zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:82/167)

Zupa krem z dyni z domowymi grzankami 212

słodkiego :P  Wraz z nadejściem jesieni mamy do dyspozycji warzywo, które jest wręcz jej symbolem. Mowa o dyni. Można z niej przygotować wiele fajnych dań, jak np placuszki, przetwory czy najbardziej popularną zupę. I dziś właśnie chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni. SKŁADNIKI ZUPA  -około 1-1,5  litra wywaru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Hummus, za’atar i granaty 153

być ona pełna melasy, wód kwiatowych, ryżu, soczewicy, fasoli, mięsa, serów, warzyw i owoców, orzechów i ziaren. Taką właśnie kompletujemy. A gdy tylko skończymy, zaprosimy Was na mutabal, czyli pastę z bakłażanów, tabbouleh, czyli sałatkę z natki pietruszki i świeżej mięty, foul, czyli past z bobu, zupę krem z czonsku, migdałów i granatów, tuńczyka w sumaku z arbuzem, liście winorośli

GRUBY WAŁEK
Przecier dyniowy ( puree z dyni ) 261

jesień chciała nam czymś wynagrodzić słotę i zimno to właśnie tym warzywem - dynią. Złota kula, która kryje w sobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę

kawawszklance
Zupa krem z cukinii 220

Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Można również podać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z pieczonych pomidorów 126

chwili zmniejszamy ogień i smażymy ok. 7-10 minut. Kiedy warzywa są już miękkie wrzucamy upieczone pomidory i całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucamy świeży tymianek i bazylię. Rozdrabniamy zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Zupę możemy jeść czystą, ale ja najbardziej lubię z gęstym jogurtem naturalnym

Plate of Joy
Zupa krem z brokułów 162

sól, płatki migdałowe Skworcu.       Polecam też zupy krem z cukinii, dyni, kurek i kalafiora.  Przygotowanie:     Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy razem. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy ząbek czosnku i miksujemy zupkę

Aga w kuchni
Zupa krem z kurek 169

smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Warzywa obieramy i kroimy(...)cebulę kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 237

wstępnych powitaniach bardzo szybko zabraliśmy się do dzieła. Takim też sposobem powstały pyszności, które przedstawiam poniżej wraz z przepisami. Na pierwszy ogień poszła zupa z batatów i marchewki, w której miałam swój osobisty wkład Aksamitny krem ze słodkiego ziemniaka z przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym Składniki dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 35 min. Składniki: 800 g słodkiego ziemniaka(...)bulion do poziomu warzyw oraz sól i pieprz. Kiedy zacznie się mocno gotować, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez 25 min. Po tym czasie sprawdź czy słodkie ziemniaki i marchew są miękkie, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj, aż otrzymasz aksamitny krem. Sprawdź czy krem jest wystarczająco przyprawiony i gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wlej zupę do miseczek, dodaj

karmelowy
Zupa krem ze szparagów 116

mnie w kuchni jak najbardziej panuje wiosenna aura. Przygotowałam dla Was lekką zupę krem ze szparagów, której smak i wygląd wynagradza obecne anomalie pogodowe Zupa krem ze szparagów 2017-05-10 20:39:02 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 pęczki zielonych lub białych szparagów 4 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 1 litr bulionu(...)wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut, następnie dodaj główki szparagów (kilka zostaw do dekoracji) i szpinak. Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj w stojącym blenderze razem z mlekiem kokosowym na gładki krem. Podawaj np. ze śmietaną i świeżymi ziołami. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/    Artykuł Zupa krem ze szparagów pochodzi z serwisu powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Krem szparagowy (zielone szparagi) 150

Błyskawiczny w przygotowaniu, tani i bardzo aromatyczny -  krem z zielonych szparagów podany z serowymi grzankami.   Składniki: 1/2 kg zielonych szparagów 2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek sól, pieprz 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej grzanki serowe (chleb, starty ser) Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę pokroić(...)ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie przygotować grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (do 200°C). Przygotowane grzanki pokroić na zgrabne kawałki. Z zupy wyjąć główki szparagów, a całą resztę zmiksować za pomocą blendera. Następnie krem ponownie zagotować i zaciągnąć

Ugotować
Zmień swoje odżywianie na lepsze z NutriBullet :) 132

najważniejsze bardzo zdrowe posiłki, takie jak: smoothie, koktajle, pasty, lody, zupy krem. Pomoże w upieczeniu naleśników, placków, ciasta, chleba. NutriBullet nie ma sobie równych! Jego obecność sprawi, że Twoje dotychczasowe żywienie może ulec diametralnej zmianie! Na lepsze! :) CZYM JEST EKSTRAKCJA  Ekstrakcja to proces wyodrębniania wartości odżywczych z owoców, warzyw, orzechów, nasion oraz innych produktów spożywczych. Ostrza ekstrakcyjne rozbijają produkty(...)działanie cyklonowe, dzięki czemu rozbijają strukturę twardych łodyg, ziaren i włókien, aby uwolnić zawarte w nich witaminy i minerały. Taka postać nasion, włókien, miąższu i skórek owoców oraz warzyw jest lekkostrawna i najlepiej przyswajalna przez organizm. Ekstrakcja zapewnia najwyższą jakość składników odżywczych, możliwych do uzyskania z produktów, które jemy na co dzień. ZAKUP NUTRIBULLET Kupienie NutriBullet   nigdy nie było

Zdrowie na języku :P
pikantna zupa z buraków 149

Samo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru i octu balsamicznego zmiksowane na pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula(...)pestki dyni  wykonanie: Warzywa obieram i kroję w dość grubą kostkę. Z jabłka usuwam gniazdo nasienne, zostawiam skórkę i kroję na ósemki. Wszystko podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam octem winnym

babka w formie
Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem czyli Zupowy Wtorek odc.95 184

koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody i bułka czosnkowa dla wszystkich...  a marzy mi się zupa... np. taka łatwa pomidorowa z kokosową nutką wg Jadłonomii :) Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szczypta chili olej kokosowy 2 kg pomidorów malinowych pół łyżeczki soli(...)posiekane łodyżki koperku (listki zostawiamy do podania). Smażymy całość ok 10 minut. Pomidory pozbawiamy skórek (lub nie), wykrawamy szypułki. Pomidory dorzucamy do garnka z warzywami. Solimy i gotujemy pod przykryciem ok pół godziny. Zupę miksujemy blenderem stopniowo dolewając mleczko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z posiekanym koperkiem i kleksem mleczka kokosowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 236

słono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule(...)laurowy. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników. Do głębokiego kubka nalewamy małą część zupy, dodajemy ser marscarpone i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby żadne grudki nie były widoczne. Zabieloną część zupy wlewamy z powrotem

Symfonia Smaków