zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:16/167)

Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami 154

Krem brokułowy często gotuję, bo nie tylko jest pyszny, ale też zdrowy. Bardzo lubimy. Przyszło mi do głowy, żeby urozmaicić smak szparagami, a w domu miałam

Kolorowy Przepisownik
Zupa krem z brokuła i kalafiora 139

Bardzo lubimy brokuła i kalafiora więc oba te warzywa wylądowały w garnku i powstała pyszna zupka krem. Do zupy podałam ulubione grzanki. składniki: 1 średni brokuł (ok 600 g) 1 mały kalafior (ok 600 g)  1, 5 l bulionu sól,pieprz 100 ml śmietanki 30 % 1 cebula 1 łyżeczka masła Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić(...)maśle. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora i brokuła oraz zeszkloną cebulę. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać nieco bulionu. Krem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z dyni 1049

małe pietruszki (ok. 55g) 1 cebula sól, pieprz oliwa z oliwek śmietana gęsta 18% łuskane pestki dyni chilli (opcjonalnie do smaku)   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z dyni – Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy (z dyni dodatkowo usuwamy pestki) i kroimy w kostkę. Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez(...)całość wlewamy do garnka z warzywami. Gotujemy zupę przez ok. 30 minut (w tym czasie warzywa powinny stać się bardzo miękkie). Kolejno zestawiamy zupę z ognia i blendujemy ją na jednolitą masę. Zupa wychodzi bardzo gęsta, więc jeśli wolicie bardziej rzadkie zupy krem, to spokojnie można dolać więcej bulionu lub wody. Na koniec możemy jeszcze doprawić do smaku zupę solą

Kulinarne Przeboje
Chłodnik rzodkiewkowy z koperkiem 125

Pierwszy raz robiłam chłodnik. I bardzo mi smakuje ;) ale ja to w ogóle "nabiałowa" się zrobiłam :) w tej wersji bardzo też przypadł do gustu mojej 2

Kolorowy Przepisownik
Flaczki z boczniaków 153

Minęło może jakieś 2 miesiące od kiedy boczniaki na stałe zagościły w moim domu. Wcześniej, przyznaję, że nie miałam pojęcia, co mogłabym z nich zrobić, więc

Kuchnia w czekoladzie
Kremowa zupa dyniowa z musztardą, miodem i sezamem 86

Niby mamy marzec, niby było kilka słonecznych dni, ale na prawdziwą wiosnę jeszcze chwilę musimy poczekać. Nie napiszę, że za oknem mróz, bo temperatura jest na

Mienta blog
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 202

Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce(...)kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka

Codziennik Kuchenny
Sobota w kuchni 147

razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje 2-3 porcje Składniki 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości 1 szt korzeń selera jeden mały

Kucharzyca
Chłodnik warzywno- owocowy 119

Uwaga! Kolejne lokowanie produktu przed Wami 😜 Tym razem na "tapecie" #krakus i jego koncentrat barszczu ;) Marka sama w sobie znana mi już od dłuższego czasu, ale

Kuchnia w czekoladzie
Zupa- krem brokułowy 146

miarę bez namawiania to jajko na miękko i parówka, ale i to nie każda ;) Ma swoje ulubione ;) Przemycenie mu warzyw lub mięs, to ciężki orzech do zgryzienia- stąd też u nas często goszczą na stole kremy warzywne: a to z groszkiem ptysiowym, a to z grzankami. Z podobnym zamysłem powstała ta zupka, choć tutaj- w przypadku brokuła, przeciwnikiem jest także(...)gotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z warzyw korzeniowych :) 164

łatwa w przygotowaniu, wymaga użycia jedynie podstawowych warzyw. Nie ma tu żadnych wyszukanych produktów, prościej się już chyba nie da. Za to smak to coś wspaniałego! Przepyszna, niezwykle kremowa i gęsta, sycąca, delikatna, w 100% wegańska. Aktualnie należy do moich najlepszych zup, które swoją drogą jadam niemalże codziennie. Bo kto nie lubi zup? 😂😄 Składniki (4 porcje): 750 g włoszczyzny(...)cebulą i czosnkiem i zalej wodą.  Po zagotowaniu dodaj przyprawy, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.  Po tym czasie całość zblenduj na gładki krem

Zdrowie na języku :P
Zupa warzywna z koprem włoskim 211

Pyszna zupa warzywna  o  lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku.  Podana z dodatkiem pieczywa stanowi  pożywny, wartościowy posiłek.  Uwielbiam koper włoski    pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go  maksymalnie.  Surowy , gotowany , zapiekany …………/  zobacz  /zawsze smakuje wybornie, ale należy  zwracać(...)talerzykiem/  , a do rondelka wrzucić koper,  zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku  i ugotować do miękkości. Miękki koper  zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw . Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku. Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć  podsmażoną cebulkę i udekorować  zieleniną

Zakamarki mojej kuchni
Faszerowane patisony w wersji FIT 196

Uwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję(...)kolejne 15 minut. Wyjąć kaszę, odsączyć i ostudzić. Drobno pokroić paprykę, cebulę, grubiej pieczarki i wszystko obsmażyć na łyżce oleju. Ostudzić. W dużej misce wymieszać surowe mięso, kaszę, podsmażone warzywa i drobno posiekany miąższ z patisonów. Doprawić do smaku przyprawami i zalać bulionem. Dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziać patisony. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć patisony do rondla, zalać

Mama z miasta
Zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mięty 152

Pomysłów na zupy krem może być wiele, podobnie, jak wiele mamy do dyspozycji sezonowych warzyw. Uwielbiam je – są niezwykle proste do przygotowania – wystarczy wybrać ulubione warzywa i je zmiksować.  A swoją drogą niesamowite- zaciekawił mnie niegdyś pewien fakt: przeprowadzano eksperyment na grupie ochotników, którym podawano dokładnie w tej samej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako(...)bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona i dłużej pozostaje w żołądku. Dlatego lubię przyrządzać ja rano i zabierać ze sobą na przykład do pracy, by bez poczucia głodu wytrzymać do drugiego dania.  Poniższa zupa

Roślinna - blog wegański