wspomaga przyswajanie magnezu zawartego w cukinii. Te dwa warzywa świetnie ze sobą współgrają i uzupełniają się nawzajem. Dodatkowo krem jest świetnym źródłem niezbędnego błonnika pokarmowego. Krem z cukinii i papryki – magia tkwi w prostocie Pewnie już wiesz, że jestem wielbicielką prostych a przy tym smacznych potraw pełnych naturalnych składników. Ta zupa również zalicza się do tego rodzaju przepisów. Robi(...)pokrojoną paprykę, bulion oraz przyprawy. 9 Wszystko miksuję na gładki krem. 10 Przelewam krem do garnka i podgrzewam około 5 minut. 11 Dodaję sok z cytryny do smaku. 12 Krem podaję w miseczce posypany 1 łyżką uprażonych pestek dyni, skropiony oliwą z oliwek oraz przyprawiony pieprzem kolorowym. Do zupy można dodać 1 łyżkę kremu kokosowego i dodatkowo doprawić ją świeżą
Book of spellsdynia jest moją ulubienicą wśród warzyw! Klasyczna dynia olbrzymia, dynia hokkaido, aż w końcu dynia piżmowa. Rodzajów dyni jest mnóstwo, a sposobów na jej wykorzystanie jeszcze więcej. Od jakiegoś czasu w moim jadłospisie bardzo często króluje zwykła zupa jarzynowa, którą również uwielbiam! Chcąc troszkę coś zmienić, urozmaicić codzienne posiłki skusiłam się na zupę krem z dyni piżmowej, którą dorwałam ostatnio(...)prawdziwy - do smaku Przygotowanie: Dynię oczyść, obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa oczyść, obierz i drobno pokrój Przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj przyprawy, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości (ok. 30-40 minut). Zupę zblenduj na gładki krem. Podawaj z kleksem kremowego twarożku lub jogurtu naturalnego oraz koniecznie odrobiną oleju
Zdrowie na języku :Pcebula będzie miękka a czosnek zacznie pięknie pachnieć - dodajemy do naszej zupy. Całość chwilę gotujemy, dodajemy zioła, sól, pieprz i miksujemy na krem - ja lubię jak mi pływają kawałki warzyw więc nigdy nie miksuje zbyt dokładnie Zmiksowaną zupę odstawiamy jeszcze na chwilę na mały ogień aby pobulgotała i smaki się przegryzły po zmiksowaniu. Podajemy suto posypaną ulubionymi ziarenkami i jeśli
sierotka maRysia w kuchnitaką najprostszą: przygotowywaną na warzywnym wywarze (z resztą jak każda moja zupa), z dodatkiem warzyw, dużą ilością masła oraz kopru i podana z pełnoziarnistym makaronem. Warzywa zostały zmiksowane dzięki czemu zupa ma konsystencję lekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę na dużo smaczniejszą niż bez, ja z kolei- jak nie muszę, to nabiału(...)razem podsmażyć (pojawi się płyn, który należy odparować, a po jego odparowaniu podsmażyć przez około 1 minutę, aż zaczną się lekko rumienić). W międzyczasie w warzywnym wywarze ugotować warzywa wraz z dodatkiem ziela i listków laurowych. Kiedy będą już miękkie, wyciągnąć listek oraz ziele, a resztę zmiksować. Dodać kurki z cebulą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty
Kraina Miodem Płynącazabraknąć). Dodałam do tego rzeczone chilli, i wyszła zupa idealna - słodko-ostra, z lekką orzechową nutą i cudownie kremową konsystencją. Nada się na każdy chłodniejszy dzień, gdy potrzebne Wam będzie coś rozgrzewającego, prostego i szybkiego. Idealna do jedzenia pod kocem, najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki(...)kosteczkę. Chilli posiekać. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać chilli, bataty i marchewki, podsmażyć, aż warzywa wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną, 30-40 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać masło orzechowe, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą z grzankami i orzeszkami. Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprodukty nie tracą na jakości podczas długiego transportu. Owoce i warzywa są selekcjonowane, myte i w końcu przetwarzane zgodnie ze ściśle ustalonymi procedurami. Dzięki temu naturalny smak owoców i warzyw dojrzewających w słońcu zatrzymywany jest w gotowych produktach. Co ciekawe, osoby zainteresowane przebiegiem całego procesu mogą odwiedzić plantację i na własne oczy zobaczyć cały etap produkcji! Dlaczego warto zwrócić(...)blogu. :) Oferta jest bardzo szeroka, więc zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy wybierać spośród kilkunastu kategorii: » Sosy Pomidorowe » Pesto » Makarony i ryż » Polenta » Zupy i risotto » Oliwki » Przekąski » Bruschetty i kremy warzywne » Warzywa strączkowe » Przetwory owocowe i miody » Octy i oliwy z oliwek » Kawa i ciastka Wśród nich znajdują się popularne produkty takie jak przetwory pomidorowe, oliwki
Poranek na słodkoDziś czwartek w związku z czym pora na zupę, oczywiście dietetyczną, z warzyw, które mogę jeść. Na szczęście zalicza się do nich marchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa
Codzienne Gotowanieczasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej dyni i warzyw autorka: ruda z bloga Absolutnie apetyczne! Krem dyniowo-szpinakowo(...)Zupa jarzynowa z fasolą autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty JESIENNA ZUPA Z CIECIORKĄ I JARMUŻEM autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie
Weekendy w domu i ogrodziebrzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód. Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie się warzywami i owocami, które są prawdziwą skarbnicą witamin, a co za tym idzie dodadzą(...)Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula - kawałek imbiru - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, lubczyk - świeża nać pietruszki Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę i selera kroimy w większą kostkę, cebulę zaś na pół
Sajkofanka smakuDawno mnie tu nie było, to fakt. Jedyne, co może mnie usprawiedliwić to to, że byłam na diecie i mimo iż mam sporą kolejkę fajnych przepisów
Kulinarne zapędy Kokosarobimy niewielkie klopsiki, smażymy je na dwóch łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy do zupy. Gdy warzywa są już dość miękkie blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem (ja lubię jeszcze dodać łyżkę cukru do smaku) i wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone klopsiki. Gotujemy zupę jeszcze przez 6-7 minut
Mango Papajaprawdę, leży w przyrządzeniu. To pochodzące, najprawdopodobniej, z Azji południowo-zachodniej warzywo kocha czosnek i odrobinę tłuszczu (witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach) i przyprawy, w szczególności zioła. Jest również bogate w witaminę C i magnez. Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok. 400 g mrożonego szpinaku(...)łodyżek. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz zioła. Gdy zawartość będzie zarumieniona dodać szpinak i bulion. Całość gotować na małym ogniu, a po ugotowaniu miksować na gęsty krem. Podawać gorące np. w towarzystwie bagietki lub jogurtu
Szybko Tanio Smaczniesię jeść zdrowo, stroniąc od tego co nam daje natura. Pytanie tylko, jak przemycać je w codziennej diecie. Są różne sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;) Składniki (2-3 porcje): Pasta curry: kawałek imbiru - ok. 2 cm 3 ząbki czosnku 1 zielona ostra papryczka
Powiedz dietom nieSezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera 1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko
Truskawkowa Fiestawróci mu wtedy pożądana chrupkość. Groszek nadaje się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu trzeba go koniecznie wyjąć z opakowania i rozłożyć luźno na dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra(...)Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę, a kalafiora w drobne różyczki - szybciej się ugotują, niż w całości. Zagotować w garnku wodę, wrzucić kostkę rosołową i rozmieszać do jej rozpuszczenia. Dołożyć warzywa. doprowadzić do zagotowania. Dodać przesmażony czosnek. Gotować ok 10 minut. Doprawić do smaku przyprawami i pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować
Grunt to przepis!