Chłód jaki w ostatnich dniach panuje za oknem zmotywował mnie do przygotowania zdrowej, rozgrzewającej zupy z dyni (o właściwościach warzywa przeczytacie tutaj) z dodatkiem korzenia
Taste Of My DayKremy to fantastyczna alternatywa dla zup bazujących na rosole, czyli na tłuszczu zwierzęcym. Dzięki temu mogą być posiłkiem dla Wegan, Wegetarian, osób z alergiami na produkty mięsne i tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy. Ta ostatnia grupa powinna być szczególnie zainteresowana, ponieważ z mięsa do wywaru dostaje się szereg substancji uwalnianych z tkanek i tłuszczy. Te substancje odpowiadają(...)przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jeśli zbyt dużo wody nam wyparowało podczas gotowania to możemy jeszcze ze szklankę dolać, zależy czy chcemy zupę bardziej gęstą lub rzadką. Całoś miksujemy przy pomocy blendera na aksamitny krem. Zupa wyśmienicie smakuje z grzankami żytnimi, własnoręcznie przygotowanymi w piekarniku. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzyzwyczajenia - wyrzucamy. I tak oto podczas warsztatów przygotowaliśmy: krem z topinamburu z chipsami z obierków łosoś z teriyaki z uschniętych warzyw pozostałych w lodówce bread pudding z uschniętego pieczywa I tu kilka słów wyjaśnienia odnośnie menu. Krem z topinamburu gotowanego w mleku ( mleko po odcedzeniu wykorzystane do moczenie pieczywa na bread pudding ) podany został z chipsami z obierek. Obierki(...)czyli skórka z dobrze wyszorowanego topinamburu upieczone zostały z odrobiną syropu klonowego. Jak smakowały ? Dla mnie wybornie, a w połączeniu z kremową zupą stanowiły idealne jej dopełnienia. Danie drugie, czyli łosoś z teriyaki - tu użyliśmy resztek, czyli okrawków różnych warzyw, które często pozostają w lodówce. Warzywa zostały wykorzystane do przygotowania sosu teriyaki. Ugotowane w sosie sojowym kawałki buraczka, cebuli
kolorowotorcikowoFioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą
Smaczna Pyzawarzywa - gotować. W czasie gotowania dolać wino.Zupę gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną i zaczną się rozpadać.Pod koniec gotowania do zupy dodać ketchup oraz napój ryżowy Alpro. Możecie go zastąpić mlekiem kokosowym lub słodką śmietanką.Zupę doprawić do smaku przyprawami.Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem. Smacznego
kolorowotorcikowosmak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech da szansę mojej propozycji, a być może zmieni zdanie. Potrzebujesz:włoszczyznędużą cukinięduża cebulępestki dyniparmezanCo robić?1. Ugotuj bulion z włoszczyzny (zostaw kawałek nieugotowanego selera. 2. Pokrój cebulę, kawałek selera i cukinię na dość drobne kawałki.3. Uduś na oliwie z oliwek pokrojone warzywa (pamiętaj aby posolić, wtedy fajnie miękną(...)uduszonych warzyw wlej bulion (około 2 szklanki).5. Użyj blendera aby zmixować na gładki krem.6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, i jeśli masz ochotę ostrą papryczką.7. Podawaj zupę posypaną chrupkimi pestkami dyni, które będą "zagryzką" i parmezanem
Matka Żywicielkapory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę. Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku(...)dużych otworach warzywa, buraki gotować w całości, dodać sól i pieprz. Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać razem z burakami do zupy, gotować. Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić sokiem z cytryny
Kuchnia Danusitemat wpływu żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety. Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać i przygotowywać. Znajdziecie tu naprawdę przydatne i sprytne rozwiązania! Główna- trzecia część - to przepisy podzielone(...)bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane
Moje Kuchenne Rewelacjegotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki
Bon Appetit Małgorzatydiecie przy WZJG. Pochodzi on z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby. W oryginale jest rukola, ja zastąpiłam ją szpinakiem, ponieważ osoba z WZJG niestety nie toleruje rukoli. Zupa jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka na każde przyjęcie. Składniki 2 cukinie pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku(...)zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom wody nie przekroczył poziomu warzyw. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy szpinak. Ściągamy z palnika i miksujemy na gładki krem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy nasionami chia. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego bardzo lubi zupy-kremy. Nieskomplikowane i proste w trawieniu. Cała dieta właściwie od początku
Z Kuchni Do KuchniNiedawno zebraliśmy z działki nasze pierwsze kabaczki. Uwielbiamy sezonowe warzywa, są pełne niesamowitego aromatu, pełne witamin...zawsze kojarzą nam się z czasami dzieciństwa. Krem z kabaczka
R'n'G Kitchenpietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy: 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo 1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub odkładamy na durszlak do odcieknięcia. Odcinamy twardy głąb i listki, kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa z wywaru kroimy(...)miękkości. Gdy kalarior będzie już prawie miękki dodajemy warzywa z wywaru i gotujemy jeszcze chwilę aż do całkowitej jego miękkości. Garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy zupa nie będzie już bardzo gorąca wszystkie składniki zupy rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji kremu, finalnie doprawiamy do smaku. Krem odstawiamy na bok i zabieramy się
Symfonia Smakówpokroić w kostkę, a pora w plasterki. Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut. Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę. Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem. (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka
Di gotujezaczyna - początek jesieni i już wszyscy w domu pociągamy nosami. Na jesienną pluchę polecam więc zupę krem z cukinii - z czosnkiem i cebulą - świetna na przeziębienie !!!Przepis na zupę krem z cukinii :SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok. 700g)2 cebule3 ząbki czosnku3/4 litra bulionu oliwa suszona bazyliasól, pieprzPRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną(...)się zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni przez 10 minut. Gotujemy bulion i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy suszoną bazylią i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Miksujemy zupę blenderem. Możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką.Ja grilluję kromki z chlebka kukurydzianego z masłem, czosnkiem i majerankiem
Moje Kuchenne Rewelacje