zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:11/167)

Zupa krem z porów 183

Mówiłam już, że kocham zupy kremy? :) Ostatnio szukałam informacji, z czego jeszcze takową można zrobić i znalazłam - por! Warzywo z zasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania.Składniki:- 3 pory (białe części)- 1 litr bulionu warzywnego- 100 g masła- 2 łyżki mąki- 1 łyżka śmietany- sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek- twardy(...)podstawy naszego dzisiejszego obiadu. Gdy będą gotowe, odkładamy je do przestygnięcia. Kiedy zupa będzie już zdecydowana w smaku a por miękki, blendujemy ją na gładką masę. Teraz do małego kubeczka dajemy łyżkę śmietany, dolewamy do niej odrobinę wody, by nabrała wodnistej konsystencji, a następnie kilka łyżek kremu, by przypadkiem się nie ścięła. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do zupy i mieszamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 222

Kuchni wciąż bawię się w odcienie słonecznej żółci i pomarańczy :) Dziś wielki moment, bo oto Królowa Jesieni otwiera dyniowy sezon na blogu! Zup i kremów z tego warzywa cała masa,a każda inna i pyszna. Dorzucam do tej gromady jasny i pełen jesiennego słońca dyniowy krem na cydrze. Wygląda niewinnie ale naprawdę daje rozgrzewającego kopa dzięki sporej ilości świeżego imbiru(...)Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, imbir i dynię obierz i pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na maśle. 2. Podsmażone warzywa zalej cydrem i bulionem - gotuj przez 20min. 3. Do zupy dodaj oberwane listki tymianku i zmiksuj całość na krem. 4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny. Maślane jabłka: 1. Jabłko umyj i wydrąż gniazdo

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krem z białych warzyw z kozim serem 204

Dzień dobry w niedziele :)  Już  od wczoraj na fanpage'u zapowiadałam kolejną jesienną zupę krem. Pomiędzy tytułowymi białymi warzywami pojawiły się także bataty - nie mogłam sobie podarować ich dodania - ich smak jest niewiarygodnie uzależniający ...ale w związku zupa przybrała dominujący kolor batatów :)   Co potrzebujemy; 4 duże pietruszki 2 średnie selery 1 dużego batata  1 litr bulionu(...)odkrywamy warzywa i pieczemy bez folii przez ok 30 min - mieszając co 10 minut. Czosnek wyciskamy z łusek, wrzucamy do blendera wraz z batatami, pietruszką i selerem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy do bulionu, gotujemy kilka minut. Nasz krem nakładamy na talerze,  następnie dodajemy  łyżkę serka koziego, pietruszkę, świeży pieprz i sól.  Lekko słodki smak zupy zmieszany

dlaSmaQ
Krem brokułowo-jaglany z batatem i młodym jęczmieniem 153

głowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam po raz pierwszy i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień też był dla mnie nowością - kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy(...)obrane warzywa: seler, pietruszkę i pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, pokrojonego w drobną kostkę batata, różyczki brokuła, ząbki czosnku i listki bazylii. Gdy ziemniak będzie prawie miękkie, a kasza ugotowana dodajemy olej i przyprawiamy. Na sam koniec, 5 minut po zestawieniu z gazu, dodajemy posiekaną natkę i młody jęczmień. Zupę miksujemy na krem. Podajemy

Kolorowy Przepisownik
Zupa krem z białych szparagów 168

Zupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam Składniki: 2 pęczki białych szparagów (1 kg) 1 litr bulionu 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wytrawnego wina(...)obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dokładamy zrumienioną cebulę i śmietankę. Chwilkę gotujemy i dokładnie wszystko miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby zupę można jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami smażonymi na maśle. Smacznego

Oryginalny smak
Krem marchewkowy 162

wogóle ich nie jadam!Jeśli już , to są to kremowe , gęste zupy , w których ( jak mama mówi ) łyżka staje!Dziś ma dla Was przepis na jedną tych ulubionych – delikatny krem marchewkowy z dodatkiem ostrego chili.Smakuje fenomenalnie i rozgrzeje nawet największych zmarzluchów!A jeśli i Wy jesteście wielbicielami kremów marchewkowych spróbujcie i TEGO!SKŁADNIKI:- duża marchew – 6 szt- czosnek(...)szczypta- cukier – szczyptaDODATKOWO:- jogurt naturalny – 100 ml- pietruszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Marchew obieramy, kroimy w kosteczkę.Cebulę drobno siekamy.Czosnek przeciskamy przez praskę.W garnku rozpuszczamy masło.Wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając.Do warzyw dosypujemy paprykę wraz z curry i smażymy jeszcze chwilę.Wlewamy gorący bulion.Gotujemy ok. 20-30 minut , aż marchewka będzie miękka

Ostra na Słodko
Krem kalafiorowy 168

nadchodzi jesień … coraz częściej po nie sięgam.Lubię zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko pierwszym daniem , ale by nasyciły mnie na długie godziny.Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych – krem kalafiorowy.Kalafiora zawsze zjadam z wielką przyjemnością , a w takiej postaci smakuje(...)kwiaty.Gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając. Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku. Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany. Wszystko

Ostra na Słodko
Krem kalafiorowo-serowy 190

ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku.   Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad(...)pokrojony w półplasterki). Dodaję kalafior i ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet. Podaję z kawałkami kurczaka* i świeżą rukolą

Kuchnia Ellie
KREM Z BROKUŁA Z CHIPSAMI Z SELERA 160

Krem z brokuła to bardzo smaczna i pyszna zupa. Pachnie czosnkiem i warzywami, w formie kremu smakuje rewelacyjnie. Dzisiaj podałam ją z chipsami z selera, kleksem śmietany i posypałam kiełkami. Wyszła pyszna i lekka.   SKŁADNIKI :  400 g brokułów 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 2 ząbki(...)bulion, przykrywamy garnek i gotujemy zupę około 25 minut.  W miedzy czasie przygotowujemy chipsy z selera. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy ją do smaku. Zupę lekko studzimy i blendujemy mikserem aż będzie gładka jak krem. Krem nalewamy do salaterek, dodajemy po kleksie śmietany, posypujemy chipsami i kiełkami.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW 209

Klasyczna ZUPA KREM Z BROKUŁÓW ma piękny, zielony kolor i... Artykuł ZUPA KREM Z BROKUŁÓW pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Krem z pieczonych buraków 279

Mamy dla Was dzisiaj zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem pieczonego czosnku i świeżego tymianku! Jest pyszna, szybka i daje nam świetną alternatywę dla klasycznego świątecznego barszczyku! :)  Krok po kroku z przygotowania zupy znajdziecie na Smacznej Stornie Tesco , wraz z naszymi tipami jak dobrze wystylizować danie i informacjami na co dobrze zwrócić uwagę! :)  Składniki(...)miękkości (czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Upieczone buraki zostawiamy do lekkiego przestudzenia i kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek, który piekł się razem z burakami obieramy. Warzywa przekładamy do rondelka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Całość dokładnie miksujemy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy świeży tymianek.  Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany

Plate of Joy
Ogórkowa z ziemniakami i grzankami 184

Kiedyś zup jadłam bardzo mało. Teraz chyba próbuje nadrobić, ale nie będę ukrywać że mam jednak te swoje ulubione i ta ogórkowa jest właśnie jedną z

Kuchnia w czekoladzie
Kohersen Mycook – recenzja 210

zjeść je z ubitym w nim domowym masłem rano. Można ugotować zdrowy obiad na parze gotując w jednym urządzeniu warzywa i pulpety na parze. Zrobimy też zupę krem, a właściwie maszyna zrobi, miksując warzywa i gotując je w jednym urządzeniu. Najlepsze, że nie trzeba nad nim stać, kiedy danie się gotuje, bo tylko włączamy odpowiedni program i nie musimy

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z brokułów + film 185

Krem z brokułów na bazie bulionu z dodatkiem warzyw, to propozycja sycącej i kremowej zupy na danie główne lub kolację. Zupa krem z brokułów smakuje wyśmienicie solo ale można ją również podać towarzystwie chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Krem z brokułów to nie tylko danie zdrowe, bardzo smaczne ale i proste w przygotowaniu.     składniki na 4 porcje(...)dusimy od czasu do czasu mieszając, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy brokuła i całość gotujemy do jego miękkości. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową, zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo.   Artykuł Zupa krem

Smakowite Dania
Krem z dyni i batatów 165

Południowej. Do Europy przywędrowały dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Wtedy też to słodkie ziemniaki dotarły do Europy. Jadalna część batata, czyli bulwa korzeniowa może ważyć 3, a nawet 5 kg.  Warzywo posiada owalny i wydłużony kształt. Miąższ batatów może przyjmować barwę białą, beżową, czerwoną, różową, fioletową, żółtą i pomarańczową. Bataty to przede wszystkim bardzo dobre źródło energii, gdyż w głównej mierze(...)Sód – 27 mg ·          Cynk - 0.20 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ------------------------------------------------------------- Zupa krem z pieczonej dyni i batatów Czas przygotowania:   60 minut Składniki: 300 g  pieczonych batatów 600 g  pieczonej dyni 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 łyżeczka kuminu

Kulinarne przygody Gatity