Nasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą
Kolizje SmakówMyślę, że ten krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy. Smaczna - polecam!Składniki:500 g pieczarek500 g ziemniaków2 cebulkisól, pieprzewentualnie kostka drobiowawodanatka
Kuchnia domowa AniPogoda nas nie rozpieszcza zatem na rozgrzanie proponuję bardzo smaczną i ekspresową zupę-krem z brokułów. Jej piękny zielony kolor na pewno poprawi Wam nastrój :) Inspirację na przepis zaczerpnęłam z książki P. Brodnickiego „Po prostu mi to ugotuj!”. Składniki: pół litra domowego bulionu lub pół litra wody +kostka rosołowa 1/2 kg brokułów 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę Śmietana(...)Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy bulion lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej. Dodajemy brokuły podzielone na różyczki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, a następnie miksujemy za pomocą blendera. Do zupy dodajemy śmietanę wedle uznania (lub ją pomijamy) i gotujemy jeszcze przez minutę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Zupę możemy podawać posypaną podprażonymi płatkami migdałów
MyCookBook.plcharakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku. Składniki: Pieczarki – 500g Ziemniaki – 2 średniej wielkości Cebula – 2 sztuki Warzywa suszone – 4 łyżki(...)cebula się zrumieni, dodaj warzywa suszone, wodę oraz troszkę sosu sojowego. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników poza mleczkiem kokosowym i gotuj następne 5-10 minut. Zdejmij z ognia, odczekaj 3-5 minut, dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. Spróbuj, dopraw do smaku i podawaj, najlepiej z grzankami. Smacznego! Artykuł Zupa krem z pieczarek pochodzi z serwisu Blendman.pl
BlendmanKorzystając z dobroci, jaką znajduję w przydomowym ogrodzie, powstał krem jak coś z niczego. W lodówce wielkie nic, sałata i groszek, z których jest coś, czyli zupa krem. ZUPA KREM ZE SAŁATY I ZIELONEGO GROSZKU. /własny;/ 200 g zielonej sałaty 100 g zielonego groszku 2 duże ziemniaki 0,75 l bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku odrobina(...)kostkę ziemniaki. Doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości warzyw, dodając pod koniec gotowania na około 2-3 minuty opłukaną sałatę. Całość miksuję. Śmietanę hartuję, by się nie zważyła, czyli dodaję do niej porcjami gorący\płyn, energicznie mieszając. Tak przygotowaną, dodaję do zupy, mieszam całość. Podaję z małymi grzaneczkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidelikatnie pikantna gęsta zupka z zielonych warzyw z przewagą brokuł. Do tego tylko kromka chlebka lub grzanki i jesienne chłody nam nie straszne :) Składniki: Brokuł 2 cebule Por koperek natka pietruszki Sól, pieprz Zioła: majeranek, lubczyk, bazylia, oregano szczypta imbiru ewentualnie wywar mięsny olej Szatkujemy cebule i podsmażamy. Wystarczy łyżka oleju aby krem nie był zbyt ciężki. Dodajemy poszatkowanego pora(...)pokrojoną na kilka części główkę brokuła. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy wody, posiekanej natki, koperku, ulubione zioła np. majeranek oraz łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu i imbiru. Jeśli zupa ma być wege dodajemy ewentualnie trochę oleju. Natomiast dla mięsożerców można dodać wywar mięsny ale nie z kostki tylko domowy np. resztkę niedzielnego rosołku. Przepis na super smaczny bulion mięsny
prawdziwe jedzenieZupa… taka mnie myśl naszła, że dawno żadnej nie jadłam, a mam ochotę. Ale nie na taką wodnistą zupinę, raczej na zupę krem. Tylko z
Jak gotować i nie zwariowaćBrukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje
Kuchnia PROzdrowotnaPyszna zupa na mym stole a czy na Waszym również? Lubicie topinambur? Zupa jest bardzo zdrowa a dzięki zawartości parmezanu i chorizo bardzo pożywna, polecam gorąco
Moje Małe Czarowaniekleksem śmietany i natką pietruszki Zupa Pomodoro & Gorgonzola podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami(...)pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany z musem truskawkowym
Atlas SmakówPyszna, szybka i pożywna zupa! Idealna na chłodniejsze dni. Dla tych co dynię uwielbiają i dla tych co jej jeszcze nie próbowali. Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa. Kolor zachęci każdego :) Składniki: 700 g obranej dyni - u mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki(...)szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień i dodajemy dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu. Zupa najlepiej smakuje
Plate of JoyKrem brokułowy można serować małym dzieciom i na eleganckich pryzjęciach. Ja wybrałam coś pomiędzy. Bardzo smaczna i pożywna zupa - krem. Banalnie prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna. 2 brokuły 1 średnia cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 2 ząbki czosnku kawałek selera (korzeń) 1l wody łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz 2 kromki pełnoziarnistego chleba(...)czosnek. Zalać minimalną ilością wody, tylko tyle aby przykrywała warzywa. Przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania można odkryć, aby woda nieco odparowała. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Lekko przestudzić i zmiksować. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek dodać grzanki i podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieWspominałam, że kocham zupy krem? Na pewno! Są szybkie, pożywne i rewelacyjnie smakują! U mnie praktycznie co drugi dzień :) Składniki: 1 kg pietruszki 2-3 marchewki 2 cebule 2 łyżki oleju 6-7 szt pieczarek liść laurowy 3-4 ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w talarki. 2. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
FITBUuKTarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą
Moja smaczna kuchnia