gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale tak, by pozostały jeszcze lekko twarde, wystarczy kilka minut od momentu zagotowania. Selera kroimy na nieduże kawałki, dodajemy wodę- tylko tyle, by zakryła warzywo, dodajemy liście laurowa i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, lekko solimy. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy(...)mięsko pozostało soczyste, dobrze, żeby zostało nieco płynu. Gdy seler jest miękki lekko go studzimy i miksujemy z zielonym pieprzem. Podgrzewamy, doprawiamy. Powinniśmy uzyskać dość gęstą konsystencję- gęstej zupy krem, więc w razie konieczności pogotujcie na małym ogniu, by odparować nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia układamy kolejne warstwy: ziemniaki, ser, mięso, ser, ziemniaki, selerowy krem
Pichceniomaniachyba moja pierwsza, od bardzo długiego czasu, zupa nie będąca kremem). Zupa jest bardzo smaczna i lekka, można ją zrobić na rosole, który zostanie z niedzielnego obiadu. Wyglądem i trochę smakiem przypomina zupę ogórkową (nie jest tylko kwaśna). Mam nadzieję, że spróbujecie i przypadnie Wam do smaku. ZUPA KOPERKOW A z C UKINIĄ Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy bulion warzywny (może być też np.na korpusie drobiowym) lub rosół Cukinię i marchew dokładnie myjemy i szatkujemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. Na końcu do zupy dodajemy posiekany drobno koperek i jeszcze chwile gotujemy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Szybko, prosto i smacznie
Bon appetit mon amiewiem ile razy pisałam na blogu, jak bardzo lubię zupy kremy. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne (choć czasem naprawdę sycące). A do tego te intensywne kolory. Zachęcam każdego do robienia tego typu zup, nawet największa kuchenna łamaga spokojnie sobie poradzi :D Dziś postawiłam na młodą marchew - w sklepie wyglądała tak kusząco, że po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Teraz wiem(...)Pycha! WSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać. Składniki: 300 g młodej marchewki 60 g rabarbaru 3 młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania: świeże zioła garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz
Powiedz dietom nieSkoro jesień nadeszła, pora na pikantny i rozgrzewający krem z dyni piżmowej - zapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji: - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera - pietruszka korzeń - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy: - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe(...)dynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki. Dodajemy listki laurowe, czosnek i imbir rozgniecione, zalewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i zalewamy wodą tyle, by przykryć warzywa. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły. Na koniec przyprawiamy i blendujemy na krem. Możemy dodać słodkiej śmietanki. Podajemy z prażonym ziarnem słonecznika i świeżymi listkami
Sajkofanka smakumasz pomysłu na pyszną i sycącą zupę? Ja też nie miałam. Postanowiłam poeksperymentować z marchewką i przyprawami, które akurat mam w kuchni. Całość powstała w ciągu nie całej godziny. Do marchewki a'la creme potrzebne są następujące składniki: 1 kg marchewek 2 małe cebule 2 ziemniaki ok 7 plasterków imbiru 2 łyżki masła 2 łyzki jogurtu greckiego sól(...)długo aż zmięknie. w połowie gotowanie dodajemy jogurt i przyprawy. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie wszystko blenderujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Wlewamy sok z cytryny i chwilę gotujemy, cały czas mieszając aby nie poparzyć się bulgocącą masą :) Boczek kroimy w drobne paski, smażymy. Dekorujemy nim krem. Smacznego
Jemy Pijemyzastąpić mlekiem kokosowym z puszki) 1 łyżeczka czerwonego curry (lub do smaku) 500 bulionu warzywnego (lub więcej, jeśli nie lubicie gęstych zup) sól i pieprz do smaku płatki chili i natka kolendry lub pietruszki do dekoracji Uwaga: krem kokosowy w bloku jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Przygotowanie Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać(...)garnku, dodać pastę curry, bulion warzywny i przyprawy. Gotować około 30, pod koniec gotowania dodać rozpuszczony krem kokosowy lub mleko kokosowe. Całość zmiksować i udekorować płatkami chili i kleksem mleka lub śmietanki kokosowej Wersja dla użytkowników wolnowarów Obrane i pokrojone warzywa oraz pozostałe składniki z wyjątkiem mleka kokosowego umieścić w misie wolnowaru. Czas wolnowarzenia opcja low - 7-8 godzin opcja
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawystarczą, aby skomponować z nich coś dobrego. Efekty zobaczycie poniżej. Krem jest pyszny, lekki i delikatny w smaku. Można dodać do niego śmietany, creme fraiche lub zaciągnąć go mąką. Zupa-krem z brokuł www.kuchniasmakow.blogspot.com 4-6 marchewek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 brokuł 4-5 szklanek wody 2-3 łyżki bulionu w proszku natka pietruszki(...)minut, od czasu do czasu mieszając. 2. Brokuł umyć, podzielić go na różyczki. 3. Do garnka wlać wodę, wsypać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu dodać gorące warzywa, różyczki z brokuła. Całość gotować ok. 20-30 minut na średnim ogniu. 4. Na koniec krem można zaciągnąć śmietaną/creme fraiche lub mąką i doprawić do smaku. 5. Całość udekorować
Kuchnia smakówChioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki: 7 buraków odmiany Chioggia, 600-800 ml kwasu buraczanego z buraków Chioggia(...)angielskiego, sól do smaku. Dodatkowo do posypania orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni, chili w płatkach, tymianek. Przygotowanie: Shitake zalej 2 szklankami letniej wodą, odstaw na 30 minut. Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w paski. W rondlu zagotuj litr wody, dodaj namoczone grzyby i przelaną przez gęste sitko wodę, w której się moczyły, dodaj włoszczyznę. Gotuj
SzczyptaSmaQchłodne dni należy się porządnie rozgrzać.Proponuję zupę - krem z czosnkiem.Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee.Zupa czosnkowa?To nie może być dobre, ale że to była moja praca, wyjścia nie miałam.ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA IROZGRZEWAJĄCA.POTRZEBUJESZ na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki(...)dwie bułki pszenne.Warzywa obierz, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Nie musi być pięknie, gdyż to wszystko na koniec zmiksujesz.Wlej niewielką ilość oleju do garnka, rozgrzej i wrzuć pokrojone warzywa. Duś około 10-15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Delikatnie posól i popieprz grubo zmielonym pieprzem.Gdy warzywa są już szkliste wlej około 2,5 litra wywaru
Pasje JolkiSezon na dynie trwa. Pogoda za oknem nie rozpieszcza - zimno, ciemno, ponuro i deszczowo. Gorący, rozgrzewający, złocisty krem z dyni jest idealny na te porę roku
Lena GotujePomysł na szybki, zdrowy obiad - zupa pieczarkowa z sezamem i groszkiem ptysiowym :) Składniki: 250g pieczarek 1 l bulionu warzywnego 100g serka śmietankowego 4 łyżki oleju sezamowego
CzarnawisienkaDzisiejszy obiad zajął mi 15 min bez kitu, chyba jest to najszybsza zupa świata. A do tego bardzo smaczna, delikatna i zapewne kochana przez dzieci
pieprzny smaczekPowstało ostatnio troszkę smakołyków kuchni meksykańskiej, ale to póki co ostatni, którym się z Wami podzielę :) Ostra zupa z dodatkiem cieciorki rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Składniki
Kuchnia w czekoladziestrzał w dziesiątkę! Były nie tylko smaczne ale i wyglądały fenomenalnie! Trzeci sposób w jaki wykorzystałam fioletowe ziemniaki to zupa krem. Dzięki ich barwie uzyskała ona piękny i oryginalny kolor. W smaku bardzo przypominała klasyczny krem z ziemniaków Fioletowy krem ziemniaczany Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków 2 małe ziemniaki (zwykłe) 1 litr bulionu 2 łyżki octu jabłkowego (lub balsamicznego(...)kostkę. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy posiekany drobno czosnek i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy je przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem, dodajemy ocet (aby zachować ładny kolor), zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut). Ugotowane warzywa ściągamy z ognia i wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy
PatiGotujezupę z marchewki. Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1 L bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka startego imbiru masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę razem z marchewką, na koniec dodać czosnek. Dusić przez 15 minut, aż warzywa będą(...)przemieszać. Po tym czasie wlać bulion, dodać imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 15 minut. Całość zmiksować na krem, na koniec dodać śmietanę i wymieszać, ew. doprawić jeszcze sola i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany
magiczna kuchnia KasiDużo nauki i wiele obowiązków. Póki co, zapowiada się ciężki tydzień. Niestety nie mam czasu na rozpisywanie się, lecz mimo wszystko wstawię smakowity, rozgrzewający przepis na zupę krem. Dzisiaj na szybach samochodu zastałam szron, jest coraz zimniej, więc taka zupka będzie jak znalazł. Ogłaszam ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1,25l bulionu(...)uważajcie, by nie przesadzić! ) Przygotowujemy bulion. Dynię kroimy na pół, wydrążamy, kroimy w "uśmieszki", obieramy i kroimy w kosteczkę. Batata obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa gotujemy w bulionie do miękkości ok. 20-25 minut. Dodajemy ząbki czosnku, przyprawy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody w celu rozrzedzenia zupki. Dekorujemy suszoną
Be Fit Be Strongostatnio mamy pod dostatkiem. Zupy kremy są proste i szybkie do przygotowania. Nie potrzeba do nich dużej ilości składników, wystarczy kilka. Lato i początek jesieni to czas własnie takich zup, przynajmniej w moim domu. Składniki: 2 średnie pietruszki 2 większe kalarepki 1 średnia cebula 150 ml mleka 3 łyżki masła do zupy listki szałwii - po kilka na porcję(...)pokroić w średnią kostkę. Zeszklić na maśle. Pietruszkę i kalarepkę opłukać, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do zeszklonej cebuli, poddusić. Dolać wody w takiej ilości, żeby zakrywała warzywa. Ugotować na niewielkim ogniu do miękkości. Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, wlać mleko i wymieszać. Listki szałwii opłukać i osuszyć. Masło roztopić na patelni, dołożyć listki
Codzienna kuchnia niecodziennadopuszczać do stanu odwodnienia organizmu, co zrobić jednak, jeśli już do niego dojdzie? Otóż w zależności od stanu mamy kilka możliwości: – podawanie wody do picia, pokarmów płynnych (zup, owsianek, kaszek) oraz niewielkich słonych przekąsek typu krakersy. Te ostatnie pozwolą na uzupełnianie strat sodu, szczególnie przy wysiłku fizycznym. Nie należy podawać alkoholu!! – stosowanie doustnej terapii nawadniającej – ORS. Jest(...)chlebowy – mleko o obniżonej zawartości tłuszczu – fermentowane napoje mleczne – woda z kiszenia ogórków/buraków – sezonowe warzywa o dużej zawartości wody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych superprzepis – idealny
Kate's Kitchen