zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:59/167)

Zupa z zielonego groszku z gruszką, miętą i serem z niebieską pleśnią 122

groszek i gorący bulion. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser oraz posiekaną miętę. Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną orzechami włoskimi, kawałkami sera oraz listkami mięty.   CZY WIESZ, ŻE?   Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek

Smakowity Blog Kulinarny
Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. 142

warzywa pokroić na mniejsze kawałki.  W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, liścia laurowego, bazylii i pieprzu, dodać warzywa i gotować około 20 minut (do miękkości) na średniej mocy palnika.  Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem i znów wstawić na palnik, by składniki się przez chwilę przegryzły. Doprawić do smaku, uzupełniając przyprawy, jeżeli jest jeszcze taka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami 115

dania, podgrzać i mieć idealny obiad w 10 minut po ciężkim dniu. Dzisiaj pomysł na zupę kalafiorową. Jednak tym razem nie będzie to krem z kalafiora, a tradycyjna polska zupa, którą przygotować można w ekspresowym tempie Zupa kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami Składniki: 1 kalafior marchewka pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki łyżka masła 2 l bulionu 3 ziarenka ziela angielskiego(...)ziemniaki cienko obieramy. Wszystko dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i nasze warzywa. Chwilę je podsmażamy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i kostkę rosołową (jeśli ją dodajemy). Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dorzucamy do gotującej się

PatiGotuje
Aromatyczna zupa z kaczki na rosole 156

łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem z pikantnej papryki Pulpety: ugotowane kacze mięso z rosołu 1 bułka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli pieprz Zupa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa i mięso. Gotujemy do momentu, w którym mięso jest miękkie. Pod koniec gotowania całość solimy i wsypujemy(...)ogień wstawiamy bulion. Gdy zaczyna sie gotować wrzucamy do niego delikatnie pulpety. Gdy pulpety zaczynają wypływać na wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Zupę serwujemy z ryżem, odrobiną kremu z papryki i ugotowaną marchewką. Całość można też delikatnie posypać świeżo krojonym porem. Zupa rosół z kaczki Smacznego! Gdy gotujemy mięso pamiętajmy aby było ono całkowicie zakryte

mecooks
Krem z zielonego groszku i jarmużu 122

minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz groszek zielony. • Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut. • Na koniec wrzucić liście jarmużu i gotować jeszcze 5 minut. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, posypać na talerzu zieleniną

To co kocham
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 139

Zieloną zupę można zjeść nie tylko wiosną albo latem.   Można zjeść w zimie. Wystarczy się rozejrzeć za zielonymi warzywami i już jest. A doprawienie odpowiednimi składnikami to już taka wisienka na torcie. Zapraszam Was na smaczną zupę - krem z brokułów z serem pleśniowym.... no, nie przesadzę jeśli stwierdzę, że jest nie tylko smaczna. Jest pyszna       Składniki

Kuchnia u Krysi
KREM BROKUŁOWY 189

Mój mąż ,,przypomniał " sobie,że dawno nie było u Nas tej zupki i tak oto jest. Na specjalne życzenie, choć i ja też bardzo lubię Składniki

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z kurek 146

Jeśli z ależy Wam, żeby zrobić szybko i smacznie zupę krem ze świeżych kurek, to nie czekajcie, tylko zabierzcie się do pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję     Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy(...)małym gazie wlałam gorący wywar z warzyw. Zostawiłam na małym gazie na 10 minut.     Zmiksowałam. Przyprawiłam solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę pietruszki.   Krem rozlałam do miseczek, dodałam po łyżce śmietany i posiekany koperek. Do każdej miseczki włożyłam małe kurki.   Jest to łatwa i szybka do zrobienia zupa krem ze świeżych kurek. Dodam, że bardzo smaczna

Kuchnia u Krysi
Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami 194

chyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo

Krakowskie smaki Ani
Lekka włoska zupa z selerem naciowym 196

Lekka, dietetyczna wręcz (nowość na blogu! :D) zupa warzywna prosto z Włoch. Właściwie, to prosi się, by ją zmiksować i zrobić z niej zupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej. Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. 1 litr warzywnego bulionu  1 średnia cebula 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka 2 grubsze laski selera(...)obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente. Na koniec całość doprawiamy włoskimi przyprawami oraz solą i pieprzem

Kuchenna Kontrrewolucya
Dynia w zupie 177

kroimy w kostke, a nastepnie podsmazamy na masle. Tak przygotowane jablko nakladamy na dno miseczek i zalewamy zupa. Podajemy od razu.Smacznego!zrodlo: Maxi cuisine pazdziernik/listopad 2009 Druga propozycja to zupa bardzo sycaca i rozgrzewajaca w sam raz na chlodne dni.Zupa marokanska z dynia i soczewicaskladniki:1 lyzka oliwy1 cebula - drobno posiekana1 roztarty zabek czosnku2 lyzki mielonego kminu1 lyzka przyprawy marokanskiej6(...)kmin, dynie, soczewice, ziemniak i bulion. Wszystko doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 30 minut.Gdy warzywa breda juz miekkie zmiksowac zupe na krem, doprawic sola i pieprzem.Na talerzu udekorowac szczypiorkiem. Podawac z grzankami.zrodlo: ksiazka "Inspiracje kulinarne"Moje inne dyniowe zupy:Zupa z dyni z parmezanemZupa z dyni na bazie ziemniakow

Przysmaki Karolki
Zupa krem z dyni z serkiem topionym 205

Danie na dziś – zupa-krem z dyni Składniki: 700 g miąższu z dyni 2-3 ziemniaki 1 l bulionu z kury (najlepiej przygotować go dzień wcześniej) 100 g serka topionego cebula biała lub czerwona papryka słodka kilka ziaren papryki ostrej koperek śmietana gęsta orzeszki pini , pestki dyni lub płatki uprażonych migdałów   Przepis: Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju(...)dzień wcześniej oraz pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok 30-40 minut). Do ugotowanej zupy dodajemy przyprawy i serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Zupę blend-ujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z pestkami dyni i śmietanką. Smacznego     Artykuł Zupa krem z dyni z serkiem topionym pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Zupa krem z dyni z kardamonem, imbirem, pieprzem cayenne, żurawiną i prażonym słonecznikiem 148

send', 'pageview'); ZUPA KREM Z DYNI Z KARDAMONEM, IMBIREM, PIEPRZEM CAYENNE, ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM Składniki - 2 litry musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 2 litry wywaru z kurczaka i warzyw - warzywa z gotowania wywaru - pieprz cayenne - kardamon - imbir - sól - 3 ząbki czosnku - 100 mililitrów słodkiej śmietanki 18% - żurawina  - słonecznik Przygotowanie: Do musu z dyni dodajemy warzywa  z wywaru(...)blendujemy całość. Następnie, stopniowo, dolewamy wywaru, kontrolując gęstość zupy. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, blendujemy, dolewamy śmietanki i raz jeszcze doprawiamy, jeżeli jest to konieczne. Podajemy z siekaną żurawiną i prażonym słonecznikiem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zupa szparagowa do pracy - ekspresowa 111

Ekspresowa zupa szparagowa, wykorzystująca to co zazwyczaj się wyrzuca, czyli odłamane ogonki szparagów (zielonych). Składniki (1 porcja): - ogonki z 1 pęczka szparagów zielonych, - 2 małe ziemniaki, - 0,5 l wody (ja użyłam wody po gotowaniu kalafiorów), - mała garść nerkowców, - sól, pieprz. Wykonanie: Szparagom odcinamy twarde końcówki, obieramy je cienko nożykiem do obierania warzyw, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy(...)nerkowce żeby łatwiej byłoby nam je zmielić, gdy dysponujemy takim sprzętem, możemy nerkowce dodać już do mielenia. Gdy warzywa będą miękkie, mielimy je na gładki krem, przyprawiamy do smaku, posypujemy zielenizną i kilkoma orzechami nerkowca. Wlewamy w słoiki i mamy pyszną zupę do pracy, która wspaniale smakuje nawet na zimno! A do tego wykorzystaliśmy coś co byśmy wyrzucili

Co na wege obiad?
MarchewkowA ZupA KreM 184

Składniki: 4 średniej wielkości marchewki   2 litry wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 op słodkiej śmietanki 30% oliwa z oliwek pieprz sól 1 łyżeczka kurkumy

Luźna Kuchnia