Zupa krem z pieczarek właściwie. Ostatnio chodziły za mną pieczarki i pieczarki poczynione zostały. W zupie. Pysznej. Składniki -pieczarki -bazylia -marchewka -liść włoskiej kapusty -kuchmistrz u mnie od Skworcu -pieprz ziołowy u mnie od Skworcu -śmietana 18% -koperek, pietruszka natka -makaron np.kolanka Umyj i poszatkuj pieczarki na plasterki. Uduś je na oliwie z dodatkiem bazylii. Ugotuj bulion warzywny(...)marchewka, liściem kapsuty, warzywami z czym chcesz. Dolej troszkę do pieczarek i zmiksuj na gładko. Masę wlej do bulionu, podgotuj. Dodaj kuchmistrza oraz pieprzu ziołowego. Zabiel śmietaną. Ugotuj makaron. Dodaj do zupy. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPrzepyszny krem z pomidorów na bazie wina i dobrego bulionu z indyka z dodatkiem szarpanej wołowiny, która nadaje zupie charakteru i wyśmienitego smaku. Jeśli razem ze mną przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki(...)minut. Następnie wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pomidory z puszki oraz bulion i całość gotuję 10-12 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Zupę miksuję na gładki krem i podaję z porcją szarpanej wołowiny
Mango Papajaskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz
Domowy Smak JedzeniaTaka niby krem, niby nie krem :) Niby rzadka, niby gęsta. Dla mnie w sam raz :) Składniki: 4-5 czerwonych papryk 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 5 listków świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka ususzonej w doniczce kolendry (opcjonalnie, można zastąpić natką pietruszki) 3 łyżki śmietany(...)litr wywaru z warzyw (może być z kostek rosołowych, wówczas 2 kostki na 1 litr) Piekarnik nagrzać do 240 stopni C na funkcji grilla Paprykę przełożyć do mniejszej brytfanki, ponieważ papryka wypuści sok. Lepiej i łatwiej będzie potem umyć mniejszą brytfankę niż blachę. Piec około 45 minut, aż skórka papryki będzie prawie przypalona W tym czasie ususzoną kolendrę utrzeć
Szczęśliwa kuchniaTaka niby krem, niby nie krem :) Niby rzadka, niby gęsta. Dla mnie w sam raz :) Składniki: 4-5 czerwonych papryk 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 5 listków świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka ususzonej w doniczce kolendry (opcjonalnie, można zastąpić natką pietruszki) 3 łyżki śmietany(...)litr wywaru z warzyw (może być z kostek rosołowych, wówczas 2 kostki na 1 litr) Piekarnik nagrzać do 240 stopni C na funkcji grilla Paprykę przełożyć do mniejszej brytfanki, ponieważ papryka wypuści sok. Lepiej i łatwiej będzie potem umyć mniejszą brytfankę niż blachę. Piec około 45 minut, aż skórka papryki będzie prawie przypalona W tym czasie ususzoną kolendrę utrzeć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.composiekany czosnek i smaż kolejne dwie minuty, aby ich aromaty się połączyły. Do garnka dorzuć kosteczki topinamburu i ziemniaków. Smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zalej warzywa gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem - 15 minut powinno wystarczyć. W międzyczasie przygotuj chipsy. Wyjmij plastry topinamburu z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej(...)smaż plastry, aż nabiorą złocistej barwy i staną się chrupiące. Zdejmij z patelni i układaj na papierowym ręczniku. Oprósz delikatnie solą. Gotową zupę zdejmij z ognia, przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki, jednolity krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek, podawaj udekorowaną chipsami z topinamburu i skropione olejem z pestek dyni
Roślinna - blog wegańskiporze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy(...)pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość dusimy kilka chwil, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa 12-15 minut. Po tym czasie wrzucamy listki bazylii i całość miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami, łyżką pesto i parmezanem. Dekorujemy świeżą bazylią. *Pesto z bazylii
Mango Papajazgodne "bue". Bo zupka jest wegetariańska. Pomysł na nią zaczerpnęłam z przepisowni Tesco. Przepis nie był dopracowany, ale posłużył mi jako inspiracja na poradzenie sobie z naszymi patisonami. ZUPA KREM Z PATISONA (2 porcje) 1 łyżka masła 2 średnie patisony (około kilograma) 1 marchewka 1 cebula 800 ml wody 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz(...)garnka wrzucamy warzywa i chwilę podsmażamy na maśle- aż cebula zacznie pachnieć. Następnie dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min, aż marchewka zmięknie a patison zrobi się lekko przezroczysty. Dorzucamy drobno posiekany czosnek, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Warzywa wyjmujemy z wywaru i miksujemy, stopniowo dodając pozostały bulion, aż otrzymamy idealną konsystencję. Zupę podajemy ciepłą
les mirabellesDomowe puree z dyni do deserów, koktajli i zup W jesiennej aurze z każdego straganu z warzywami zerkają na nas piękne, uśmiechnięte dynie, które sprzeciwiają się słocie i niepogodzie. Dlaczego więc nie spakować trochę tego jesiennego słońca do słoików i cieszyć się nim przez całą zimę a nawet(...)dłużej? :) Jeśli lubisz dania z dodatkiem dyni gorąco zachęcam Cię do przygotowania bardzo prostego, domowego puree. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów. Można z niego szybko przygotować zupę krem, deser czy ciasto a także koktajl. Warto mieć zawsze pod ręką słoiczek lub dwa, wtedy wszystkie przepisy z dynią stają się o wiele prostsze. Jaki rodzaj dyni wybrać
Book of spellsklusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić(...)kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy
Tradycyjna Kuchniabulionem i gotować pod przykryciem około 30 minut. W połowie czasu dodać wydrążoną , obraną i pokrojoną gruszkę. Warzywa powinny być bardzo miękkie. Przestudzony warzywa należy przełożyć do misy blendera, dodać sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności można dodać odrobinę wody. Proponuję podać z jogurtem naturalnym, prażonymi orzeszkami oraz ziołowymi grzankami* 1 kromka chleba wieloziarnistego Oliwa, zioła(...)Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami wylewamy na sporą patelnie. Na gorący tłuszcz przekładamy chleb. Smażymy do uzyskania brązowego koloru. Podajemy na gorąco z zupą. Najlepiej użyć chleba „wczorajszego”. Wracając do tematu rozpoczętej współpracy z wcześniej wspomnianą firmą. Po dosłownie 2 dniach od złożenia zamówienia na produkty, które w przyszłości będę mógł wykorzystać do stworzenia nowych przepisów, kurier
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zadowolona , ponieważ nie muszę już jej kupować w sklepie czy na rynku.Mam swoją świeżą botwinkę , którą zrobiłam do słoików , pachnącą słońcem i czosnkiem , a dziś zrobiłam z niej przepyszną zupę krem na bazie skórki z cytryny i soku.Pięknie pachnie...i też smakuje. 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera dorodny pęczek botwinki 1 litr bulionu z 2 skrzydełek kurzych(...)śmietanki dla tych co nie trzymają diety :) sól pieprz cukier odrobina soku dla smaku soku z cytryny bardzo cienko pokrojona skórka z cytryny 1 łyżka masła koperek ********************************* Warzywa rozdrobnić i na maśle podsmażyč, a gdy się zeszklą , dodać bulion z kurzczaka ,skórkę z cytryny i gotować na niewielkim ogniu ok.15 minut.Dodać pokrojoną botwinkę ,gotować razem tylko przez
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarkiw rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytrynyrozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:piana z mleka 3,5% czyni zupę lekką ale niestety ma krótki żywot.Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy,podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu,bo należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego.Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Fitosterole 18 mg Kalafior w kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Klasyczna zupa kalafiorowa Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie mieszanki warzywnej Potlino 1 mały kalafior(...)Wykonanie: W sporym garnku skrzydełka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do zupy wraz z mrożonymi warzywami i domową vegetą. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy, gotujemy przez parę minut, aż będzie miękki
Kulinarne przygody Gatitydość cienkie plasterki. Gdy wywar z warzywami zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, sok z cytryny, kolendrę i całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem doprawiamy gałką muszkatołową, szczyptą cukru, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz wsypujemy do niego posiekaną świeżą natkę pietruszki. Krem podajemy z plasterkami truskawek, kleksem jogurtu(...)śmietany i przyozdabiamy świeżą natką pietruszki. Do kremu idealnie smakują grzanki lub prażone płatki migdałów lub słonecznika, zamiast pietruszki idealnie pasowałyby posiekane liście świeżej mięty - wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych (: Smacznego! Zupę krem wykonałysmy z dodatkiem przypraw Kamis-życie ze smakiem! Serdecznie polecamy
Symfonia Smaków