Zupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smacznąZupa krem z jarmużu SKŁADNIKI:liści jarmużu - 350 gpietruszka - 1 sztmarchewka - 2 sztseler -kawałekpor - kawałekczosnek - 3 ząbkiliść laurowyziele angielskie- 3 ziarenkasól i pieprzziemniaki -3 sztwoda - 1,5 lcebula - 1 sztPRZYGOTOWANIE:Warzywa obrać, opłukać pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, usunąć(...)pokroić. Cebulę obrać pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do garnka wlać wodę, osolić zagotować. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę , obrany czosnek , cebulę i przyprawy , gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jarmuż, gotować jeszcze kilka minut. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami
Kuchnia DanusiPośród wszystkich żurków, barszczyków wielkanocnych i zup chrzanowych tym razem na moim stole wielkanocnym znalazła się kulejba chrzanowa. To pyszna zupa na bazie kremu z ziemniaków
Moje Małe CzarowaniePrzy piątku będzie bezmięsnie i delikatnie. Zupka krem poleca się na piątkowy obiad ;) Składniki: 1/3 selera 3 pietruszki 1 kalafior 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1
Z Majeczką w kuchniNa jednej ze stron znanego marketu znalazłam przepis na zupę krem z marchewki z dodatkiem imbiru i pomarańczy. Zabrzmiało to na tyle kusząco, że podjęłam wyzwanie
Bon appetit mon amiePamiętam dzień, w którym po raz pierwszy skosztowałam zupy kremu. Moja mama nie przepadała za tego typu wynalazkami. Zupy były więc klasyczne w smaku, podaniu i
Życie zamknięte w smakuTaka lekka zupa z całym mnóstwem warzyw i dodatkiem imbiru, idealnie rozgrzeje nas w jesienne dni. Zrobiłam wersję dosyć rzadką, ale myślę, że lepiej sprawdzi się zupa krem. SKŁADNIKI 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)obrać. Paprykę przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą
Passions hobbies lifeKrem z kukurydzy smakuję dzieciom, jest łagodny i słodki. Sos malinowy poprawia jeszcze jego atrakcyjność, ale w wersji dla dziecięcej nie dodajemy chili. Składniki zupy: 4 duże kolby kukurydzy 1 średnia cebula 20 dkg dyni lekki bulion drobiowy lub woda lub woda i mleko w proporcjach 1:1 (może być również mleko migdałowe, ryżowe) - w ilości takiej, aby zakryć warzywa
Codziennik Kuchennyminut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut. Przełożyć krem do głębokich talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany oraz prażonymi pestkami dyni i migdałami. Przygotowane przy użyciu wyciskarki warzywa, posiadają o wiele więcej enzymów
Pij soki wyciskanejesienią nastaje czas dyni. To bardzo smaczne i zdrowe warzywo jest bazą do niezliczonych przepisów. I tych na słodko i tych wytrawnych. Co roku eksperymentuję z nowymi daniami lub ulepszam te stare. Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają na bardzo łatwą do przygotowania zupę, oto aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, ugotowany na bazie pieczonej dyni. Oczywiście(...)przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa
Kulinarne przygody GatityJeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 200 g chudego boczku 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g świeżego pora (tylko biała część(...)się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym koprem. Smacznego
Niezły MłynekPomalutku zbliżamy się do końca wakacji , i niebawem skończą nam się przepyszne warzywa sezonowe , więc trzeba z tego korzystać jak często i długo się da , więc zapraszam na pyszną zupę krem z cukinii z pomidorami oraz mlekiem kokosowym , bardzo fajnie połączenie na zimno jako chłodnik , ale jeszcze lepszy na gorąco , zapraszam do wypróbowania . Składniki 6 średnich pomidorów(...)mleka kokosowego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka masła 4 średnie ziemniaki sól , pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy , kroimy w średnią kostkę , cebulę obieram , kroję w kosteczkę,imbir ścieram na tarce o średnich oczkach ,pomidory parzę aby pozbyć się skóry, następnie przesmażam na patelni
Mój Smakobieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w średniej ilości wody z solą lub 1-2 kostkami rosołowymi. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny w potrawie), śmietanę i blendujemy całość na krem. Opcjonalnie podajemy zupę posypaną słonecznikiem
ZofianaZupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej
zabawa smakiemZupa brokułowo- kalafiorowa to eksplozja wszystkich smaków- do tego brokuły zmniejszają ryzyko nowotworów złośliwych, np. raka piersi, prostaty, płuca czy jelita grubego - skutecznie wspomaga
Smaki Edytyzaczęłam swoją przygodę z dynią. To kolejne danie które smakuje naprawdę dobrze i chyba jeśli mówimy o dyni przychodzi na myśl jako pierwsze. W końcu też polubiłam kremy bo kiedyś nie bardzo za nimi przepadałam. Nie ta konsystencja - jednak gusta i smaki się ciągle zmieniają. Składniki; ok 700 g dyni ( ja użyłam hokkaido ) 2 czerwone papryki(...)bulionu i gotujemy do miękkości. (skrzydełka wyjmujemy , nie będą nam potrzebne a bulionu powinno być tyle aby był na równi z warzywami) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Kiedy zupa lekko przestygnie dokładnie ją blendujemy na gładki krem. (wcześniej należy wyłowić liścia laurowego i ziele angielskie) Krem doprawiamy do smaku jeszcze sosem sojowym jeśli zachodzi taka potrzeba. I gotowe
Radość kipiąca uśmiechem.