Składniki: 2 pietruszki 1/4 selera 1 por, biała część 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody/bulionu sól, pieprz 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżego lub ze słoiczka
Mango Papajawinem Przepis od Edyty MadamEdith 4. Jeszcze jedna zupa! W zestawieniu nie mogło zabraknąć wspaniałej Małgorzaty Minty i Jej Kremu ze szparagów z wędzonym łososiem Jeszcze go nie jadłam Ale! "na mieście" mówią, że to bomba wśród kremów szparagowych! 5. I jeszcze jedna zupka.. Jak szparagi to warzywa jak warzywa to? Oczywiście Jadłonomia ! - i jej kuchnia roślinna
Wylizany Rondelmojej kuchni staram się wykorzystywać wszystkie części z warzyw. Większość osób, gdy kupuje kalafiora, liście i głąb wyrzuca, nie wiedzą, że można z nich przygotować doskonałą w smaku zupę. Gdy ugotowanego kalafiora podaję w całości z bułką tartą, to wtedy z resztek kalafiora gotuję pyszną lekką kalafiorową zupę krem, mamy wtedy dwudaniowy obiad. Oczywiście z różyczek kalafiora też gotuję zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilka minut, po chwili dodajemy wodę i ziele angielskie oraz liście laurowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa już się ugotują, ostrożnie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy, doprawiamy chili, solą i pieprzem, dosypujemy do zupy drobno posiekany żółty ser wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy zupa się gotuje na suchej patelni układamy(...)boczku. Do miseczek nalewamy zupę, do każdej miseczki wkładamy nasz boczek z serem, posypujemy delikatnie pieprzem i podajemy. Moje dzieci wyjadały zupę posiłkując się boczkiem :) ale polecam łyżkę ;) nabierając zupę trafiamy na kawałeczki ciągnącego się sera do tego boczek i mniam ! Pyszna zupa ! Zupa krem z pietruszki i pora
Kuchnia na wzgórzuwarzywami trochę pod górkę. Pisałam już o tym ostatnio, że pomidor to wróg publiczny numer jeden. Ale z resztą powoli i do przodu. Hania je chętniej, a Franio się uczy. Kiedy poszedł do przedszkola, nie jadł praktycznie żadnych surówek i niechętnie jadł zupy. Z surówkami dalej walczymy, natomiast domaga się repety jeśli chodzi o zupę. Ale co ja się dziwię(...)czytam przedszkolne menu, a tam takie potrawy, że sama chętnie usiadłabym z dziećmi i zadła! Krem z brokułów z pestkami dyni, ryba po grecku, kotleciki w sezamie… Jak przedszkole czy szkoła mają własną stołówkę, to jednak jest to zupełnie inna bajka niż catering… to akurat widzę po obiadach w szkole Hani. Catering marny, rodzice walczą, ale na razie status
bistro mamarozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa.Zupa krem z pieczonej(...)Czosnek i cebulę obrać, włożyć do garnka z marchewkami. Zalać połową bulionu, zmiksować całość na gładki krem. Wlać resztę bulionu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.Przed podaniem podgrzać.Smacznego!A dzisiaj czeka mnie bardzo długi i męczący dzień. Jakże żałuję, że zupa została już zjedzona
Pożeraczka, czyli raz adobrzepietruszkowy, a zupę przygotowałam na bazie pomidorowego koncentratu od Winiary, który został już dodatkowo przyprawiony. 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 1 puszka gotowanej ciecierzycy sól pieprz czarny papryka słodka mielona wędzona twaróg wędzony KREM PIETRUSZKOWY: pęczek(...)gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wlać przecier pomidorowy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Zmiksować blenderem i wstawić ponownie na ogień, dodać odsączoną z zalewy, ugotowaną cieciorkę i zagotować. Natkę pietruszki razem z łodyżkami włożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładki krem z woda i olejem. Nałożyć porcję gorącej zupy do miseczki, wlać po wierzchu
https:KKuchniaMniambyło Za co was serdecznie przepraszam ,życie trochę mi się pokomplikowało. Problemy odebrały mi możliwość pisania dla was. Ale już jestem :-* Na początek Wspaniała pożywna i zdrowa zupa-krem Składniki: 1 kg marchwi 1 mała dynia piżmowa 2 cebule 3 łyżki masła 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 750 ml-1 L bulionu może być z kostki rosołowej(...)dodajemy cebulę. Szklimy i dodajemy marchew i dynię często mieszamy . Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem . Pamiętajmy że warzywa powinny być zalane 2 centymetrową warstwą bulionu NAD Jest to bardzo ważne ponieważ zupa musi mieć gęstą konsystencję . Dodajemy gałkę ,pieprz ,sól Gdy warzywa są miękkie , miksujemy blenderem . I gotujemy jeszcze chwilę . Posypujemy natką pietruszki Smacznego
Viola cooks with passionDziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup.Co będzie potrzebne:-baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki
BaRepaskremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka. Składniki: 300 g grochu łuskanego połówki 1 duża marchew korzeń pietruszki kawałek selera 1 mała cebula liście laurowe ziele(...)Jarzyny obrać, zalać kilkoma szklankami wody, dodać odsączony groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaźródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje jej wyjątkowości - koniecznie musi spróbować, póki jest jeszcze ciemno i zimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki:(na 4 porcje)3 pory (tylko białe i jasnozielone części(...)kremówki (38%)3/4 łyżeczki gałki muszkatołowejsólkolorowy pieprzPory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę.W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać ziemniaki. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, zalać całość bulionem i gotować 20-30 minut, aż będą miękkie.Zupę zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować blenderem. Wlać śmietanę i sok z cytryny, doprawić gałką muszkatołową, solą
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego typu wyśmienitą zupę krem. Składniki: - 3 skrzydełka - kawałek polędwicy/szynki - włoszczyzna - 2 x puszka pomidorów - 3 pomidory - 4 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - sól morska - świeży pieprz mielony - oregano Sposób przygotowania: - włoszczyznę wraz z mięsem gotuj ok.2 godziny na wolnym ogniu, dodaj ziele angielskie i liść laurowy; - wyjmij z wywaru ugotowane warzywa i mięso, zostawiając(...)jeszcze przez ok.10 minut, następnie wszystko blenduj na gładką masę, dopraw oregano oraz jeżeli solą morską i świeżym pieprzem; - obrane mięso z wywaru można drobno pokroić i dodać do zupy. Proponuję podawać z natką pietruszki i szczypiorkiem. SMACZNEGO
MintTasteW taką pogodę jak dzisiaj, a właściwie w weekendy także, zupa jest obowiązkowa. Na rozgrzanie to podstawa. Zamiast zwykłej jarzynowej polecam Wam przygotowanie niezwykle szybkiego i
Moja smaczna kuchnia