Zima się już skończyła, ale myślę, że na chłodne pierwsze dni wiosny idealnie nada się pożywny krem marchewkowy. Jest aksamitny, gęsty i bardzo aromatyczny. Koniecznie należy
Czekoladowa muffinkachce nam się świeżych warzyw i owoców. Z utęsknieniem wypatrujemy ich w zaprzyjaźnionych warzywniakach i stoiskach sklepowych. I choć nie jestem zwolenniczką zajadania się nowalijkami ze względu na duże stężenie chemii w nich, to czasem skuszę się. Tak właśnie było z gruntowymi ogórkami. Po prostu musiałam je kupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna(...)bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Zupę podawać w bulionówkach skropioną lekko oliwą. Jako dodatek proponuję chrupiące grzanki. Ta zupa najlepsza będzie latem, podczas ogórkowego sezonu. Wtedy ogórki są najsmaczniejsze
Codzienna kuchnia niecodziennaEksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję. Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie
Bon appetit mon amieczystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Zupy Krem pomidorowy - zupa dobra, ale tylko dobra. Najlepszą zupę pomidorową póki co jedliśmy u znajomej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!O właściwościach oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca.Poza tym jest
Pasje JolkiCzłowiek uczy się całe życie... ja na przykład nigdy nie starałam sie zapoznać bliżej z dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia
Z butelką mleczka w tlepełną intensywnego smaku i aromatu potrawę. Zupa- krem z dyni SKŁADNIKI:- 1.5 kg dyni piżmowej- 1 litr bulionu drobiowego- 1 cebula- 4 ząbki czosnku- pół jabłka- kawałek świeżego korzenia imbiru (wielkości kciuka)- pęczek świeżego majeranku- pęczek świeżego tymianku- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do posypania warzyw na blaszce)- pół łyżeczki imbiru- pół łyżeczki(...)garnku w 1 litrze wody rozpuszczamy dwie kostki rosołowe. Dodajemy upieczoną dynię, wszystkie przyprawy oraz resztę świeżych ziół. Gotujemy aż dynia się rozpadnie. Resztę blendujemy na gładką masę. Gotową zupę można posypać grzankami oraz prażonymi pestkami dyni. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąZwyczajna zupa krem z brokuła, która jest gęsta i dzięki temu bardzo sycąca. Treści nadają również kluski na bazie kaszy jaglanej, dlatego zupa może stanowić samodzielne danie. Polecam, szczególnie osobom na diecie bezglutenowej. 1 1/2 l buliony drobiowego 2 ziemniaki 1 cebula dymka 1 brokuł sól pieprz czarny rzeżucha KLUSKI JAGLANE: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody wrzącej(...)ilości oliwy. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Na patelnię wlać trochę bulionu i zmyć pozostałości po smażonych warzywach. Przelać do garnka. Gotować ok 15min po czym dodać brokuła rozdrobnionego na różyczki. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić. Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby
https:KKuchniaMniamDlaczego warto jeść cukinię? Cukinia jest warzywem bardzo dobrym, bogatym w wartości odżywcze, a zarazem neutralnym, gdyż nadaje się do różnego rodzaju dań. Pomysły na dania z cukinią poniżej: 1. Przepis na cukinię faszerowaną . 2. Przepis na krem z cukinii . 3. Przepis na chleb gryczany z cukinią 4. Przepis na kaszę jaglaną z cukinią i kurczakiem. 5. Przepis na placuszki(...)dlatego też może być polecana maluchom w postaci zupy krem; - można ją jeść zarówno na surowo jak i gotowaną bądź smażoną; - dzięki jej neutralnemu smakowi nadaje się do różnego rodzaju dań - zarówno na słodko jak i na ostro; - jest lekkostrawna; - dzięki wspomnianemu potasowi wspomaga usuwanie zatrzymanie wody metabolicznej z organizmu; - jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym, zatem mogą jeść
MintTasteChłód jaki w ostatnich dniach panuje za oknem zmotywował mnie do przygotowania zdrowej, rozgrzewającej zupy z dyni (o właściwościach warzywa przeczytacie tutaj) z dodatkiem korzenia
Taste Of My DayKremy to fantastyczna alternatywa dla zup bazujących na rosole, czyli na tłuszczu zwierzęcym. Dzięki temu mogą być posiłkiem dla Wegan, Wegetarian, osób z alergiami na produkty mięsne i tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy. Ta ostatnia grupa powinna być szczególnie zainteresowana, ponieważ z mięsa do wywaru dostaje się szereg substancji uwalnianych z tkanek i tłuszczy. Te substancje odpowiadają(...)przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jeśli zbyt dużo wody nam wyparowało podczas gotowania to możemy jeszcze ze szklankę dolać, zależy czy chcemy zupę bardziej gęstą lub rzadką. Całoś miksujemy przy pomocy blendera na aksamitny krem. Zupa wyśmienicie smakuje z grzankami żytnimi, własnoręcznie przygotowanymi w piekarniku. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzyzwyczajenia - wyrzucamy. I tak oto podczas warsztatów przygotowaliśmy: krem z topinamburu z chipsami z obierków łosoś z teriyaki z uschniętych warzyw pozostałych w lodówce bread pudding z uschniętego pieczywa I tu kilka słów wyjaśnienia odnośnie menu. Krem z topinamburu gotowanego w mleku ( mleko po odcedzeniu wykorzystane do moczenie pieczywa na bread pudding ) podany został z chipsami z obierek. Obierki(...)czyli skórka z dobrze wyszorowanego topinamburu upieczone zostały z odrobiną syropu klonowego. Jak smakowały ? Dla mnie wybornie, a w połączeniu z kremową zupą stanowiły idealne jej dopełnienia. Danie drugie, czyli łosoś z teriyaki - tu użyliśmy resztek, czyli okrawków różnych warzyw, które często pozostają w lodówce. Warzywa zostały wykorzystane do przygotowania sosu teriyaki. Ugotowane w sosie sojowym kawałki buraczka, cebuli
kolorowotorcikowoFioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą
Smaczna Pyzawarzywa - gotować. W czasie gotowania dolać wino.Zupę gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną i zaczną się rozpadać.Pod koniec gotowania do zupy dodać ketchup oraz napój ryżowy Alpro. Możecie go zastąpić mlekiem kokosowym lub słodką śmietanką.Zupę doprawić do smaku przyprawami.Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem. Smacznego
kolorowotorcikowosmak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech da szansę mojej propozycji, a być może zmieni zdanie. Potrzebujesz:włoszczyznędużą cukinięduża cebulępestki dyniparmezanCo robić?1. Ugotuj bulion z włoszczyzny (zostaw kawałek nieugotowanego selera. 2. Pokrój cebulę, kawałek selera i cukinię na dość drobne kawałki.3. Uduś na oliwie z oliwek pokrojone warzywa (pamiętaj aby posolić, wtedy fajnie miękną(...)uduszonych warzyw wlej bulion (około 2 szklanki).5. Użyj blendera aby zmixować na gładki krem.6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, i jeśli masz ochotę ostrą papryczką.7. Podawaj zupę posypaną chrupkimi pestkami dyni, które będą "zagryzką" i parmezanem
Matka Żywicielka