zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:49/167)

Krem z kukurydzy 170

Wspaniały krem, niesamowity smak, świetne amerykańskie danie. Na zdjęciach wyżej pokazałam cztery warianty w jakich można ją podać. Pierwszy, dość standardowy, z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, drugi- polana oliwą z oliwek o aromacie chili, trzeci wariant, według mnie najlepszy, z pistacjami i ostatni z papryczką chili. Polecam wypróbowanie każdego wariantu bo każdy dodatek dodaje innego charakteru tej pysznej zupie!Składniki(...)dodajemy do gotującego się bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, chili w płatkach. Gotujemy całość 25 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy całość na gładki krem, dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie blenderujemy. Wstawiamy na ogień, podgrzewamy zupę aby wszystkie smaki się wyrównały. Teraz nasza zupa jest gotowa do spożycia, wystarczy tylko użyć naszej wyobraźni i odpowiednio, według

Mango Papaja
Krem z kiszonego ogórka, zupa ogórkowa 109

jako zupę krem. W przygotowaniu zupy pomógł mi niezawodny Tefal Companion. Ale bez obaw, bez niego również go przyrządzisz. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak łatwa jest w przygotowaniu ta zupa :) Składniki (na 2 porcje): - 300g kiszonych ogórków - 2 ziemniaki - 3 marchewki - 1 por - wywar warzywny/mięsny/woda - sól, pieprz - 0,5 łyżki masła - świeży koperek Warzywa, oprócz ogórków obierz(...)dodaj ogórki kiszone i zalej warzywa bulionem/wodą. Ustaw program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Do garnka włóż masło i warzywa (bez ogórków). Warzywa podsmaż przez ok 10 minut. Następnie zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw. Przypraw solą i pieprzem. Kolejno dodaj ogórki i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem do zupy dodaj

CookYourself
Krem z pieczonej dyni na ostro 189

Zupka krem z pieczonej dyni. Krem jest w 100 % dyniowy, nie ma żadnych innych warzyw. Do smaku trochę ostrzejszych przypraw aby zupka była bardziej rozgrzewająca. składniki: 600 g puree z pieczonej dyni 1 l bulionu, u mnie drobiowy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru pieprz cayenne do smaku 1/2 szklanki mleka Do garnka przełożyć puree(...)zagotować, mieszać w między czasie bo zupka może mocno bulgotać. Następnie dodać przyprawy, ilość oczywiście może być różna wedle smaku. Gotować chwilkę a potem dodać mleko. Wymieszać, spróbowac zupę i ewentualnie jeszcze doprawić. Gotową zupę nałożyć do miseczki i podawać najlepiej z grzankami

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z kalafiora i pietruszki z grzankami z parmezanem 117

minut do czasu, aż warzywa lekko się zrumienią. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną - ok. 20 minut. Po tym czasie zupę należy zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym parmezanem, a dodatkowo wysypać więcej parmezanu

Plate of Joy
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 168

opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki kaszy ma właściwości antywirusowe, ponieważ kasza jaglana zmniejsza stan zapalny błon(...)zagotować. Na gotujący się wywar dodać surowe warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Rozgrzewająca zupa

moj przepis na
41 przepisów na dania jednogarnkowe 317

Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa(...)brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem z pieczonego kalafiora i ziemniaków - obłędnie przepyszna :) 165

wpadła w moje ręce pokaźna główka kalafiora. Od razu pomyślałam o zupie krem, którą robiłam TUTAJ . Jednak po chwili zastanowienia wpadłam na inny pomysł, w końcu dlaczego nie zrobić by czegoś nowego 😃 Kalafiora wraz z ziemniakami oczyściłam, wymieszałam z olejem i solą oraz najważniejsza kwestia - upiekłam! Pieczenie warzyw nadało im niesamowitego smaku, którego nie uzyskacie poprzez jedynie gotowanie. Smak wzbogaciła(...)ulubiona zupa krem. Składniki: 1 duży kalafior (u mnie po oczyszczeniu 1,1 kg) 4 średnie ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku  750 ml wody 250 ml mleka sojowego bez cukru  3 łyżki oleju rzepakowego  sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku  Przygotowanie: Kalafiora podziel na różyczki, ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Warzywa wymieszaj

Zdrowie na języku :P
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 189

rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam  cukiniowe mielone  (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam(...)patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą.  Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE I PRZEKĄSKI Między posiłkami staram się pić min. 1,5 litra wody dziennie. Ponadto jestem (troszeczkę) uzależniona od kawy i zielonej herbaty (teraz mam z dodatkiem

Kuchnia Ellie
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki 182

proszku, imbirem i curry. Tak przygotowaną dynię z cebulą dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek z ognia, odławiamy mięso i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Ponownie garnek stawiamy na ogniu, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Całość ewentualnie doprawiamy do smaku (zupa

Qchnia po prostu
Krem z zielonych ogórków. 185

sobie jej smaku, zupa z zielonych ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie się do mojego menu. SKŁADNIKI: 3 średnie zielone ogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną kostkę(najpierw wydrążamy pestki), pozostałe warzywa również(...)drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami

Kuchnia Beaty
Topinambur w zupie 140

charakterystyczny, delikatny smak. Topinambur świetnie skomponował się z pasternakiem, delikatnie orzechowy smak obu warzy idealnie do siebie pasuje. Do tego chipsy - banalnie proste do przygotowania, a sprawiają, że zupa staje się dużo bardziej elegancka i nowoczesna. No i te chrupiące, przypieczone plasterki - rozkosz dla podniebienia. Wychodzi ich nieco więcej, niż potrzeba, ale znikają w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach... Następnym razem przygotuję(...)przez 1 godzinę, wystudzić. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maślę. Dodać pozostałe warzywa, podsmażyć, aż wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać soli i pieprzu do smaku. Podawać gorące z chipsami z topinamburu i posiekaną dymką. Smacznego! A dzisiaj, żeby za lekko nie było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 191

polepszacze smaku, sztuczne barwniki, czy nadmierna ilość cukru. Zapewniam, że zimą będą rozchwytywane:) Kupujmy dojrzałe przecenione warzywa. Wiem, wiem najważniejsza jest jakoś produktu, a taki dojrzały kalafior czy brokuł nie do wszystkiego się nadaje. Owszem, zgadam się z tym. Jednak jeśli planuje zupę krem to nie potrzebuje super świeżego kalafiora. Taki dojrzały kosztuje u nas 2,50 zamiast ceny

Kolizje Smaków
Zupa krem z brokułu dla dzieci 144

Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju zupy. Bardzo się cieszę z tego powodu, bo dzięki temu mogę im przemycić warzywa, których w innej formie by nie zjedli. Jeśli Wasze dzieci również nie przepadają za warzywnymi dodatkami zdecydowanie polecam zacząć im przyrządzać zupy krem w rozmaitych kolorach. Dzisiaj z okazji zbliżającej się wiosny zupa zielona :) Potrawa wolna od glutenu.   Ilość porcji

Kolizje Smaków
W domu: krem z cukinii 167

oknem zima i mróz, więc na obiad warto zjeść coś rozgrzewającego. Co sprawdzi się lepiej niż kremowa zupa? Tym razem krem z cukinii z serem i grzankami. Zapraszam! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 1 opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy (ja używam Hortex) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa(...)tarty ser mozzarella 4 kromki chleba PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle w garnku, w którym będziemy gotować naszą zupę (najlepiej z grubym dnem). W tym czasie kroimy cukinie na plasterki (nie musimy się starac, na koniec zupa i tak będzie blendowana). Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy do garnka cukinie. Solimy, pieprzymy i dodajemy

Kuchnia w biegu