Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć
Bon Appetit Małgorzatysuper tanią i smaczną zupę. Wystarczy jedynie kilka składników i niespełna 30 minut, żeby powstała zaskakująca i powalająca w smaku zupa krem z cukinii. Cukinia jest łatwo dostępna, niedroga i smaczna. A przy tym bardzo zdrowa! To cenne warzywo bogate w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i beta karoten, jest przy tym niskokaloryczna (ok. 15kcal(...)świeże zioła np. natkę pietruszki przed zmiksowaniem). Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem, aby powstała zupa krem o ulubionej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i już nie gotować. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni i/lub grzankami z pełnoziarnistego chleba. 1 porcja
Dietologletnich propozycji. W sam raz na obiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo gęsta zupa o intensywnym smaku selera może przekonać nawet przeciwników tego warzywa. Zupa bardzo w stylu "opróżniamy lodówkę" :) Z podanych ilości można otrzymać 2-3 porcje bardzo gęstego kremu. 300 gram selera 1 por 4 małe marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 litr wywaru, może być z kostki 1/4 szklanki(...)patelnię i całość dusić pod przykryciem co jakiś czas podlewając wywarem. Gdy warzywa zmiękną dodać przyprawy. Całość powinna się dusić około 1-1,5 godziny. Po tym czasie warzywa przekładać partiami do wysokiego naczynia i zetrzeć na jednolitą masę blenderem. W razie potrzeby dodać wodę. Zupę podawać na ciepło z prażonymi orzechami. marcelina
Czerwony Gupikstają się coraz krótsze, za oknami szaro i ponuro. Zacznyna się typowa , jesienna pogoda. Więc proponuję na chłodniejsze dni zupę krem z korzenia pietruszki i marchewki. Jest to popularne danie z kuchni angielskiej, oczywiście w trochę spolszczonej przez mnie wersji. Super rozgrzewa i jest pyszna. SKŁADNIKI : ( porcja dla 2 osób ) korzeń pietruszki – 2 sztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula(...)garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać śmietanę i zblendować zupę. Kaszę ugotować osobno i na koniec dodać do zupy. Wlać krem do misek i posypać pietruszką oraz startym serem
kuchniabellissima.wordpress.comNajlepszy czas na zupy krem, to zdecydowanie lato, gdyż mamy pod dostatkiem świeżych, a co najważniejsze, polskich warzyw. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny krem szpinakowo-brokułowy. Składniki: - 750 g brokuła - 250 g świeżego szpinaku - 1 por - 3 cebule - 3 ziemniaki - 4 marchewki - 1 pietruszka - 200 g piersi z indyka - 2 l wody - 2 ziela angielskiego - 1 listek laurowe
Receptura smakuŚwietna przekąska, pasuje do zup typu krem, sałatek. Można nim posypać także dość syte zupy z dużą ilością mięsa i warzyw. Polecam też groszek ptysiowy polany domową polewą czekoladową:) Smacznego:) Składniki: 75 g mąki pszennej 100 ml wody mineralnej 2 mniejsze jajka 25 g masła sól drobnoziarnista Wykonanie: Przygotuj garnuszek, w którym zagotuj wodę z masłem z odrobiną soli. Dodaj
Zasmakuj KuchniBataty, czyli słodkie ziemniaki, to warzywo które daje w kuchni niezłe pole do popisu. Można z niego przyrządzać zupy kremy, pasty, puree, podawać jako dodatek do potraw, a nawet piec ciasta! W każdej postaci są pyszne. Pieczone z dodatkiem pieprzu cayenne i delikatnego creme fraiche smakuję wręcz rewelacyjnie. SKŁADNIKI ( 2 porcje) 1 duży batat 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki
DefinicjaSmakuWykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem
KasiekGotujeJesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini
SzczyptaSmaQwspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany aż 145 tys. razy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście: 1. Zupa krem z pomidorów 2. Spaghetti z tuńczykiem 3. Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 4. Sałatka z wędzonym kurczakiem 5. Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem Jeżeli wśród Was znajdzie się osoba, która
Zgrabne Gotowaniepaznokci. Choć buraki zwierają niewielką ilość żelaza, to jednak udowodniono ich działanie krwiotwórcze. Wspomagają również funkcjonowanie układu pokarmowego: zwiększają wydzielanie żółci, reguluje wypróżnianie się, lekko rozwalnia kał. Jedna porcja zupy krem z pieczonych buraków z kozim serem dostarcza około 296 kcal, 12,5 g białka, 17,2 g tłuszczu, 29 g węglowodanów oraz 6,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI(...)Wykładamy warzywa na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C i pieczemy przez około 40 - 50 minut. 3. Przekładamy upieczone warzywa do garnka, zalewamy wodą na wysokość około 3 cm nad poziom warzyw. Gotujemy przez około 15 - 20 minut na małym ogniu. 4. Za pomocą blendera miksujemy zupę
W kuchni Katieprzygotowania zupkę krem z zielonych warzyw, która zasmakuje wszystkim domownikom. Składniki: 80 dag zielonych warzyw: brokuł, szpinak, fasolka szparagowa 2 duże ziemniaki 1 pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy(...)przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową zupę podajemy z grzaneczkami i ulubionymi pestkami ( słonecznik, sezam, siemię lniane) , posypujemy ziołami
Z Majeczką w kuchniZupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smacznąZupa krem z jarmużu SKŁADNIKI:liści jarmużu - 350 gpietruszka - 1 sztmarchewka - 2 sztseler -kawałekpor - kawałekczosnek - 3 ząbkiliść laurowyziele angielskie- 3 ziarenkasól i pieprzziemniaki -3 sztwoda - 1,5 lcebula - 1 sztPRZYGOTOWANIE:Warzywa obrać, opłukać pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, usunąć(...)pokroić. Cebulę obrać pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do garnka wlać wodę, osolić zagotować. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę , obrany czosnek , cebulę i przyprawy , gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jarmuż, gotować jeszcze kilka minut. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami
Kuchnia DanusiPośród wszystkich żurków, barszczyków wielkanocnych i zup chrzanowych tym razem na moim stole wielkanocnym znalazła się kulejba chrzanowa. To pyszna zupa na bazie kremu z ziemniaków
Moje Małe Czarowanie