zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:66/167)

Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni) 199

stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy

Zakręcony Widelec
Zupa cebulowa 167

patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę  i dodajemy ją do gotujących się warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem Można podawać w takiej postaci lub zaprawić śmietaną Ps Polecam zrobić bądź kupić

Klaudynkowa kuchnia
Zupa z pieczonych warzyw 136

naczyniu żaroodpornym i posypać rozmarynem. Polać oliwą i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zupę miksować blenderem aż do uzyskania kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Smak można podostrzyć przez dodatek chili, dzięki czemu zupa jeszcze

Pasja Smaku
Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 182

grillowanych warzyw można przygotować pyszne sałatki i podać na przykład do grillowanych mięs. Jeżeli nie zostaną wykorzystane do sałatki, można je potem dodać do zupy i zmiksować na krem. Będą miały wspaniały aromat i smak. Składniki: 2-3 papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych(...)posypać przyprawami. Ułożyć na aluminiowej tacy, położyć na ruszcie i grillować aż zmiękną i zrumienią się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs

Czerwień i błękit
Żurek z Skorzonery - bezglutenowy 160

dodałam i wyszedł warzywny żurek. Jako, że Szkrabina uwielbia wszystko co kwaśne i kiszone zjadła całą porcję. Podałam z makaronem razowym, jednak spokojnie można go pominąć i zjeść jako krem z dodatkiem dobrego pieczywa. Gdy gotujesz z dzieckiem  zaangażuj je do: - przygotowania garnka -obrania cebuli -wspólnego blendowania - dodania mąki - dodania żółtek, masła, soku z cytryny Składniki: - 1/2 kg skorzonery(...)łyżka masła - sok z 1/2 cytryny  -sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do średniej wielkości garnka  nalałam wodę, oceniając mniej więcej jej ilość, by zakryła warzywa. Wstawiłam na gaz. Zaczęłam obierać skorzonerę (obierajcie w rękawiczkach ochronnych, wydziela lepki płyn który ciężko zmyć z rąk - sprawdziłam :) i na bieżąco dodawałam pokrojoną na mniejsze kawałki do wody. Cebulę poszatkowałam

Szkrab Je Sam
Zupa krem z batatów 160

krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden z nich nie odpowiadał do końca temu, na co miałam ochotę. Więc zrobiłam zupę po swojemu :) Powiem nieskromnie-wyszło super. Początkowo obawiałam się, że zupa wyjdzie zbyt słodka (nie przepadam za słodkimi zupami), jednak okazało się, że cytrusowy aromat imbiru i limonki fajnie przełamały słodycz batatów. Zupa(...)garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew i mały kawałek selera. Gdy bataty zmiekną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe (polecam najpierw zebrać trochę śmietanki i odłożyć ją do dekoracji), przyprawy, łyżkę soku

Zawsze głodna!
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 260

Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny

PastelFood
Zupa krem z cukinii - najprostsza 173

Najsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 288

Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny

PastelFood
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 145

warstwy i poprzekrawaj na połówki. Warzywa przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 260°C (na najwyższą możliwą temperaturę). Piecz, aż delikatnie się przypalą i połącz z przypieczonymi skórkami. Do garnka wlej wodę tak, aby przykryć warzywa (ok. 1 litr), wrzuć listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i natkę pietruszki. Gotuj aż warzywa staną się(...)miękkie. Gotowy bulion przecedź przez sito. Do bulionu wrzuć ugotowane ziemniaki oraz białe warzywa z przygotowanego bulionu: cebulę, pietruszkę oraz seler. Zmiksuj na gładko i ponownie przecedź przez sito. Zupę przypraw kminkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krem ponownie blenderem. Gotową zupę podawaj z porwaną na kawałki wędzoną makrelą, pokrojonym w kostkę

Food Square
Zupa krem z pieczonej papryki 262

wrzątku, hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.6.   Gdy warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw.7.   Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką.Zupę podajemy z łyżką

W kuchni Katie
Zupa krem ze szparagów 160

Robiąc zakupy na weekend, zobaczyłam jednak jak pięknie prezentują się na wejściu stoiska z warzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora

W kuchni wieczorem
zupa dyniowa z jajkiem 226

gęsta i dobrze doprawiona:) W ogóle bardzo lubię różne dania z dodatkiem dyni, ale zupę-krem z dyni uważam za rewelacyjne jesienne danie! Moim zdaniem, kiedy przemarzniemy w drodze nie ma nic lepszego niż miseczka parującej, aromatycznej zupy. Znakomicie syci i rozgrzewa. Ta wersja zupy jest bardzo prosta i szybka do wykonania. składniki: ok 1,5 l bulionu cebula średniej(...)dyni, wymieszać, dolać rosołu na tyle, by warzywa znalazły się pod płynem. Gotować na niewielkim ogniu do chwili, aż dynia zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem. Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jajka pokroić w ćwiartki. Pietruszkę posiekać. Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką

6niebo
Zupa krem z kukurydzy 203

czuć pikanterii, ale uwydatnia się ona po chwili. Zobacz także przepisy na inne zupy krem: Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem cebulowa Przepis na krem z kukurydzy Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki łyżka masła średnia cebula średnia marchewka 2 puszki kukurydzy 1 -1,5 l bulionu (jeżeli nie macie(...)Całość zalewamy gorącym bulionem, taka ilość aby zakryć warzywa (tak ponad 1 cm) i doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia. 3 Następnie blendujemy wszystkie składniki. Doprawiamy papryką, gałką, curry oraz pieprzem i solą. 4 Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie serek kozi, natka pietruszki i groszek ptysiowy.   Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii