zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:104/167)

Zupa krem z czerwonej soczewicy 215

Naszło mnie na coś "nowego" na obiad, postanowiłam więc wypróbować nowy przepis a mianowicie  zupę krem z czerwonej soczewicy.  Ale teraz kilka słów o tym "specyfiku".  Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem(...)ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego :)  Tak więc oto spróbowałam i się nie zawiodłam :) Zakupy: - bulion warzywny ( świeże warzywa lub kostki rosołowe) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 250 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów krojonych - sól, pieprz Przygotowanie: Do garnka z bulionem wkładam obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Jak woda zacznie wrzeć dodaję wcześniej wypłukaną soczewicę

Tanio smacznie i prosto
Walentynki - krem z serduszkiem ;) 169

Dzisiaj Walentynki, święto miłości, dla Wszystkich zakochanych, chcących kochać (bo kto nie chce kochać i być kochanym?) mam przepis na zupę krem, którą możemy w piękny sposób podać ukochanej osobie :) Jak większość moich przepisów, robi się ją bardzo prosto a smak jest wspaniały :) Składniki (dla 2 osób) - 1/2 brokułu, - 1/2 kalafiora, - 4 nieduże ziemniaki, - 3 małe buraki, - ok 1 szklanki(...)barszczu czerwonego, - 2 małe liście laurowe, - 2 ziarenka ziela angielskiego, - sól, pieprz do smaku, majeranek, cukier. Wykonanie: Szykujemy 2 garnki, do jednego wkładamy drobno pokrojone warzywa (szybciej się ugotują): brokuł, 2 ziemniaki, liścia laurowego i ziele angielskie, zalewamy je wodą, tylko tak żeby były przykryte. Do drugiego garnka wkładamy również drobno pokrojone: 2 ziemniaki, kalafiora, buraki, ziele i liść, zalewamy

Co na wege obiad?
Kalafior na parze 184

Gotowanie warzyw na parze jest najlepszym sposobem, aby zachować ich wszystkie walory smakowe, a co ważniejsze, składniki mineralne i witaminy. Jest również jednym z nieprostych sposobów przyrządzania potraw. Wystarczy umyć, poporcjować, wsadzić do specjalnego garnka(...)parownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy na różyczki, kłąb zostawiamy np. na zupę krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni

Kolizje Smaków
Krem z pora 184

Por   to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości

W SMAK
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 337

ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka. Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można by jeszcze długo(...)mamy całego dnia.Kaszubska drożdżówka - jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku. Kugle drożdżowe - Były to ulubione dziecięce ciastka. Z łakomstwa jadło się jeszcze ciepłe. Krem jajeczny czyli słynna szpajza - Krem wykłada się do dużej misy, z której każdy nabierał sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele. Ruchanki, ruchanice – drożdżowe

Czarnawisienka
Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna z ciecierzycą 167

Przyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca zupa idealna na zimne, jesienne dni. Można ją podawać jako zupę krem lub w postaci rzadkiej. SKŁADNIKI 200 g suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)obrać. Paprykę przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą

Passions hobbies life
Zupa krem z pieczonym czosnkiem 166

Nie jestem fanką żadnej zupy kalafiorowej. A w tej – prawie w ogóle kalafiora nie czuć, spełnia rolę zagęszczacza. W smaku dominuje pieczony czosnek i słono-korzenny

Karo in the Kitchen
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem 118

stopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczon ą  paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na such ą  patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Musimy być ostrożni, ponieważ słonecznik możemy w bardzo łatwy sposób przypalić

kulinarne odsłony pati
Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory. 170

Patison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Co roku wiosną sadzę co najmniej dwa krzaczki. Patisony są łatwe i mało wymagające w uprawie a wydają bardzo(...)obfite plony, którymi cieszę się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują

Kuchnia z widokiem na ogród
Bulion warzywny 128

drobiowy, czas na wersje dla wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a  w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą(...)marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Włoszczyznę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Układamy w garnku i zalewamy wodą (na tą ilość warzyw dopełniłyśmy garnek do około 3 litrów). Kładziemy na gaz. Cebule opalamy na brązowy kolor nad gazem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej to podsmażamy na patelni pokrojoną w ćwiartki lub opalamy

Kolizje Smaków
Zupa: krem cukiniowo-dyniowy 118

Krem cukiniowo-dyniowy Zupa: Krem cukiniowo-dyniowy Jedna z ulubionych moich zup-kremów , przygotowałam ją w pierwszych dniach jesieni.  Gęsta, sycąca i niezwykle aromatyczna z dodatkiem kremowego serka topionego. Musicie ją koniecznie wypróbować !  Składniki:  1 l bulion  2  średnie cukinie  1/2 kg dyni  2 średnie cebule kremowy serek topiony (opakowanie(...)minut smażyć. Następnie zalać przygotowanym wcześniej bulionem.Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Gotować aż warzywa lekką zmiękną. Dodać kremowy serek topiony i wszystko razem zmiksować blenderem. Następnie przyprawić resztą przypraw wg. uznania. Gotować jeszcze ok 15 minut.  Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany oraz przygotowanymi wcześniej grzankami czy też groszkiem ptysiowym.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Zupa krem z brokuła z grzankami 144

Zupy krem są wspaniałe :) Najlepiej sprawdzają się jako eleganckie pierwsze danie na uroczystym czy serwowanym obiedzie, gdy mamy gości, ale oczywiście można się także rozkoszować nimi na co dzień. Zupa krem z brokuła należy do moich ulubionych :) Polecam serdecznie :) Składniki: 1 duży brokuł, 3 l wody, 4 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,kawałek pora, 1 skrzydło(...)liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wrzucamy obrane i umyte warzywa, oprócz brokuła i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wszystko wyjmujemy, wrzucamy brokuła podzielonego na części i gotujemy ok. 7-10 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy. Dodajemy ziemniaki i znów miksujemy, żeby była bardziej gęsta. Ponownie wstawiamy zupę na średnią

Delicious Titbits
Francuska zupa cebulowa na piwie 176

przykrycia. 2. Połowę cebuli wyławiamy, zupę blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu.3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki(...)Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego!~~~Bulion drobiowy:500 g porcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy, osuszamy i w łupinkach wrzucamy na patelnię

My Culinary Art
Zupa pieczarkowa 134

przeze mnie zupy pieczarkowej i zdziwiłam się, że nie zamieściłam do tej pory tego przepisu, więc dziś go dodaję. W kolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem. Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry): pieczarki 500 g 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron świderki lub nitki(...)pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę i plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Obrać i pokroić warzywa wedle uznania. Mogą to być plasterki, kostki lub słupki. Ja zwykle kroję w plasterki, a niekiedy zostawiam większe części warzyw. Gotować w około 1,5 litra wody przez

Karola gotuje
Sok czy koktajl - co wybrać? 125

cenie może sobie nie poradzić zbyt dobrze z twardymi łodygami czy kawałkami warzyw. Droższe blendery mają większa moc, w związku z czym są w stanie rozdrobnić nam warzywa w jednej chwili, do uzyskania gładkiej konsystencji. Jako że urządzenie powoduje napowietrzenie koktajli, najlepiej wypić napój od razu po przyrządzeniu. W przeciwnym wypadku następuje zniszczenie wartościowych enzymów czy witamin. Atutem blendera jest(...)czym czyści się go znacznie łatwiej niż wyciskarkę czy sokowirówkę. Ogromnym plusem jest także szeroki wachlarz możliwości, ponieważ dysponując takim sprzętem możemy przygotować nie tylko smoothie, ale i zupę krem, hummus, mąkę z kaszy jaglanej czy pesto. Sokowirówka niestety ogranicza nas głównie do soków. Podsumowując - myślę że nie warto się ograniczać. Zarówno soki i koktajle warto wprowadzić do swojego jadłospisu

Powiedz dietom nie