zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:100/167)

Krem ze szparagów 175

Delikatna, pyszna zupa krem z białych szparagów.  Spróbujcie póki szparagi są z nami :) SKŁADNIKI 2 pęczki białych szparagów 2 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła 4 żółtka 2 małe cebule 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz PRZYGOTOWANIE   Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy(...)pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy wyjąć wcześniej kilka szparagów i pokroić na kawałki dla ozdoby). Dodajemy śmietankę roztrzepaną z żółtkami.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Pyszny krem szparagowy gotowy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Wegańska zupa pieczarkowa krem 125

Dzisiaj w roli głównej pieczarki, z których przygotujemy pyszną, sycącą i smakowitą kremową zupę. Jak zwykle prosta i szybka w wykonaniu. Nastawiać, blendować i zajadać się!  Zupa pieczarkowa krem Przepis na 4 porcje Potrzebujemy: 200 dag pieczarek  3 średniej wielkości ziemniaki  1-1,5 litra wody 1 marchewka 1 pietruszka  1 cebula 1/4 małego selera(...)kostkę. Nać pietruszki siekamy.  2. Rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por, pół cebuli i nać pietruszki. Wszystko lekko podsmażamy, a następnie zalewamy odrobiną wody, żeby przykryć warzywa - dusimy na małym ogniu przez 20 minut.  3. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki i cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż pieczarki stracą

Bananowe Pole
Kalafiorowe puree 171

Tak to już jest , że cały kalafior to na 2 osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3

Buniabaje w kuchni
Pomarańczowa zupa z dyni! 85

jako eksperyment kulinarny, który miał na celu jedno - poznać na nowo smak tego warzywa i się do niego przekonać. Cel został osiągnięty i można powiedzieć, że "dorosłam" do tego smaku, w taki sam sposób jak pokochałam kiedyś znienawidzone oliwki. Razem z mamą znalazłyśmy przepis na krem z dyni, z dużą ilością mielonego kminku, domowym majerankiem i gęstą śmietaną. Coś pysznego(...)dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną dynię, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, sól i pieprz. Dusimy przez około 15minut. Całość zalewamy wodą i gotujemy aż nadmiar odparuje. Zupę miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy suszony majeranek, śmietanę i dekorujemy prażonymi pestkami z dyni. Polecam ze względu na smak, ze względu na kolor i dlatego, że przez

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa krem z cukinii z kiełkami oraz sosem chilli z limonką i kolendrą 156

Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z CUKINII Z KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry wody(...)mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy ze środka i kroimy na kostkę. Umieszczamy w garnku i lekko solimy, pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy do czasu aż zmięknie. Wrzucamy warzywa pozostałe z gotowania wywaru i obrany czosnek. Całość zalewamy wywarem i gotujemy do całkowitej miękkości wszystkich składników. Następnie zupę miksujemy na gładko. Doprawiamy słodką

Życie zamknięte w smaku
Rozgrzewające zupy na jesień 202

cudowne warzywa (marchewka, dynia, kukurydza i wiele innych), które doskonale nadają się do przygotowania fantastycznych, zawiesistych i bardzo smacznych zup. Jesienne zupy moim zdaniem muszą być geste, aromatyczne i sycące. Mam nadzieję, że moje zupy przypadną Wam do gustu i że każdy znajdzie w tym zestawieniu coś dla siebie. Polecam! Pikantna zupa z kukurydzy Zupa dyniowo - marchewkowa Kokosowa zupa(...)czerwonej soczewicy Zupa dyniowa w pięciu smakach Krem z selera Mulligatawny Krem z selera z kokosem i chilli Zupa marchewkowa z soczewicą Zupa marchewkowa z masłem orzechowym Ostra zupa kukurydziana z nachosami Indyjska zupa kalafiorowa Pikantna zupa z pieczonej papryki Ostra zupa z ciecierzycy Zupa bananowa z curry Zupa z pieczonego kalafiora Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Codzienne Gotowanie
Marchewka - wartości odżywcze 152

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy(...)która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy z oliwek) stosuje się ją w kosmetologii to produkcji kremów i olejków do ciała składa się z 90% wody, 7% składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze;  3% składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, żelazo, miedź)   witaminy, które

Truskawkowa Fiesta
Marchewkowe babeczki z kremem 158

Bardzo lubię ciasta marchewkowe, a tym razem postanowiłam zrobić w formie babeczek. Są naprawdę pyszne i idealne do niedzielnej kawki :) Na przepis natrafiłam  tutaj . Składniki

kuchnia doski
Zupa krem z kukurydzy 148

Czas wykonania: 20 minutSkładniki: 3 duże kolby kukurydzy 2 średnie marchewki 1/2 pietruszki (korzeń) 2 średnie ziemniaki 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 2 szklanki

Gorący kąsek
Zupa-krem kalafiorowa (dieta Dr. Dąbrowskiej) 237

Ostatnio, za sprawą przejścia na dietę owocowo-warzywną zupy goszczą w naszym domu prawie codziennie. Robi się je szybko, świetnie rozgrzewają i zachwycają smakiem. Tym razem

chwile dla mnie
KREM Z KALAFIORA I BROKUŁÓW 165

znowu zupka krem, nie możemy się oprzeć:) Składniki:   1 czerwona cebula drobno pokrojona, 2 ząbki czosnku,  2 łyżki oleju,  po pół kalafiora i brokuła,  1 szkl mleka,  3 szkl wywaru warzywnego, 0,5 szkl startego sera i kawałeczek do dekoracji,  1 łyżka mąki,  szczypta papryki,  sól, pieprz. Wykonanie; W dużym garnku(...)stale mieszając. Powoli dolewać  mleko i wywar, doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. Wyjąć część warzyw i odłożyć na później, wsypać ser i  podgrzewać do rozpuszczenia i zmiksować i doprawić. Przełożyć zupę do podgrzanych miseczek, udekorować różyczkami warzyw i serem posypanym papryką i natychmiast podawać

Anioły w kuchni
Krem paprykowo-pomidorowy przepis 164

Krem paprykowo-pomidorowy - przepis Krem ma doskonały, wyrazisty smak - moja ulubiona zupa krem oprócz kremu z cukinii! Krem paprykowo-pomidorowy jest dość rozgrzewającą zupą, zatem jest idealna podczas nadchodzącej jesieni i zimy! Składniki: - 5 papryk; - 1 duża cebula; - 4 ząbki czosnku; - 2 duże przeciery pomidorowe lub 2 duże pomidory w puszce; - 2 łyżki oliwy; - sól, pieprz do smaku; - pieprz cayenne(...)wszystko na małym ogniu ok.20 minut, aż przede wszystkim zmięknie papryka; - doprawiamy przyprawami, miksujemy zawartość garnka, wlewamy do warzyw przeciery pomidorowe lub pomidory z puszki i jeszcze raz miksujemy; - wszystko razem należy jeszcze raz zagotować i ewentualnie ponownie doprawić do smaku. Krem polecam podawać z prażonym słonecznikiem i natką pietruszki. SMACZNEGO

MintTaste
Buraczkowa zupa-krem 115

bulionu sól, pieprz 200 ml jogurtu naturalnego płatki migdałowe Przygotowanie: Warzywa myjemy i obieramy. Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy na mały gaz. W tym czasie kroimy drobno marchewki, pietruszkę i ziemniaki. Wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy. Buraczki obieramy i kroimy drobno, dokładamy do zupy i gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy(...)jogurt naturalny i razem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Podajemy zupę posypaną płatkami migdałowymi. Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krem z dyni i pomarańczy 107

Jeśli jest coś, za co kochamy jesień, to z pewnością są to jej piękne kolory i pyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w

Życie zaczyna się w kuchni
Pomidorowe Love! 147

resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.  Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego(...)oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem. Zupę można zjeść czystą, bądź podać ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego czy śmietany.  W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać do zupy mascarpone. Całość wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto! Smacznego! Czysta pomidorowa z łyżką jogurtu naturalnego. Wersja z mascarpone, łyżką

Plate of Joy