zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:37/167)

Słodki krem z żółtego buraka i mango 122

Jeśli już się Wam uda zdobyć to cudownie słodkie i żółte warzywo, gdy już przestaniecie się zajadać nim surowym, to koniecznie spróbujcie kremu z mango. To połączenie jest cudowne. Lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak mango idealnie dopełnia słodycz żółtego buraka. Zupę doprawiłam odrobiną kurkumy. Podałam z kaszą kuskus, którą doprawiłam mieloną kolendrą. Nadal nie jestem pewna, czy zjadłam danie wytrawne

Kucharzyca
Zupa krem z białej fasoli 114

białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki(...)dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. • Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksoawać ją na gładki krem. • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. • Rozlać na talerze i udekorować zieloną pietruszką. Jeśli zupa jest za gęsta, można

To co kocham
Zupa brokułowa z serkiem topionym 284

głąb pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Warzywa zalać taką ilością wody, aby je zakryły. Ugotować do miękkości. Serek pokruszyć, dodać do warzyw. Całość delikatnie mieszać do czasu rozpuszczenia serka. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem ziołowym i papryką. Zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki i podawać z groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane

Świat Smaku
Kremowa zupa kalafiorowa 112

ponad poziom warzyw. Dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Gdy warzywa będą już miękkie odłóż na bok 1/3, do zupy dodaj mleko kokosowe i zblenduj całość na jednolity krem. Sprawdź, czy nie trzeba jeszcze doprawić solą, bo to jest naprawdę bardo indywidualne. Podając zupę do każdej porcji dodaj 2 łyżki warzyw, posyp zielskiem

greenscarf
Zupa krem pieczarkowo-orzechowa 128

plasterki i dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi

Pyry na Gaz
Zupa krem z kalafiora z chili, tymiankiem i koperkiem 190

proponujemy Wam zupę krem z kalafiora. Aromatyczną, lekko pikantną, z delikatna nutą tymianku. Naładowaną błonnikiem w postaci płatków jaglanych. Sypiemy je wszędzie, do czego się tylko da ;) Jedna porcja zupy krem z kalafiora (ok 300 ml) podanej z jogurtem naturalnym oraz płatkami jaglanymi dostarcza około 146 kcal, 10 g białka, 2 g tłuszczu, 31 g węglowodanów oraz(...)przypiekamy na palniku. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy czosnek, gałązki tymianku, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Doprawiamy lekko solą. Gotujemy wywar na małym ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie odcedzamy wywar od warzyw. Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy zupę z ognia

W kuchni Katie
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

rozpadać. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie dokładnie ją blendujemy.                     Na tym etapie musicie zadecydować czy odpowiada Wam gęstość zupy, jeśli jest w porządku to możecie już zajadać, jeśli jednak zupa wydaje się Wam za gęsta to dodajcie do niej śmietankę lub mleko i ponownie zagotujcie.     Zupa smakuje niemal(...)zagotowujemy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dajemy zupie przestygnąć i tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy warzywa. Gdy zupa nieco przestygnie blendujemy ją na gładko.                  Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki

Cooking Monster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 159

rozpadać. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie dokładnie ją blendujemy.                     Na tym etapie musicie zadecydować czy odpowiada Wam gęstość zupy, jeśli jest w porządku to możecie już zajadać, jeśli jednak zupa wydaje się Wam za gęsta to dodajcie do niej śmietankę lub mleko i ponownie zagotujcie.     Zupa smakuje niemal(...)zagotowujemy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dajemy zupie przestygnąć i tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy warzywa. Gdy zupa nieco przestygnie blendujemy ją na gładko.                  Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki

Cooking Monster
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW 122

Dzisiaj podam przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów. Zupka bardzo smaczna, syta i pożywna. Można ja podać z grzankami serowymi, pieczywem lub makaronem. Wszystkie wersje są pyszne(...)warzywa, posypujemy solą i polewamy oliwą a na wierzch kładziemy tymianek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 35-40 minut. Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia.  Z papryki i pomidorów ściągamy skórkę i wszystkie warzywa przekładamy do miseczki. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Alternatywna zupa dyniowa 145

dyniowymi przepisami stęskniliście, prawda...?Tym razem mam dla Was naprawdę pyszną zupę dyniową, trochę nietypową. Dlaczego? Zazwyczaj, szukając przepisów na zupy dniowe, trafiamy na kremy (a przynajmniej ja trafiam). Najróżniejsze - łagodne, pikantne, z owocami, z innymi warzywami, z mleczkiem kokosowym... Od wariacji na temat może zakręcić się w głowie. Wypróbowałam już kilka, nie umiem wybrać faworyta, bo wszystkie mają(...)się, że im smakowało.Niemniej, bekon przyrządzić należy, bo nadaje zupie dodatkowego smaku i tekstury. Całość smakuje wyśmienicie; jest to doskonała alternatywa dla tych, którym dyniowe kremy być może nieco się przejadły...Zupa z dyniąSkładniki:(na 4-6 porcji)900 g oczyszczonej dyni bez skóry4 ziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SPALONA ZUPA czyli takiego wpisu (piiiip!) nie znajdziecie na żadnym blogu! 199

Przyznacie, że to zdjęcie mogłabym wysłać na profil  https://pl-pl.facebook.com/ChujowaPaniDomu ? :D Co do przepisu na spaloną zupę - to już koniec, ale jak ktoś myśli, że musiałam gotować obiad od nowa - nie, nie, nie, co to, to nie. Oderwałam warzywa od dna garnka (spalenizna została w garze), wrzuciłam do blendera, dołożyłam 1 litr ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej już wcześniej(...)talerzach posypałam szczypiorkiem i choć minęły już 2 godziny, jeszcze nie jestem głodna. A ponoć zupa to nie obiad. Tak, fakt, te warzywa tak naprawdę były już bez sensu, wygotowane z witamin, minerałów, bla, bla, bla, ale za to jaki kolor kremu z kaszy! P.s. Czy Ikea przyjmuje reklamacje spalonych garnków

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Marchewkowa zupa krem 138

Zupa krem z dyni, przyszedł czas na inną zupę krem tym razem zrobiłam taką zupę z marchewki. Wyszła gęsta, sycąca, przepyszna i troszkę słodka. Ten smak dodaje uroku :) Idealna na jesienne obiady, kolacje dla dorosłych i dla dzieci. Przepis na tą zupę znalazłam w starej gazetce z przepisami na różnorodne zupy. Składniki: 500g marchewki duża biała cebula łyżka masła(...)Marchewki oskrobać, umyć. Zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać. Masło rozgrzać, podsmażyć na nim cebulę, a następnie wrzucić marchew i smażyć ok. 5 minut. Wlać mleko i gotować, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, połączyć z bulionem. Zupę zagotować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozlać na talerze, udekorować śmietanką

Motylkowa Kuchnia
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup 109

Krem z pieczonych gruszek i pietruszki z tymiankiem i śmietanką zaskoczył mnie swoim smakiem. Zaskoczył oczywiście pozytywnie:) Wcześniej słysząc o takim połączeniu jakoś nie mogłam się przełamać i żałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej bo jest pyszna! Pietruszkę można swobodnie zastąpić pasternakiem, chociaż jest on trudniej dostępny w naszych sklepach. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kremowa zupa(...)drobiowy i upieczony pasternak z czosnkiem i gruszką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj zupę około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym lub dzbankowym na gładki krem. Przełóż zupę ponownie do rondla, wmieszaj śmietanę i podgrzej przez chwilę na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Rozlej

karmelowy
Zupa z jarmużu 135

surowej formie do koktajli, ale dzisiaj postanowiliśmy przygotować go na ciepło. Zupa - krem z jarmużem może nie wygląda zbyt apetycznie, ale na pewno jest wartościowa dla naszego organizmu. Zupa podana z pestkami dyni lub słonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja ze strony Olga Smile.  Polecam! Zupa z jarmużu Składniki na 4 porcje: opakowanie jarmużu(...)kilka minut. Następnie dodajemy ziemniaka i jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy jabłko, całość zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę, chwilę podgrzewamy. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni, grzankami lub innymi dodatkami. SMACZNEGO! Do przyprawiania dań polecamy pojemniki na sól

Smak mojej kuchni
Co kupić pod choinkę osobie prowadzącej zdrowy tryb życia? 10 pomysłów. 114

Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają nam owoce czy warzywa. Wrzucamy wszystko do środka i gotowe - zdrowy fast-food w formie płynnej. Na rynku jest ogromny wybór - mamy blendery ręczne (nadają się np. do miksowania zup krem) i kielichowe (do koktajli, mąk, mielenia orzechów), o różnej mocy, cenie a także z różnymi końcówkami(...)sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już od 50 zł, a dochodzą nawet do ponad 4 000 zł. 4. Książka z przepisami/o zdrowym odżywianiu Na ten temat nie trzeba się dużo rozpisywać, wybór

Powiedz dietom nie