regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :)Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka suszonych(...)grzybów i kawałek ostrej papryczki. Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę. Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy pamiętać, że zwielokrotnią one swoją objętość, zatem musimy dokładać je rozważnie :) Mieszamy nasz wywar i po 10 minutach ponownie miksujemy. Podajemy na gorąco z prażonymi
Taste Of My DayMiałam pietruszkę, kalafior, pieczarki, cebulę, ziemniaki... W zasadzie wszystko zbliżone kolorem do białego :) Do tego zrobiłam grzanki i podałam z zupą kremem z białych, wcześniej wspomnianych warzyw. Gdyby nie dawać pieczarek, a na przykład dodać białe szparagi to kolor zupy byłby bardziej biały. Składniki: kilka różyczek kalafiora 4 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw Całość zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową gotową lub robioną przez nas Gotujemy do miękkości, a następnie przelewamy do malaksera i dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego - miksujemy aż wszystkie składniki połączą się w krem Chleb kroimy w kosteczkę i na maśle smażymy grzanki. Podajemy z zupą :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZaskakujące jest to jak z prostych składników można zrobić tak smaczne danie. Tymianek idealnie pasuje do wszystkich dań z ziemniakami... zadziwiająco podbija smak. Składniki: 1/2 dużego
IMPRESJA SMAKUMoja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa
Smakowity Blog KulinarnyDziś przepis na arcyprostą zupę krem z samych warzyw. Jest lekkostrawna, ale za to bardzo sycąca i gwarantuję, że największy laik kulinarny jest w stanie ją zrobić. Składniki: - 1 opakowanie mrożonki marchew z groszkiem - 1 duży ziemniak - 1-1,5 litra bulionu - sól, pieprz ( u mnie jeszcze czubryca) - opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać odrobinę kaszy manny Wykonanie: W bulionie ugotować
Zofianainnego. Przygotowanie ich jest banalne, daje możliwości eksperymentowania ze składnikami, ośmiela :) Zapewne klasyczne zupy dla wielu z Was to też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny(...)solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Ostygniętą zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, które możecie przygotować sami - o ich przygotowaniu pisałam przy okazji przepisu na Zupę Cebulową. Smacznego
Taste Of My DayWitajcie!Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).Każdy ma swoją
Pora coś zjeśćPyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam
Smaczne ZdroweUważam, moim bardzo nieskromnym zdaniem :), że ta zupa jest jedną z moich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze(...)sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek
głodny alergikZupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny(...)prażymy mieszankę ziaren. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietanką kremówką. Mieszamy, ale już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do bulionówek. Posypujemy zupę zielonym pieprzem i mixem uprażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane). Dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! The post Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa krem z warzyw z dodatkiem kaszy jaglanej i ziaren słonecznika to kolejna propozycja na zdrowy posiłek. Warzywa jako bardzo istotny składnik diety warto włączyć do jadłospisu w formie wieloskładnikowych zup krem. Moja propozycja to zupa krem na bazie ziemniaków, marchwi, pietruszki i pomidorów z dodatkiem kaszy jaglanej i ziaren słonecznika. Składniki (około 2 porcje) - 2 ziemniaki - 4 marchewki - pietruszka(...)pomidorów), umyć i gotować około 25 minut w osolonej wodzie. 2. Ugotowane warzywa zblendować lub rozdrobnić w rozdrabniaczu do warzyw. 3. Papkę z warzyw dodać do gotującej się wody. 4. Utrzeć na drobnej tarce odrobinę imbiru. 4. Zupę dokładnie wymieszać i doprawić imbirem, solą i pieprzem. 4. Kaszę jaglaną przepłukać i gotować około 20 minut na wolnym ogniu
Kuchenne innowacjeZupa krem z białych warzyw jest bardzo prosta w wykonaniu i sycąca. Posiada lekki słodkawy smak i idealnie nadaje się letnie leniwe popołudnie, a gdy dodamy do niej prażone orzechy włoskie, to aż zgubimy się w krainie zmysłów! Zupa krem z białych warzyw z orzechami Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 średniej wielkości pietruszki(...)przypali. Później dorzucamy plastry pora. Wszystko mieszamy ze sobą. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy zupę trochę wystygnąć, a następnie wszystko blendujemy na jednolity krem. Zupę zagotowujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, pieprzem oraz solą. Krem
Bananowe Polejedzenie szybko ze względu na ograniczoną ilość czasu. W końcu postanowiłam dłużej spędzić czasu w kuchni, więc przygotowałam zdrową i smaczną zapiekankę. :) Składniki: 300g makaronu pełnoziarnistego paczka zupa krem z białych warzyw Proste Historie paczka zupa krem z zielonych warzyw Proste Historie paczka zupa krem z żółtych warzyw Proste Historie 500g jogurtu naturalnego typu greckiego 30g koncentratu pomidorowego 200g
Truskawkowa Fiestataki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw. I z każdą mieszanką będzie pyszna! Składniki : 2 marchewki, 1 pietruszkę, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 cukinii, 1/3 żółtej papryki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy(...)wodą - według własnego uznania, w takiej ilości, żeby przykryły warzywa* i gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem i tymiankiem. Część warzyw odkładamy, resztę blenderujemy na gładki krem. Zupę nakładamy do miseczek, dekorując pozostałymi warzywami, polewając odrobiną oliwy. Smacznego. * ilość bulionu/ wody zależy od gustu, jeżeli nie lubimy zup bardzo gęstych warto dodać więcej płynów
Plate of Joy