zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:68/167)

Zupa marchewkowa 151

Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 135

Delikatna, kremowa, a zarazem sycąca zupa z białych warzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie. Składniki (ok. 1,5 l gotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki(...)gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4) Na koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem

Fitsweet.me
Tajska zupa pomidorowo-dyniowa z mlekiem kokosowym i szpinakiem podana z pulpecikami z indyka 123

miksuję całość na gładki krem. Dodaje przyprawy, melasę z granata i sok z limonki. Smakuję i ewentualnie dodaję więcej przypraw jeśli jest taka konieczność. Na 5 minut przed podaniem zupy wrzucam do niej usmażone pulpeciki i gotuję całość na małym ogniu. Na koniec tuż przed podaniem wrzucam do zupy umyty szpinak. Zupę możemy podać z ugotowanym ryżem(...)skropić całość limonką już na talerzu. Pulpeciki z indyka Na łyżce oliwy z oliwek smażę drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz szpinak przez 3-4 minuty. Przesmażone warzywa mieszam z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i mąką. Dokładnie wyrabiam masę i formuję z niej pulpety, które smażę na pozostałej oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładam

Mango Papaja
Przepisy z dynią - wytrawne 157

Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków       Rozgrzewająca i sycąca zupa z dynią, kurczakiem i makaronem     Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna z ciecierzycą       Zdrowa zapiekanka z pieczonymi warzywami          Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna

Passions hobbies life
Kremowa zupa z dyni i batatów 94

Zupa w postaci kremu, to idealna propozycja na pierwsze danie. I nie chodzi tu tylko o przyjemną do jedzenia konsystencję.. taka zupa, to dobry sposób na przemycenie warzyw, gdy ma się w domu małego niejadka;-) A do tego dynia i batat to wspaniały duet - przekonaj się sama! Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Zupa krem z pora 126

ziemniaki i pietruszkę, zalewamy wodą (tyle aby wszystko było dokładnie przykryte) i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa są już ugotowane doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zestawiamy garnek z kuchni i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Taka zupa krem wyśmienicie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krem paprykowy z fetą i grzanką 160

Wiosennie... delikatnie...kolorowo... Zupa krem paprykowy z feta i bagietką }i{ SKŁADNIKI: 2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak oliwa/olej do smażenia bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa) sól, pieprz, pieprz cayenne feta bagietka z czosnkiem/ziołami jak ktoś lubi delikatniejszą, można dodać łyżkę jogurtu   Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy

MarciochaKucharzy
Złote racuchy z dyni 151

Dynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji  tradycyjnego kremu , jak i bardziej  "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do  pieczenia  i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych

W SMAK
Zupa cebulowo-serowa 240

warzyw/, cebulę w plasterki i dusić w rondlu na oleju/maśle dodając przeciśnięty czosnek. Gdy warzywa zmiękną podlać bulionem, dodać topiony serek i chwilę pogotować.  Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, całość zmiksować na gładki krem.  Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub szybkim nachos z gotowych placków tortilli - przepis TUTAJ

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Obiad z resztek 273

drugie życie. W zależności co się zostanie przygotowuje zupę krem zapiekankę lub dane z patelni. Dziś polecam coś pomiędzy hiszpańską tortillą, frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko za sprawą dodanej do masy jajecznej musztardy. "Omlet" z warzywami składniki 6 jaj 3 ziemniaki 150 g brokułów

Przysmaki Karolki
Zupa krabowo - kukurydziana czyli Chowder 230

tego co akurat było pod ręką. ZUPA KRABOWO - KUKURYDZIANA Składniki 40 dkg kukurydzy z puszki (może być również mrożona) 30 dkg mięsa krabów 400 ml słodkie śmietany do zup 1 koper włoski 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka świeże startego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki(...)paprykę. Podsmażam aż warzywa zaczną lekko brązowieć, wtedy dodaję starty imbir, mięso kraba, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewam bulionem warzywnym i gotuję aż ziemniaki zmiękną.  Kiedy ziemniaki są miękkie przestudzam trochę całość. Wyciągam liście laurowe i ziele angielskie i całość miksuję. Do zmiksowanej zupy dodaję krem kukurydziany i całość dokładnie mieszam. Jeżeli

Magiczna kuchnia Darii
Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup 189

ostatnio królują u mnie w zupach. Dziś proponuję przepyszną zupę krem z brokułami, ziemniakami i delikatnym serem gorgonzola, który sprawia, że staje się ona aksamitna, z charakterystycznym posmakiem sera pleśniowego. Podana z prażonymi migdałami na pewno zachwyci wszystkich. Uwielbiam sery pleśniowe, więc jak dla mnie taka kombinacja jest idealna. Zupa ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, świetna nawet(...)ziemniakami, zalej bulionem i gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj bazylię, pietruszkę, cukier, paprykę i pieprz do smaku. Dodaj ser i śmietankę i gdy ser się rozpuści, zmiksuj na za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Podawaj zupę posypaną płatkami migdałów i skropioną olejem dyniowym. Smacznego! English version Broccoli

karmelowy
Zupa krem kalafiorowy z dynią 113

robienia pasztetu z dyni i soczewicy. Jako warzywo uniwersalne można ją łączyć ze wszystkim innymi składnikami, na słono i na słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada(...)pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i różyczki kalafiora. • Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Odłożyć kilka różyczek kalafiora. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. • Na koniec wlać śmietankę. Podawać z ugotowanymi różyczkami kalafiora

To co kocham
Zupa krem z zielonego groszku 182

bardzo je lubimy. Dostałam od mamy trochę świeżego groszku, który tak ładnie się do mnie uśmiechał, że od razu sobie pomyślałam, iż jest idealny na zupę;) Zrobiłam więc zupę-krem z dodatkiem niezwykle aromatycznej mięty. Szybko się ją robi, a ma mnóstwo witamin, ponieważ groszek zawiera m.in. witaminę B i K oraz kwas foliowy i białko. Ponadto(...)podsmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany

Z miłości do słodkości
Zupa z patisonów 154

Marchew i cebulę kroimy w plastry. 3. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy warzywa i smażymy ok 3 min. 4. Zalewamy szklanką zimnej wody. Gotujemy do miękkości ok 20 min. 5. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i curry. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy i ponownie miksujemy. 7. Zupę podajemy z prażonymi pestkami

Atlas Smaków