Kolejna zupa krem za mną, szczerze to nawet je polubiłam. Wszystkie warzywa i składniki odżywcze w jednym. Skuteczna alternatywa w upalne dni, bo może służyć jako chłodnik. W dzisiejszym wpisie prezentuje zupę krem z pomidorów. Łatwa, smaczna i pożywna. :) Składniki: 1 duży pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula) przyprawy: sól(...)minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, jogurt naturalny lub grecki i ewentualnie łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po wszystkim wyjmujemy: skrzydełko, liść laurowy i ziele angielskie - wszystko miksujemy. W moim przypadku zupa była podawana z kaszą gryczaną. Smacznego
Truskawkowa Fiestazupę z dyni to wspaniała propozycja na letni jak też jesienno-zimowy posiłek. Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze, ale wtedy używać mrożonej dyni. Składniki: 1-2 kg dyni 3 szklanki bulionu drobiowego(...)stale mieszać. Następnie do garnka wlewamy wcześniej przygotowany bulion i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie, ew gotowanie należy przedłużyć. Po tym czasie całość blendujemy na jednolitą masę. Na końcu zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze. Przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRating: Zupa krem z brukselki to wynik natłoku warzyw(...)mojej lodówce. Miałam ugotować tradycyjny rosół, lecz gdy przygotowywałam warzywa pod wywar mięsno – warzywny zauważyłam całą paczkę brukselki zakupioną kilka dni wcześniej. Tak więc brukselka stała się drugim głównym – po rosole – składnikiem zupy. Rosół, czyli wywar warzywno – mięsny zawsze przygotowuję według przepisu […] The post Zupa krem z brukselki appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekniej kotlety lub nawet frytki. Urozmaicenie swojej diety większą ilością pietruszki może korzystnie działać na układ krążenia, układ moczowy oraz układ trawienny. To niepozorne warzywo zawiera też mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego oraz wapnia. Zupa-krem z pietruszki Składniki: 700 g pietruszki 2 średnie marchewki 1/2 białej części pora 1/4 selera 1 duży ziemniak 1 średnia cebula ząbek czosnku(...)Wrzuć wszystko do garnka ze słoną wodą. Dodaj olej oraz ząbek czosnku. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodaj majeranek oraz lubczyk. Następnie zblednuj zupę do momentu uzyskania jednolitego kremu. Dodaj do smaku sól i pieprz. Smacznego
wegujemyzupę. Przymierzałam się do niej już od początku owego sezonu... I nie wiem po co tyle czekałam. Jest przepyszna! Rozgrzewająca i sycąca. I pikantna :) Polecam! ZUPA KREM Z DYNI I PIECZONYCH WARZYW przepis autorski (inspirowany tym ) // 2-3 porcje ~1,2kg dynii (ze skórką) ~duży pomidor ~duża czerwona papryka ~mały ząbek czosnku ~olej do spryskania warzyw ~2 szklanki wody(...)Dynię obrać. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia, spryskać olejem i piec ok. 1h 10 minut w 180*C. Ja trochę wcześniej wyjęłam pomidora i paprykę, a zostawiłam dynię, ponieważ poprzednie warzywa były już miękkie, a dyni trochę brakowało :) Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Jeśli warzywa były w większych
chili & sugardoskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, zapiekanek czy makaronów. To jednak nie jedyne jego zastosowanie – na jego bazie przygotować można pyszną, sycącą zupę krem z brokułów. Przepis na nią, a także garść przydatnych informacji na temat tego warzywa, znajdziecie poniżej. Historia i pochodzenie brokułów Brokuły znane były ze swoich cennych walorów smakowych już 2000 lat temu. W szczególności upodobali(...)się lekko szkliste. Wlewamy 4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy brokuł i gotujemy go do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kminu. Zupę miksujemy na gładki krem. Serwujemy udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek czosnkowych. (function(){ zpl1=document.createElement("script");zpl1
Kuchcik gotujeProsta zupa krem, która zastąpi dwudaniowy obiad. Sycąca, dodająca energii, rozgrzewająca w chłodniejsze dni. Seler naciowy zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, a przy tym jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Krem z marchewki i selera Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy wszystkie warzywa oprócz imbiru i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy imbir, wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnimoim domu zapanowała ostatnio zdecydowanie moda na zupy krem. Doszłam do wniosku, że teraz pora na buraka. Zupa jest smaczna i sycąca. Koniecznie polecam podawać ją z jogurtem naturalnym, a im więcej go dodacie, tym smaczniejsza będzie zupa. SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 czerwona cebula 2-3 gałązki natki selera 3 liście(...)cytryny i cukier, po czym gotować godzinę na średnim ogniu. W wywaru wyciągnąć korzeń pietruszki i selera, liście laurowe, ziele angielskie, natkę selera, a pozostałe warzywa zmiksować blenderem na jednolity krem. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym i opcjonalnie można dodać odrobinę umytej i posiekanej natki pietruszki
Passions hobbies lifewiększość czasu spędzamy w domu zajadając się czekoladkami, batonikami i innymi słodkimi przekąskami. efekty takich działań zdecydowanie widać podczas pierwszych wiosennych spacerów. Zimą doskonale spisują się zupy i wszelkiego rodzaju kremy z warzyw. Dynia czy brokuł idealnie rozgrzeją nas w jesienno – zimowe wieczory. Doskonale sprawdzają się przyprawy takie jak imbir czy kurkuma. Wzbogacają smak potraw oraz dzięki swoim właściwościom
Pysznosci Babci BasiUwielbiam takie kremy, zawsze można sięgnąć do lodówki po taką zupkę, lekko podgrzać i jeść. Często biorę do pracy na lunch. Warzywa oczyścić i pokroić na małe kawałki, kalafiora podzielić na małe kawałeczki. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa oprócz kalafiora. Ja lubię jeszcze dodać liście i gruby kawałek łodygi od kalafiora. Póżniej to wyrzucam, ale smak zostaje. Doprawić solą(...)pieprzem, dodać curry. Zagotować i sprawdzić smak, następnie gotować 15 minut. Teraz czas na kalafiora i natkę pietruszki, gotować następne 10-15 minut. Kalafior i warzywa muszą być miękkie. Zmiksować zupę dokładnie, wlać śmietanę lub jogurt grecki. Wymieszać. Koperek posiekać drobno i dodać do zupy. Gotowe, pyszne polecam. Szybko i smacznie
Kuchnia PokoleńDzisiaj przepis na sycącą, ale ubogą w kalorie zupę krem z soczewicą, czyli z pożywnym warzywem strączkowym. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii, to idealne warzywo, gdy chcemy odchudzić trochę nasze menu. Jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Przepis doskonale nadaje się do I fazy diety South Beach. A poza tym ma jeszcze jeden dodatkowy(...)przygotowane z warzywami strączkowymi: cudownie się rozmnaża :-), czyli dosyć znacząco gęstnieje po wystygnięciu. Wtedy do zupy należy dodać trochę wody i ponownie delikatnie ją przyprawić. Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, natomiast jeśli chcielibyście dodać do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy
Kulinarne przygody GatityZima, na dworze pochmurno, szaro i zimno rzecz jasna. W takie dni mam ochotę na rozgrzewające i sycące posiłki oraz ciepłe napoje. Świetnie wtedy sprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową. Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego(...)dużą kostkę i dorzucamy do garna, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem i dodajemy sos sojowy, gałkę, śmietanę, sól oraz pieprz. Podawać posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Symfonia smakowaZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII SKŁADNIKI: 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE(...)obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej równy linii warzyw. Można oczywiście dodać więcej bulionu lub wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszą zupę. Całość przyprawić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-30 min. do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować
Calzonella.comChipsy za to są trochę słonawe, wyraziste i mocno chrupiące. Rewelacyjne.Spróbujcie koniecznie - taka zupa to idealne, rozgrzewające, jesienne danie.Razem ze mną rozgrzewające zupy ugotowali Mirabelka, Zuzia Pierwsza oraz Druga, Martynosia, Mops i Bartek .Krem z kalafiora z chipsami serowymiSkładniki:(na 4 porcje)1 kalafior1 pietruszka3 ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnku1,5 l bulionu1,5 łyżki masłasólpieprzserowe chipsy(...)czosnek.W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka, chwilę podsmażać. Dodać warzywa. Gdy wchłoną tłuszcz, zalać buiolnem. Gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną.Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z tymiankiem i chipsami.Smacznego!Ja mam w tym tygodniu wakacje - w duńskich szkołach są ferie jesienne. Nie powiem, idea podoba
Pożeraczka, czyli raz adobrzetutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 duże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka(...)cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych
Moja Delicja