warstwy i poprzekrawaj na połówki. Warzywa przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 260°C (na najwyższą możliwą temperaturę). Piecz, aż delikatnie się przypalą i połącz z przypieczonymi skórkami. Do garnka wlej wodę tak, aby przykryć warzywa (ok. 1 litr), wrzuć listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i natkę pietruszki. Gotuj aż warzywa staną się(...)miękkie. Gotowy bulion przecedź przez sito. Do bulionu wrzuć ugotowane ziemniaki oraz białe warzywa z przygotowanego bulionu: cebulę, pietruszkę oraz seler. Zmiksuj na gładko i ponownie przecedź przez sito. Zupę przypraw kminkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krem ponownie blenderem. Gotową zupę podawaj z porwaną na kawałki wędzoną makrelą, pokrojonym w kostkę
Food Squarewrzątku, hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.6. Gdy warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw.7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką.Zupę podajemy z łyżką
W kuchni KatieRobiąc zakupy na weekend, zobaczyłam jednak jak pięknie prezentują się na wejściu stoiska z warzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora
W kuchni wieczoremgęsta i dobrze doprawiona:) W ogóle bardzo lubię różne dania z dodatkiem dyni, ale zupę-krem z dyni uważam za rewelacyjne jesienne danie! Moim zdaniem, kiedy przemarzniemy w drodze nie ma nic lepszego niż miseczka parującej, aromatycznej zupy. Znakomicie syci i rozgrzewa. Ta wersja zupy jest bardzo prosta i szybka do wykonania. składniki: ok 1,5 l bulionu cebula średniej(...)dyni, wymieszać, dolać rosołu na tyle, by warzywa znalazły się pod płynem. Gotować na niewielkim ogniu do chwili, aż dynia zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem. Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jajka pokroić w ćwiartki. Pietruszkę posiekać. Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką
6nieboczuć pikanterii, ale uwydatnia się ona po chwili. Zobacz także przepisy na inne zupy krem: Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem cebulowa Przepis na krem z kukurydzy Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki łyżka masła średnia cebula średnia marchewka 2 puszki kukurydzy 1 -1,5 l bulionu (jeżeli nie macie(...)Całość zalewamy gorącym bulionem, taka ilość aby zakryć warzywa (tak ponad 1 cm) i doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia. 3 Następnie blendujemy wszystkie składniki. Doprawiamy papryką, gałką, curry oraz pieprzem i solą. 4 Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie serek kozi, natka pietruszki i groszek ptysiowy. Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliibyła smacznym dodatkiem do naszych zup kremów, placuszków, ciast itp. Przygotujcie jej więcej, bo śmiało można ją zamrozić lub spasteryzować w słoiczkach. Składniki: 1 dynia (ok 3kg) Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C, wkładamy blaszkę. Cząstki warzywa pieczemy ok 40min, a następnie sprawdzamy widelcem
Kuchnia w czekoladzieniejedno stworzenie. Brukiew powstała ze skrzyżowania rzepy i kapusty, jest smakowo podobna i do jednego i drugiego warzywa. Jeszcze niedawno nie było można dostać jej w żadnym sklepie a dziś można zakupić w Kauflandzie. Polecam zupę na jej bazie, jest pyszna. Zupa krem z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRisotto z Dynią Sezon dyniowy w pełni a więc czas aby zacząć wykorzystywać to bogate w witaminy warzywo. Poza wartościami odżywczymi dynia ma przepiękny słoneczny kolor, a co za tym idzie i dania z niej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów
W kuchennej krainieSezon na szparagi trwa krótko więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw. Do jedzenia w całości zdecydowanie preferuję te zielone ale jeżeli chodzi o zupy to zdecydowanie białe są moim faworytem. Po okresie zachwytu czystym kremem szparagowym przyszła pora na modyfikacje. Dziś proponuję gęsty, sycący krem na bazie białych szparagów i kalafiora. Uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością kalafiora
Milion Smakówstaną się miękkie.W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem.Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj.Smacznego!English versionSweet potato, carrot and pumpkin soup(10 servings)Ingredients:2 tbsp
karmelowyczyste (np. buliony, barszcz, pomidorowa); podprawiane (zawiesiną, zasmażką, podprawą zacieraną, śmietaną lub żółtkiem); kremy; owocowe; mleczne; na wywarach mięsnych, warzywnych Jakie korzyści mamy z jedzenia zup ? 1. zupy dostarczają cennych składników odżywczych- np włókna kolagenowe zawarte w mięsie oraz błonnik pokarmowy zawarty w warzywach czy kaszach. Każdy kto interesuje się zdrowym odżywaniem wie, jak wartościowy jest błonnik. Dużo właściwości prozdrowotnych(...)nadmiernie układu pokarmowego; zupy są doskonałą podstawą do posiłków dietetycznych, są niskokaloryczne, co jest wskazane dla osób, które się odchudzają, ale podczas odchudzania należy jeść zupy czyste, a nie zagęszczane zasmażką czy zabielane tłustą śmietaną; do zabielania zupy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym; Poniżej znajdziesz moje przepisy na zupy, serdecznie zapraszam! Wigilijny barszcz czerwony z uszkami Zupa ogórkowa na kurzych
Oka w rosole czyli KaFka gotujerosołową z marchewką,pietruszką i porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy
Bea(u)ty kitchenPiękna, wiosenna pogoda za oknem to i potrawy muszą być wiosenne ;) Brokuł to warzywo, które bardzo lubię, dlatego dzisiaj szybka zupka krem z brokułów z dodatkiem bazylii i szczypiorku. Niczym nie zabielana, nie zagęszczana mąką, więc mniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek(...)słodka Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy marchewkę i selera, pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kostką rosołową, aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dorzucamy do bulionu. Jak warzywa będą już miękkie, dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki brokuła i gotujemy, aż będzie miękki. Zdejmujemy z gazu i blendujemy. Stawiamy ponownie
Czerwona Porzeczkapieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego suszone grzyby - opcjonalnie krem fraiche sok z cytryny natka pietruszki Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!