była smacznym dodatkiem do naszych zup kremów, placuszków, ciast itp. Przygotujcie jej więcej, bo śmiało można ją zamrozić lub spasteryzować w słoiczkach. Składniki: 1 dynia (ok 3kg) Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C, wkładamy blaszkę. Cząstki warzywa pieczemy ok 40min, a następnie sprawdzamy widelcem
Kuchnia w czekoladzieniejedno stworzenie. Brukiew powstała ze skrzyżowania rzepy i kapusty, jest smakowo podobna i do jednego i drugiego warzywa. Jeszcze niedawno nie było można dostać jej w żadnym sklepie a dziś można zakupić w Kauflandzie. Polecam zupę na jej bazie, jest pyszna. Zupa krem z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRisotto z Dynią Sezon dyniowy w pełni a więc czas aby zacząć wykorzystywać to bogate w witaminy warzywo. Poza wartościami odżywczymi dynia ma przepiękny słoneczny kolor, a co za tym idzie i dania z niej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów
W kuchennej krainieSezon na szparagi trwa krótko więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw. Do jedzenia w całości zdecydowanie preferuję te zielone ale jeżeli chodzi o zupy to zdecydowanie białe są moim faworytem. Po okresie zachwytu czystym kremem szparagowym przyszła pora na modyfikacje. Dziś proponuję gęsty, sycący krem na bazie białych szparagów i kalafiora. Uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością kalafiora
Milion Smakówstaną się miękkie.W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem.Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj.Smacznego!English versionSweet potato, carrot and pumpkin soup(10 servings)Ingredients:2 tbsp
karmelowyczyste (np. buliony, barszcz, pomidorowa); podprawiane (zawiesiną, zasmażką, podprawą zacieraną, śmietaną lub żółtkiem); kremy; owocowe; mleczne; na wywarach mięsnych, warzywnych Jakie korzyści mamy z jedzenia zup ? 1. zupy dostarczają cennych składników odżywczych- np włókna kolagenowe zawarte w mięsie oraz błonnik pokarmowy zawarty w warzywach czy kaszach. Każdy kto interesuje się zdrowym odżywaniem wie, jak wartościowy jest błonnik. Dużo właściwości prozdrowotnych(...)nadmiernie układu pokarmowego; zupy są doskonałą podstawą do posiłków dietetycznych, są niskokaloryczne, co jest wskazane dla osób, które się odchudzają, ale podczas odchudzania należy jeść zupy czyste, a nie zagęszczane zasmażką czy zabielane tłustą śmietaną; do zabielania zupy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym; Poniżej znajdziesz moje przepisy na zupy, serdecznie zapraszam! Wigilijny barszcz czerwony z uszkami Zupa ogórkowa na kurzych
Oka w rosole czyli KaFka gotujerosołową z marchewką,pietruszką i porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy
Bea(u)ty kitchenPiękna, wiosenna pogoda za oknem to i potrawy muszą być wiosenne ;) Brokuł to warzywo, które bardzo lubię, dlatego dzisiaj szybka zupka krem z brokułów z dodatkiem bazylii i szczypiorku. Niczym nie zabielana, nie zagęszczana mąką, więc mniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek(...)słodka Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy marchewkę i selera, pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kostką rosołową, aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dorzucamy do bulionu. Jak warzywa będą już miękkie, dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki brokuła i gotujemy, aż będzie miękki. Zdejmujemy z gazu i blendujemy. Stawiamy ponownie
Czerwona Porzeczkapieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego suszone grzyby - opcjonalnie krem fraiche sok z cytryny natka pietruszki Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blenduję włoszczyznę, która się gotowała w zupie. Pomidorowa zupa krem Składniki: 3 nóżki kurczaka 2 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru śmietana koperek Wykonanie: Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy vegetę. Gotujemy(...)miękkości warzyw. Dodajemy passatę, koncentrat i przyprawy. Zagotowujemy. Wyjmujemy nóżki, zupę blendujemy, dodajemy śmietanę i koperek według gustu. I gotowe :-) Smacznego
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 400 g kurek 2 litry bulionu (rosołu z zachowaniem warzyw w rosole: marchewki, seler, pietruszka) 2 duże cebule 1 łyżka masła czosnkowego 3 łyżki oliwy
ClauditteMissCookingbędzie lekko słodkawa, o zdecydowanym, ale delikatnym smaku. Do tego odrobina prażonych orzechów laskowych, czy ziaren słonecznika i jogurtu - i mamy fajny obiad, który w końcu mogę Wam polecić :-) Zupa z pieczonej dyni Składniki na 4 porcje: dynia o wadze około 1-1,2 kg (najlepiej piżmowa, ale może być zwyczajna) żółta słodka papryka 1 marchew 2 szklanki dobrego, esencjonalnego(...)chwilę naczyniem, by się zaparzyła i obrać ze skórki. Miąższ z dyni oddzielić od skóry. Warzywa podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną drobno cebulkę. Dodać dynię, marchew, paprykę, dolać rosół i razem zagotować. Zblendować na jednolity krem. Zupa powinna być gęsta. Doprawić do smaku solą i pieprzem i chwilkę jeszcze pogotować
Poezja Smaków - blog kulinarnychyba w ramach rekompensaty...) dary w postaci cudownie kolorowych warzyw i owoców. Jednym z nich są dynie . Piękne i pomarańczowe. Można je wykorzystywać w naprawdę wielu postaciach. Ja osobiście bardzo ją lubię i często gości na moim stole. Prawda,że piękna? Proponuję dziś pyszną i pomarańczową zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym z dodatkiem świeżego imbiru(...)dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa. Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej użyć bulionu. Przykryłam
potrawyregionalneząbki czosnku. Warzywa pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy je do garnka, dodajemy mleczko kokosowe , pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli, i drobno pokrojony imbir. Całość gotujemy przez 5-7 minut, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wierzch zupy możemy posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni. Smacznego! Post Krem z dyni pojawił
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć Za dynią u mnie w domu nikt szczególnie nie przepada. Więc rzadko to warzywo gości na naszym stole. Ale niedawno trafiła w moje ręce niezbyt duża dynia. A że wiele słyszałam o pysznych zupach, przygotowałam właśnie zupę. Zupa z założenia miała być zupą-kremem, ale nie chciałam tępić noży w swoim ręcznym blenderem (nie przygotowywałam jej dzień wcześniej, więc(...)ziemniaków. Zupa może nie była idealnie kremowa, ale mi smakowała. Była na tyle smaczna, że może w końcu przekonam się do zup-kremów, które kojarzą mi się z okresem kiedy dochodziłam do siebie po usunięciu ósemki. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, garnek, blender, łyżeczkę, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki (na 4 porcje
blog.moje-pasje.info