zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:5/167)

Zupa krem z pieczonej papryki 79

papryki z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Obieram papryki ze skórki i wkładam ją do garnka z ugotowanymi warzywami. Dodaje także czosnek wyjęty z folii. Blenduję całość. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Podaję z kleksem śmietany i listkiem bazylii. Artykuł Zupa krem z pieczonej papryki pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zupa warzywna 2 w 1 - klasyczna i krem 149

potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy do garnka... ... zalewamy wodą i doprawiamy. Ja dodałam jedną kostkę rosołową drobiową Od momentu gotowania, zmniejszamy ognień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Aromatyczna zupa krem z batata i ryżem 195

Jeszcze jest jesień, ale wkrótce przybędzie zima. Najlepszą na taką porę są zupy krem z warzywami! Znakomicie rozgrzewają i sycą na długo! Tym razem zagościł batat w towarzystwie włoszczyzny! Składniki: 1/2 średniego batata  1 marchew 1/4 pietruszki plaster selera 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 3 łyżki białego ryżu przyprawy: warzywko, susz warzywny, 2 ziela angielskie, liść laurowy(...)wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż skrzydełka trochę się podgotują. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (oprócz cebuli i czosnku) i ryż. Gotujemy kilka minut, aż ryż będzie al dente, a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę. Następnie wyjmujemy skrzydełka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotową zupę miksujemy na gęsty krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zupa krem z białych warzyw 180

musimy przygotowywać drugiego dania, zupa jest dość syta. Jedne z moich ulubionych zup kremów to pomidorowa z parmezanem i bazylią, cebulowa z grzankami, łososiowa, dyniowa i zupa krem z białych warzyw, którą dziś wrzucam do naszego rodzinnego menu. Ziemniaki dodają gęstości zupie, to ile bulionu / wody dodacie zależy na końcu do Was. Ja najczęściej po zmiksowaniu widzę ile mogę jeszcze(...)zalewamy nasze warzywa rosołem, dodajemy ziele i liść (dodadzą delikatnego dodatkowego aromatu). Przykrywamy i gotujemy przez około 25 minut na wolnym ogniu. 4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liść, zupę miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, wszystko do smaku, wedle uznania. Na końcu dodajemy śmietankę, dobrze wymieszamy, gdy zupa jest

Zasmakuj Kuchni
Krem kapuściano - selerowy z szybkowaru 128

Uwielbiam warzywa - świeże lub gotowane oraz zupy krem, które są dla nich świetną alternatywą. Kremowe zupy dają wiele możliwości łączenia ze sobą różnorakich warzyw i tworzenia pięknych i niepowtarzalnych kolorów. I najważniejsze - w jednej miseczce można znaleźć całe bogactwo witamin i minerałów :-). Przeważnie nie dodaję do zup zbyt wielu przypraw. Bardziej cenię sobie naturalny(...)zupy-krem, czasem użyję za dużo wody.i widzę to dopiero po ugotowaniu, gdy objętość warzyw ulegnie zmniejszeniu. Wówczas odlewam około 1 szklankę wywaru do osobnego naczynia i wykorzystuję go stopniowo podczas miksowania zupy. Tym sposobem uzyskuję zamierzony efekt - aromatyczną i pełną smaku zupę-krem. Użycie za małej ilości wody na samym początku zmusi Cię do dodania czystej, przegotowanej

Szybko Szybkowar
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 178

Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z ogórkiem 156

Zachęcam do spróbowania zupy z ogórków, cukinii i kalarepy, zmiksowana na krem , jest pysznym i sytym posiłkiem.  Warto gotować zupy krem, ponieważ  to doskonały sposób na przemycenie "niejadkom" sporej ilości warzyw.  Moja zupa jest pikantna, wystarczy zmniejszyć ilość czosnku, imbiru i pieprzu, a zupka będzie bardziej delikatna i  będzie smakowała dzieciakom. 2 ogórki dobra cena KLIK(...)podsmażonych dodaję kalarepę i imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem.  Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem.  Podaję z kleksami kwaśnej śmietany, zmieszanej z niewielką ilością mięty

Takie tam pichcenie
Zupa krem z brokułów 113

Najlepszy przepis na krem z brokułów :) DOSŁOWNIE!!!! Składniki: 400-500 g świeżego brokuła 100 g serka topionego śmietankowego 4-5 ziemniaków 1 marchew 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła + odrobina oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz cukier słodka papryka ostra papryka lub pieprz cayenne Przygotowanie: Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy masło i podsmażamy posiekaną cebulę(...)smażymy chwilę, po czym wlewamy przegotowaną wodę. Tej ostatniej ma być tyle, aby minimalnie zakrywała brokuła. Dodajemy odrobinę cukru. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucamy serek i mieszamy aż się rozpuści. Wszystko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami wg uznania. Podawać z grzankami lub pestkami słonecznika. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy ) 142

Bardzo pyszna, syta i łatwa w przygotowaniu zupa. Jarosze mogą pominąć dodatek boczku.  Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i" Porcja na 3 głodne osoby: - 2 średnie pory - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - 500 gr mrożonego groszku - 30 dag boczku - 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży - 1-2 łyżki masła Por ( część białą i zieloną ) pokroić(...)Dusić chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne. Podawać z plasterkami wysmażonego boczku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 190

Jesienią, w chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory lubię jeść potrawy  treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się(...)łyżki oleju 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie) odrobina pieprzu do smaku Pomidory myjemy, paprykę i chili myjemy, pozbawiamy ogonków, cebulę i marchew obieramy. Następnie warzywa te koimy na mniejsze kawałki (pomidory ze skórą i gniazdami nasiennymi, paprykę z pestkami) i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do dużego grnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

Zawsze głodna!
Gazpacho z pieczoną papryką 175

Tradycyjne gazpacho po prostu uwielbiam. Robiąc kremowe zupy pewnego razu wpadłam na pomysł, żeby zrobić Gazpacho z dodatkiem pieczonej papryki, a nie tej świeżej. Dodało mu

ChilliJemy
Tomato soup with coconut milk and balsamico 134

nice to variety of tomato soup ,  has a wonderful aroma and great taste . Coconut milk gives this soup an exotic character.  To bardzo fajna odmiana zupy pomidorowej, ma fantastyczny smak i aromat. Mleczko kokosowe nadaje jej egzotycznego charakteru.   Normal 0 21   Ingredients: 4 big tomatoes 3 shallots, peeled 4-5 cloves of garlic, peeled(...)cebulka była miękka. Całość włożyć do blendera i zblędować.  Należy dodać wszystko co jest na papierze do pieczenia, czyli soczek, który puściły warzywa, ponieważ w nim tkwi cały smak. Przelać krem do garnka dodać bulion, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Potem zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Przelać do miseczki a następnie doprawić balsamico. Wystarczy odrobina

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato soup with coconut milk and balsamico 213

nice to variety of tomato soup ,  has a wonderful aroma and great taste . Coconut milk gives this soup an exotic character.  To bardzo fajna odmiana zupy pomidorowej, ma fantastyczny smak i aromat. Mleczko kokosowe nadaje jej egzotycznego charakteru.   Normal 0 21   Ingredients: 4 big tomatoes 3 shallots, peeled 4-5 cloves of garlic, peeled(...)cebulka była miękka. Całość włożyć do blendera i zblędować.  Należy dodać wszystko co jest na papierze do pieczenia, czyli soczek, który puściły warzywa, ponieważ w nim tkwi cały smak. Przelać krem do garnka dodać bulion, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Potem zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Przelać do miseczki a następnie doprawić balsamico. Wystarczy odrobina

Kulinarna rozmowa
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 192

vide - danie było naprawdę pyszne... Mięso bardzo delikatne, idealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały z całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem z boczku. I tu było dla nas spore zaskoczenie bo zupa okazała się... czarna zabawnie, delikatnie barwiła zęby i usta co spowodowało oczywiście sporo(...)kremem schowanym pod skorupka z karmelizowanego cukru i delikatna kawową pianką. Takie kawowe creme brulee. I to tego bardzo niepozorny pączuś nadziany pysznym czekoladowym kremem z wyraźną nutą alkoholu. Deser mnie zachwycił   Podsumowując: Kolację uważam za bardzo udana przez wzgląd na doskonałe dania i towarzystwo Bardzo mi się podobało, że kucharze wyraźnie inspirowali się klasyczną kuchnią polską. Warzywa których

sierotka maRysia w kuchni
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem 133

czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego uczę moje dziecko

Raj dla Podniebienia
Krem kalafiorowy z białą czekoladą 158

      Jeden z moich ulubionych kremów, szybki, sycący, i pyszny! a do tego biała czekolada naprawdę smakuje genialnie. Dla niektórych mdły i nie wyraźny

Wylizany Rondel
Zupa dyniowa 585

Do dyni przekonywałam się bardzo długo. Dopiero w zeszłym roku odkryłam to warzywo. Od tego czasu z utęsknieniem czekam na jesień, kiedy to dynia staję się

Pobite gary Barbary
Pomidorowa zupa krem 151

Zawsze lubiłam zupę pomidorową. Uwielbiam ją do dziś. Po jakimś czasie jednak nudzi mi się jej tradycyjna wersja. Wtedy kombinuję jak odmienić jej smak. Ta wersja

Pobite gary Barbary
Szparagowa zupa krem 139

Sezon szparagowy w pełni. W osiedlowych warzywniakach szparagi można zakupić teraz w bardzo korzystnej cenie. Lubię je za delikatny smak i aromat, który od zawsze kojarzy

Pobite gary Barbary
Krem z warzyw dla Ciebie 106

jestem jak jasna cholera a on letnią zupę mi przynosi! " Sztos  https://www.youtube.com/watch?v=eByj8tIpsX4   Emotikon smile motikon smile Na niedzielną poprawę humoru coś z polskim akcentem. Zupa-krem z warzyw!! Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 1/2 kalafiora 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 marchew 1/2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 szklanki kaszy bulgur sól, pieprz szczypta chilli szczypiorek

Bike By Life
Warzywna dietetyczna zupa krem 178

Dziś mam dla Was propozycję zupy warzywnej ale w wersji bardziej dietetycznej niż zwykle. Ostatnio postanowiłam odchudzić trochę swoje potrawy. Dlatego dziś na lunch do pracy

Smaki Przyprawy i Kolory