poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszną zupę krem z cukinii. Zupa jest lekka i pożywana. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Zupa doskonale sprawdzi się w upalne dni. Do przygotowania zupy wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR. SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki(...)patelni rozpuszczam masło. Dodaję cebulę oraz czosnek. Szklę. Następnie dodaję cukinię. Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam bulion. Gotuję około 15 minut. Doprawiam do smaku imbirem, solą oraz pieprzem. 4. Zupę dokładnie miksuję blenderem na jednolity krem. Ziarna prażę na suchej patelni. 5. Zupę krem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami
Tradycyjna kuchnia Kasimagiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy
KUCHARNIAchoć to nie sezon jeśli chodzi o warzywa to nie ma nic lepszego niż aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Obecnie mamy dość szeroki dostęp do warzyw nawet poza sezonem dlatego w każdej chwili możemy odkrywać nowe smaki. Dziś będzie to pyszny krem z mało docenianej kalarepy, dodamy cebulę dymkę i polski czosnek. Będzie klasycznie,smacznie i jak zawsze odżywczo. Kalarepa jest(...)solimy do smaku i przelewamy do rondla z przesmażoną kalarepą, cebulą i czosnkiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Naa koniec doprawiamy cytryną, ksylitolem i ewentualnie dosalamy.4/ Miksujemy zupę blenderem i przelewamy do bulionówki, podajemy z obranymi pistacjami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnabiały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej i jajka na pół-miękko to genialne połączenie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt. Składniki (na 2-4 porcje): 2 litry warzywnego bulionu 2 pietruszki kawałek selera (można użyć wszystkich białych warzyw z gotowania bulionu) 3-4 średnie ziemniaki(...)gotowania zupy W bulionie gotuję obrane ziemniaki i białe warzywa do miękkości. Dodaję białą, surową kiełbasę w całości i gotuję przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągam kiełbasę z zupy, dodaję chrzan, sól, pieprz, majeranek oraz śmietanę. Zupę ściągam z ognia i miksuję na gładki krem. Ponownie podgrzewam zupę, jeśli jest taka konieczność to doprawiam do smaku. Gotową
Mango PapajaDynia jest mega ciekawym warzywem. Zawiera dużo cennych dla organizmu składników. Można z niej komponować dania obiadowe np. orientalne i rozgrzewające zupy krem z dyni, sałatki, widziałam również przepisy na kotlety z nią w roli głównej. Można też po prostu zrobić ciasto, właśnie takie jak prezentuję w tym przepisie <klik>. Jak zabrać się do takiego puree
Justa próbuje gotowaćnaciowy kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy około 10 minut. Cukinie kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy bulionem lub rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnygarnka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia. Wlej do zupy jogurt lub śmietankę. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu
Eat me! Fit me!Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty
Cynamonowe szczęściejaglaną wypłukałam na sicie. Po ok. 45 - ciu minutach gotowania zupy, dodałam kaszę jaglaną i gotowałam całość do miękkości warzyw oraz kaszy. Zupa jest smaczna i zdrowa. To również dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za zupami - krem
nietadietaKrem z kalafiora z kurkami to zupa, która już dawno weszła na stałe do naszego menu. Przepis to mała modyfikacja receptury Gordona Ramsay’a, którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako(...)zupa się zagotuje. Doprawiamy wtedy solą, pieprzem oraz aromatyczną gałką. Gotujemy bez przykrycia przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy na gładko za pomocą blendera. Krem z kalafiora można przetrzeć przez sito, aby był aksamitny, ale jeśli mamy dobry blender nie ma takiej potrzeby. Próbujemy
Poezja smakuwersję z dodatkiem marchewki, która komponuje się z dynią bardzo dobrze. Korzenne przyprawy dają w rezultacie bardzo ciekawą kompozycję. Niestety zupa nie przekonała mojego męża, mi natomiast bardzo smakuje i zachęcam wszystkich do jej skosztowania. Krem dyniowo-marchewkowy Składniki: 500 g dyni 4 duże marchewki 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku sok z ½ cytryny 500 ml bulionu(...)dynię. Dusimy około 7 minut, mieszając co jakiś czas. Dolewamy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie doprawiamy. Pestki słonecznika prażymy
Mania GotowaniaWarzywa zostawiamy w łupinach, kroimy na połówki lub na ćwiartki i układamy na blaszce. Pieczemy je w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 200 C, pod koniec włączam grzałkę z góry aby ładnie je przyrumienić. 2. Wywar warzywny zostawiamy z całą jego zawartością warzyw na których się gotował i dodajemy oczywiście wszystkie upieczone na blaszce warzywa. Z pomidorów(...)być może z tych twardych egzemplarzy będziecie musieli ją delikatnie ściągnąć. 3. Kiedy wszystko trafi do wspólnego garnka blendujemy warzywa z wywarem na gładki krem. Dodajemy przyprawy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i chwilę razem gotujemy. Smak obłędny!!!. Podając zupę można na wierzch dodać łyżkę słodkiej śmietanki lub oliwę z oliwek. Jeśli lubicie pikantne smaki, podkręćcie smak zupy ajwarem
Apetyczna babeczkacebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni
Atlas Smakówkrem z brokułów. Do roboty! ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek pora - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do podania : łyżka jogurtu naturalnego, prażone płatki migdałowe Warzywa umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Gdy warzywa zmiękną zdjąć zupę z gazu i zmiksować blenderem. Ja przed
Zgrabne GotowaniePowyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych(...)mleka kokosowego. Naturalnie bezglutenowy, bezlaktozowy. Skład: woda, ryż włoski, mleko kokosowe (4%), naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy
Zdrowie na języku :P