łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem z pikantnej papryki Pulpety: ugotowane kacze mięso z rosołu 1 bułka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli pieprz Zupa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa i mięso. Gotujemy do momentu, w którym mięso jest miękkie. Pod koniec gotowania całość solimy i wsypujemy(...)ogień wstawiamy bulion. Gdy zaczyna sie gotować wrzucamy do niego delikatnie pulpety. Gdy pulpety zaczynają wypływać na wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Zupę serwujemy z ryżem, odrobiną kremu z papryki i ugotowaną marchewką. Całość można też delikatnie posypać świeżo krojonym porem. Zupa rosół z kaczki Smacznego! Gdy gotujemy mięso pamiętajmy aby było ono całkowicie zakryte
mecooksminutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz groszek zielony. • Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut. • Na koniec wrzucić liście jarmużu i gotować jeszcze 5 minut. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, posypać na talerzu zieleniną
To co kochamZieloną zupę można zjeść nie tylko wiosną albo latem. Można zjeść w zimie. Wystarczy się rozejrzeć za zielonymi warzywami i już jest. A doprawienie odpowiednimi składnikami to już taka wisienka na torcie. Zapraszam Was na smaczną zupę - krem z brokułów z serem pleśniowym.... no, nie przesadzę jeśli stwierdzę, że jest nie tylko smaczna. Jest pyszna Składniki
Kuchnia u KrysiMój mąż ,,przypomniał " sobie,że dawno nie było u Nas tej zupki i tak oto jest. Na specjalne życzenie, choć i ja też bardzo lubię Składniki
Z Majeczką w kuchniJeśli z ależy Wam, żeby zrobić szybko i smacznie zupę krem ze świeżych kurek, to nie czekajcie, tylko zabierzcie się do pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy(...)małym gazie wlałam gorący wywar z warzyw. Zostawiłam na małym gazie na 10 minut. Zmiksowałam. Przyprawiłam solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Krem rozlałam do miseczek, dodałam po łyżce śmietany i posiekany koperek. Do każdej miseczki włożyłam małe kurki. Jest to łatwa i szybka do zrobienia zupa krem ze świeżych kurek. Dodam, że bardzo smaczna
Kuchnia u Krysichyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo
Krakowskie smaki AniLekka, dietetyczna wręcz (nowość na blogu! :D) zupa warzywna prosto z Włoch. Właściwie, to prosi się, by ją zmiksować i zrobić z niej zupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej. Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. 1 litr warzywnego bulionu 1 średnia cebula 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka 2 grubsze laski selera(...)obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente. Na koniec całość doprawiamy włoskimi przyprawami oraz solą i pieprzem
Kuchenna Kontrrewolucyakroimy w kostke, a nastepnie podsmazamy na masle. Tak przygotowane jablko nakladamy na dno miseczek i zalewamy zupa. Podajemy od razu.Smacznego!zrodlo: Maxi cuisine pazdziernik/listopad 2009 Druga propozycja to zupa bardzo sycaca i rozgrzewajaca w sam raz na chlodne dni.Zupa marokanska z dynia i soczewicaskladniki:1 lyzka oliwy1 cebula - drobno posiekana1 roztarty zabek czosnku2 lyzki mielonego kminu1 lyzka przyprawy marokanskiej6(...)kmin, dynie, soczewice, ziemniak i bulion. Wszystko doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 30 minut.Gdy warzywa breda juz miekkie zmiksowac zupe na krem, doprawic sola i pieprzem.Na talerzu udekorowac szczypiorkiem. Podawac z grzankami.zrodlo: ksiazka "Inspiracje kulinarne"Moje inne dyniowe zupy:Zupa z dyni z parmezanemZupa z dyni na bazie ziemniakow
Przysmaki KarolkiDanie na dziś – zupa-krem z dyni Składniki: 700 g miąższu z dyni 2-3 ziemniaki 1 l bulionu z kury (najlepiej przygotować go dzień wcześniej) 100 g serka topionego cebula biała lub czerwona papryka słodka kilka ziaren papryki ostrej koperek śmietana gęsta orzeszki pini , pestki dyni lub płatki uprażonych migdałów Przepis: Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju(...)dzień wcześniej oraz pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok 30-40 minut). Do ugotowanej zupy dodajemy przyprawy i serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Zupę blend-ujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z pestkami dyni i śmietanką. Smacznego Artykuł Zupa krem z dyni z serkiem topionym pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-uksend', 'pageview'); ZUPA KREM Z DYNI Z KARDAMONEM, IMBIREM, PIEPRZEM CAYENNE, ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM Składniki - 2 litry musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 2 litry wywaru z kurczaka i warzyw - warzywa z gotowania wywaru - pieprz cayenne - kardamon - imbir - sól - 3 ząbki czosnku - 100 mililitrów słodkiej śmietanki 18% - żurawina - słonecznik Przygotowanie: Do musu z dyni dodajemy warzywa z wywaru(...)blendujemy całość. Następnie, stopniowo, dolewamy wywaru, kontrolując gęstość zupy. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, blendujemy, dolewamy śmietanki i raz jeszcze doprawiamy, jeżeli jest to konieczne. Podajemy z siekaną żurawiną i prażonym słonecznikiem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuEkspresowa zupa szparagowa, wykorzystująca to co zazwyczaj się wyrzuca, czyli odłamane ogonki szparagów (zielonych). Składniki (1 porcja): - ogonki z 1 pęczka szparagów zielonych, - 2 małe ziemniaki, - 0,5 l wody (ja użyłam wody po gotowaniu kalafiorów), - mała garść nerkowców, - sól, pieprz. Wykonanie: Szparagom odcinamy twarde końcówki, obieramy je cienko nożykiem do obierania warzyw, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy(...)nerkowce żeby łatwiej byłoby nam je zmielić, gdy dysponujemy takim sprzętem, możemy nerkowce dodać już do mielenia. Gdy warzywa będą miękkie, mielimy je na gładki krem, przyprawiamy do smaku, posypujemy zielenizną i kilkoma orzechami nerkowca. Wlewamy w słoiki i mamy pyszną zupę do pracy, która wspaniale smakuje nawet na zimno! A do tego wykorzystaliśmy coś co byśmy wyrzucili
Co na wege obiad?Składniki: 4 średniej wielkości marchewki 2 litry wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 op słodkiej śmietanki 30% oliwa z oliwek pieprz sól 1 łyżeczka kurkumy
Luźna KuchniaNa chłodne pierwsze dni jesieni idealnie nada się pożywny krem marchewkowy. Jest aksamitny, gęsty i bardzo aromatyczny. Koniecznie należy podawać go z grzankami, które lekko w
Czekoladowa muffinkaUwielbiam lato za wszystkie warzywa z którymi można przygotować niezwykle aromatyczne i pachnące zupy.My bardzo lubimy kremy, do których fajnym dodatkiem będą grzanki, czy tez chipsy np z boczku Składniki: 70 dag cukinii 2 marchewki 3 ziemniaki 1 cebulka łyżka masła kilka plastrów boczku wywar drobiowy- ok 2-3 szklanek sól, pieprz 2 ziela ang listek laurowy Wykonanie(...)masełku podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, pokrojone ziemniaczki, marchew oraz cukinię. Kiedy się przyrumienią przekładamy do garnka, zalewamy rosołem- tyle aby zakryło warzywa. Dodajemy ziele ang, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni szklimy czosnek, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem, podgotowujemy jeszcze ok 5 minut. Plastry boczku zrumieniamy na chrupko na patelni. Możemy tez obsmażyć kilka zostawionych wcześniej
Z Majeczką w kuchniGęsta, kremowa, w smaku ciekawa, wyjątkowa. Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego(...)Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min. W wysokim rondelku zagotowujemy 600 ml wody, dodajemy do niej duszone warzywa, ziemniaki i kalafior. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 25 min.). Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dodajemy śmietanki i ponownie
Moniki Smakołyki