Zupy krem przygotowuję nie tylko ze świeżych warzyw - jeśli na jakieś nie ma akurat sezonu pokuszę się na mrożone. Kiedy najdzie nas ochota na dynię, bób, inne sezonowe warzywa czy owoce z radością kupuję te mrożone. Niczego im nie brakuje, a jak smakują! - można je smakować cały rok, więc to jest smaczna i przyjemna alternatywa tych sezonowych świeżych. Sezon
Zasmakuj Kuchniskorupka za młodu nasiąknie. Śniadanie Jajecznica z kiełkami i chleb żytni ze słonecznikiem. Pokochaliśmy kiełki i co jakiś czas sami wysiewamy. Polecam. II Śniadanie Zupa Aromatyczny krem z brokułów. Miseczka pełna warzyw - ulubiona zupka ostatnio to taka bzium bzium czyli krem :) Lilcia zażyczyła sobie pestki z dyni więc każdemu wsypała do miseczki. II Danie Tortilla
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki: opakowanie mrożonych brokułów 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula porcja rosołowa z indyka 2-3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i
Gaździnka warzyDzień bardzo dobry! Jak Wam mija dzionek? Ostatnio Moni gotuje same kremy na obiad. A dlaczego? Szybko, prosto, a najważniejsze, że zdrowo! Podobno każdy, nawet taka
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoprzykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(. Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi nas optymistycznie i jest pełen witamin i kolorów :). Danie podałam z serowymi świderkami z czarnuszką . Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrymleko (nie trzeba przecedzać), dodać do mleka ogórki i czosnek, szczyptę soli (pamiętajcie, że ogórki kiszone są słone). Zmiksować na wolnych obrotach, tak by pozostały grudki warzyw (chyba, że chcecie gładki krem). Rozlać zupę do miseczek, przyprawić do smaku pieprzem. Smacznego
Co na wege obiad?Składniki: 5 średnich buraków 2 żółte cebule jedna czerwona łyżeczka octu jabłkowego bulion warzywny 1-2 ząbki czosnku szczypta tymianku (opcjonalnie) łyżka masła sól, pieprz
Gaździnka warzyDzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek
PastelFoodtalerzu koperkiem, my wolimy natkę, którą posypujemy jeszcze zupę w bulionówce). A tutaj wersja dla małych niejadków, czyli dzieci, które twierdzą, że nie lubią warzyw w zupie. Zapewniam Was, że taką zupę krem zjedzą z apetytem.Wtedy po prostu odlewam zupę przed doprawieniem chili i miksuję w małym garneczku. Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek
PastelFoodprzyłączając się do tej akcji postanowiłam zrobić naleśniki wytrawne jako dodatek do zupy. Zupa jest kremowa, gęsta i wyjątkowo pyszna. A zmiksowanie w ten sposób warzyw jest świetną bazą do każdej zupy kremu. Naleśniki z kremowym serkiem i koperkiem uzupełniają ja idealnie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPozostając w temacie szparagów, dzisiaj zapraszam Was na pyszną zupę właśnie z nimi. Jeśli jeszcze nie jedliście to polecam! Ja dla gęstości dodałam trochę topionego serka
Magiczne Życie Martyrodzinę. Tym chętniej to robię, kiedy odwiedzają nas dzieci. Lubię gotować i piec dla swoich bliskich. Ponieważ mijający weekend spędzaliśmy poza domem, musiałam przygotować coś łatwego i szybkiego. Wybrałam zupę krem z borowików. Skorzystałam z kupionych mrożonek, które mają naprawdę dobrą jakość. Oczywiście, jeśli nie chcecie, nie musicie ich kupować, można użyć tych domowych albo po prostu świeżych produktów. Efekt(...)grzybów pokrojonych na kawałki. Ponieważ ja użyłam mrożonej zupy borowikowej, z mieszanki powybierałam kawałki grzybów, a resztę dodałam do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. 5. Gdy warzywa będą już miękkie, odlać do garnuszka dużą część wywaru. W garnku pozostawić warzywa i trochę bulionu. Zmiksować na dość gęsty krem. Gęstość zupy regulować ilością dolewanego bulionu, który wcześniej odlaliśmy. 6. Do kremu
W mojej kuchnilubię w zupach ....? Gdy mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego dynię lub mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna i płaska w smaku. Nadeszła wiosna za chwil parę pojawią się nowalijki raj dla kuchni, już nie mogę się doczekać. SKŁADNIKI : 4 czerwone papryki(...)czym dodajemy naszą oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy na jednolitą masę, jeśli chcemy, aby krem był gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty. Dziś strasznie wieje
Basia w kuchniDziś zapraszamy na gęsty krem brokułowy z dodatkiem curry. Czasem się zastanawiam czy taki gęsty krem powinnam jeszcze nazywać zupą, przecież jego prawie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiProponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa krem z młodej kapusty z piwem(...)bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami. Po tym czasie wyrzuć liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż zupę do miseczek, posyp boczkiem, serem i kapustą i podawaj. Smacznego! Recipe in English Young
karmelowySycąca zupa brokułowa z małymi pulpecikami z indyka oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 duży brokuł ok. 1,5 l bulionu 100 g serka topionego puszka fasoli czerwonej(...)liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Gotujemy do miękkości brokuła, a następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zupa powinna być rzadka, gdy jest zbyt gęsta należy dodać wodę. W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików
Kuchnia MagdaLenyJeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych(...)litry wody i zagotować. Warzywa obrać i drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca
Na słodko lub wytrawnieJako, że był to wyjazd grupowy, menu zostało ustalone odgórnie. Na pierwsze danie była zupa chrzanowa - nie zmieniam o niej opinii, a dziwi mnie brak zup sezonowych typu chłodnik czy jakieś kremy z warzyw dostępnych w okresie letnim. Była trochę za ciężka na panujący na zewnątrz upał. Na drugie danie podano nam prawdopodobnie Przysmak Radziwiłła - dziwny warkocz z mocno słonym(...)tego, co czytałam w Internecie to serwowanie warzyw z mrożonki jest stosowane już dość długo i wiele osób na to narzeka. Zdecydowanie bezpieczniej i smaczniej dla gości byłoby podawać surówki. Mam wrażenie, że właścicielom niezbyt zależy na opinii klientów. Jeśli chcecie odwiedzić restaurację Sarmacką to polecam omijanie pozycji w karcie z "warzywami z wody" oraz wszelkich brokułów i innych marchewek
Pasja SmakuZupa - krem z groszku, którą Wam proponuję, zawdzięcza swój smak podsmażanym warzywom. Groszek jest nutą smakową i nadaje zupie fajnego koloru. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1/2 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 700 ml wody Pozostałe składniki zupy
Smak mojego domuIdealna zupa na sierpie ? Zupa z cukinii. Zupa z cukini i jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczą warzywa, woda i przyprawy do smaku. W wersji "lux" dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe. Krem z cukinii wybornie smakuje z dodatkiem chrupkiego, prażonego słonecznika. Ziarna dodatkowo możecie przyprawić, np. wędzoną papryką. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z CUKINII Składniki(...)obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę cuknię. Całość zalać wodą, przykryć i gotować, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie, wlać do zupy śmietankę lub mleko kokosowe ( lub nie dodawać nic ). Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Ziarna słonecznika wymieszać z oliwą, solą i wędzoną papryką. Uprażyć na suchej patelni. Ewentualnie - uprażyć
kolorowotorcikowoPrzepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje(...)chilli (wedle preferencji smakowych). Wsypujemy soczewicę, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, chwilę mieszamy i gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy ze świeżą rukolą. Smacznego! 🐱 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellie