był błąd, jest doskonała. Od dziś na pewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto miętowo-pietruszkowe. To cudny duet. Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 2 duże kalarepki 2 spore ziemniaki 1 cebula 1000 ml bulionu(...)zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy. W miedzy czasie w blenderze ,miksujemy składniki pesto. Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy olejem i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatitySezon na świeże warzywa trwa, więc nie mogłam się powstrzymać od wrzucenia przepisu na jedną z moich ulubionych zup. Krem z cukinii można podawać z grzankami, paluchami czosnkowymi lub świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaNastępna ciekawa zupa w naszej kolekcji gęstych i sycących kremów. Delikatnie słodki smak zielonego groszku, baza z klasycznych warzyw i na koniec delikatna nuta świeżej pietruszki dają nam interesujące połączenie smaków przy małej ilości kalorii
Milion SmakówBulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki zmielonego ziela
wegetalerzeSmak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem
KUCHARNIAWczoraj Mama przyniosła z piwnicy ostatnią sztukę dyni. Była olbrzymia! :D Cały dzień gotowałyśmy i piekłyśmy. Powstała zupa z dyni, gęsty krem z dyni, serniczek, a także drożdżówka dyniowa. Pycha! Dynia to świetne warzywo, które można dodać niemalże do każdej potrawy. A jaki jest Wasz ulubiony przepis na dynię? Podsyłajcie linki do do waszych propozycji, jeszcze kawałek dyni mi zostało
Zdrowie na języku :PGroszek jest jednym z moich ulubionych warzyw, na dodatek dostępnym w sklepach przez cały rok. Każdy wie, że warzywa jeść trzeba. Lecz co zrobić, żeby były
W poszukiwaniu inspiracjiogół nie ma na to czasu. Kiedy więc dziś zastanawiając się co zrobić na obiad otworzyłam szafkę z warzywami znalazłam w niej tylko 5 cebul, kilka główek czosnku i kabaczka... Cóż było robić? Zupę - krem z cebuli :) Składniki: 5 cebul 0,5 l. wody domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz chilli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroimy
chwile dla mniemocą wartości odżywczych! Dobrze zamrożone owoce i warzywa w okresie zimowym i wczesnowiosennym mogą nawet przewyższać ilością zawieranych witamin i mikroelementów te świeże, dlatego naprawdę warto po nie sięgać ;) Pozostając wciąż w kolorystyce zielonej, przedstawiam Wam dzisiaj przepyszny i w cudownym kolorze krem z zielonego groszku w wersji zimowej :) Zupa sama w sobie jest wyrazista w smaku ale całości dopełniają(...)średnim ogniu przez 20mi. 3. Do ugotowanych warzyw dorzuć suszoną miętę i zblenduj wszystko na krem. 4. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu do smaku. Grzanki: 1. Kromki razowego chleba opiecz na rumiano. 2. Składniki na pastę wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. 3. Pietruszkową pastę nakładaj na gorące grzanki i podawaj do zupy. Smacznego! Winter green peas creamy soup Ingredients
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiałam w planach przygotowywać akurat tej zupki na obiad, ale mój mąż zamiast kupić fasolkę szparagową to kupił szparagi 😃, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać i ugotowałam zupkę. Zupy krem moim zdaniem nie tylko smakują wyśmienicie, ale również prezentują się o wiele bardziej elegancko. Zapraszam na przepis😊 Miłego kucharzenia 😉😉 Składniki: szparagi 250 g, ziemniak 3 szt, marchew(...)kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy kostkę warzywną i obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Ugotowaną zupę, miksujemy blenderem na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać do zupy słodką śmietankę. Podajemy z grzankami
kulinarne odsłony patisię połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: • 1/2 małej kapusty czerwonej • 1 cebula • 2 marchewki(...)minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną kapustę. • Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. • Na koniec wyjąć liście laurowe, dodać ocet i tylko zagotować. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. • Wlać śmietankę i przemieszać zupę już bez gotowania
To co kochamSzybka, nieskomplikowana zupa krem, którą można przygotować w 30 minut. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Wszystko czego potrzebujemy do jej przygotowania to brokuł, ziemniak, czosnek, przyprawy, jogurt i trochę wody. Niedużo, prawda? :) Zupa świetnie smakuje z prażonymi pestkami (słonecznik, dynia), orzechami (migdały, laskowe, nerkowce), pełnoziarnistymi grzankami, czy w mnie zdrowej wersji z groszkiem ptysiowym, czy serem. Dodatki można dobierać(...)kroimy w niedużą kostkę. Warzywa dokładnie płuczemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i dodajemy ziele, liść laurowy, pieprz oraz sól. Garnek przykrywamy i gotujemy całość ok. 25 minut. Kiedy warzywa są miękkie, wyławiamy przyprawy. Odlewamy wodę do innego garnuszka (nie wylewamy!) tak aby zostało jej ok 200-300 ml i blendujemy warzywa na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty
DefinicjaSmakuzupowy detox. Tym razem moja ulubiona zupa z porów. Te maleństwa pochodzą z mojego ogrodu, nie używam żadnych sztucznych nawozów, więc tak wyglądają warzywa w rzeczywistości niczym nie pędzone Zupa jest aksamitna, delikatna ale jednocześnie ma dosyć wyrazisty smak, można ja wzbogacić o makaron, według mnie ryżowy idealnie by się tu sprawdził. Składniki na 6-8 porcji: około(...)około 1 łyżeczki soli, przykryj garnek pokrywką i gotuj aż warzywa zmiękną, czyli jakieś 15-20 minut. Część warzyw możesz odłożyć do dekoracji, powiedzmy łyżkę na porcję, dodaj mleko kokosowe i zblenduj całość na gładki krem. Doprowadź ponownie do wrzenia i zupa gotowa. Smacznego! Artykuł Aksamitna zupa z porów pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl
greenscarfSurowego kalafiora polecam tym osobom, które nie cierpią zapachu tego warzywa, który wydziela się podczas gotowania kalafiora, w tej postaci kalafior jest bezwonny, więc może się te osoby skuszą i skosztują. Koniecznie ją spróbujcie! Nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię