Brukselka, to jedno z moich ulubionych warzyw. "Wciskam" ją gdzie tylko mogę. Tym razem "wylądowała" w pulpetach. Ugotowałam lekką zupę warzywną, zmiksowałam na krem i jako dodatek do niej, zrobiłam pulpety nadziane brukselką. Wyszło smaczne, syte i dietetyczne danie. Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Zupa krem z pulpetami(...)mięsa z indyka 1 jajko sól pieprz mielony 2 łyżeczki cebulki granulowanej 2 łyżki otrąb gryczanych ugotowana brukselka ( około 15 -20 sztuk) Warzywa myję i obieram, można użyć mrożonych. Następnie przekładam do bulionu i gotuję do miękkości. W międzyczasie przygotowuję pulpety. Mięso mielę, do zmielonego wbijam jajko, dodaję przyprawy i otręby, wyrabiam dokładnie
Takie tam pichcenieBardzo aromatyczna zupa krem pomidorowa, a to za sprawą dużej ilości warzyw i ziół. Świeża bazylia i oregano są doskonałym dodatkiem do pomidorów. Do jej przygotowania wykorzystałam bazylię i oregano wprost z mojego ogródka. SKŁADNIKI 1,5 kg pomidorów 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 2 marchewki 2 czerwone papryki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 2 pełne garście liści(...)oregano. Gotować nadal do miękkości wszystkich warzyw. Wyciągnąć z garnka liście laurowe, po czym zblendować wszystkie warzywa na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Zupę nalewać do talerzy lub misek i udekorować natką pietruszki
Passions hobbies lifeOstatnio najbardziej z zup smakują mi zupy – kremy. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię taką kremową konsystencję, a w sumie treściwą zupę. Oczywiście, że gotuję zupy bez blendowania z wieloma kawałkami warzyw, z dodatkiem mięsa. Ale... dziś mam kolejną zupę- krem. Tym razem krem selerowy z dodatkiem białej fasoli i przyprawioną gałką muszkatołową. Zapewniam Was... pychota
Kuchnia u KrysiW mojej rodzinie krem z dyni gości tak naprawdę dopiero od roku, ale jest bardzo lubianą zupą. Dziś wersja bardzo kremowa i bardzo gęsta. Zupa została
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioraz 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki (opcjonalnie). Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20 minut, lub do miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa zupę blenderem na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, lub dobrego jogurtu, z kawałkiem dobrego, chrupiacego chleba, albo z tostem zwieńczonym pikantnym serem żółtym
Lejdi of the housecytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów . Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej . Do koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek
Chilli Czosnek i Oliwa(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon na dynię w pełni, to korzystajmy z tego ile się da! Tak się składa, że jestem po usunięciu zęba, niepotrzebnej 8 😒 i
Zdrowie i pysznie na talerzuZupy krem przygotowuję nie tylko ze świeżych warzyw - jeśli na jakieś nie ma akurat sezonu pokuszę się na mrożone. Kiedy najdzie nas ochota na dynię, bób, inne sezonowe warzywa czy owoce z radością kupuję te mrożone. Niczego im nie brakuje, a jak smakują! - można je smakować cały rok, więc to jest smaczna i przyjemna alternatywa tych sezonowych świeżych. Sezon
Zasmakuj Kuchniskorupka za młodu nasiąknie. Śniadanie Jajecznica z kiełkami i chleb żytni ze słonecznikiem. Pokochaliśmy kiełki i co jakiś czas sami wysiewamy. Polecam. II Śniadanie Zupa Aromatyczny krem z brokułów. Miseczka pełna warzyw - ulubiona zupka ostatnio to taka bzium bzium czyli krem :) Lilcia zażyczyła sobie pestki z dyni więc każdemu wsypała do miseczki. II Danie Tortilla
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki: opakowanie mrożonych brokułów 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula porcja rosołowa z indyka 2-3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i
Gaździnka warzyDzień bardzo dobry! Jak Wam mija dzionek? Ostatnio Moni gotuje same kremy na obiad. A dlaczego? Szybko, prosto, a najważniejsze, że zdrowo! Podobno każdy, nawet taka
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoprzykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(. Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi nas optymistycznie i jest pełen witamin i kolorów :). Danie podałam z serowymi świderkami z czarnuszką . Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrymleko (nie trzeba przecedzać), dodać do mleka ogórki i czosnek, szczyptę soli (pamiętajcie, że ogórki kiszone są słone). Zmiksować na wolnych obrotach, tak by pozostały grudki warzyw (chyba, że chcecie gładki krem). Rozlać zupę do miseczek, przyprawić do smaku pieprzem. Smacznego
Co na wege obiad?Składniki: 5 średnich buraków 2 żółte cebule jedna czerwona łyżeczka octu jabłkowego bulion warzywny 1-2 ząbki czosnku szczypta tymianku (opcjonalnie) łyżka masła sól, pieprz
Gaździnka warzyDzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek
PastelFood