Zaledwie kilku skladnikow,niewiele pracy,a efekt imponujacy.Marchewka- smaczne i zdrowe warzywo w polaczeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy tworzy bardzo egzotyczne trio.Zupa jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisów, ale skuszę się na jeszcze jeden. Wkrótce napiszę jakoś teorię. Lato w pełni, więc jest mnóstwo warzyw i owoców sezonowych w bardzo okazyjnych cenach. Kupuję póki się da, bo niestety lato nie trwa wiecznie. Zapraszam do przygotowania bardzo smacznej zupy krem z kalafiora, bo on jest jednym z moich faworytów z ostatnich dni. Składniki: 1 średni kalafior bulion warzywny
Truskawkowa Fiestatopinambur bardzo lubię, to tylko w wydaniu z solidną porcją chili lub chrzanu, które nadają warzywu solidnego kopa. Chociaż oczywiście widzę w tym wszystkim zamysł szefa kuchni, który chciał, aby każda zupa była wyjątkowa i dawała kompletnie inne wrażenia smakowe, więc ta delikatność ostatniego kremu idealnie się w tę kompozycję wpisywała. A i byłbym niemal zapomniał: zupa była podana również
Food Squaremogę jeść litrami, a jak jeszcze posypię prażonymi pestkami słonecznika bądź też chrupiącymi grzankami, nie oprze się tej zupie nikt w moim domu. Bardzo aromatyczna, mocno kremowa i błyskawiczna zupa krem z dyni. Polecam serdecznie. Składniki: 1 kg dyni kilka ziemniaków duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego imbiru łyżeczka curry szczypta papryki cayenne 2-3 liście laurowe sól(...)wszystko zostanie zmiksowane. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone ziemniaki i dynię i chwilę przesmażyć. Warzywa przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przyprawy, posolić do smaku. Wszystko razem ugotować do miękkości. Wyjąć liście laurowe, zblenderować zupę na gładki krem, przełożyć do talerzy i posypać grzankami bądź też ziarnami słonecznika. Smacznego
na moim stole...kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7 minut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie posypać siekana natką pietruszki
kolorowotorcikowoDzisiaj mamy dla Was pyszną zupę krem cebulową o słodkim a zarazem lekko ostrym smaku :) Składniki na zupę: – 5 dużych cebuli (ok. 900g) – 2
Kuchenne Wariacjegreckiego czy pitnego, mleka roślinnego lub zwykłego, herbaty lub soku. Do zrobienia smoothies z twardych owoców i warzyw nie nadaje się blender- łapka (immersyjny). Zastanawialiście się kiedyś czemu ma taki, a nie inny kształt? Został zaprojektowany z myślą o zupach kremach i emulsyfikacji sosów – miksery tylko mieszały, nie cięły, a wkładanie wąskiego i wysokiego narzędzia do garnka lub kubka(...)gwałtownie nie opada. Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje – jednym przyciskiem. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez
Karo in the KitchenTopinambur i pieczarki to takie dobre połączenie, które pasuje do siebie wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie! Składniki na 3-4 porcje: 250 gram pieczarek brązowych 200 gram topinamburu 2 ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula(...)szynki parmeńskiej sól i pieprz Na oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni
Mango Papajaseler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować.Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki.Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy
kolorowotorcikowoWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś(...)drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa...Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji.Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiłahiszpańską kiełbasą chorizo.Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustejpolewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja
W kuchni Karmel-itkiPyszna i aromatyczna zupa dla smakoszy i nie tylko. Klopsiki nie dość że dodają urody zupie to sprawiają że zupa jest bardzo pożywna. Zróbcie sobie taki
Moje Małe CzarowanieGęste, sycące zupy kremy to idealna propozycja na zimowy obiad. Nie dość, że porządki rozgrzeją to również nasycą i dostarczą składników odżywczych. Do ich przygotowania warto wykorzystywać warzywa strączkowe, które są niezbędnym elementem zbilansowanej diety, a do tego są bardzo smaczne. Zupa z ciecierzycy z dodatkiem przypraw bardzo przypadła mi do gustu. Dodatek świeżo zmielonego kminu rzymskiego i kolendry przyjemnie
Milion Smakówzupę krem z brokułów. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 45 minut gotowania, około 5 porcji. Produkty 1,5 litr wody, 1 x brokuł, 4 x marchewki, 5 x ziemniaki, 4 x liście laurowe, 6 x ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie Do garnka wlej litr wody. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Warzywa(...)liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Brokułu umyj i pokrój. Gdy warzywa się ugotują dodaj do garnka pokrojone brokuły i gotuj jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie zupę odstaw do ostygnięcia, wyjmij z niej liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmiksuj blenderem. Krem można podawać z odrobiną jogurtu greckiego i posiekaną pietruszką oraz ugotowanym na twardo
Fit&Fast Kitchendomowników – wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Podałam do nich surówkę z rukoli, warzyw i sera feta – czysta poezja. Jeżeli szukacie pomysłu na bezmięsny obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Dodatkowo do kotletów podałam zupę krem z pomidorów i bazylii od Marwit . Wzbogaciłam ją o kwaśną śmietanę, ziarenka
Marta Gotuje