sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę posypać skwarkami i pestkami dyni lub słonecznika
My simple kitchenZupa marchewkowa krem Nadeszła jesień, a wraz z nią ceny marchewek poszybowały w dół. Zachęcony super cenami na nie, znajdującymi się w gazetkach promocyjnych, które szczelnie wypychają moją skrzynkę na listy, wybrałem się na szoping. Wparowałem tym razem do „ZakupówKrainy”, żeby zaopatrzyć się w kilka korzeni. Jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że na sklepowych nie półkach(...)marchewki, a w koło ani żywej duszy… wszyscy buszują między półkami uginającymi się od warzyw i owoców o obcych nazwach, ale o zawrotnych cenach, zamiast sięgnąć po pyszną i polską Panią Marchewkę, z której można wyczarować takie pyszności jak dzisiejsza zupa marchewkowa krem . Czym to jest spowodowane, że ludzie nie sięgają po pospolitą marchewkę? Czy na złą godzinę trafiłem
Blendmanminutach zalewamy przesmażoną zawartość garnka bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie, rozdrabniamy całość blenderem na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gęstość zupy możemy modyfikować bulionem, dodając go więcej więcej, lub mniej, w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać Artykuł Zupa
NiePieprz.plposiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym
SzczyptaSmaQZapraszam na pyszny, idealny na letnie przyjęcie torcik z kawałkami brzoskwini i kremem z maślanki. Biszkopt, na który podam Wam przepis, jest moim ulubionym, często używam
dolcevitainmykitchenZup ciąg dalszy. Dzisiaj przestawiam Wam krem kukurydziany. Lubię kremy, bo są łatwe do zrobienia. Dodatkowo można przemycić w niej dużo warzyw i opróżniam przy tym lodówkę. Nie lubię wyrzucać jedzenia do kosza, według mnie jest to marnotrawstwo. Zupka kukurydziana jest trochę praco i czasochłonna, ale jej smak wynagrodził mi ten czas ;) Składniki : 2 puszki kukurydzy łyżeczka tartego(...)pokroiłam w kostkę. Zalałam wodą i podgotowałam do miękkości warzyw, razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym. Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam, dodałam do reszty gotujących się warzyw. Kukurydzę odcedziłam ,wodę z niej wlałam do garnka z warzywami. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam delikatnie kukurydzę, Wsypałam do zupy. Następnie na tej samej patelni podsmażyłam starty imbir
Justa próbuje gotowaćskoro mowa dzisiaj będzie o zupie. Zupie krem z pietruszki. Jedliście już kiedyś? Ja po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Dodatkowego charakteru nadaje zupie chrupiący boczek. Może ktoś się skusi? :) Przepis na krem z pietruszki znalazł się również w magazynie Życie ze Smakiem . Składniki: 400 g korzenia pietruszki 1 marchewka 1 cebula 2 duże ziemniaki 2 plastry wędzonego(...)obrać, pokroić w grubszą kostkę i ugotować. Plastry boczku wytopić na patelni aby stały się chrupiące. Ugotowane warzywa zmiksować na krem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na talerze, zalać zupą i udekorować chrupiącym boczkiem
My simple kitchencebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny i smażyć ok 1- 2 min (nie spalić). Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki aksamitny krem dolewając mleka. Kilka kromek chleba pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać nie dużą ilość oleju
Gaździnka warzyZupa krem z pora Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy: 3 średniej wielkości pory 2 pietruszki 2 marchewki spory kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebulę 2 ząbki czosnku natkę pietruszki Przyprawy: 4 liście laurowe 5 ziel angielskich kilka liści lubczyku kilka liści bazylii łyżka posiekanego koperku łyżeczka kminu rzymskiego olej pieprz ziołowy, pieprz i sól Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy(...)dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe oraz ziemniaki i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa zmiękną i nadadzą smak bulionowi, garnek ściągamy z ognia i wszystko blendujemy na jednolity krem. Przed blendowaniem możemy wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Zupę krem z pora doprawiamy kuminem, pieprzem, solą i pokrojonym koperkiem. Zupę można podawać z prażonym słonecznikiem
Bananowe Poleponiedziałkowy poranek zapraszam na pyszną zupę krem z cukinii. Zupa jest lekka i pożywana. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Zupa doskonale sprawdzi się w upalne dni. Do przygotowania zupy wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR. SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki(...)patelni rozpuszczam masło. Dodaję cebulę oraz czosnek. Szklę. Następnie dodaję cukinię. Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam bulion. Gotuję około 15 minut. Doprawiam do smaku imbirem, solą oraz pieprzem. 4. Zupę dokładnie miksuję blenderem na jednolity krem. Ziarna prażę na suchej patelni. 5. Zupę krem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami
Tradycyjna kuchnia Kasimagiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy
KUCHARNIAchoć to nie sezon jeśli chodzi o warzywa to nie ma nic lepszego niż aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Obecnie mamy dość szeroki dostęp do warzyw nawet poza sezonem dlatego w każdej chwili możemy odkrywać nowe smaki. Dziś będzie to pyszny krem z mało docenianej kalarepy, dodamy cebulę dymkę i polski czosnek. Będzie klasycznie,smacznie i jak zawsze odżywczo. Kalarepa jest(...)solimy do smaku i przelewamy do rondla z przesmażoną kalarepą, cebulą i czosnkiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Naa koniec doprawiamy cytryną, ksylitolem i ewentualnie dosalamy.4/ Miksujemy zupę blenderem i przelewamy do bulionówki, podajemy z obranymi pistacjami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnabiały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej i jajka na pół-miękko to genialne połączenie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt. Składniki (na 2-4 porcje): 2 litry warzywnego bulionu 2 pietruszki kawałek selera (można użyć wszystkich białych warzyw z gotowania bulionu) 3-4 średnie ziemniaki(...)gotowania zupy W bulionie gotuję obrane ziemniaki i białe warzywa do miękkości. Dodaję białą, surową kiełbasę w całości i gotuję przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągam kiełbasę z zupy, dodaję chrzan, sól, pieprz, majeranek oraz śmietanę. Zupę ściągam z ognia i miksuję na gładki krem. Ponownie podgrzewam zupę, jeśli jest taka konieczność to doprawiam do smaku. Gotową
Mango PapajaDynia jest mega ciekawym warzywem. Zawiera dużo cennych dla organizmu składników. Można z niej komponować dania obiadowe np. orientalne i rozgrzewające zupy krem z dyni, sałatki, widziałam również przepisy na kotlety z nią w roli głównej. Można też po prostu zrobić ciasto, właśnie takie jak prezentuję w tym przepisie <klik>. Jak zabrać się do takiego puree
Justa próbuje gotowaćnaciowy kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy około 10 minut. Cukinie kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy bulionem lub rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnygarnka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia. Wlej do zupy jogurt lub śmietankę. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu
Eat me! Fit me!Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty
Cynamonowe szczęściejaglaną wypłukałam na sicie. Po ok. 45 - ciu minutach gotowania zupy, dodałam kaszę jaglaną i gotowałam całość do miękkości warzyw oraz kaszy. Zupa jest smaczna i zdrowa. To również dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za zupami - krem
nietadieta