dodajemy gałązkę rozmarynu, posiekany czosnek oraz plastry topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, natką pietruszki oraz delikatnie skropioną olejem z pestek
Smakowity Blog Kulinarnyjakiś czas nachodzi mnie ochota na sycące, treściwe zupy. Tą funkcję dobrze spełniają zupy-kremy ale nie lubię być monotonna ;) Bazą tej zupy jest wywar gotowany na warzywach i kurczaku (można go przygotować dzień wcześniej). Aby podkręcić jego smak (tym bardziej, że nie przepadam za klasycznym polskim rosołem) dodałam trochę orientalnych składników, jak kapusta pak choi, imbir, sos sojowy
Milion SmakówPyszna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem curry. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2-3
Qlinarnie i QlinarnieFotografując dynię spostrzegłam w kadrze naszego psiego przyjaciela. To towarzysz wszelkich aktywności, zawsze o krok za mną lub przede mną. Niewątpliwy łakomczuch, który nawet tabletki połyka
Matka ŻywicielkaKrem z cukinii i ziemniaków, to bardzo aromatyczna zupa. Najlepiej smakuje, podana z podpieczonymi na patelni, pestkami dyni i słonecznika. Składniki: 3 ziemniaki (około 300 g) 2 średnie cebule 1 marchewka oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku sól pieprz 600 ml - 700 ml bulionu warzywnego ziarna słonecznika pestki dyni (polecam Skworcu ) Wykonanie: Cebulę(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze 2 minuty. Cukinię z czosnkiem przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy, aż zmiękną. W międzyczasie zupę doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba, solą. Zupę miksujemy na gładki krem. Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami. Smacznego
Smak mojego domuwłożyć do lodówki. Rano będą rozmrożone. Potem możecie je podgrzewać jak świeże. Zamrozić bez problemu możecie też gotowe burrito. Postępowanie jest takie samo jak z plackami. Czwartek – Zupa krem z dyni Coraz więcej herbaty zamiast wody, długie skarpetki zamiast piętek, nowa ramówka w telewizji, a za oknem szaro – to najbardziej oczywiste znaki, że jesień w pełni Haloweenowy karnawał(...)żegnamy. Zamiast znęcać się nad nimi wycinając zębate uśmiechy, wolimy robić pyszny słodko-kwaśny krem. Wprowadzając do menu na tydzień słoneczną, pomarańczową dynię trochę zaklinamy szarą jesienną rzeczywistość. Dynia jest bardzo mało wymagającym warzywem w uprawie i równie prostym w obróbce. Aby zrobić zupę dyniową wystarczy upiec dynię razem z pomidorami, zmiksować, dodać przyprawy, rozrzedzić bulionem, wodą, mlekiem, mlekiem kokosowym
Niedzielny kucharzsię, co z nich zrobić. Bo takiej ilości surówki to nawet ja nie dam rady pochłonąć... Z pomocą przyszedł mi blog Zakochane w zupach (którego z miejsca zostałam wielką fanką, bo zupy to ja uwielbiam; kremy w szczególności, a tych na blogu dziewczyny mają naprawdę spory wybór) i zupa-krem z czerwonej kapusty właśnie. Przypomniała mi o tym, że już(...)spiżarce, i zabrałam się za gotowanie. Najdłużej zabiera obranie i pokrojenie warzyw, reszta robi się praktycznie sama. Pieczoną ciecierzycę jako dodatek do zup robiłam nie raz; wychodzi boska, mocno chrupiąca i lekko pikantna. Jak zawsze - strzał w dziesiątkę. Do tego delikatna, mocno kremowa i zaskakująco sycąca fioletowa zupa, podana z plasterkami słodkiej gruszki. Smakuje trochę kapustą, trochę ziemniakami - sprawdzi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. To krem z białych warzyw, lekko zakwaszony octem z wyraźną (ale nie dominującą) nutą chrzanu. Tak jak tradycyjny żurek podałam chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego(...)warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez ok. trzy minuty, aż zupa całkowicie się zmiksuje. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan (ok. 3-4 łyżki w zależności od jego ostrości i osobistych preferencji, najlepiej dodawać powoli i próbować). Przyprawiamy zupę solą, świeżo mielonym lub młotkowanym pieprzem oraz octem jabłkowym. Gdy zupa się zagotuje, zdejmujemy
Poezja smakukostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora, wlewamy bulion i gotujemy zupę przez około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotujmy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy(...)nią łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki, cały czas obracając i mieszając do momentu aż będą delikatnie brązowe i chrupiące. Gdy warzywa w naszej zupie będą miękkie możemy ściągnąć garnek z ognia. Blenderujemy całość na gładki krem, ponownie podgrzewamy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiam solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia aby smaki się wyrównały i gotowe. Podajemy z grzankami
Mango PapajaDostępność i pozorna pospolitość niektórych warzyw sprawia, że myślimy o nich tylko w określonych kategoriach. Do czego może służyć pietruszka czy seler? Pierwsze co przyjdzie do głowy to rosół, zupa jarzynowa czy sałatka z majonezem. Są to jednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze(...)zakrył warzywa. Ugotować do miękkości. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, zagotować. Wszystko razem zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem, na końcu wlać słodką śmietanę. Listki szałwii opłukać, dokładnie osuszyć. Z obu stron podsmażyć na maśle, na średnim ogniu. Udekorować nimi zupę. Jeśli lubisz takie gęste, kremowe zupy, to spróbuj
Codzienna kuchnia niecodziennaBrokuł - jedno z moich ulubionych warzyw. Pyszne w zapiekankach, jako dodatek do drugiego dania, czy też jako zupa. Dzisiaj polecam serdecznie zupę krem właśnie z brokuła. Składniki: 1 duży brokuł 3 - 4 szklanki bulionu 5-6 dużych ziemniaków marchewka śmietana do zaprawienia natka pietruszki sól i pieprz 3-4 kromki czerstwego chleba 3 ząbki czosnku udko z kurczaka Przygotowanie: Ziemniaki(...)marchew obieramy i kroimy w kosteczki. Brokuł dzielimy na niewielkie części. Gotujemy kurczaka w wodzie(bulionie) i oddzielamy go od kości (można gotować bez kurczaka, jedynie na bulionie). Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Lekko przestudzamy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Kromki chleba smarujemy wyciśniętym czosnkiem i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na niewielkiej ilości masła
ChilliJemyłyżki masła 150 ml bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny Zupy należy gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania miały tę samą konsystencję i temperaturę - inaczej nie uda się osiągnąć efektu ładnych okręgów. 1. Krem pomidorowy - w garnku gotujemy bulion, wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę, masło i cukier i gotujemy do miękkości, miksujemy na gładką konsystencję(...)dalej gotujemy, aż warzywa zmiękną całkiem a płyn lekko zgęstnieje. Miksujemy na gładko i sprawdzamy konsystencję z kremem pomidorowym. Regulujemy ewentualnie bulionem, aby były takie same. 3. Do szerokich miseczek wlewamy po chochelce kremu pomidorowego, następnie chochelką mniejszą, np. do sosów, delikatnie i powoli wlewamy na środek pomidorowego krem biały, na to ponownie krem pomidorowy i znów biały
Kuchnia PrezydentowejZielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe
Kolizje Smakówsię dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką zupkę robiłem po raz pierwszy i zachwyciła mnie swym smakiem. Jest idealna o bardzo fajnej, gęstej konsystencji i bardzo bogatym smaku. Smakuje na dużo lepiej niż prosta zupa krem z kalafiora, bo ziemniak dodaje jej trochę gęstszą konsystencje i lekką
Kuchnia ŁukaszaJuż od jakiegoś czasu miałam ochotę ugotować zupę-krem, ale nie wiedziałam, który przepis wybrać. Po wielu poszukiwaniach, w jakiejś odkurzonej ,,Pani Domu" natknęłam się na dość nietypowy przepis na tę właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 50 dag zielonego groszku (może być mrożony) 5 liści sałaty 2-3 ziemniaki(...)obieram, kroje w kostkę, zalewam 3-4 szklankami wody i wstawiam na gaz. Dodaję groszek i opłukane liście sałaty. Gotuje razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki. Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką
Bea(u)ty kitchen