litr wywaru drobiowego 100 ml śmietanki do zup 18 % 3 łyżki masła orzechowego niesłodzonego kawałek świeżego korzenia imbiru kilka gałązek świeżego tymianku oliwa sól morska orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem(...)dorzucić upieczoną dynię. Dodać starty imbir i masło orzechowe, gotować 20 minut. Na koniec doprawić ewentualnie solą, lekko przestudzić, dodać śmietankę i zmiksować. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Krem z dyni przełożyć do miseczki, udekorować orzechami i podawać gorący. Smacznego
Gosia gotujejeść. Krem z pieczonego kalafiora należy do moich ulubionych zup. Zupa z kalafiora ma specyficzny smak. Kalafior sam w sobie jest słodki. Wydobyć z niego słodycz to połowa sukcesu. Gotowany kalafior zjem nie powiem ale pieczony jest o wiele smaczniejszy, a krem z pieczonego kalafiora to bajka. Krem z kalafiora Składniki: 1 kalafior, ok. 400 g 1 cebula 4 ząbki(...)oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko sól i pieprz do smaku Podziel kalafior na różyczki. Potnij na kawałki zielone łodygi. Pokrój cebulę na ósemki. Ułóż warzywa w żaroodpornej formie, skrop oliwą, posyp morską solą i piecz w nagranym na 200ºC piekarniku przez 25 minut. Zmiksuj żółtka z bulionem, musztardą, tymiankiem i soją. Dodaj upieczone warzywa cały
codojedzeniagotowonia zdejmować szumowiny). Gdy warzywa będą dość miękkie – wyjąć je i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ziemniaki ugotować osobno. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach, na patelni rozgrzać masło, podsmażyć starte ogórki i dodać je do wywaru. Patelnię zalać wodą z ogórków, chwilę podgrzewać, dodać do zupy. Jajka pokroić w kostkę i dodać do zupy razem ze startymi ziemniakami. Doprawić(...)dodać śmietanę. Gotować chwilę na małym ogniu (nie zagotowywać). Dekorować natką pietruszki. Zupa mimo tytułu nadaje się nie tylko na zimę, choć rzeczywiście, gdy jest podawana bardzo gorąca – świetnie rozgrzewa. Podawana ciepło – dzięki kwaskowości potrafi świetnie orzeźwić. Podobne przepisy Chłodnik z botwinki Egzotyczny krem z dyni Kapuśniak rozgrzewający Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka
Pociąg Do Kuchnisię na usta, a serce żal spowija. Było, minęło. Wszystko przemija.W tym refleksyjnym dziś tonie, zapraszam na aromatyczną, gęstą i w przeciwieństwie do melancholijności - bardzo optymistyczną, słoneczną zupę krem. KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody(...)szklę na rozgrzanym w rondelku oleju. Marchewki obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje, łatwiej się blenduje), wrzucam do cebuli, chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw (około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe, po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera, dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy
W kuchni Karmel-itkiCzytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " dostępnych na sklepowych półkach ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można
Mienta blogSkładniki / Ingredients: 1,5 kg dyni / 1,5 kg pumpkin1 marchewka / 1 carrot 1 cebula / 1 onion3 szklanki bulionu drobowego / 3 cups chicken broth2 łyżeczki
Projekty ze smakiemUwielbiam szpinak! Inne zdanie na jego temat, wynika prawdopodobnie z nieumiejętności jego przyrządzenia, bądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g
Kuchenna Kontrrewolucyaprażone pestki z dyni • 1 duży ząbek czosnku • 1 duża szalotka • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Z włoszczyzny ugotować bulion. Doprawić go solą i pieprzem. Z ugotowanych warzyw zostawić marchewkę, inne możemy wykorzystać inaczej. Teraz nie będą nam już potrzebne. 2. Miąższ dyni pokroić w kostkę. 3. Szalotkę pokroić w drobną kostkę. 4. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć szalotkę(...)pieprzem, ostrą papryką i curry. 9. Dolać część bulionu warzywnego. Powinno go być tyle, by sięgał do poziomu dyni. 10. Gotować zupę do miękkości dyni. 11. Odlać część wywaru z ugotowanej zupy do kubka. 12. Zupę zmiksować na krem. Jej gęstość regulować dolewając z kubka wywar. Ja nie dolewałam go wcale. 13. Zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić kleksem
W mojej kuchnijuż najwyższy czas, by pozbyć się kompleksów i miast chwalić zupy z karczocha, czy z francuskiej cebuli zając się kremem z naszych swojskich buraków. Tym bardziej że jesień w pełni, a z taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty. składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu drobiowego, lub warzywnego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę, a na dwadzieścia minut przed kocem pieczenia do piekarnika wkładamy jabłko ( również zawinięte w folię) Następnie warzywa, oraz jabłko wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do garnka dodajemy obrane ze skóry upieczone buraki ( pokrojone na mniejsze części) i obrane ze skórki jabłko. Teraz dodajemy korzeń chrzanu (stary
Miód i pieprzViolaPassion Inność, prostota i smak . Tak tą zupę opiszę . Tak, wiem już mamy dość zupy - krem. Ale nie mogłam się oprzeć!!! Składniki: 4 osoby 0,5kg marchwi granatowej "Dragon" 2 średnie cebule pokrojone w większą kostkę 2 łyżki masła klarowanego 1 kostka rosołowa ,może być wołowa około 750 ml wody przegotowanej świeżo mielony pieprz wedle uznania do smaku 1 płaska(...)szklimy przez chwilę. Następnie dodajemy naszą wspaniała marchew. Mieszamy często dodając kostkę drobiową albo wołową i gałkę muszkatołową Mieszamy energicznie chcemy by kostka i gałka otuliła nasze warzywa. Wzmacniając smak Podlewamy stopniowo wodą - 3x po szklance w odstępach 5-7 minutowych. Dodajemy pieprz do smaku. Blendujemy. Podajemy z odrobiną jogurtu Greckiego i wedle uznania grzankami. Smacznego
Viola cooks with passionzupę. SKŁADNIKI: 400 g dyni 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka oliwa 1/2 łyżeczki startego imbiru (świeżego) 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki mleka kokosowego ok. 300 ml bulionu sól, pieprz grzanki prażony słonecznik A jak to zrobić: Dynię wydrążyć, obrać ze skóry i pokroić ma mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na talarki. Warzywa ułożyć(...)dodać czosnek i szalotkę pokrojoną na ćwiartki. Wszystko skropić oliwą i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki i gotować 10 minut. Całość zblendować na gładki krem i gotować kolejne 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzankami, prażonym słonecznikiem i odrobiną świeżego tymianku
Kuchnia w opałachskładniki: 1000 g miąższu z obranej dyni 500 g ziemniaków, obranych 200 g cebuli 200 g marchewki, obranej 1000 ml bulionu 1000 ml wody sól, pieprz
Domowy Smak JedzeniaDziś zapraszam na zupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora(...)kilka kromek czerstwego chleba 1 łyżka oleju Ziemniaki, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie. Gdy wszystkie warzywa będą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierazy ale nigdy jej w ten sposób nie podawałam. Zaryzykowałam do zdjęcia i… okazało się że to był strzał w dziesiątkę. Uwielbiany przez nas barszcz ukraiński podany jako zupa krem smakuje równie rewelacyjnie, a może nawet i lepiej, a wygląda obłędnie. Dlatego zachęcam do wyopróbowania przy najbliższej okazji. Składniki: pasek żeberek (u mnie ok. 1/2 kg) kawałeczek wędzonki(...)gotujemy do miękkości mięsa ok. 40 min. W międzyczasie obiearmy pozostałe warzywa i kroimy w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat buraczany, majeranek, zioła prowansalskie, starty czosnek i fasolkę. Gotujemy jeszcze 5 min. Gdy zupa jest gotowa wyjmujemy mięso (ja wyjęłam też seler i pietruszkę ale spokojnie
Mama z miastaBardzo lubię ten czas kiedy sierpniowe słońce zaczyna już trochę inaczej świecić i nawet powietrze wydaje się być trochę inne. Po prostu już zaczynam czuć, że
Okolice Palnikamarnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą "parzyć" w podniebienie. Poza tym chłodnik nawet dla zabieganych(...)jednej ze znnych sieciówek.Popijanie czegoś zdrowego i owszem nie razi. Tym razem inaczej bo chłodnik jest dość egzotyczny i po prostu przepyszny.Nie jest na jogurcie a na kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal
Sztuka gotowania w/g Samirypierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie(...)kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny
Kulinarne przygody GatityWiosna rozkwita swymi kolorami, mnie wzięło na generalne porządki, więc czas zacząć opróżniać zamrażarkę z warzyw mrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego czosnku(...)niedźwiedzi, kminek, ostrą paprykę i biały pieprz. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować aż groszek będzie miękki. Całość zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie rozcieńczyć wrzątkiem. Doprawić do smaku solą. Podawać krem posypany rzeżuchą
Weekendy w domu i ogrodziedosyć wyczuwalne w tym przepisie. A jeśli jeszcze nie wiesz czy je lubisz (bo nie każdy kupuje, ja ten smak poznałam dopiero niedawno), to najpierw spróbuj zupy ;) Ok - żarty na bok :) a krem polecam każdemu, kto smak batatów zna, lubi i ceni :) Można go przygotować wieczorem, schować do lodówki i rano mieć super szybkie śniadanie - wystarczy bułka czy chleb(...)użyłam morskiej) Sposób przygotowania: Batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i gotujemy ze szczyptą soli i łyżeczką masła do miękkości (wody do gotowania wlewamy 1 cm mniej, niż warzywa w garnku - nie muszą być całe zanurzone, a nie trzeba będzie jej potem odlewać). Ugotowane blendujemy na gładki krem i dodajemy nasiona chia, amarantus i dżem z rokitnika. Całość dokładnie
Kolorowy Przepisownikkrólika oraz wodę pozostałą z gotowania wędzonego boczku, to naprawdę świetny zestaw, bardzo polecam, w moim domu od lat przygotowuje się na takim świąteczny żurek. Myślę, że do przygotowania zupy można użyć ulubionego bulionu, rosołu bądź wody z gotowania wędzonki. W okresie wielkanocnym będzie najlepsza. składniki: 1 litr bulionu (u mnie pół na pół wywar z gotowania mięsa królika oraz(...)suchej patelni "na chrupko". Jaja ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać okrojoną cebulę i seler. Zalać wywarem, gotować aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, dodać chrzan, ponownie postawić na ogniu. Gotować kilka minut. Krem podawać z cząstkami jajek i chipsami boczku, posypaną siekanym szczypiorkiem
6niebo