesmażamy, wlewamy bulion. Doprawiamy po szczypcie przypraw i na wolnym ogniu gotujemy ok. 30 minut ( do momentu aż warzywa będą miękkie ). Po ugotowaniu dolewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładki krem, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące! Pycha
Ostra na Słodkowarzywek, bo będziemy potem je i tak blendować. Możecie użyć ulubionej odmiany pomidorów lub też najzwyklejszych. Do zrobienia zupy możecie użyć wywaru mięsnego lub jarzynowego. Oczywiście, na wywarze z warzyw, zupa będzie delikatniejsza. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/06\/pomidorowa2.jpg","recipeIngredient":["1 l wywaru \r","1-1,5 kg pomidor\u00f3w(...)polania pomidor\u00f3w\r","szczypta cukru\r","s\u00f3l, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra\r","Gar\u015b\u0107 bazylii\r","Dodatkowo (opcjonalnie)\r","Feta\r","grzanki\r","\u015bmietana"],"name":"Zupa krem z pieczonych pomidor\u00f3w, zupa krem pomidorowa","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Pomidory kroimy na \u00f3semki lub mniejsze na po\u0142\u00f3wki.\r","Przek\u0142adamy na blach
Mieszam w GarnkuPyszna, gorąca i kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę(...)zeszklić. Cukinie, ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, brukselkę pokroić na mniejsze kawałki Dodać do cebuli i pora dolać bulion i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku. Zagotować. Dodać śmietankę - można dodać mniej według uznania. Podawać gorącą, z grzankami lub ulubionym pieczywem
Garnkowe fanaberieogóle prawdziwe babie lato, ale jednak ostatnimi dniami aura raczej była jesienna. Stąd też pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę. Jestem fanem wszelkich zup - kremów. Dzisiaj proponuję pyszny krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich cukinii (około 1,5 kg), 2 sporych ziemniaków, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki(...)łyżek oliwy, 50 gram masła, 150 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojony z plasterki ząbek czosnku, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone
Wyprawy kulinarneDrzewo), kilkoma łyżkami amarantusowego poppingu (Ogień) i na koniec polewamy lekko mleczkiem kokosowym (Ziemia), uzyskując rozgrzewającą i harmonizującą zupę na obiad czy kolację w zimny dzień. Dziś jedliśmy zagryzając gorącymi tostami ale można zrobić też grzanki i dodać bezpośrednio do kremu. 100% vegan, bez wyrzeczeń, super ekspres i jeszcze harmonijnie - czego trzeba nam więcej?.. Pozdrawiam Was gorąco i życzę(...)zwykle SMACZNEGO! P.s. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście zakupów u mnie w sklepie, zapraszam serdecznie tutaj :) P.s. 2 Taki krem z dyni najlepszy jest z dyni upieczonej wcześniej w piekarniku, ale że mnie prawie zawsze się spieszy... Warzywa podduszone na oleju w garnku są równie aromatyczne, a czas przygotowania obiadu sprowadzony do minimum. Wypróbujcie i piszcie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpełni, korzystajmy więc z niego, bo niestety trwa krótko. Na dzisiejszy dzień proponuję aromatyczny krem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka(...)miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki
Smaki Ewymyślcie, że w książce znajdziecie tylko propozycje warzyw jako dodatki do obiadu czy na sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis(...)ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść! My na pierwszy rzut musimy
Plate of Joyowocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy * wanilię dodajemy do ciast, budyniów, kremów czy lodów * do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać do czterech razy - trzeba po każdym wyjęciu dobrze ją wysuszyć ZIELE ANGIELSKIE * to niedojrzałe owoce(...)smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych * maja
Magiczne Życie MartySzczawińska Oprawa- miękka Objętość - 224 stron Wydawnictwo - Edipresse Ksiażki Książka podzielona jest na trzy działy. Pierwszy z nich to zupy gdzie przewagę stanowią zupy krem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi dział to sałatki i surówki. A na końcu(...)jakąś inspiracje. Bo przecież w przepisach nie chodzi o to aby je kopiować a jedynie się nim inspirować. Korzystając z okazji ugotowałam zupę z przepisu Kamili zmieniając jednak to i owo, a oto on; Zupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy
Radość kipiąca uśmiechem.Wczoraj naszedł mnie smak na zupę kalafiorową, chodzi tak do teraz za mną ten kalafior, więc zabieram się za niego. Najpierw bulion: -wędzone kości -4 marchewki
BaRepas