zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:59/167)

Zupa krem z porów i zielonego groszku 265

krem :-) Jak już wspominałam wcześniej to moja ulubiona wersja zupy. Tym razem krem z pora i zielonego groszku... Połączenie pora z zielonym groszkiem jest cudowne! Pory mają bardzo wyrazisty smak, a groszek jest bardzo delikatny i słodkawy, w połączeniu wyszła smaczna zupka, którą serdecznie Wam kochani polecam💜💜💜 Zupę możemy podać z ulubionymi dodatkami. Polecam rozpuścić masło, dodać do niego(...)Warzywa podlewamy wodą, dodajemy przekrojony na pół ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywną kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy zielony groszek. Doprawiamy zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyciągamy liście laurowe i ziela angielskie. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem

kulinarne odsłony pati
Zupa krem z cukinii 223

Dzisiejszym pomysłem na obiad jest szybka i prosta w wykonaniu zupa krem z cukinii, która swym smakiem przypomina jakże popularną ogórkową. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 5 porcji. Produkty 2 cukinie, 5 ziemniaków, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 pęczek koperku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, jogurt grecki, majeranek, sól, pieprz. Przygotowanie Cukinię, ziemniaki, pietruszkę i czosnek(...)kostkę ziemniaki, pokrojoną pietruszkę i posiekany czosnek. Gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj zupę blenderem i przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dodaj jeszcze posiekany koperek i gotuj przez 5 minut. Zupę podawaj z odrobiną jogurtu greckiego. Spróbuj także: Dietetyczna zupa krem z pora z dodatkiem pieczarek por pieczarki ziemniaki Dietetyczna zupa z botwinki botwinka

Fit&Fast Kitchen
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 188

Delikatnie kwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu.  Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana(...)dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i jajkiem

Walijskie Pichcenie
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 220

ozdoby) Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem.  Nalewam na talerze, z jednej strony krem biały z drugiej zielony, można także zrobić coś na kształt „zebry” Nalewam kremy naprzemiennie, raz biały raz zielony

Takie tam pichcenie
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 192

Bardzo jesienny, rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni. Pikantny za sprawą czerwonej pasty curry i dodatków. Lekki i jednocześnie pożywny. Jeśli lubicie smak kuchni tajskiej, proponuję dodać do zupy mleczko kokosowe, które nada jej charakterystycznego azjatyckiego smaku i złagodzi nieco jej pikantny smak. Pasta curry jest mocno związana z kuchnią tajską i jest jej nierozłącznym i niezastąpionym elementem. Curry, jakiego koloru(...)pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem. Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z brązowym ryżem 173

zmiksować. Możecie zrobić to niedokładnie i zostawić cząstki pomidorów albo zmiksować rosół z wszystkimi warzywami na krem. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu zawrzenia. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Ryż zagotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z ryżem i ewentualnie kleksem śmietany jeśli lubicie

Smakołyki Asi
Zupa krem z konfitowanego czosnku 241

zalewamy około 1 - 1,5 litra wody. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. 5. Odcedzamy konfitowany czosnek z oleju, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy jeszcze około 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy

W kuchni Katie
Krem brokułowy z kiełbasą podwędzaną 201

równie smaczną zupę w stylu: "już, natychmiast, zaraz!" . Sięgam wtedy po kiełbasę podwędzaną lub boczek wędzony i duuuużo warzyw. Zupa o takim składzie jest gotowa góra w 15-20 minut i nie wymaga zbytniego nakładu pracy.  Poniżej propozycja na połączenie kremu brokułowego z pyszną kiełbasą podwędzaną i aromatycznym dodatkiem kostki bulionu na wędzonym boczku . Wiem, wiem, zdrowiej byłoby nagotować(...)smażenia sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany - do smaku Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w półtalarki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, podsmażyć krótko kiełbasę, aż wytopi się tłuszcz. Dołożyć cebulę i czosnek i chwilę smażyć. Gdyby tłuszczu było za mało, można dodać łyżeczkę masła - uważać aby nie przypalić, bo wtedy czosnek

Grunt to przepis!
Kiełbasa w regionalnych daniach 151

jakości, która nadaje dodatkowo daniom ciekawego smaku. Wśród jesiennych smaków dominującą rolę odgrywają warzywa sezonowe jak dynia, cukinia, czy kabaczek. Są uniwersalne i mają wszechstronnie zastosowanie w kuchni, a w zależności od dodatków zmieniają swój smak i aromat. Jesienią chętniej w naszym menu goszczą zupy kremy, które są pożywne i dają nieograniczone praktycznie możliwości doboru dodatków. Aromatyczne zupy z dyni

Codogara
Zupa krem z kukurydzy i cukinii ... 207

kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Opakowanie żurku rozrabiamy w 750 ml wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Dorzucamy pokrojone warzywa i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy. Jak już wszystkie składniki będą miękkie, zabieramy się za miksowanie zupy na gładki krem. Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli uznamy że taka gęstość nam odpowiada, to mleko możemy pominąć

IMPRESJA SMAKU
ZUPA KREM ZIEMNIACZANY Z CHRZANEM 256

Październik przywitał nas słońcem. Temperatury jednak niskie. Czas na jesienne zupy. Cięższe i bardziej pożywne, gorące i mocniej podkręcone smakiem. Jedną z moich ulubionych jest ziemniaczany krem z dodatkiem białych warzyw i świeżego… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Zupa krem z dyni i batata 353

Zachęcam Was do zgłębienia tego tematu, ale dzisiaj przepis na krem, którego jednym ze składników jest opisana bulwa :).Składniki:1 batatdyniamała marchewczosnek, 1 - 2 ząbkibulion, 0,7lpieprz, sólWykonanie:Batata oraz dynię będące w mniej więcej takiej samej ilości obieramy ze skóry i kroimy. Podobnie postępujemy z małą marchewką.Warzywa dodajemy do przesmażonego na łyżce oliwy czosnku i trzymamy na małym(...)minut, do zmięknięcia.Dodajemy 0,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego, jaki macie :) i gotujemy jeszcze chwilę, do całkowitego ugotowania warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blendujemy na gładką masę.Zupa jest dosyć słodka w smaku, dlatego dla przełamania proponuję podawać ją z serem kozim, pestkami lub zieleniną.Smacznego

Taste Of My Day
Jesienna zupa z pieczonych warzyw 237

Aromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :) Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :) Musicie koniecznie spróbować ;) Polecam :) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany  przyprawa(...)skórkę. Razem z papryką możemy upiec pomidory, kroimy je na ósemki i posypujemy przyprawą, delikatnie podpiekamy.Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby.Jeśli chcecie, możecie zupę zabielić śmietaną, ja jednak tego nie robiłam. :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Zupa krem z dyni z parmezanem 242

Jesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość.  Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego  1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki  sól(...)wrzucić warzywa, smażyć chwile na małym ogniu, aż się lekko zeszklą. Wlać gorący bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać suszone pomidory i zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie za gęsta, można dolać gorącej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku. Przed podaniem polać jogurtem, odrobiną oleju dyniowego, posypać pestkami i startym parmezanem. * dynię hokkaido można

Obiad gotowy
Smocza zupa z ziejącymi krewetkami 165

mniejsze kawałki. Różyczki kalafiora umyć. Dodać do bulionu. Parę gałązek natki pietruszki dodać w całości do zupy. Gotować na średnim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz, kurkumę i chilli w proszku. Wymieszać. Całość zmiksować na gładki krem. Migdały uprażyć na patelni. Wykonanie marynaty do krewetek: Krewetki, jeśli mrożone, rozmrozić, umyć i zdjąć pancerz. Ostrym(...)oliwy. Dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć krewetki i delikatnie przemieszać. Włożyć do lodówki na ok.  godzinę. Krewetki podsmażyć na patelni, ok. 2 minut z każdej strony. Zupę podawać z krewetkami i mlekiem kokosowym  (u mnie 3 łyżki na miseczkę zupy), wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów. Ostre niebo w gębie. Smacznego

gutfut