zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:111/167)

Na mgliste dni. KREM CURRY Z KALAFIORA. 156

chłód, kostniejące dłonie i zmarznięty nos. Ciepły szalik zgłasza swą gotowość do ochrony... ********** KREM CURRY Z KALAFIORA /autorski;/ na ok. 1,5 litra zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól łyżeczka lubczyku spora łyżeczka curry Kalafior myję, dzielę na małe(...)bulionem i jarzynami. Całość gotuję, aż kalafior zmięknie. Następnie dokładnie miksuję. Dolewam śmietankę, mleko, mieszam. Przyprawiam. Następnie całość zagotowuję. Podaję, ozdabiając szczypiorkiem. * jeżeli mamy bulion z kostki, dodajemy surowe warzywa i kalafior. Efekt będzie ten sam. Smacznego! Pozdrawiam ciepło i słonecznie, pomimo mgły! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA DYNIOWA - NAJLEPSZA! 122

tylko mnie 😉 W kremie z dyni najważniejsze są przyprawy i dodatki bo bez nich zupa jest bardzo mdła w smaku. Dlatego u mnie w zupie znajdziecie pełno różnych przypraw jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe. Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam! Składniki: 1 kg dyni(...)zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz dynię i podsmażamy około 5-7 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy sosem sojowy, kurkumą, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem

Kuchnia MagdaLeny
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym i krewetkami 136

  Składniki:1 kg cukinii3 szalotki lub 1 cebula2 ząbki czosnkuoliwa400ml mleka kokosowego2 łyżki zielonej pasty curry700ml bulionu500g obranych krewetek (magą być mrożone)sól 

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z selera 110

Zupa krem z selera jeszcze nie gościła ani w mojej kuchni, ani na blogu, jest to więc absolutna premiera. Inspiracją była kolacja u Dagmary i Roberta i ich pyszna zupa selerowa. Nie każdy pewnie wie, że seler jest niczym skład apteczny zamknięty w porowatej, guzowatej i niepozornej bulwie, której(...)terpenowych. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. W warzywie jest dwa razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Oprócz tego zawiera witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP, E i beta-karoten. Wśród warzyw korzeniowych zawiera

To co kocham
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 124

brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami   Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym   Krem z pieczarek   Zupa pieczarkowa z makaronem   Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie(...)jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week

Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 169

brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami   Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym   Krem z pieczarek   Zupa pieczarkowa z makaronem   Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie(...)jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week

Cooking Monster
Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem 152

warzyw i chciałam je jak najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie przyrządzić z nich zupę. W związku z tym, że na półce leżały ziemniaki i por, wybór był prosty - zupa porowo-ziemniaczana, a że miałam akurat koperek, postanowiłam go również dodać, aby wzbogacić smak zupy. Mówiąc szczerze o takim połączeniu i o zupie(...)ziemniaczano-porowej słyszałam już wielokrotnie, ale jakoś nie byłam do niej przekonana, ponieważ nie przepadam za gotowanymi ziemniakami w zupie. Tu jednak miał być krem, pory natomiast bardzo lubię, wiec postanowiłam zaryzykować, dodatkowo smak miał również zmienić koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa, bardzo sycąca. Gorąco polecam!  Składniki : 2 duże

Codzienne Gotowanie
Krem z białych szparagów z nutą kardamonu i oliwy truflowej, pod mleczną chmurką 116

Białych szparagów ciąg dalszy, czyli czas na zupę krem :) Lekką, ale z mocnymi akcentami kardamonu i gałki muszkatołowej oraz aromatem liści limonki kaffir. Całość dopełnia nietuzinkowy smak oliwy truflowej. Po prostu eksplozja smaków! SKŁADNIKI (3-4 porcje) 10 białych szparagów 2 nieduże ziemniaki 1 pietruszka 5 cm kawałek korzenia selera 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka + do spienienia(...)liście limonki kaffir 4 ziarna zielonego kardamonu 1 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru gałka muszkatołowa biały pieprz 1 łyżeczka oliwy truflowej dodatkowo: groszek ptysiowy listek świeżej bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. ( im mniejsze, tym szybciej się ugotują) W garnku zagotować dwie szklanki wody z solą, cukrem, liśćmi limonki, oraz kardamonem. Do gotującej wody wrzucić

DefinicjaSmaku
Zupa brokułowa 133

Często gotuje zupy warzywne i czasem potrzebne jest jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś proponuję zupę krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Składniki: bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka) liść laurowy ziele angielskie świeże lub mrożone brokuły 1 marchew 1 cebula 2 łyżki śmietany lubczyk(...)minut z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Wywar odcedzić. Brokuły, marchew i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wywarem lub bulionem, doprawić lubczykiem i gotować aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać np. z grzankami

Mama Gotuje
Krem z borowików 163

„Z grzybobrania wróciłam późno, w lodówce pustki, ani kawałka świeżej marchewki czy pietruszki, a jak na złość w koszu pełno dorodnych borowików co nie często się

Wiem co jem
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 168

warzywa nieco zmiękną dodajemy  przyprawy (kolendrę, chilli, kumin, wędzoną paprykę), zmiażdżony czosnek i drobno posiekany imbir. Przesmażamy wszystko razem około minuty mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły.  Powinny zacząć wydzielać przyjemny zapach pod wpływem ciepła. Wtedy dodajemy przepłukaną wcześniej soczewicę i zalewamy całość wrzątkiem (około 1,5- 2 litry w zależności czy wolimy zupę bardziej gęstą(...)rzadką). Po około 10-15 minutach soczewica powinna być miękka. Dodajemy wtedy pomidory. Doprawiamy solą. Gotujemy razem jeszcze kilka minut, a następnie całość miksujemy na gładki krem. Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy zupę już po zmiksowaniu.  Podajemy zupę posypaną świeżą kolendrą lub szczypiorkiem z opieczoną bagietką lub ciemnym chlebem posmarowanym oliwą z odrobiną czosnku

Simple Dish
Zbijanie najczęstszych wymówek podczas odchudzania 145

miodu od lokalnego pszczelarza . Nie trzeba regularnie odwiedzać sklepów ze zdrową żywnością - większość produktów można kupić w marketach czy na lokalnych bazarkach.  Pamiętaj też, że owoce i warzywa, szczególnie sezonowe, są znacznie tańsze niż pizza, chipsy czy słodycze . Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj zrobienie kalkulacji wydatków. Podlicz wszystkie pieniądze wydawane na jedzenie (łącznie z posiłkami na mieście, napojami gazowanymi, alkoholem(...)zbędnych przekąsek i używek. Wynik powinien Cię przekonać do porzucenia dotychczasowego trybu życia.  Nie mam czasu na zdrowe jedzenie Nieprawda. Po pierwsze gotuj na kilka dni - np. zupy kremy czy pełnoziarniste pierogi. W ramach szybkiej przekąski możesz też zmiksować koktajl warzywny czy owocowy.  Po drugie jeśli rano wychodzisz do pracy/szkoły, przygotuj sobie obiad, który możesz zabrać

Powiedz dietom nie
Krem pieczarkowy z boczkiem 151

Składniki - 40 dag pieczarek - 10 dag wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1

Świat Smaku
KREM DYNIOWO-KASZTANOWY Z GRZANKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 136

tarka do cytrusów o stylowym designie i ergonomicznym uchwycie o antypoślizgowych właściwościach. Gorąco polecam! Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min. Czas gotowania : 30 min. Składniki na zupę krem : ● 1 kg dyni hokkaido lub zwyczajnej* ● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki) ● 1 duża cebula ● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki) ● 400 ml śmietany kremówki(...)drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i kasztany. Smaż przez chwilę, mieszając. Zalej bulionem warzywnym, tak, aby warzywa były przykryte, i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, do zupełnej miękkości dyni. W razie potrzeby, dolej odrobinę wody podczas gotowania. Całość zmiksuj, dodając śmietanę. Dopraw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą 156

zapach, który się z niego wydobywa podczas grotowania odpowiada siarka, możemy go nieco zneutralizować dodając do gotującej się wody mleko) i polanego masłem z tarta bułką, ale to zdrowe warzywo rozwija przed nami wiele innych możliwości. Doskonale smakuje na surowo – tak, tak, to nie pomyłka, koniecznie go spróbujcie w takiej postaci, jest chrupiący i pyszny – w różnych sałatkach(...)którego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości odżywczych. Na blogu znajdziecie garść przepisów z kalafiorem w roli  głównej : Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Indyjska zupa krem z kalafiora Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem ------------------------------------------------------------- Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity