Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę również obieramy i kroimy w większe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby. Całość zalewamy około 1,5 litra wody i gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pyszną zupę krem z samego pora i tak mi zasmakowała, że teraz postanowiłam połączyć te dwa warzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa-krem brokułowo-porowa Składniki: 1 brokuł 3-4 łodygi pora 1 dużą cebulę 2-3 ziemniaki natka pietruszki 1l bulionu warzywnego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżeczka(...)następnie dodać różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby) i dodać do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania wyciągnąć parę różyczek brokuła, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem i przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym lubczykiem,zieloną czubrycą i łyżeczką
Aromatyczne Podróżeurozmaicając. Wcześniej dodałam kaszę jaglaną jako naturalny zagęszczacz, teraz postawiłam na ziemniaki. Zrezygnowałam z innych warzyw, a jedynie dodałam cebulę z czosnkiem i kawałek selera. Finalnie zupa wyszła bardzo smaczna, lekko pikantna, bo taką lubię najbardziej i intensywnie szpinakowa. Jeżeli wolicie bardziej gęstsze zupy kremy zredukujcie ilość dodanej wody. Składniki: 350 g świeżego szpinaku 350 g ziemniaków kawałek selera
Zdrowie na języku :Pwodę, dodać warzywa, ząbek czosnku i liście jarmużu. Zetrzeć imbir na tarce i dodać do zupy. Doprawić zupę solą i pieprzem. Wlać sok z cytryny dodać kurkumę i masło. Gotować tak długo aż warzywa będą miękkie. Na koniec zmiksować zupkę. Wlać krem z dyni na talerze i obsypać chipsami z jarmużu. Przygotowanie chipsów z jarmużu – oderwać liście jarmużu
Kuchnia PokoleńDzień dobry! Dzisiaj z samego rana witam Was pyszną słoneczną zupą-kremem. Pogoda za oknem nie rozpieszcza więc dawka słońca na talerzu nie zaszkodzi. A za tym pięknym kolorem i wspaniałym smakiem kryją się 2 warzywa: kukurydza i ziemniak;) Klasyczny krem z kukurydzy powstaje z dość sporą ilością masła, mój jak to bywa u mnie został znacząco odchudzony. Zero(...)łyżeczki chili lub pieprzu cayenne sól 2 garści groszku ptysiowego Brześć Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, zalewamy wodą, gotujemy z kukurydzą konserwową. Zalewę z kukurydzy również wykorzystałam do tej zupy. Solimy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Dosłownie kilka minut. Blendujemy. Przyprawiamy solą, chili lub pierzem cayenne. Ja od siebie dodałam jeszcze troszkę szczypiorku;) Dodajemy groszek ptysiowy i gotowe
Życie zaczyna się w kuchnisobie jest niezwykle delikatnym i smacznym warzywem. Ja uwielbiam kapustę i odkąd pojawiła się młoda, zjadam ok. litr kremu lub gulaszu kapuścianego prawie każdego dnia :-). Krem wyśmienicie skomponuje się z takimi ziołami, jak: tymianek - smakuje swojsko bazylia tajska (azjatycka) - smakuje orzeźwiająco szałwia - smakuje ziołowo Zioła muszą być koniecznie świeże! Krem możesz serwować ze świeżym pieczywem, posypany dmuchaną(...)następujący sposób: najpierw przełóż łyżką cedzakową same warzywa dolej część wywaru i zmiksuj (jeśli zupa wyjdzie za gęsta - dolej więcej wywaru i zmiksuj ponownie. Resztę wywaru wypij albo zamroź na inną okazję) dodaj ulubione zioło, kawałek zimnego masła i wszystko dokładnie zmiksuj (jeśli dodajesz całych łodyg tymianku, to przetrzyj krem przez sitko po zmiksowaniu, a dopiero potem
Szybko SzybkowarWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zupa krem z pieczonych buraków podana z chrupiącymi kulkami serowo – makaronowymi. Te danie przygotowałam na konkurs makaronowy, więc
Marta Gotujetego zrobić. Na początku miały być placuszki z cukinii i surówka z pora, ale jednak powstała zupa-krem. Kobieta zmienną jest ;) Krem ten jest bardzo gęsty i z dodatkiem grzanek/groszku ptysiowego/ciabatki stanowi sycący posiłek. W smaku jest słodko-ostra. Polecam ! 'krem serowy z pora i cukinii' Składniki (na 3 porcje): - 3 cienkie młode pory lub jedna duża(...)minut. Warzywa zalać mlekiem i wywarem. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Ser pokroić w kostkę i dodać do zupy i gotować do rozpuszczenia się sera (należy często mieszać zupę, aby ser się nie przypalił.). Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem (jeśli uważacie, że zupa będzie za gęsta dodajcie więcej bulionu i ponownie zagotujcie
CookYourselfUwielbiam zupy kremy, naprawdę wystarczy obojętnie jaką zupę warzywną zblendować, podbajerować przyprawami i mamy super zupę, czasami kolor może bycz szary ale smak rekompensuje. Wykopywałam ostatnie warzywa w ogródku i tym sposobem mam hurtowe ilości pietruszki, a że uwielbiam ja pieczoną to zrobiłam zupę, jak rzadko to się zdarza jeśli chodzi o zupy których nie zna Miśka była zachwycona. Składniki(...)przyprawami (sól dodać na samym końcu gotowania zupy) dodać upieczoną pietruszkę i zalać 1 litrem wody (używam wrzątku co znacznie przyśpiesza gotowanie), gotować około 10 minut. Dolać mleko i sól. Zagotować ponownie i zupa jest gotowa. Blendowanie nie jest konieczne bo zupa sama w sobie jest naprawdę smaczna, ja zrobiłam krem żeby Miśka nie wiedziała, że to pietruszka (powiedziałam
greenscarfWczoraj na obiad robiłam krem z cukinii. Zupka wszystkim bardzo smakowała, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na nią. Pierwszy raz przygotowałam zupę na wywarze tylko z warzyw i byłam miło zaskoczona. Zupka smaczna i szybka w przygotowaniu, taka, jaką lubię najbardziej. Składniki: - ok. 700 g cukinii, - łyżka masła, - ząbek czosnku, - por, - 2 marchewki, - pietruszka, - duży ziemniak, - bazylia(...)Warzywa ( por, marchew, pietruszka, ziemniak) obieramy, myjemy, kroimy, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Jak wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy je blenderem. W większym rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Można dodać troszkę wody, aby warzywa
Pani domowamaśle, następnie dodać marchewkę i starte ziemniaki.Wszystko razem dusić przez chwilę.Następnie wlać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.Na końcu przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, ja kremy lubię lekko ostrawe.Całą zupę zmiksować, następnie dodać śmietankę wymieszaną z łyżką mąki kukurydzianej i dobrze wymieszać z zupą, na końcu dodać
Sama słodycz i szczypta chiliBurak to warzywo niezwykłe o pięknej intensywnie czerwono-fioletowej barwie, niezwykłym smaku, który zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się
Food SquarePyszna, sezonowa zupa krem z dyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Zupa krem z dyni Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego! Składniki : 1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego(...)ogniu około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego. Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera. Kostki dyni obsmażamy z każdej strony na oleju. Wyławiamy warzywa z bulionu i dodajemy obsmażoną dynie. Gotujemy całość 15 min. Dusimy
Sprawdzone przepisy kulinarneZupa dyniowa z ciecierzycą Składniki: 1 dynia 4 bataty 3 marhewki 1 cebula świeży imbir ok 3-4 cm 3 ząbki czosnku 250 g ciecierzycy oliwa z oliwek cynamon kardamon sól pieprz papryka mleko kokosowe Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na całą noc do namoczenia, następnie gotuję do miękkości(...)garnka wlewam oliwę, rozgrzewam i dodaję cebulę oraz czosnek. Dolewam wodę, wrzucam obrane i pokrojone warzywa. Dodaję przyprawy. Wszystkie skłądniki gotuję do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaję połowę ugotowanej ciecierzycy i wszystko blenduje na krem. Resztę ciecierzycy dodaję do zblendowanego kremu. Zupa wspaniale smakuje z mlekiem kokosowym
nietadietadobrych delikatesach lub wykonać samodzielnie, trzeba tylko zdobyć prawdziwy wiejski twaróg, a liczne receptury można znaleźć w Internecie Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka(...)dokładnie miksujemy, aby uzyskać konsystencję kremu. Salsa z jabłek: umyte jabłka ze skórką kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy posiekanym ząbkiem czosnku, posiekaną ostrą papryczką, startą skórką i sokiem z limonki, oliwą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Gorącą zupę nalewamy na talerze, do każdego dokładamy porcję salsy z jabłek, dekorujemy listkami kolendry. Dobra rada: przesmażenie warzyw przed dodaniem do wywaru, poprawia
WojnaNaSmaki.pl