zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:44/167)

Gazpacho 183

schłodzone z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,6 l chłodnika. Gazpacho to andaluzyjska zupa podawana na zimno. Tradycyjnie gazpacho blenduje się na gładki krem i jedynie dekoruje na wierzchu kawałeczkami warzyw. Ja nie blenduję całkowicie gazpacho, gdyż moja rodzina bardzo lubi te niewielkie kawałeczki warzyw pływające w chłodniku. Gazpacho należy przechowywać

Gospodyni Miejska
Zupa krem z białych szparagów z chipsem z szynki parmeńskiej, główkami szparagów, serem brie oraz natką pietruszki 134

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Następnie dodajemy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem i ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność to ponownie doprawiamy. Podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej: na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską

Mango Papaja
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 185

Danie w całości przygotowane przez moją Mamusię :) Pyszny, lekko pikantny krem. który na pewno trafi na listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo!  Składniki: 1 cebula

My Culinary Art
Zupa krem z kalafiora 116

rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy  pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 275

wężymord. Mam tylko cichą nadzieję, że z tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera

ladykitchen
C - Zupa krem z cukinii 188

atrakcyjnym warzywem ze względu na "nijaki" smak sam w sobie, ale sądzę, że właśnie ta "nijakość" przekłada się na tak szeroki wachlarz zastosowania -  w zależności od dodatków możemy uzyskać zarówno pikantną przekąskę, dwudaniowy obiad jak i słodki deser.O cukiniowyh przekąskach już co nieco było, stąd dziś prezentacja prostej, szybkiej a przede wszystkim pysznej zupy krem(...)cukinią w roli głównej. Zupa krem z cukinii  Składniki: 0,5 kg ziemniaków ok.1 kg cukinii 2 pomidory cebula czosnek oliwa z oliwek zioła kostka warzywna ziele angielskie liść laurowy pieprz, papryka w proszku świeże zioła (ewentualnie suszone) Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku, gotować do miękkości.Cukinię omyć, pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z cukinii 107

sezon jesienno-zimowy. Takie warzywne zupy to samo zdrowie i mega dawka witamin i minerałów. Ja uwielbiam wszystkie zupy, a w szczególności zupy kremy, które mogę jeść codziennie. Składniki: • 2 cukinie • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • garść liści bazylii • liście laurowe(...)minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną cukinię. • Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. • Na koniec wrzucić liście bazylii i tylko zagotować. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać posypaną dowolnymi orzechami, u mnie pistacje

To co kocham
Krem z buraków 110

Polecam!       Krem z buraków   Składniki na 4 porcje:   4 buraki 2 ziemniaki kawałek selera 1 cebula 2 łyżki płatków migdałowych 1 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 3 łyżki słonecznika, uprażonego łyżeczka masła   Wykonanie: Buraki, ziemniaki, seler i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę(...)garnku, po kilku minutach dodajemy buraki, ziemniaki, seler oraz płatki migdałowe. Smażymy około 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze, na środek nakładamy łyżkę śmietany i obsypujemy prażonym słonecznikiem.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Zupa z rzodkiewek 215

cebula olej lub masło klarowane 1 duży ziemniak 1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego  50 ml śmietanki 30% pieprz biały  sól jajko na twardo film krok po kroku, zupa z rzodkiewek :) Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić w talarki. Ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.  Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na rozgrzane masło i delikatnie(...)czasie dodać ziemniaka, chwilkę razem podsmażyć i zalać gorącym rosołem.  Dodać białego pieprzu, wg smaku i gotować do miękkości warzyw, jakieś 25 minut.  Na koniec dodać śmietankę, doprawić do smaku, i zmiksować na kremZupę podałam z tartym na tarce jajkiem. super promocje!  mega promocje :) smacznego

Takie tam pichcenie
Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów 86

Skoro sezon szparagowy w pełni, to trzeba z niego korzystać. Dziś wspaniały i niezwykle aromatyczny krem z mojej ulubionej cukinii w towarzystwie zielonych szparagów. Polecam! Składniki: 800g cukinii 200g zielonych szparagów 1 serek topiony 1 ząbek czosnku garść listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz kolorowy sól Wykonanie: Cukinię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Szparagi(...)większe kawałki, wrzucić do cukinii. Zalać szklanką wody, dorzucić przekrojony duży ząbek czosnku i dusić całość do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać serek topiony oraz bazylię. Całość zmiksować. Zupa powinna mieć konsystencję średnio gęstego kremu. Doprawić gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać z grzaneczkami. Smacznego!   Artykuł Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów pochodzi

Raj dla Podniebienia
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów 137

zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Składniki:700 g dyni3 duże pomidory6 ząbków czosnku w łupinkach1 cebulaoliwasólbiały pieprz1 litr bulionu warzywnegobazylia i ser Grana Padano do podaniaPrzygotowanie:Pomidory i dynię myjemy. Dynię kroimy na kawałki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pomidory kroimy w ćwiartki i układamy na dyni. Na warzywach układamy(...)czasu do czasu możemy zamieszać warzywa, by równomiernie się podpiekły. Gdy warzywa będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, z dyni i pomidorów zdejmujemy skórkę, z czosnku łupinki i przekładamy do garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym

Smakowity Blog Kulinarny
Najlepsza i najprostsza zupa krem z dyni 180

dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi oraz lekko pikantną zupę krem z dyni z mlekiem migdałowym .) Robi się ją szybko, bez problemowo, a w smaku przebija każdą zupę krem. Na zakończeniu sezonu dyniowego idealnie zaspokoi Wasze kubeczki smakowe do następnego ich wysypu. Nie czekajcie, tylko róbcie! Z przepisu wychodzi 5 porcji, jedna ok. 470ml to ok. 50kcal. Składniki(...)możemy zostawić ze skórką) i kroimy w kosteczkę. Marchew i ziemniaki, również obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy do ich miękkości ok. 25 minut. Zupę miksujemy na krem (jeżeli jest z byt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody - wszystko uzależnione od ilości użytej dyni), doprawiamy i podajemy z jogurtem/śmietanką, świeżym

Be Fit Be Strong
Zupa musztardowa krem 186

boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę na talerzu można udekorować świeżą lub suszoną pietruszką. Zupa ta, szczególnie z boczkiem, jest bardzo sycąca i spokojnie wystarczy sama za cały obiad. Zawiera także dość sporo węglowodanów, więc najlepiej nie łączyć jej z innymi bogatymi w węglowodany posiłki. Choć może zabrzmi to dziwnie, taka zupa nadaje się także na pożywne(...)diecie SCD , choć jeśli zamiast ziemniaków użyjesz więcej selera, marchwi i podobnych warzyw, to będzie mieć dużo mniej węglowodanów i będzie też dozwolona na diecie SCD. W przypadku diety FODMAP raczej nie używaj cebuli. Potencjalnie uczulające składniki: śmietana – jak nie jesz nabiału , to można zupę zagęścić np. dwoma żółtkami (zobacz więcej: Czy śmietana jest paleo? ). ziemniaki, pieprz, gorczyca

PaleoSMAK
Ciasto z herbatników z owocami i pomarańczową galaretką. Bez pieczenia :-) 594

Ciasto z herbatników, z owocami i pomarańczową galaretką. Pyszne ciasto bez pieczenia. Edyta Guhl. Pyszne ciasto z herbatników z galaretką pomarańczową i domowym kremem budyniowym nie

dolcevitainmykitchen
Zielona zupa ze szparagami i kabanosem 109

sól do smaku, zioła, gotować 10 minut. • Dorzucić do zupy pokrojoną cukinię i gotować jeszcze 15 minut. • Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i koperek, następnie zagotować. • Zmiksować zupę na krem, doprawić solą i pieprzem. • Szparagi przełamać i odrzucić łykowatą część. • Gotować w osolonej wodzie przez 7 minut, odcedzić

To co kocham