gładkie, zupy-kremy. Takie mogłabym jeść ze wszystkiego: brokułowe, z zielonego groszku, z cukinii, kukurydziane, selerowe, paprykowe itd. Dziś zapraszam na taką właśnie zupkę-krem z pieczarek oraz ziemniaków. Jest to bardzo apetyczna zupa o nieco mniej apetycznym kolorze;) Zarówno pieczarki jak i ziemniaki są wyczuwalne. Ja lubię ją podać z podsmażonymi piórkami cebuli, cząstkami pieczarek oraz posypaną płatkami chilli(...)Całość zalewamy wodą, tak by przykryła ona wszystkie warzywa (u mnie około 2,5 l, ale wszystko tak naprawdę zależy od tego jak gęstą chcemy mieć zupę i jak dużych użyjemy ziemniaków). Dodajemy listek laurowy i gotujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy ziemniaki zmiękną wyławiamy listek laurowy. Blendujemy zupę na gładki krem. Zabielamy śmietanką. Doprawiamy ponownie według potrzeby pieprzem
Smaki Na Talerzusię obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone(...)wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka. 2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. 3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki
Szefowa kuchniBrokuły (nazywane także zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową) znajdują się w 10 najwartościowszych warzyw. Lista ich zalet dla naszego organizmu jest naprawdę długa. Przede wszystkim brokuły
Pełny talerzwlania w słoik i zabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić nawet z samego rana lub dnia poprzedniego wieczorem. W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów. Składniki: 1 brokuł 1 duży por 1 łyżka masła 1.5 l bulionu drobiowego 2 ziemniaki 1/2 torebki(...)sezam jogurt Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce
W kuchennej krainieniej sezonowe składniki. Oto sałatka z dynią i figami, przyprawiona sosem z delikatną nutką czosnku i kremem balsamicznych. Mówię Wam pycha ! Parę słów o dyni Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących do rodziny dyniowatych. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Dynia jest bogata w beta-karoten(...)dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa
Kulinarne przygody Gatitygarnku na oleju. 2. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem. Duś pod przykryciem do miękkości. 3. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę z cytryny, zblenduj na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe (żeby się nie zważyło, najpierw wymieszaj je w szklance z 2-3 łyżkami zupy) i ponownie zblenduj/wymieszaj. 4. Udekoruj nasionami i zieleniną
Powiedz dietom nieZupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle(...)ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie do miękkości boczku. Następnie boczek, liście i ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku
e-PrzepisyKulinarnekupna. Fenkuł ma bardzo wiele zastosowań, pochodzi z południa Europy, a zupa krem … z mojej kuchni, opowiem więc jak ją przygotowałem. Muszę nadmienić że, zupa jest pyszna, co potwierdza apetyt z jakim zjada ją moja córka (nie łatwo zyskać Jej uznanie). Do przygotowania tej zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku(...)ostrza blendera tępią się w ten sposób. Po przestygnięciu rozdrabniamy całość i doprawiamy w razie konieczności wg uznania. Ja podałem z groszkiem ptysiowym ozdobiłem koprem. Smacznego ! Artykuł KOPER WŁOSKI ZUPA KREM pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakniewielką ilością wody, tak tylko, żeby przykryła warzywa i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ale nie za długo, żeby kalafior nie stracił koloru. Pod koniec gotowania dodajemy parmezan. Odstawiamy zupę do przestygnięcia, gdy osiągnie temperaturę około 70 - 80 stopni, miksujemy ją dokładnie blenderem ręcznym. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, można dodać trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy
Quinoa Raz!kokosowe 4%, kolendra 1%, czosnek, imbir, sól, pieprz cenne. Zupa krem Pan Brokuł & Szpinak 500 g - 6,99 PLN Zupy proponowane przez Pan Pomidor & Co to zupy bez konserwantów i ulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa
Bez Cebuliblogu sporo ciekawych propozycji. 1. Racuchy dyniowe na zsiadłym mleku 2. Krem z dyni słodko- kwaśny z fasolą 3. Pączki dyniowe- faworki 4. Chipsy dyniowe do zup 5. Dyniowa zupa z zacierką 6. Surówka z dynią 7. Duszona dynia z żurawiną 8. Dynia duszona w warzywach 9. Racuchy dyniowe z twarogiem 10. Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików na zimę
Tradycyjna Kuchniapierwszej kolejnosci ugotowalam zupe. Do jej przyrzadzenia wykorzystalam jedynie niewielki wycinek tego cudownego warzywa i teraz zastanawiam sie co jeszcze z niej przygotowac ;) Pewnie bedzie rizotto, moze pierozki, moze jeszcze jedna zupa? ale o tym w swoim czasie. Dzis chcialabym przedstawic Wam przepis na wspanialy, rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem. Wraz ze mna wariacje na temat zupy
Codzienne Gotowanieoknem zimno i mroźno. W czasie takiej pogody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Dzisiaj mam dla Was krem groszkowy, który podałam z groszkiem ptysiowym. Można również dodać kleksa śmietany. Ja wykorzystałam mrożony groszek, ale również można użyć groszku konserwowego. W zakładce ZUPY znajdziecie również inne przepisy i pomysły na smaczne zupki. Składniki 400 g zielonego mrożonego groszku 1 duża(...)marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1,5 l bulionu groszek ptysiowy sól pieprz papryka słodka Do bulionu dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i zagotować do miękkości warzyw, a następnie dodać zamrożony groszek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Kiedy groszek będzie miękki całość zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Podawać z groszkiem ptysiowym. krem groszkowy
O kuchni z uczuciemRozgrzewająca, lekko pikantna zupa-krem świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne obiady. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. W celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji wystarczy dolać więcej bulionu. Czy nie wygląda zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu(...)garnka, czosnek wycisnąć z łupinek i zalać bulionem. Gotować przez przez kilka minut. Następnie dolać przecier, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec zupę zmiksować na krem. Podawać z grzankami. Smacznego
Pasja SmakuZakupiłam na pobliskim straganie taką oto pięknądynię.Ma ona 2 kilo i na zupkę nadaje się idealnie.Do naszej krem-zupki będziemy potrzebować:- 3 cebule-sól-pieprz
Pasje Jolki