Ilość: 3 porcje Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: – 1 średnia dynia (ok. 1,2kg) – 4 marchewki – 1 pietruszka – 100ml śmietanki kremówki –
Podwójnaporcjaprzed podaniem posypać parmezanem i życzyć Wam smacznego! Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI
potrawyregionalnemiękkości. Na początku gotowania do zupy wyciskamy ząbek czosnku. Natkę pietruszki myjemy i kroimy. Zostawiamy trochę do dekoracji. Kiedy warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z palnika. Dodajemy natkę pietruszki. Przy pomocy blendera zamieniamy zupę w krem. Przyprawiamy i podgrzewamy. Przekładamy do misek. Dodajemy grzanki. Dekorujemy pietruszką. Smacznego
Weganka gotujeBlueberry Corner by "jagodzianka" Zielony groszek można teraz kupić w każdym zieleniaku (sklepie z warzywami). Jeszcze nie widziałam w sprzedaży (w Warszawie) groszku bez … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem z zielonego groszku pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSkładniki: 500 gram batatów 2 szklanki bulionu bądź rosołu 1 marchew 1 ziemniak sól, pieprz kilka łyżek ricotty, liście szałwii, wędzona papryka w proszku Bataty, ziemniaka
Mango Papajawarzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić do udziału w akcji "Światowe zupy", którą organizuję na Durszlaku. Dla stałych bywalców reguły są znane. Ale w skrócie je naświetlę. Udział gwarantowany i wpis zatwierdzony będzie pod warunkiem wykonania zupy charakterystycznej(...)tyle zasad... Pora na pora. Pora na krem. Krem z pora. Witam w Norwegii! 1 duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek warzywnych) 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 100g łososia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw
bastalenawiele sposobów. Zaczynając od zup po ciasta i różnego rodzaju desery. W mojej kuchni pojawi się na pewno w formie zupa- krem z dyni oraz jako racuszki dyniowe. Mimo to postaram się znaleźć jeszcze inną odsłonę tego warzywa :) Oprócz tego, podzielę się z Wami klasycznym przepisem na muffinki i jarską zapiekankę. Tylko sprawdzone przepisy :) 2. Ćwiczenia. W tym temacie
Tagebuch po polskujednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku(...)łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodułyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby wrzucić
Czerwień i błękitminut. 3. Zupę przecedzamy, wrzucamy do niej z powrotem 1 marchewkę i cebulę, resztę warzyw wyrzucamy. Dodajemy dynię, mleko kokosowe, przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. 4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy
My Culinary Artprzygotować zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą
Roślinna - blog wegańskiUgotowałam pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy. Bardzo zdrowa, pożywna i sycąca. Można ją przygotować na pikantnie i bardziej łagodnie. Moje dzieciaki, którzy nie przepadają za zupami, zjedli ją z apetytem. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka 1 duża marchewka lub 2 małe kawałek selera 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów(...)cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemzupę dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające. Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy . Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku". PRZEPIS NA KREM DYNIOWO-KALAFIOROWY Składniki: około 1 kg dyni piżmowej około 0,5 kg różyczek kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego(...)razem 3-4 minuty. 3. Następnie dodać do garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat). Zagotować. 5 . Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Smacznego
kolorowotorcikowozostawiłam skórkę) oraz przyprawy (z wyjątkiem soli), przemieszaj wszystko i po minucie smażenia dodaj wodę, 1 litr to minimum, ale więcej niż 1,5 to zupa będzie wodnista, no chyba że nie chcesz kremu tylko zupę z farfoclami to wedle uznania wody. Gotuj po przykryciem 15-20 minut, po czym zdejmij z kuchenki(...)dodaj mleko, zblenduj i się delektuj. A teraz mój patent na podanie kremu w atrakcyjnej formie, i to nie jest wyłącznie na potrzeby zdjęć, faktycznie tak podaję w domu obiady. Przed zblendowaniem warzyw wyjmij ich trochę, ot tak powiedzmy 2 łyżki na 1 porcję i udekorój nimi zupę tuż po wlaniu jej na talerz, dobierz odpowiednie nasiona (do tej słodkawej
greenscarfUpały raz są a raz ich nie ma, jeśli jednak nadejdą to fajnie mieć taki przepis jak ten. Nigdy nie myślałam że taka owocowa zupa - chłodnik
Moje Małe Czarowaniedokładnego przetarcia zupy, tak aby nie pozostał w niej żaden cały kawałek warzywa. Dzisiaj dzięki mikserom i blenderom ich przygotowanie nie jest żadnym kłopotem i robi się je naprawdę bardzo szybko. Nie musimy również kroić warzyw w równą kostkę, gdyż całość i tam zblendujemy. W tym wpisie chciałbym przedstawić przepis na smaczny i ciekawy w smaku krem z selera naciowego(...)pietruszkę. Całość podsmażamy, aż warzywa się lekko zarumienią. Dodajemy pokrojony seler naciowy, łyżkę miodu i zalewamy wodą. Całość gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Gotową zupę blendujemy na krem i doprawiamy szczyptą cynamonu
Jacob Tastes