blogu kremowej zupy dyniowej. Nie do wiary, że z mdłej dyni można uzyskać wyrazisty smak. Dokonał tego dodatek soku z pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor. Strukturę przełamują chrupiące pestki z dyni. Składniki: • 700 g miąższu dyni • 2 marchewki • 1 cebula • 1/2 szklanki soku(...)pokrojoną papryczkę bez pestek. • Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut aż warzywa będą miękkie. • Zdjąć garnek z ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem. • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu
To co kochamdodajemy warzywa, chwilę przesmażamy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę miksujemy na gładki krem. Plastry boczku kroimy na kawałki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Zupę rozlewamy podajemy z boczkowymi chipsami
Wanilia i Kardamonjest kłopotliwe. „Duchówka” nawiązuje do kuchni polskiej, ale niezbyt konsekwentnie zaznacza to w wystroju lokalu, Specjalnością jest tu zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess” – to danie rzeczywiście wyborne, które zadowoli najbardziej wybrednego smakosza
Smaki Ewyprostu domowa polska zupa = obiad u mamy :) W związku z tym znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy
DefinicjaSmakuLatem preferuję zazwyczaj lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Dotyczy to także zup. Gotuję ich co prawda w tym okresie niewiele, ale jak już przyjdzie mi ochota na zupę wybieram chłodnik lub krem. Czytaj więcej
Wiem co jemtarce. Do garna dorzucamy cukinię i fasolkę szparagową. Dodajemy liście laurowe i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Później wyciągamy kilka ziaren bobu i wyciągamy z zupy fasolkę oraz liście laurowe. Resztę miksujemy w blenderze na gładką masę. Zupę - krem odcedzamy przez sito, żeby pozbyć się łusek z bobu. Doprawiamy imbirem, ziołami prowansalskimi oraz drobno posiekaną świeżą miętą
Bon Appetit Małgorzatystopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy
Zakręcony Widelecpatelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę i dodajemy ją do gotujących się warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem Można podawać w takiej postaci lub zaprawić śmietaną Ps Polecam zrobić bądź kupić
Klaudynkowa kuchnianaczyniu żaroodpornym i posypać rozmarynem. Polać oliwą i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zupę miksować blenderem aż do uzyskania kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Smak można podostrzyć przez dodatek chili, dzięki czemu zupa jeszcze
Pasja Smakugrillowanych warzyw można przygotować pyszne sałatki i podać na przykład do grillowanych mięs. Jeżeli nie zostaną wykorzystane do sałatki, można je potem dodać do zupy i zmiksować na krem. Będą miały wspaniały aromat i smak. Składniki: 2-3 papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych(...)posypać przyprawami. Ułożyć na aluminiowej tacy, położyć na ruszcie i grillować aż zmiękną i zrumienią się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs
Czerwień i błękitdodałam i wyszedł warzywny żurek. Jako, że Szkrabina uwielbia wszystko co kwaśne i kiszone zjadła całą porcję. Podałam z makaronem razowym, jednak spokojnie można go pominąć i zjeść jako krem z dodatkiem dobrego pieczywa. Gdy gotujesz z dzieckiem zaangażuj je do: - przygotowania garnka -obrania cebuli -wspólnego blendowania - dodania mąki - dodania żółtek, masła, soku z cytryny Składniki: - 1/2 kg skorzonery(...)łyżka masła - sok z 1/2 cytryny -sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do średniej wielkości garnka nalałam wodę, oceniając mniej więcej jej ilość, by zakryła warzywa. Wstawiłam na gaz. Zaczęłam obierać skorzonerę (obierajcie w rękawiczkach ochronnych, wydziela lepki płyn który ciężko zmyć z rąk - sprawdziłam :) i na bieżąco dodawałam pokrojoną na mniejsze kawałki do wody. Cebulę poszatkowałam
Szkrab Je Samkrem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden z nich nie odpowiadał do końca temu, na co miałam ochotę. Więc zrobiłam zupę po swojemu :) Powiem nieskromnie-wyszło super. Początkowo obawiałam się, że zupa wyjdzie zbyt słodka (nie przepadam za słodkimi zupami), jednak okazało się, że cytrusowy aromat imbiru i limonki fajnie przełamały słodycz batatów. Zupa(...)garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew i mały kawałek selera. Gdy bataty zmiekną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe (polecam najpierw zebrać trochę śmietanki i odłożyć ją do dekoracji), przyprawy, łyżkę soku
Zawsze głodna!Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFoodNajsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFood