zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:95/167)

Co Lila jadła w środę ? 25 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 124

sposoby. Świetna porcja warzyw dla zapracowanych - bez mycia, obierania i krojenia. Z tego co wiem, są jeszcze dwie wersje: czerwona i żółta. Mrożonkę wrzucamy do gotującej się wody, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wlałam odrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie  jeszcze

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę ? 25 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 113

sposoby. Świetna porcja warzyw dla zapracowanych - bez mycia, obierania i krojenia. Z tego co wiem, są jeszcze dwie wersje: czerwona i żółta. Mrożonkę wrzucamy do gotującej się wody, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wlałam odrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie  jeszcze

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
"Zielone koktajle" - recenzja 164

owoców i warzyw, czy do koktajli powinno się dodawać płyny, jak samodzielnie zrobić mleko roślinne i inne składniki do koktajli itd.  Książka dzieli się na następujące rodzaje koktajli: koktajle na śniadanie koktajle odchudzające koktajle nie tylko dla sportowców koktajle oczyszczające koktajle pobudzające koktajle sezonowe koktajle odmładzające koktajle z chwastami i kwiatami koktajle zupy kremy koktajle deserowe koktajle orzeźwiające

kruche babeczki
Zupa pomidorowa z pieczoną dynią i parmezanem 162

urozmaicić pyszny dyniowy krem. W rezultacie zastąpiłam dynię pomidorami, z przewagą tych drugich. Powstała bardzo dobra, delikatnie kwaskowa zupa z aromatem dyni. Ponieważ nie bardzo pasował mi do niej ryż, ani też makron czy kluski, dodałam do niej kawałki pieczonej dyni hokkaido, którą wprost uwielbiam. Tym sposobem otrzymałam niesamowicie pyszną zupę z moim ulubionym pieczonym warzywem. Spróbujecie? :)  Składniki

Kuchnia Prezydentowej
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 157

przynęty. Nie - robali nie wcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany.  SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania(...)delektowałyśmy się smakiem zupy, a samymi ziarenkami wyjadanymi prosto z puszki, ale smak się dużo nie różni. W tej zupie kukurydza gra pierwsze skrzypce (któż by się spodziewał patrząc na jej kreatywną nazwę, prawda?). Smak jest bardzo mocno wyczuwalny. Lekko urozmaicony, lekko podkręcony, ale... kukurydza kukurydzą zostaje! :))) A tu coś dla tych, którzy kremy kochają - do wyboru, do koloru, wystarczy

Wypisz Wymaluj
Zupa-krem z brokuła 199

Ulubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki

Pudełko rozmaitości
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 207

Zupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy. Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe(...)Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy główki od szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Główki wyławiamy (posłużą do dekoracji). A resztę zupy blendujemy na aksamitny krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy śmietanę. Rozlewamy do miseczek. Dekorujemy łososiem, cząstką jajka, główkami szparagów, posypujemy koperkiem. Zupę z białych szparagów podajemy z groszkiem lub grzankami. Post

Poezja smaku
Zupa - krem z kalafiora + film 105

Smakowita , kremowa i aromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu na lato. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i w sam na letnie dni . składniki na 6 porcji 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe kalafiory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta(...)dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i oliwę dodajemy cebulę , pozostałe warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek , dusimy często mieszając. Dodajemy 6 szklanek wody , sól i gotujemy do miękkości warzyw , doprawiamy solą , białym pieprzem , przyprawą curry dodajemy szczyptę bazylii i  tymianku . Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie ją miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem

Smakowite Dania
Coraz bliżej Święta 229

się, że aby zupa z zielonego groszku zachowała swój kolor, wystarczy, że ustawię w robocie temperaturę nie przekraczającą 80 stopni. Kohersen Mycook z powodzeniem zastępuje kilkanaście innych sprzętów, a dzięki niewielkim gabarytom zmieści się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt,  krojenie, siekanie warzyw na surówki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa marchewkowo-soczewicowa 124

kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa Składniki: 0,5 kg marchewki 1 średnia cebula 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki wraz z innymi warzywami. Zalej woda

wegujemy
Warsztaty fotografii kulinarnej z Olympusem 107

bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami z buraka Oczywiście w trakcie warsztatów nie mogliśmy się powstrzymać od konsumowania naszych modelek , ponieważ pachniały bardzo kusząco. Do dyspozycji mieliśmy mnóstwo różnorodnych gadżetów kulinarnych: talerzy, miseczek, garnuszków, desek, serwetek... Były też świeże owoce i warzywa. Czyli było wszystko

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z groszku 158

smaczny.   ZUPA KREM Z GROSZKU z KOPREM WŁOSKIM Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 kopert włoski 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr mleka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy. Koper włoski czyścimy i bulwę kroimy w plastry. Cebulę, czosnek oraz plastry kopru szklimy na maśle na patelni. Do zeszklonych warzyw dodajemy groszek, wlewamy mleko

Bon appetit mon amie
krem z selera 89

wiem, czy całkiem tak to leciało, nie oglądam dokładnie reklam ;) na tyle tylko, żeby czasem zaczerpnąć stamtąd inspirację do przygotowania nowego dania. Dziś proponuję więc bielusieńki krem, łagodny i aksamitny, pyszny. Zupa podana z chrupiącym, pikantnym chorizo i natką pietruszki wygląda bardzo apetycznie, doskonale syci i grzeje. składniki: duży seler 2-3 ziemniaki 1/2 kalafiora cebula 100 g kremowego serka(...)minut. Dodać pokrojone w kawałki ziemniaki i kalafior. Wlać resztę bulionu. Gotować aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko, dodać pokrojony w kawałki serek, doprawić do smaku. Podgrzewać aż serek się rozpuści. Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, usmażyć na chrupiąco. Krem nalewać do miseczek, podawać z chipsami i chorizo i natką pietruszki

6niebo
Zupa krem z pieczonej dyni 135

Pyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej dyni, jest lekko pikantna, najlepiej smakuje podana z prażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym. Składniki: 2 kilogramy dyni 1 cebula 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 250 ml.śmietany 30 % masło 1 litr bulionu warzywnego mielone chilli sól Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy(...)siekamy, w garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Dynię oddzielamy od skóry, rozdrobniona dodajemy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku, pestki dyni prażymy na suchej patelni, posypujemy zupę przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 126

mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 na pewno nie wszystkim zasmakuje, mój Ł. nie był zachwycony no ale mięsożercy tak mają;) Składniki kremu: (4 porcje(...)obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin).. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem. Zupę dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry posiekaj na drobno. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny

Kubki smaku