jest dla mnie dość dziwnym warzywem dlatego długo nie mogłam się zabrać do zrobienia tej zupy jednak jak już ją spróbowałam to mogłabym ją jeść, jeść i jeść. Zupa krem z pora jest wspaniała szczególnie teraz gdy mamy okres przeziębień - por zawiera wiele witamin które pomogą szybko uporać się z każdą chorobą. Do tego duża zawartość żelaza da dodatkowego ,,kopniaka(...)oraz liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Wszystkie składniki smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażone warzywa. Gdy składniki dobrze zmiękną miksujemy zupę za pomocą blendera - ja zrobiłam to tylko częściowo, nie chciałam uzyskać typowej zupy krem tylko delikatnie ją zagęścić. Do zmiksowanej zupy dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i całość gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem
sierotka maRysia w kuchnimuszkatołowej Dodatkowo: 2 ziemniaki 2 łyżki mąki kukurydzianej 100g boczku węzonego 300ml oleju Sposób przygotowania: W garnku roztapiamy masło, stopniowo wrzucamy wcześniej obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa- najpierw seler i pietruszkę, następnie cebulę, czosnek, 3 ziemniaki, rzodkiew, posiekanego pora i drobne różyczki kalafiora. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy koncentratem warzywnym (możemy użyć domowego wywaru) oraz mlekiem. Gotujemy(...)obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy porcjami w rozgrzanym oleju. Zarówno upieczony boczek jak i usmażony chruścik ziemniaczany przekładamy na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z chrupiącymi dodatkami i natką pietruszki
Kuchnia w czekoladzieTa zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła
Kolorowy Przepisownikrumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut. Przygotowane warzywa zalewamy bulionem i włączamy urządzenie na 25 minut, temp. 95⁰C i prędkość 3. Otwór w pokrywie ustawiamy na minimum parowania. Po sygnale zakończenia pracy dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie otwór z pokrywy. Ponownie włączamy urządzenie na 5 minut, temp(...)siekamy na drobne niteczki i rumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie pokrywkę i gotujemy zupę przez ok 5 minut. Gotową miksujemy na gładki krem i podajemy z groszkiem ptysiowym oraz niteczkami pora
Kuchnia w czekoladzieRewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól ziołowa(...)żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem. Rozlewamy
Wanilia i Kardamonmiękkości warzyw, następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy aż będą miękkie. Gdy tak się stanie wyjmujemy seler, pietruszkę, por, liście i ziele angielskie. Do garnka wrzucamy podzielony na różyczki, opłukany brokuł. Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy łodygi i kroimy drobniej. Dorzucamy do gotującej się zupy, po około 5 minutach całość blendujemy na krem. Zupę
Kolorowy PrzepisownikTej zimy miałam takie postanowienie, żeby w naszym domu codziennie była na obiad zupa. Udaje mi się to tak co drugi dzień ;) Ale biorąc pod uwagę
Mienta blogLekko pikantna zupa krem z dyni Ostatnio moja siostra napisała do mnie pytając o przepis na „naszą zupę” z dyni. Nie mogła go nigdzie
mecooksZupa ogórkowa to moja ulubiona! Ale przygotowuję w różny sposób - na kościach, z mięsem drobiowym lub bezmięsną. W zależności od ochoty, a zawsze smakuje super! Moja
Kolorowy PrzepisownikMoja propozycja na danie z kalafiorem – to przepyszna zupka kalafiorowa. Oczywiście dla Karolinki w wersji zmiksowanej, – ponieważ nie lubi ona jak za dużo „dziwnych warzyw” pływa jej w talerzu. Podając jej zupę krem mam gwarancję, że ją zje. Taki mój sposób na przemycenie warzyw, gdyż mała bardzo od nich stroni. Jak przygotować zupę kalafiorową? Składniki
Pani domowalitra bulionu warzywnego sól, pieprz, sok z cytryny do smaku migdały płatki bita śmietana Przygotowanie: Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. W zależności jak gęsty chcemy krem uzupełniamy bulionem i doprawiamy do smaku. Migdały płatki podprażyć na suchej patelni. Zupę podajemy gorącą i posypujemy płatkami migdałów oraz robimy
Ala piecze i gotujejesienne obiady/wieczory najlepsze są rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Dziś zaproponuję Wam zupę krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, chrupiących pełnoziarnistych grzanek oraz prażonych pestek dyni. Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldjesienne obiady/wieczory najlepsze są rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Dziś zaproponuję Wam zupę krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, chrupiących pełnoziarnistych grzanek oraz prażonych pestek dyni. Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldmałą kostkę. Dodajemy wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelnię. Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając po ok 5 minutach serek topiony podzielony na mniejsze cząstki. Ponownie dusimy do całkowitego rozpuszczenia serka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem. Na talerzu ozdabiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, jadalnym mchem oraz pieczoną
Kuchnia w czekoladzieZacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą
Kolorowy Przepisownik