zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:104/167)

Krem z pora 189

Por   to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości

W SMAK
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 337

ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka. Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można by jeszcze długo(...)mamy całego dnia.Kaszubska drożdżówka - jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku. Kugle drożdżowe - Były to ulubione dziecięce ciastka. Z łakomstwa jadło się jeszcze ciepłe. Krem jajeczny czyli słynna szpajza - Krem wykłada się do dużej misy, z której każdy nabierał sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele. Ruchanki, ruchanice – drożdżowe

Czarnawisienka
Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna z ciecierzycą 173

Przyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca zupa idealna na zimne, jesienne dni. Można ją podawać jako zupę krem lub w postaci rzadkiej. SKŁADNIKI 200 g suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)obrać. Paprykę przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą

Passions hobbies life
Zupa krem z pieczonym czosnkiem 177

Nie jestem fanką żadnej zupy kalafiorowej. A w tej – prawie w ogóle kalafiora nie czuć, spełnia rolę zagęszczacza. W smaku dominuje pieczony czosnek i słono-korzenny

Karo in the Kitchen
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem 122

stopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczon ą  paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na such ą  patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Musimy być ostrożni, ponieważ słonecznik możemy w bardzo łatwy sposób przypalić

kulinarne odsłony pati
Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory. 173

Patison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Co roku wiosną sadzę co najmniej dwa krzaczki. Patisony są łatwe i mało wymagające w uprawie a wydają bardzo(...)obfite plony, którymi cieszę się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują

Kuchnia z widokiem na ogród
Bulion warzywny 136

drobiowy, czas na wersje dla wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a  w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą(...)marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Włoszczyznę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Układamy w garnku i zalewamy wodą (na tą ilość warzyw dopełniłyśmy garnek do około 3 litrów). Kładziemy na gaz. Cebule opalamy na brązowy kolor nad gazem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej to podsmażamy na patelni pokrojoną w ćwiartki lub opalamy

Kolizje Smaków
Zupa: krem cukiniowo-dyniowy 119

Krem cukiniowo-dyniowy Zupa: Krem cukiniowo-dyniowy Jedna z ulubionych moich zup-kremów , przygotowałam ją w pierwszych dniach jesieni.  Gęsta, sycąca i niezwykle aromatyczna z dodatkiem kremowego serka topionego. Musicie ją koniecznie wypróbować !  Składniki:  1 l bulion  2  średnie cukinie  1/2 kg dyni  2 średnie cebule kremowy serek topiony (opakowanie(...)minut smażyć. Następnie zalać przygotowanym wcześniej bulionem.Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Gotować aż warzywa lekką zmiękną. Dodać kremowy serek topiony i wszystko razem zmiksować blenderem. Następnie przyprawić resztą przypraw wg. uznania. Gotować jeszcze ok 15 minut.  Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany oraz przygotowanymi wcześniej grzankami czy też groszkiem ptysiowym.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Zupa krem z brokuła z grzankami 148

Zupy krem są wspaniałe :) Najlepiej sprawdzają się jako eleganckie pierwsze danie na uroczystym czy serwowanym obiedzie, gdy mamy gości, ale oczywiście można się także rozkoszować nimi na co dzień. Zupa krem z brokuła należy do moich ulubionych :) Polecam serdecznie :) Składniki: 1 duży brokuł, 3 l wody, 4 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,kawałek pora, 1 skrzydło(...)liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wrzucamy obrane i umyte warzywa, oprócz brokuła i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wszystko wyjmujemy, wrzucamy brokuła podzielonego na części i gotujemy ok. 7-10 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy. Dodajemy ziemniaki i znów miksujemy, żeby była bardziej gęsta. Ponownie wstawiamy zupę na średnią

Delicious Titbits
Francuska zupa cebulowa na piwie 182

przykrycia. 2. Połowę cebuli wyławiamy, zupę blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu.3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki(...)Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego!~~~Bulion drobiowy:500 g porcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy, osuszamy i w łupinkach wrzucamy na patelnię

My Culinary Art
Zupa pieczarkowa 143

przeze mnie zupy pieczarkowej i zdziwiłam się, że nie zamieściłam do tej pory tego przepisu, więc dziś go dodaję. W kolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem. Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry): pieczarki 500 g 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron świderki lub nitki(...)pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę i plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Obrać i pokroić warzywa wedle uznania. Mogą to być plasterki, kostki lub słupki. Ja zwykle kroję w plasterki, a niekiedy zostawiam większe części warzyw. Gotować w około 1,5 litra wody przez

Karola gotuje
Sok czy koktajl - co wybrać? 131

cenie może sobie nie poradzić zbyt dobrze z twardymi łodygami czy kawałkami warzyw. Droższe blendery mają większa moc, w związku z czym są w stanie rozdrobnić nam warzywa w jednej chwili, do uzyskania gładkiej konsystencji. Jako że urządzenie powoduje napowietrzenie koktajli, najlepiej wypić napój od razu po przyrządzeniu. W przeciwnym wypadku następuje zniszczenie wartościowych enzymów czy witamin. Atutem blendera jest(...)czym czyści się go znacznie łatwiej niż wyciskarkę czy sokowirówkę. Ogromnym plusem jest także szeroki wachlarz możliwości, ponieważ dysponując takim sprzętem możemy przygotować nie tylko smoothie, ale i zupę krem, hummus, mąkę z kaszy jaglanej czy pesto. Sokowirówka niestety ogranicza nas głównie do soków. Podsumowując - myślę że nie warto się ograniczać. Zarówno soki i koktajle warto wprowadzić do swojego jadłospisu

Powiedz dietom nie
Krem groszkowo-serowy 174

Cześć! Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy. Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już

Pora coś zjeść
Zupa z pieczonej papryki i kalafiora 139

żółtego, rozpływającego się sera. 5.0 from 1 reviews Zupa z pieczonej papryki i kalafiora   Drukuj Prep time 15 min Cook time 30 min Total time 45 min   Zupa krem z pieczonej papryki i kalafiora, z dodatkiem wędzonej papryki. Gęsta i bogata w smaku, podana z rozpływającym się żółtym serem Serves: 4 Ingredients 1 kalafior 3 papryki 4 łyżki(...)przez dziurkę oczyścić środek z białych błon i nasionek. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy i lekko przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut aż kalafior zbrązowieje i papryka lekko sczernieje i popęka ( w połowie pieczenia przemieszać warzywa). Paprykę gorącą przełożyć do foliowej torebki. Pokroić cebulę, posiekać czosnek

Cooking for Emily
Zupa krem z brukselki i groszku z grzankami i kiełbasą 135

500 g brukselki 1 puszka groszku 1,5 l wywaru wołowego 2 ziemniaki 10 cm pora 1 mała cebula 1 marchewka sól pieprz kminek szczypta papryki

Gotowanie jest łatwe