Jestem mega fanką zup. Uwielbiam i nie wyobrażam sobie obiadu bez niej.Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam oryginalną ogórkową z ryżem. Dawno dawno temu, jadłam podobną w uzdrowisku w Krynicy Górskiej, czyli jest to dowód na to, że jest to bardzo zdrowa potrawa :-) Składniki:1 korpus drobiowy włoszczyzna : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora3 ogórki kiszone(...)skóry. Wyciągnąć drób, włożyć oczyszczone warzywa do bulionu. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie zblendować wszystko dokładnie. Dolać kwas z ogórków. Konsystencja ma być płynna, jak będzie przypominała krem, dolać wody.Wsypać ryż, gotować 10 min. Na patelni rozgrzać masło, zetrzeć na dużych oczkach ogórki i czosnek. Dusić chwilkę. Dołączyć do zupy. Gotować 8 min pod przykryciem
pieprzny smaczekścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wrzucamy starte warzywa, czosnek, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy wszystko do miękkości i blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajemy szklankę wody i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem bez jajecznym, ryżem lub samą jako zupę krem. Można także posypać koperkiem. Smacznego
Dominacja smakuzmiękną. Następnie wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, po czym zblendować warzywa (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z łososiem i posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Moja zupa miała rzadką konsystencję, ale jeżeli wolicie, to można dodać mniej wody i zrobić zupę krem
Passions hobbies lifeobieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy) Podajemy z grzankami lub łuskanym słonecznikiem
Radość kipiąca uśmiechem.garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie. Gdy groch będzie już miękki, zmiksowć go blenderem, do uzyskania aksamitnego kremu. Połączyć teraz oba wywary, dodać podsmażoną kiełbasę. Doprawić majerankiem solą i pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa z przecieru nawet w małym stopniu nie dorównuje aromatowi i smakowi kremu ze świeżych pomidorów. Więc jak tylko macie możliwość zrobić zupę ze świeżych pomidorów, nie wahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty(...)usuwamy twardsze części. Marchew obieramy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i jeśli krem jest za kwaśny odrobiną cukru
Zofianadomu. No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki:1 kalafior1 marchewka1 cebula1 podłużny serek topiony1 litr bulionu lub wodysólpieprzsuszone płatki chilimasło do smażenia1 łyżka oleju rzepakowego EVWykonanie:Cebulę(...)kalafiora, zmniejszamy nieco ogień i jeszcze przez chwilę podsmażamy/podduszamy.Warzywa przekładamy do garnka, dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i przyprawiamy, a na koniec dodajemy olej. Dokładnie mieszamy i smacznego
Kulinarne przygody GatityKrem curry z dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: - ½ kg dyni (waga ze skórką) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 ziemniak - 2 łyżeczki curry - kawałek pora(...)Warzywa umyć, obrać i posiekać; z dyni usunąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem
Wegańska kuchnia orientalnatrochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię, znalazłam batata, dodałam trochę suszonych pomidorów i ostrego sosu i zrobiłam zupę krem, a do niej fantastyczne chrupiące krakersy z quinoy i modrego jarmużu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 liści jarmużu 1szklanka mąki z czerwonej soczewicy 1 łyżka babki(...)dynia zacznie mięknąć, dorzucamy pokrojonego w kostkę batata. Zalewamy warzywa gorącą wodą, tak aby były przykryte, solimy. Gdy batat zmięknie dodajemy namoczone wcześniej suszone pomidory i gotujemy kolejne 10 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Doprawiamy pieprzem i ostrym sosem, gdy zupa trochę przestygnie blendujemy ją na gładki krem (celowo nie podałam dokładniej ilości wody, ponieważ gęstość kremu zostawiam
Quinoa Raz!tylko skosztujecie, zakochacie się i nie są to żadne obiecanki cacanki czy gruszki na wierzbie, bo ta zupa ma to “coś”, co sprawia, że sięgamy po dokładkę, ale o tym już musicie przekonać się sami. Składniki (3-4 porcje): Krem: 5 (ok. 500 g) korzeni pietruszki 2 nieduże gruszki (u mnie Abate) 1 średni ziemniak 3 łyżki oleju(...)chwilę gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. 7) Na koniec dodać śmietankę oraz sok z limonki, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 8) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem. 9) Gotowy krem podawać z prażoną mieszanką orzeszków i ziaren oraz świeżą bazylią. #krakus #smacznieiszybko Artykuł Zupa-krem z pietruszki z gruszką pochodzi z serwisu
Fitsweet.metylko skosztujecie, zakochacie się i nie są to żadne obiecanki cacanki czy gruszki na wierzbie, bo ta zupa ma to “coś”, co sprawia, że sięgamy po dokładkę, ale o tym już musicie przekonać się sami. Składniki (3-4 porcje): Krem: 5 (ok. 500 g) korzeni pietruszki 2 nieduże gruszki (u mnie Abate) 1 średni ziemniak 3 łyżki oleju(...)chwilę gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. 7) Na koniec dodać śmietankę oraz sok z limonki, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 8) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem. 9) Gotowy krem podawać z prażoną mieszanką orzeszków i ziaren oraz świeżą bazylią. #krakus #smacznieiszybko Artykuł Zupa-krem z pietruszki z gruszką pochodzi z serwisu
Fitsweet.meŚwieże, czerwone, soczyste pomidory możemy znaleźć już na prawie każdym stoisku, więc nie pozostaje nic innego jak zrobić z nich pyszną zupę krem. Przepis jest prosty
Czekoladowa muffinkaDla wszystkich wielbicieli słodkiej kukurydzy lub po prostu osób lubiących eksperymenty w kuchni. Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem. Nas zauroczyła bardzo swym smakiem i choć
Smaczne ZdroweMoje ulubione święto :) Dzień Pikantnych Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne
MarciochaKucharzycytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka lubczyku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler(...)włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki) przygotowany wcześniej
Pełny talerz