Kofta, za’atar i daktyle – nowe menu Samar dla Sphinxa 186menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem, ciecierzycą i daktylami Dobre
Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z selera naciowego 269Delikatna, subtelna w smaku, kremowa zupa z selera naciowego z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Szczerze mówiąc obawiałam się selerowego smaku zupy, ale wyszła wyśmienita… Zupę
Oryginalny smak
Zupa bagienna, czyli zielono mi 206Przepis autorstwa Nigellii Lawson. 50 dag mrożonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu z drobiu lub warzyw 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Cebulę kroimy w
Humanistka w kuchni
Zupa-krem z kukurydzy 206Zupkę kukurydzianą gotowałam po raz pierwszy za namową córki, która uwielbia kukurydzę pod każdą postacią. Zupa zasmakuje tym, którzy uwielbiają kukurydzę :) Składniki: 1 litr bulionu warzywnego puszka kukurydzy jarzynka do smaku szczypta curry szczypta cynamonu pół łyżeczki startego imbiru 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie: Gotujemy(...)litrze wody :) Gdy bulion jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy odsączoną kukurydzę i gotujemy tak długo aż kukurydza będzie miękka. Zanim kukurydza się ugotuję to wywaru zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie całą zupkę trzeba zmiksować na konsystencję kremu. Dolewamy mleczko kokosowe (pomalutku aby zupa się nie zważyła), dosypujemy jarzynki, startego imbiru. curry i cynamonu
Amatorka kuchenna
Krem z pomidorów z mlekiem kokosowym 195papryki do smaku 1/2 pęczka natki pietruszki do posypania grzanki do podania Krem z pomidorów z mlekiem kokosowym - jak zrobić? Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i ugotuj do miękkości. Kiedy warzywa będą ugotowane, dodaj pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, by się rozpadły. Zupę przestudź, po czym zblenduj, by miała gładką konsystencję. Przelej ponownie do garnka
Moje Qulinaria
Zupa z pieczonych warzyw 233godzinę. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Z papryki zdjąć skórę, bakłażana wydrążyć, czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować 15 minut. Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Następnie zmiksować zupę przy pomocy blendera, na gładki krem. Jeśli zupa była by za gęsta, dolać przegotowanej wody. Smacznego
kolorowotorcikowo
Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym 231ostro serwowana. Dynię z papryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku. Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam, mleczka kokosowego dolałam, na krem zmiksowałam i z prażonymi pestkami dyni podałam. Słodkość z ostrym tu idealnie się komponuje i dlatego tak dobrze smakuje, zarówno na ciepło podana(...)posmakowała, że od razu do dyni się przekonała. Słodycz jest tu pierwsze wyczuwalna, a na końcu ostrość, która jest genialna. W smaku jest wyrazista, ta moja zupa krem słodko – ognista. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1,2 kg), 1 czerwona papryka, 3 średnie marchewki, 1 średni batat (0,4 kg), 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego
Moniki Smakołyki
Zupa krem z batata 207bardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów. Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażam(...)imbiru. Po chwili dodaję marchew, pietruszkę i seler, całość mieszam i podsmażam aż warzywa puszczą sok. Dodaję bataty, mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości. Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami
Takie tam pichcenie
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 206się na 4 grupy i ruszyliśmy do boju. Ja miałam przyjemność przygotowywać Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich. Bardzo miło współgotowało mi się z Anną-Marią autorka bloga Kucharnia . Dzięki!!! Wszystkie dania bardzo mi smakowały, jednak deser pobił wszystkie potrawy na głowę! był cudowny(...)spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich Deser - Wytrawny brownie z czekolady, w polaczeniu z kasza gryczana, podawany z musem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z dyni z nutką pomarańczy 156blogu kremowej zupy dyniowej. Nie do wiary, że z mdłej dyni można uzyskać wyrazisty smak. Dokonał tego dodatek soku z pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor. Strukturę przełamują chrupiące pestki z dyni. Składniki: • 700 g miąższu dyni • 2 marchewki • 1 cebula • 1/2 szklanki soku(...)pokrojoną papryczkę bez pestek. • Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut aż warzywa będą miękkie. • Zdjąć garnek z ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem. • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu
To co kocham
Zupa z selera naciowego i cukinii 182dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę miksujemy na gładki krem. Plastry boczku kroimy na kawałki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Zupę rozlewamy podajemy z boczkowymi chipsami
Wanilia i Kardamon
„Duchówka” – restauracja w Elblągu. Aromatycznie i oryginalnie 261jest kłopotliwe. „Duchówka” nawiązuje do kuchni polskiej, ale niezbyt konsekwentnie zaznacza to w wystroju lokalu, Specjalnością jest tu zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess” – to danie rzeczywiście wyborne, które zadowoli najbardziej wybrednego smakosza
Smaki Ewy
Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty. 224prostu domowa polska zupa = obiad u mamy :) W związku z tym znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy
DefinicjaSmaku
Krem z brokułów 171Latem preferuję zazwyczaj lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Dotyczy to także zup. Gotuję ich co prawda w tym okresie niewiele, ale jak już przyjdzie mi ochota na zupę wybieram chłodnik lub krem. Czytaj więcej
Wiem co jem
Zupa z bobu aromatyzowana miętą afrykańską 184tarce. Do garna dorzucamy cukinię i fasolkę szparagową. Dodajemy liście laurowe i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Później wyciągamy kilka ziaren bobu i wyciągamy z zupy fasolkę oraz liście laurowe. Resztę miksujemy w blenderze na gładką masę. Zupę - krem odcedzamy przez sito, żeby pozbyć się łusek z bobu. Doprawiamy imbirem, ziołami prowansalskimi oraz drobno posiekaną świeżą miętą
Bon Appetit Małgorzaty