najbardziej znana jako główny składnik hummus-arabskiej potrawy, która podawana jest jako przekąska w towarzystwie chlebka pita, czy warzyw na zimno. Można ją wykorzystać również jako dip do krakersów, nachosów. Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek
Pause Gotowanie!Bardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak
Truskawkowa Fiestalekarza. Można łykać naturalne zioła, pić herbatę z miodem i imbirem jednak bardzo często zapominamy leczniczych właściwościach jedzenia. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić obiad idealny na przeziębienie. Krem z marchwi i ziemniaków z aromatycznymi przyprawami Składniki na porcje dla całej rodziny 10 średniej wielości ziemniaków 4 średniej wielkości marchewki ½ korzenia selera 2 średniej wielkości cebule duża główka czosnku(...)zmiękną weź blender i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Taka zupa świetnie nada się zwłaszcza dla dzieci. Bogactwo witaminy C oraz składników z czosnku i cebuli postawi każdego chorego na nogi. Zupę podawaj z grzankami Inne zupy dobre na przeziębienie to: rosół, kapuśniak na żeberkach , zupa cebulowa. Ziemniaki z dynią i cebulą Składniki
Codogarasię mogło „zwyczajnej krem-zupy”. Dosmaczył idealnie całość. To niezwykły ser-mleczny przysmak z Podlasia. Ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej to ser dojrzewający,wyrabiany z niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli kuchennej.Ma kształt spłaszczonej kuli o średnicy do 30. I co najważniejsze jest pyszny! Składniki na niezwykły krem bukiet 9 warzyw od Iglotex natka pietuszki brokuł(...)Ugotuj bukiet warzyw w niewielkiej ilości wody. Do gotujacych się warzyw dodaj natkę pietruszki. Dosmacz sumakiem. Pod koniec gotowania dodaj brokuła ugotowanego wcześniej na parze. Całość przelej do blendera i zmiksuj dokladnie na krem. Krem ma być gęsty. Rozlej do talerzy . Pokrój ser koryciński w kosteczkę i dodaj do zupy. Można posypać koperkiem i podawać z grzankami. Pod wpływem ciepła
Z Kuchni Do KuchniJeśli szukacie niebanalnego dania na wielkanocny stół to śmiało możecie wypróbować krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą, czyli zupę, która dzięki szpinakowi stała się
Eat me! Fit me!jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde liście, o nieokreślonym jak dla mnie smaku, całkiem nieźle sprawdzają się w zupie. Przepis ten powstał już pod koniec maja, ale całkowicie o nim zapomniałam (ach, ta skleroza!). Niemniej zupa wyszła na tyle ciekawa(...)postanowiłam podzielić się z Wami recepturą. Jak to zupy krem, wystarczy wrzystko ugotować i zmiksować. Haha, gdyby to było takie proste! W tego typu zupach jest na tyle trudno, gdyż trzeba umieć odpowiednio je doprawić. W jaki sposób? Aby wydobyć niepowtarzalny smak użytych warzyw! Nie, nie chodzi o ich tłumienie poprzez dodanie przypraw, lecz o ich wyeksponowanie
W kuchni Karmel-itkipomysłu na żadną konkretną zupę zazwyczaj chwytam to, co mam w domu i robię zupkę warzywną. Dodaję różne warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę, ulubione przyprawy i już! Czasami dla większej(...)ciecierzycy czy komosy ryżowej. Zupka się gotuje, a my możemy zająć się w tym czasie czymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników, ale polecam także zupę pomarańczową czy sezonową zupę-krem ze szparagów . 3. Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami Kolejną błyskawiczną opcją jest połączenie makaronu z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu (chociaż
Bananowe Polemieszając lekko podpiekamy. Po kilku minutach wlewamy bulion i gotujemy zupę 20 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy i dodajemy część tartego sera żółtego, mieszamy aż się rozpuści. Na oleju podpiekamy drobno
Kulinarne Fantazje Marioliwięc najwyższy czas na przepisy z dyni. Uwielbiam to warzywo i z utęsknieniem na nie czekałam. W tamtym sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Napewno się pojawią frytki i mufiny. A dzisiaj zupa krem. Od nie zaczynam, bo jest tego warta... Składniki(...)muszkatołowej 6 kromek bułki wrocławskiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo i pokrojony czosnek, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni C z termoobiegiem na około 20-25 minut
Gosia gotujebył błąd, jest doskonała. Od dziś na pewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto miętowo-pietruszkowe. To cudny duet. Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 2 duże kalarepki 2 spore ziemniaki 1 cebula 1000 ml bulionu(...)zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy. W miedzy czasie w blenderze ,miksujemy składniki pesto. Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy olejem i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatitySezon na świeże warzywa trwa, więc nie mogłam się powstrzymać od wrzucenia przepisu na jedną z moich ulubionych zup. Krem z cukinii można podawać z grzankami, paluchami czosnkowymi lub świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaNastępna ciekawa zupa w naszej kolekcji gęstych i sycących kremów. Delikatnie słodki smak zielonego groszku, baza z klasycznych warzyw i na koniec delikatna nuta świeżej pietruszki dają nam interesujące połączenie smaków przy małej ilości kalorii
Milion SmakówBulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki zmielonego ziela
wegetalerzeSmak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem
KUCHARNIAWczoraj Mama przyniosła z piwnicy ostatnią sztukę dyni. Była olbrzymia! :D Cały dzień gotowałyśmy i piekłyśmy. Powstała zupa z dyni, gęsty krem z dyni, serniczek, a także drożdżówka dyniowa. Pycha! Dynia to świetne warzywo, które można dodać niemalże do każdej potrawy. A jaki jest Wasz ulubiony przepis na dynię? Podsyłajcie linki do do waszych propozycji, jeszcze kawałek dyni mi zostało
Zdrowie na języku :PGroszek jest jednym z moich ulubionych warzyw, na dodatek dostępnym w sklepach przez cały rok. Każdy wie, że warzywa jeść trzeba. Lecz co zrobić, żeby były
W poszukiwaniu inspiracjiogół nie ma na to czasu. Kiedy więc dziś zastanawiając się co zrobić na obiad otworzyłam szafkę z warzywami znalazłam w niej tylko 5 cebul, kilka główek czosnku i kabaczka... Cóż było robić? Zupę - krem z cebuli :) Składniki: 5 cebul 0,5 l. wody domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz chilli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroimy
chwile dla mnie