różyczki kalafiora. Całość lekko poddusić, od czasu do czasu mieszając. Do garnka z podduszonymi warzywami wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować, aż różyczki kalafiora będą miękkie. Ugotowaną zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i zblendować na gładki krem. Następnie zmiksowaną, kremową zupę ponownie podgrzać. Dodać serki topione i dokładnie wymieszać
Gospodyni MiejskaZupa krem brokułowa z serkiem topionym... Aksamitna, gęsta, idealna na chłodne dni. Sycąca dzięki dodatkowi ziemniaków. Zabielona serkiem topionym i śmietaną. Oprószona parmezanem i prażonymi płatkami migdałów. Pycha! Składniki: 1 średni brokuł (o wadze około 500 g); 100 g serka topionego, śmietankowego (u mnie Hochland ); 1 średnia cebula; 4 średnie ziemniaki; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr wrzątku(...)kostkę ziemniaki i zalać 1 litrem bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw (brokuła i ziemniaków). Gdy ziemniaki i brokuł będą miękkie do zupy dodać serek topiony i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Tak przygotowaną zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładki krem. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę
Gospodyni MiejskaDzień dobry!Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, hipsterski ziemniak - wiele wiele nazw na jedno warzywo czyli topinambur.Stara, zapomniana roślina dostała drugą młodość (razem ze skorzonerą, brukwią, pasternakiem) dzięki programom kulinarnym takim jak Top Chef. Teraz każdy chce jej spróbować, chociażby tylko po to żeby znać jej smak albo... polansować się przed znajomymi :-) Tak serio to żartuję, chociaż kto wie, może takie(...)Padło na pomysł z zupą. Orzechowy smak? Dobrze komponuje się z gruszką... Dorzuciłam migdały, boczek, przyprawy i powstała całkiem ciekawa zupa.Sycąca, gęsta, z nutą gałki muszkatołowej. Jeśli macie dostęp do topinambura (a teraz można go kupić chociażby na Starym Kleparzu w Krakowie), to spróbujcie! :-)Na blogu znajdziecie już podobną zupę, również z gruszkami - zupa krem z gruszek, pietruszki
Pora coś zjeśćstopni przez około 40 minut – aż warzywa dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i gotować przez 20 minut. Następnie z zupy wyłowić przyprawy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
kolorowotorcikoworównież bardziej wytrawne nadziewane farszem mięsnym, warzywnym lub w postaci drobnego groszku ptysiowego do ulubionej zupy-krem. Podobnie, jak prawie wszystko co najlepsze, tak i ptysie pochodzą z Francji. Ich francuska nazwa Petit choux oznacza małą kapustę, bo właśnie z tym warzywem kojarzą się francuzom ptysie. Nie wiem, z czym kojarzą się Wam. Wiem jednak prawie na pewno
Jacob Tastescebulę obieramy, również kroimy. Przygotowane warzywa przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Smacznego
kgwjanczewoogniu przez 10 minut. Najlepiej smakuje ze śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni. A Wy? Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień
Zawsze głodna!się trochę zieleni, co by przywołać wiosnę na talerze, zaszczycić je powiewem świeżości i lekkości. Myślę, że dzisiejszy krem idealnie wpasowuje się w podane powyżej kryteria, więc jeśli brakuje Wam pomysłu na wiosenny lunch lub kolację - przychodzę z przepyszną propozycją! Zupa jest lekka i pożywna, a z wędzonym łososiem stanowi pełnowartościowy posiłek. Ja podałam moją porcję z jogurtem naturalnym(...)kostkę, następnie zalewamy wodą nieco powyżej wysokości warzyw i zagotowujemy. Potem zmniejszamy nieco moc gazu i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Solimy, dodajemy pieprz, odrobinę bazylii i oregano. Po upływie wyznaczonego czasu zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie blendujemy na gładki krem. do podania: łosoś wędzony na zimno jogurt
Kuchnia Elliemarchwi 1 l wody sól Marchew umyć, obierać i pokroić w grubsze plastry. Zalać lekko słoną wodą i gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem wraz z wodą w której się gotowała (uzupełnimy w ten sposób sole mineralne tracone podczas biegunki). Aby zachęcić dziecko do jedzenia proponuję podać ze słonymi krakersami. U nas małe problemy z dziecięcym brzuszkiem a więc(...)ostrych, produktów o wysokiej zawartości błonnika - np. chleba razowego, surowych owoców i warzyw, słodyczy. Starajmy się wprowadzić jak najwięcej gotowanej marchwi i ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę jarzynową z ryżem. Sporną sprawą jest rosół
Atlas SmakówJedna z najprostszych do zrobienia zup. Wystarczy kilka składników i jest gotowa. Idealna na chłodne dni i wieczory. Czas : 45 minut (w tym 30 minut pieczenia warzyw) Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 15 zł Poziom trudności: łatwy Coraz więcej herbaty zamiast wody, długie skarpetki zamiast piętek, nowa ramówka w telewizji, a za oknem szaro – to najbardziej oczywiste znaki(...)wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia 30-35 minut. Krok 4 warzywa z pieca, przekładamy do garnka i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Dodajemy bulion lub wodę w ilości odpowiedniej do naszych oczekiwań co do gęstości kremu. Jeśli ma być rzadszy dodajemy więcej płynu. Jeśli chcecie żeby zupa była bardziej treściwa zamiast bulionu dolewamy mleka. Doprawiamy zupę przyprawami (w ilości
Niedzielny kucharzkostkę i ugotować w wodzie (wody dać tyle, żeby tylko przykryła warzywa). W czasie gotowania doprawić czosnkiem, mieszanką warzywną, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Gotową zupę zmiksować. Kromki chleba pokroić w kostkę i smażyć na oleju do chrupkości, posypując czosnkiem granulowanym. W jakiej wersji robicie krem z brokułów
ZofianaSkładniki - fasolka szparagowa - kalarior - brukselka - szpinak - ziemniak - seler naciowy - natka pietruszki - oliwa - sól - pieprz Do zupy można użyć świeżych warzyw lub mrożonek. Przygotowanie 1. Warzywa umyć
Kuchenne innowacjeJesień...kolorowe złocące się liście na drzewach...złocące się dynie...A co za tym idzie...i pyszne zupy kremy. Wedle smaku możemy doprawiać je na ostrzej
Z Majeczką w kuchnisłodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki czosnkowe włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy w 750 ml wody z solą, rozgniecionym zielem angielskim, ziarnami kolorowego pieprzu(...)minut. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, gotujemy do miękkości brokuła. Gdy brokuł jest odpowiednio miękki część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy dokładnie na krem za pomocą blendera (ja mam Triblade Kenwood) następnie doprawiamy chilli, ewentualnie pieprzem i solą, dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy. Rozlewamy zupę brokułową do miseczek,wkładamy kawałki brokuła, posypujemy czosnkowymi grzankami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdrowy i sycący. Uwielbiam! Razem z kremem z marchewki - będzie moją ulubioną zupą krem, podczas tegorocznej jesieni. Składniki: - 2 duże buraki - 1 średni batat - 0,5 cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oleju/masła - szczypiorek - sezam nasiona - 1l wody/bulionu - sól, pieprz ew. 1 łyżka domowej bulionetki Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przygotowanie w Tefal Companion: Do misy miksera założyć(...)batata, zalać wodą/bulionem, dodać przyprawy lub domową bulionetkę. Ustawić program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą/bulionem, dodać przyprawy lub domową bulionetek. Gotować do miękkości warzyw. Na patelni podsmażyć na oleju, na złoto cebulę z czosnkiem. Dodać do zupy. Gdy warzywa zmiękną - zmiksować Podawać z posiekanym szczypiorkiem i nasionami sezamu. Smacznego
CookYourself