zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:109/167)

Zupa krem z zielonych warzyw 120

więc mnie tęsknota za nią i za wiosenną zielenią. Stąd też zielona, bardzo dietetyczna zupa krem. Zielona za sprawą brokuła, cukinii, rukoli i bazylii. Aby stała się bardziej treściwa, polecam dodatek łyżki otrąb owsianych na miseczkę zupy. Doskonale prezentuje się z dodatkiem plastra pomidora. Składniki: • 1 brokuł • 1 cukinia • ok. 10 listków bazylii • garść(...)podzielić na różyczki, cukinię pokroić w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać brokuła i cukinię. • Całość zalać wodą tak, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości. • Doprawić solą, pieprzem, dorzucić liście bazylii i rukolę, i już dłużej nie gotować. • Zupę zmiksować i podawać na ciepło. Można

To co kocham
Zupa krem z kalafiora i soczewicy 124

dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor! Składniki: 1 mały kalafior pęczek włoszczyzny 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  pieprz warzywko liść laurowy 2 ziela angielskie woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, włoszczyznę obieramy, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa i soczewicę przekładamy do garnka, gotujemy(...)minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i warzywko. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Kolejno całość blendujemy na gęsty krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
sezamowa zupa krem z dyni 155

Przyszła jesień, przyniosła ze sobą jabłka i...dynię! Dynia jest na tyle uniwersalna, że idealnie smakuje i na wytrawnie i na słodko. Dzisiaj przedstawiam przepis w

chili & sugar
Dziewczyński krem z brokułów dla mamy i córki 101

Przygotowywanie zupek dla niemowlaka bywa inspirujace;) W ferworze gotowania i miksowania zrobiłam krem z brokułów. Dziewczyński - bo z różową chmurką ze śmietany. Składniki pół paczki mrożonych

Kulinarne Inspiracje
Wzmacniająca zupa krem, z chipsem z pietruszki, pistacjami i prażoną czarnuszką! 109

zrobił szef kuchni, a robi się ją maxymalnie 20 minut.  Polecam każdemu! SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM: chipsy: - 1 korzeń pietruszki - łyżka oliwa Pietruszkę kroimy na cienkie plastry, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 12 minut, temp. 190 stopni C. Zupa: - 3 korzenie pietruszki - 4 ząbki czosnku - 1/4 selaera - 1/2 pora (biała część) - 1 szalotka - 1 plasterek świeżego imbiru(...)wytrawnego wina - 80 ml oliwy z oliwy - 2 łyżki masła - 500 ml mleka - 200 ml wody - 100 ml mleka kokosowego Na maśle i oliwie, zblanszuj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Podlej winem, poczekaj aż odparuje. Dodaj pozostałe składniki i gotuj 15 minut, aż do miękkości warzyw. Całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą. ponadto: - 1 łyżka czarnuszki - garść pistacji Na suchej patelni

SMYKWKUCHNI
Krem z brokuł i sera cheddar 152

Można dodać inny ser, ale musi być wyrazisty w smaku. Pomysł na tą zupkę podsunęła mi moja siostrzyczka. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone

Kuchnia Pokoleń
Krem ziemniaczany 89

Idealna na teraźniejszą pogodę. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio ciągle mam apetyt na takie właśnie gęste zupy-krem. To jest świetna propozycja na szybki obiad. Dania z ziemniakami cieszą się u mnie zawsze powodzeniem, więc polecam na obiad:) Krem ziemniaczany 30 dag boczku wędzonego 3 duże cebule 2 marchewki 1,5 kg ziemniaków 1 l bulionu przyprawy Boczek(...)patelni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu z boczku. Dodać pokrojone w plasterki ziemniaki i marchewkę. Obsmażyć przez 5-10 minut i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw po czym dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Podawać ze szczypiorkiem lub podsmażonymi kostkami boczku. Artykuł Krem ziemniaczany pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Zupa szpinakowa 199

pierwszą przyprawę, którą "schlapałam" zupę po ugotowaniu :) Poza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej(...)opcjonalnie, ja nie dawałam Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach Ziemniaki kroimy w kostkę Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie Następnie śmietanę wlewamy

Szczęśliwa kuchnia
Zupa krem z białych szparagów 152

Warto jednak poznać również walory smakowe białej ich wersji. Moim ulubionym sposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :)   Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże marchewki 3 listki bazylii 3 szklanki bulionu (w moim przypadku(...)skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Tak samo postępujemy z marchewką. Gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem.Siekamy listki bazylii i wrzucamy do warzyw. Całość blendujemy doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką. Można podawać z czosnkowymi grzankami lub bagietką :) Smacznego

ChilliJemy
Zupa szpinakowa 247

pierwszą przyprawę, którą "schlapałam" zupę po ugotowaniu :) Poza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej(...)opcjonalnie, ja nie dawałam Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach Ziemniaki kroimy w kostkę Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie Następnie śmietanę wlewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Botwinka 102

Nowalijki już w sklepach :D trzeba korzystać Botwinka SKŁADNIKI pęczek botwinki (z bardzo małymi buraczkami) 1 średnia marchewka,  mała pietruszki, 1 mała cebula, 2 ząbki

MarciochaKucharzy
Kartoflanka 124

Kartoflanka ugotowana w ten sposób to taki mój smak dzieciństwa. Moja babcia często ją gotowała i zawsze wszystkim smakowała. Jakie ma zalety? To proste: niezwykle łatwo

Czary - gary w kuchni
20 przepisów na obiad jesienią! 152

Polecam Wam wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6.  ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości(...)włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12.  ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo

SMYKWKUCHNI
KREM BROKUŁOWO-POROWY 124

oraz rozgrzewa w chłodne dni. Zupa w odcieniach blednących opadających liści doskonale pasuje do jesiennego klimatu, a pikantny smak (dużo pieprzu i czosnek) zachwyci najbardziej wybrednych. Krem z brokułów należy do moich ulubionych zup, jest lekki, pyszny i bardzo zdrowy.      SKŁADNIKI 1 brokuł, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, jogurt(...)pieprzu Dodatkowo:  3 kromki chleba testowego, 2 łyżki masła, czosnek granulowany WYKONANIE Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy  pieprz, ziele i liście laurowe.gdy  warzywa zmiękną, dodajemy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy pieprz, ziele i liście laurowe. Zupę blendujemy, uzupełniamy

słodki bratek
Krem selerowo-ziemniaczany na rosole z rydzami smażonymi na maśle i quinoą 148

Na rosole, który został z niedzielnego obiadu, można ugotować nie tylko pomidorówkę ;) Jesienią polecam Wam krem z selera i ziemniaków, podany z quinoą i rydzami smażonymi

Quinoa Raz!
Krem brokułowy z oliwą chilli 135

wyśmienicie), ale dodatek oliwy chilli zmienia prostą zupę krem, dostaje smakowego „kopa”. Moje kubki smakowe też szaleją – na przemian czuję lekkie, aczkolwiek przyjemne, pieczenie, chłód i aksamitną teksturę jogurtu i zupę. Jest coś hipnotyzującego w tym połączeniu. Macie ochotę na odrobinę tej zupy? Do przygotowania ok 4 porcji zupy potrzebujemy: – 500 g brokułów – 1 ziemniaka(...)wody – 1 marchewkę – sól, pieprz – oliwę chilli Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki (odcinamy tylko koniec łodygi). Ziemniaka wraz marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku razem z wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i gorącą zupę podajemy w bulionówkach. Na wierzchu skrapiamy oliwą chilli. Jeżeli macie ochotę możecie do zupy podać

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z kalarepy 148

jadłam jej w innej postaci i tak na dobrą sprawę nawet nie wiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała(...)dane, a jednak dość słodkie, tyle, że to taka naturalna słodycz, bardzo przyjemna. Myślę, że fajnie by smakowała z chipsem z wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek

Przysmaki Karolki