smoothie z produktów innych firm policzcie kaloryczność w internetowych tabelach kalorii. Do zrobienia smoothies z twardych owoców i warzyw nie nadaje się blender- łapka (immersyjny). Zastanawialiście się kiedyś czemu ma taki, a nie inny kształt? Został zaprojektowany z myślą o zupach kremach i emulsyfikacji sosów – miksery tylko mieszały, nie cięły, a wkładanie wąskiego i wysokiego narzędzia do garnka lub kubka(...)gwałtownie nie opada. *Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje – jednym przyciskiem. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez
Karo in the KitchenKrem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką(...)garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam Zupy w formie kremów. Są lekkie i bardzo sycące. Dziś proponuję Krem Kalafiorowy z Dodatkiem Ząbków czosnku oraz grzankami domowej roboty. Zupa ta jest bardzo łatwa i bez problemu zrobią ją wszyscy. Krem Kalafiorowy z Domowymi Grzankami Składniki: 2 Litry Bulionu Warzywnego Kalafior może być również mrożony 2 Marchewki 3 Ząbki Czosnku 2 łyżeczki pieprzu Sól(...)Sposób Przygotowania: Do Gotującego bulionu dodaję kalafiora (różyczki) oraz marchewkę Wszystko gotuję do miękkich warzyw Zupę zestawiam z palnika dodaję czosnek i przyprawy Zupa musi ostygnąć. Całość blenduję. Zupa musi ostygnąć inaczej blendując gorącą zupę możemy uszkodzić ostrza blendera. Krem Podgrzewam dodaję 2 Łyżki śmietany. Mieszam Całość. Na koniec wlewam zupę-krem do miseczek i dodaję grzanki. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiszalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszą strukturę), doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chili. Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy na maśle. Zupę posypujemy cząstkami jabłek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule(...)Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę. Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora. Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam przyprawy. Wlałam bulion. Gotowałam pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękły. Wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około
potrawyregionalneSezon dyniowy już trwa, a my lubimy korzystać z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców. Nie mogło zatem zabraknąć Pani Dyni, która dzisiaj występuje w roli piekielnie pysznej i rozgrzewającej zupy w stylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera(...)Wrzucamy je do bulionu i zostawiamy na 15-20 minut. 5. Po tym czasie całość blendujemy. Niektórzy mogą wyłowić pietruszkę lub seler, jeśli nie lubią tych warzyw, ale warto zostawić wszystko bo zupa będzie głębsza w smaku. 6. Wrzucamy ponownie na ogień, dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe i chwilę gotujemy. 7. Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem i słonecznikiem
Bananowe Polepierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny i wyrazisty(...)także prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku, wzmocni odporność. Kurkuma wspomoże nasz metabolizm, przyspieszy trawienie, oczyści krew i wspomoże pracę trzustki i wątroby. A niepozorne ziarenka czarnuszki nie tylko wzbogacają smak zupy, ale rozprawiają się ze wszystkimi stanami zapalnymi i wspomagają system immunologiczny. Nic, tylko jeść na zdrowie😉 Składniki: 600 g marchwi 4 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oleju 4 szklanki
Smakowity Blog Kulinarnybiałe szparagi zielone szparagi szparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów(...)kaczka i szparagami sałatka z wędzonego łososia ze szparagami sałatka ze szparagami spaghetti z krewetkami i szparagami warzywa w tempurze szparagi z grilla szparagi z jajkami eklerkami szparagi z jajkami po benedyktyńsku zupa krem ze szparagów z truskawkami
królestwo garówzmiksowana mieszanka ziemniakow z innym warzywami doprawilam ja moim ulubionym curry. Zlocista przyprawa nadala slonecznego koloru mojej zupie, co bardzo kontrastowalo z szaruga za oknem.skladniki:400g ziemniakow200g marchewki100g pora1 cebula1 lyzeczka curry800ml bulionuspl, pieprzmaslo i oliwa do smazeniapszenne piecztywo na grzankiWykonanie:Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w duza kostke. Na lyzce oliwy i lyzce masla podsmazamy cebule(...)bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem.Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana.Na patelni rozgrzewamy odrobine masla i wrzucamy pokrojone w kostke pieczywo. Przez
Przysmaki KarolkiNajlepsza na rozgrzanie, bogata w karoten , słodka i pożywna zupa krem z marchewki, batata z dodatkiem soku z pomarańczy ! Zdecydowanie jesienny "must cook " :) SKŁADNIKI: 4 duże marchewki 1 batat 2 ząbki czosnku sok z połowy pomarańczy 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 700 ml bulionu warzywnego(...)olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Czosnek podduszamy na odrobinie oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy ok. 25 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. * Zupę można podać z kleksem jogurtu, świeżymi ziołami lub pestkami dyni :) SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaziemniaczanej z por chyba nie muszę :), jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . ZapraszamSkładniki:na rosół- 6 podudzi z kurczakana zupę:3 por6 ziemniaków2 gałązki celera400 ml śmietany sól, pieprz2-3 łyżki oliwy1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem.W(...)Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :) Krem podajemy z dużą ilością pietruszki
Smaki EdytyZupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny, Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła(...)kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut. Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu. Kiełbasę bekonową
Wanilia i Kardamonstwarza niezliczone mozliwosci jej przygotowania,laczy sie i komponuje smakowo z wieloma innymi warzywami i dodatkami.Choc dla mnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely sie cukiniowe zniwa.W okresie letnim zupa cukiniowa bardzo czesto gosci na naszym stole.Tak jak niezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana(...)zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga wiekszej ilosci tluszczu,by sie ladnie przyrumienic.Zupe zmiksowac na krem .Na talerzu przybrac podsmazonym baklazanem i posypac sezamem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się od brokułowej z boczkiem czy kremu brokułowego z kurkami . Podałam ją z pokruszoną fetą, chili, pietruszką i dymką. Smak dobrej zupy…wszystko zależy od bulionu i dodatków. Zupa krem brokułowa Składniki: na 4 porcje 1 duży brokuł 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 1 marchewka 1 pasternak 1 l warzywnego bulionu 2 łyżki masła sól(...)dymki pokrojone w piórka czarny pieprz, grubo mielony Podziel brokuła na różyczki. Marchewkę i pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj natkę i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, około 20 minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw z powrotem na kuchni. Dopraw krem solą, pieprzem, dodaj masło i zagotuj. Napełnij miseczki gorącą zupą. Posyp serem
codojedzeniaPóźniej zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć
Bon Appetit Małgorzaty