zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:86/167)

Zupa krem z cukinii 266

wszystkich fanów zupy krem. Przyszedł czas na cukinię. Składniki: włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, por) 3 cukinie 500g pałek z kurczaka (opcjonalnie) przyprawy: czosnek, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi jogurt naturalny i pestki słonecznika do dekoracji Przygotowanie: 1. Ugotuj wywar z warzyw (opcjonalnie z mięsem) w osolonej wodzie.… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Najlepsza pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna! 216

drobno pokroić.  Zagotować 0,5 l wody. Dodać warzywa (bez pomidorów!) i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem

Zdrowie na języku :P
Zielone koktajle – 365 przepisów 146

prawdę – przeczytanie kilku pierwszych stron uchroni nas przed spaleniem sobie blendera, jeżeli posiadamy jakąś lichą, tanią wersję. Dowiemy się jak usunąć pestycydy i zanieczyszczenia z owoców i warzyw, które będziemy wykorzystywać do przyrządzania naszych smakowitych mikstur. Zaznajomimy się z pojęciem superżywność (ang. superfood ) oraz z kilkoma produktami z tej grupy, dowiemy się jakie jest ich działanie. To ciekawe informacje(...)które pozwolą dłużej cieszyć się pięknym i młodym wyglądem bez zmarszczek za to z pięknymi włosami, paznokciami i skórą. Na uwagę zasługują również trzy ostatnie rozdziały, czyli „Koktajlowe zupy kremy”, „Koktajle deserowe” oraz „Koktajle orzeźwiające i lody”. Warto do nich zerknąć, by mieć plan na zachwycenie swoich gości czymś, co można bardzo szybko wykonać

Mr. Taste
Krem z kalafiora z razowymi grzankami 110

jest dokładnie taki sam. Należy dodać do niego miksowanie w blenderze, ale postanowiłam go wstawić, bo może zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki(...)Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia. 7. Zupę miksujemy za pomocą blendera

Szefowa kuchni
Krem z selera z pikantnymi chipsami z selera 152

krem jest niskokaloryczny, dodatkowym walorem jest to, że seler zawiera masę witamin a co najlepsze- jest afrodyzjakiem. Więc nie trzeba ani daleko, ani długo szukać. Warto docenić to co tak blisko nas. Nie wspomniałam o najważniejszym- smaku! Kolejny raz ktoś mógłby powiedzieć, że to warzywo jest nudne i nic ciekawego nie można z niego zrobić. Otóż bzdura! Pyszne, wartościowe warzywo(...)dodatkowo o wspaniałym smaku, idealnym aromacie z dodatkiem imbiru i przepysznych, pikantnych chipsów selerowych. Wspaniała zupa, bardzo rozgrzewająca. Z pewnością będzie często gościła na moim stole.  Składniki: duży seler pietruszka ziemniak cebula czerwona ząbek czosnku litr bulionu imbir świeży- 2 cm lub suszony- pół łyżeczki oliwa z oliwek  chili w płatkach sól pieprz Cebulę i czosnek kroimy

Mango Papaja
Warzywna zupa krem z mleczkiem kokosowym 168

Warzywna zupa krem z mleczkiem kokosowym  Chcesz przemycić swojemu maluchowi porcję niezbędnych witamin i minerałów ? Warzywna zupa krem to idealny sposób, ponieważ jest to pełnowartościowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu dnie, które zachwyci podniebienie każdego niejadka.  Składniki: (6 porcji) - kalafior (400g) - 1/2 sztuki  - marchew (100g) - 2 sztuki - ziemniaki (150g) - 2 sztuki  - seler (150g) - 1/2 sztuki(...)Sposób przygotowania:  Wszystkie warzywa dokładnie umyć, kalafior podzielić na różyczki, marchew i pietruszkę pokroić w plastry, seler oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem lub wodą. Gotować około 20 minut. Zdjąć z płyty, dodać mleczko kokosowe, a następnie całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić pieprzem, szczyptą soli i gałką muszkatołową. Zupę podawać posypaną drobno posiekaną pietruszką.  Smacznego

Fit-amina
Pora przeddeszczowa 147

jutro mieszkam cały dzień w różnych biurach i znów słońce zobaczę tylko przez szybę. Ale gdybym mogła, to zjadłabym taką właśnie zupę (pomysł z niezastąpionej Kwestii Smaku ). ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW W CIEŚCIE FRANCUSKIM 350 g ziemniaków 4 średnie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody  3 łyżki oliwy  sól(...)Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną i zaczną mocno pachnieć. Zalewamy warzywa wodą i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia. Solimy i dodajemy jedną łyżkę oliwy. Warzywa odsączamy i miksujemy stopniowo dodając bulion, aż otrzymamy pożądaną konsystencję. Zupa nie może być zbyt rzadka, żeby nie rozmoczyła ciasta. Dwie

les mirabelles
Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" 224

przełożyć do garnka z warzywami. Część zostawić do dekoracji. Zupę zagotować, wyłączyć palnik. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć. Na patelni po smażeniu pieczarek obsmażyć z różnych stron chleb pokrojony w kostkę. Z zupy wyjąć pietruszkę, jedną marchewkę (można użyć do zrobienia sałatki jarzynowej), liść laurowy i pora. Resztę zmiksować na jednolitą masę. Do kremu wrzucić z powrotem liść

Weekendy w domu i ogrodzie
Brokułowa zupa krem 160

brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek(...)minut i odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane i przestudzone brokuły blendujemy, dodajemy jogurt naturalny, czosnek oraz przyprawy. Przez parę minut jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy. Gotowy krem delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Po nałożeniu zupy na głęboki talerz lub do miseczki nakładamy prażone płatki migdałowe i tak podajemy zupę.  Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy

My Chcemy Jeść
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 248

przekonała. Myślę, że fajnie jest podać poszczególne dodatki w małych miseczkach na stół i pozwolić gościom, aby sami doprawiali swoją zupę :) Zupa marchewkowa  z pieczoną ciecierzycą, tahini i za'atarem inspiracja Smitten Kitchen Składniki (na 4 porcje): zupa marchewkowa: 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej na plasterki 1 l. bulionu warzywnego 1 duża cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, posiekane(...)warzywa na zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min.  W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa - krem z marchwi i ziemniaków 103

Przepis na zupę krem z marchwi i ziemniaków jest bardzo prosty, zaś samo danie powstaje szybko i bez większych przygotowań. Jest smaczne i pożywne, ciekawie się prezentuje a składniki niezbędne do jego przygotowania kupić można za parę groszy w każdym warzywniaku. Krem z marchwi i ziemniaków to dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą przyrządzić oryginalny posiłek przy niewielkim nakładzie pracy(...)ziemniaków 2 kostki rosołowe sól i pieprz natka pietruszki grzanki     przepis Przygotowujemy litr rosołu z kostek w którym gotujemy obraną i pokrojoną na kawałki marchew i ziemniaki. Warzywa gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko miksujemy. Podajemy na talerzu, posypujemy świeżą natką pietruszki .      warianty zupę  można podawać z grzankami

Smakowite Dania
Krem z kalafiora z koperkiem 92

pietruszki, koperku, lubczyku. Idealnie posiekane, gotowe do wrzucenia do zupy. Mrozi zieleninę specjalnie dla mnie, by z dumą mi je ofiarować. Przez całą zimę mam zieleninkę d zupki. Mój syn nie lubi kalafiora. Ale gdy widzi krem, nie jest w stanie mu się oprzeć. Tak więc często przemycam moim dzieciom warzywa. Składniki: kilka różyczek kalafiora 2 marchewki 2 ziemniaki

MojaQchnia.pl
Zupa krem z dyni i batata dla dzieci 139

Dzisiaj zapraszamy na bardzo prostą i niezwykle pyszną zupę krem dla dzieci z dyni i batata. Zupę robi się szybko i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W smaku lekko słodka, za sprawą batata, bardzo przypada do gustu małym koneserom (i nie tylko im :)) Czas przygotowania: 5 minut + czas na ugotowanie warzyw Ilość porcji: 4 miseczki Składniki: 200g nieobranej dyni hokkaido

Kolizje Smaków
Zupa krem ze szparagów i cukinii. 149

moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek chili podkręca smak

zadanie-gotowanie
Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym 133

zgrillować z niewielką ilością oleju. Czosnek obrać. Pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku wraz z bakłażanem i papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić

Czerwień i błękit