zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:32/167)

Pomidorowa zupa krem z klopsikami i ryżem 172

robimy niewielkie klopsiki, smażymy je na dwóch łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy do zupy. Gdy warzywa są już dość miękkie blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem (ja lubię jeszcze dodać łyżkę cukru do smaku) i wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone klopsiki. Gotujemy zupę jeszcze przez 6-7 minut

Mango Papaja
Kremowa zupa ze szpinaku 93

prawdę, leży w przyrządzeniu. To pochodzące, najprawdopodobniej, z Azji południowo-zachodniej warzywo kocha czosnek i odrobinę tłuszczu (witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach) i przyprawy, w szczególności zioła. Jest również bogate w witaminę C i magnez.   Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok. 400 g mrożonego szpinaku(...)łodyżek. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz zioła. Gdy zawartość będzie zarumieniona dodać szpinak i bulion. Całość gotować na małym ogniu, a po ugotowaniu miksować na gęsty krem. Podawać gorące np. w towarzystwie bagietki lub jogurtu

Szybko Tanio Smacznie
Warzywa w curry. 133

się jeść zdrowo, stroniąc od tego co nam daje natura. Pytanie tylko, jak przemycać je w codziennej diecie. Są różne sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;) Składniki (2-3 porcje): Pasta curry: kawałek imbiru - ok. 2 cm 3 ząbki czosnku 1 zielona ostra papryczka

Powiedz dietom nie
Zupa krem z białych szparagów 145

Sezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera  1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko

Truskawkowa Fiesta
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 188

wróci mu wtedy pożądana chrupkość. Groszek nadaje się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu trzeba go koniecznie wyjąć z opakowania i rozłożyć luźno na dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra(...)Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę, a kalafiora w drobne różyczki - szybciej się ugotują, niż w całości. Zagotować w garnku wodę, wrzucić kostkę rosołową i rozmieszać do jej rozpuszczenia. Dołożyć warzywa. doprowadzić do zagotowania. Dodać przesmażony czosnek. Gotować ok 10 minut. Doprawić do smaku przyprawami i pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować

Grunt to przepis!
Krem ze słodkich ziemniaków 127

Nadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny  i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko

Codzienne Gotowanie
Dwukolorowy krem cukiniowo-pomidorowy 167

Idealna letnia zupa, piękny kolor, bajeczny smak cóż chcieć więcej. Ta zupa to połączenie kremu z cukinii i kremu z pomidorów, a wszystko na gęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka. Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 144

Ostatnio pisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego(...)okazało się- nic prostszego! Wieczorem wlałam wodę do dużego garnka, dodałam warzywa i miałam święty spokój przez następne dwie godziny. A dziś, po wystygnięciu, zamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę!BULION WARZYWNYSkładniki:1 duża cebula pokrojona w talarki1 duża marchewka pokrojona w kostkę1 seler

Gotowanie to kochanie
Zupa krem z soczewicy 154

Kolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny.  Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń,  żelazo, witamina D,  witamina B6, witamina B12,  magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;)  2 szklanki(...)puszczą sok.  Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut. Po tym czasie zupę blenderuję na krem. Podaję z kleksami śmietanki i grzankami

Takie tam pichcenie
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 152

zimowe i mroźne dni. Pisałam już dużo o jarmużu i brokułach, które mają bardzo dużo witamin. Zupę krem z brokuł robiłam już jakiś czas temu. Przepis znajdziecie (TU) O właściwościach odżywczych jarmużu pisałam przy okazji postu roladek z tym warzywem. Przepis znajdziecie (TU) Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa. Składniki: dwa małe brokuły parę liści jarmużu 2 marchewki(...)Dodałam ją do zupy. Następnie do garnka powędrował podgotowany jarmuż. Przyprawiłam przyprawami i gotowałam wszystko, aż warzywa były miękkie. Wyjęłam liście laurowe, ziele angielskie i mięso. Można je obrać i dodać do zupy. Zmiksowałam wszystko blenderem. Powstała w ten sposób pożywna zupa krem. Można przyprawić ją kleksem śmietany i posypać grzankami. Grzanki można samemu bardzo łatwo przyrządzić. Bułkę pokroiłam

potrawyregionalne
Zupa krem z topinamburu i pasternaku z chrupiącymi ziemniakami 134

Takie zupy kremy są idealne na szybki obiad i zaspokojenie głodu. Zupa jest kremowa, pyszna i dodatkowo bardzo zdrowa. Polecam gorąco, pieczone ziemniaki idealnie nadają zupie

Moje Małe Czarowanie
LEKKI KRUPNIK WEGAŃSKI 224

Ostatnio w modzie są zupy kremy, jednak ja zdecydowanie preferuję te z kawałkami warzyw. Dziś wrzucam przepis na jesienny, delikatny krupnik: Czytaj więcej

Kasia Sarna
Zupa krem z dyni i słodkich ziemniaków 109

pomyśleć, że niegdyś byłam negatywnie nastawiona do zup w formie kremu. Zdecydowanie bardziej pasowały mi delikatne warzywa pływające w aromatycznym bulionie. Kiedy wreszcie swoje uprzedzenia pokonałam, moje życie w kuchni stało się o wiele łatwiejsze. Warto też zaopatrzyć się w dobrej jakości sproszkowane warzywa, aby w mig przygotować bulion, którym zalejesz pokrojone warzywa.  Sezon na wielkie, piętrzące się

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi 93

Bardzo smaczna propozycja na krem z warzyw. Składniki mały bakłażan mała cukinia 2 małe papryki pomarańczowa i żółta 2 pomidory mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku

R'n'G Kitchen
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 105

imbir i zalewam wodą. Bulion gotuję przez 3- 4 godziny. Po tym czasie bulin przecedzam. Ponownie do bulionu przekładam jedynie cały topinambur i wszystkie białe warzywa w tym cebulę i czosnek. Zupę miksuję na krem. Doprawiam sosem sojowym, solą lub pieprzem. Tuż pod koniec gotowania dodaję umyty, świeży szpinak. Gorącą zupę podaję z dodatkami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KREM Z MŁODEJ BOTWINKI 215

KREM Z MŁODEJ BOTWINKI to obowiązkowa pozycja w sezonie na... Artykuł KREM Z MŁODEJ BOTWINKI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 113

groszkiem i przyprawami Hommos , pasta z ciecierzycy z dodatkiem Tahini oraz przypraw Chicken Lollypop , chrupiące skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów z jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh , tradycyjne indyjskie curry

Kulinarne przygody Gatity
Krem z pieczonej papryki i merchewki 71

cebulkę z dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka i marchewkę. Smażę 3-4 minuty i całość przekładam do garnka, dodaję pokrojoną paprykę oraz rosół. Warzywa gotuję około 15 minut. Miksuję zupę na gładki krem, doprawiam solą i pieprzem i ponownie podgrzewam by smaki się wyrównały. Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany i świeżym tymiankiem. Smacznego

Mango Papaja
Krem z kabaczka, ziemniaków i marchewki 127

krem z kabaczka, ziemniaków i marchewki. Danie idealne na jesienny obiad. Taki krem możecie podać z ugotowanym makaronem jak i domowymi grzankami. Jeżeli jesteście fanami zup-kremów to na pewno połączenie kabaczka i innych warzyw przypadnie Wam do gustu. Składniki na 3-4 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 kabaczek (waga przed obraniem ok. 0,9 kg) 5 średniej wielkości

Ugotować
Krem z cukini i selera naciowego z Cydrem 146

Składniki: 400 g żółtej cukini - już obranej i oczyszczonej z pestek 720 g zielonej cukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek 3 cebule 4-6 łodyg

Gaździnka warzy
Zupa krem marchewkowa z batatem i czarnuszką 145

podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut. 3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek. 4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1  łyżeczka. Posyp lubczykiem. Ja posypuję jeszcze  pestkami dyni i słonecznika

AZgotuj!