zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:108/167)

Krem z brokuł i sera cheddar 169

Można dodać inny ser, ale musi być wyrazisty w smaku. Pomysł na tą zupkę podsunęła mi moja siostrzyczka. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone

Kuchnia Pokoleń
Krem ziemniaczany 102

Idealna na teraźniejszą pogodę. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio ciągle mam apetyt na takie właśnie gęste zupy-krem. To jest świetna propozycja na szybki obiad. Dania z ziemniakami cieszą się u mnie zawsze powodzeniem, więc polecam na obiad:) Krem ziemniaczany 30 dag boczku wędzonego 3 duże cebule 2 marchewki 1,5 kg ziemniaków 1 l bulionu przyprawy Boczek(...)patelni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu z boczku. Dodać pokrojone w plasterki ziemniaki i marchewkę. Obsmażyć przez 5-10 minut i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw po czym dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Podawać ze szczypiorkiem lub podsmażonymi kostkami boczku. Artykuł Krem ziemniaczany pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Zupa szpinakowa 213

pierwszą przyprawę, którą "schlapałam" zupę po ugotowaniu :) Poza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej(...)opcjonalnie, ja nie dawałam Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach Ziemniaki kroimy w kostkę Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie Następnie śmietanę wlewamy

Szczęśliwa kuchnia
Zupa krem z białych szparagów 169

Warto jednak poznać również walory smakowe białej ich wersji. Moim ulubionym sposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :)   Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże marchewki 3 listki bazylii 3 szklanki bulionu (w moim przypadku(...)skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Tak samo postępujemy z marchewką. Gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem.Siekamy listki bazylii i wrzucamy do warzyw. Całość blendujemy doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką. Można podawać z czosnkowymi grzankami lub bagietką :) Smacznego

ChilliJemy
Zupa szpinakowa 261

pierwszą przyprawę, którą "schlapałam" zupę po ugotowaniu :) Poza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej(...)opcjonalnie, ja nie dawałam Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach Ziemniaki kroimy w kostkę Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie Następnie śmietanę wlewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Botwinka 116

Nowalijki już w sklepach :D trzeba korzystać Botwinka SKŁADNIKI pęczek botwinki (z bardzo małymi buraczkami) 1 średnia marchewka,  mała pietruszki, 1 mała cebula, 2 ząbki

MarciochaKucharzy
Kartoflanka 138

Kartoflanka ugotowana w ten sposób to taki mój smak dzieciństwa. Moja babcia często ją gotowała i zawsze wszystkim smakowała. Jakie ma zalety? To proste: niezwykle łatwo

Czary - gary w kuchni
20 przepisów na obiad jesienią! 159

Polecam Wam wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6.  ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości(...)włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12.  ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo

SMYKWKUCHNI
KREM BROKUŁOWO-POROWY 135

oraz rozgrzewa w chłodne dni. Zupa w odcieniach blednących opadających liści doskonale pasuje do jesiennego klimatu, a pikantny smak (dużo pieprzu i czosnek) zachwyci najbardziej wybrednych. Krem z brokułów należy do moich ulubionych zup, jest lekki, pyszny i bardzo zdrowy.      SKŁADNIKI 1 brokuł, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, jogurt(...)pieprzu Dodatkowo:  3 kromki chleba testowego, 2 łyżki masła, czosnek granulowany WYKONANIE Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy  pieprz, ziele i liście laurowe.gdy  warzywa zmiękną, dodajemy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy pieprz, ziele i liście laurowe. Zupę blendujemy, uzupełniamy

słodki bratek
Krem selerowo-ziemniaczany na rosole z rydzami smażonymi na maśle i quinoą 165

Na rosole, który został z niedzielnego obiadu, można ugotować nie tylko pomidorówkę ;) Jesienią polecam Wam krem z selera i ziemniaków, podany z quinoą i rydzami smażonymi

Quinoa Raz!
Krem brokułowy z oliwą chilli 146

wyśmienicie), ale dodatek oliwy chilli zmienia prostą zupę krem, dostaje smakowego „kopa”. Moje kubki smakowe też szaleją – na przemian czuję lekkie, aczkolwiek przyjemne, pieczenie, chłód i aksamitną teksturę jogurtu i zupę. Jest coś hipnotyzującego w tym połączeniu. Macie ochotę na odrobinę tej zupy? Do przygotowania ok 4 porcji zupy potrzebujemy: – 500 g brokułów – 1 ziemniaka(...)wody – 1 marchewkę – sól, pieprz – oliwę chilli Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki (odcinamy tylko koniec łodygi). Ziemniaka wraz marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku razem z wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i gorącą zupę podajemy w bulionówkach. Na wierzchu skrapiamy oliwą chilli. Jeżeli macie ochotę możecie do zupy podać

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z kalarepy 162

jadłam jej w innej postaci i tak na dobrą sprawę nawet nie wiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała(...)dane, a jednak dość słodkie, tyle, że to taka naturalna słodycz, bardzo przyjemna. Myślę, że fajnie by smakowała z chipsem z wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek

Przysmaki Karolki
KREM Z DYNI I BATATÓW – rozgrzewający / dietetyczny – BE FIT! 216

kwas foliowy i witaminę E. Warto wprowadzić je na stałe do swojego menu! A zupkę koniecznie wypróbujcie – polecam! Ps . jeśli nie masz batatów śmiało możesz wypróbować inną moją ZUPĘ Z DYNI – równie pyszna! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * czosnek – 2 ząbki * cebula -1 szt * dynia ( pokrojona w kosteczkę ) – 2 szkl * bataty ( pokrojone w kosteczkę ) – 2 szkl * marchew(...)dynię, startą marchew oraz bataty, przesmażamy, wlewamy bulion. Doprawiamy po szczypcie przypraw i na wolnym ogniu gotujemy ok. 30 minut ( do momentu aż warzywa będą miękkie ). Po ugotowaniu dolewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładki krem, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące! Pycha

Ostra na Słodko
Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa 138

warzywek, bo będziemy potem je i tak blendować. Możecie użyć ulubionej odmiany pomidorów lub też najzwyklejszych. Do zrobienia zupy możecie użyć wywaru mięsnego lub jarzynowego. Oczywiście, na wywarze z warzyw, zupa będzie delikatniejsza. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/06\/pomidorowa2.jpg","recipeIngredient":["1 l wywaru \r","1-1,5 kg pomidor\u00f3w(...)polania pomidor\u00f3w\r","szczypta cukru\r","s\u00f3l, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra\r","Gar\u015b\u0107 bazylii\r","Dodatkowo (opcjonalnie)\r","Feta\r","grzanki\r","\u015bmietana"],"name":"Zupa krem z pieczonych pomidor\u00f3w, zupa krem pomidorowa","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Pomidory kroimy na \u00f3semki lub mniejsze na po\u0142\u00f3wki.\r","Przek\u0142adamy na blach

Mieszam w Garnku
Krem z cukinii i brukselki 324

Pyszna, gorąca i kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę(...)zeszklić. Cukinie, ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, brukselkę pokroić na mniejsze kawałki Dodać do cebuli i pora dolać bulion i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku. Zagotować. Dodać śmietankę - można dodać mniej według uznania.  Podawać gorącą, z grzankami lub ulubionym pieczywem

Garnkowe fanaberie
Krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku 229

ogóle prawdziwe babie lato, ale jednak ostatnimi dniami aura raczej była jesienna. Stąd też pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę. Jestem fanem wszelkich zup - kremów. Dzisiaj proponuję pyszny krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich cukinii (około 1,5 kg), 2 sporych ziemniaków, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki(...)łyżek oliwy, 50 gram masła, 150 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojony z plasterki ząbek czosnku, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone

Wyprawy kulinarne
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 143

Drzewo), kilkoma łyżkami amarantusowego poppingu (Ogień) i na koniec polewamy lekko mleczkiem kokosowym (Ziemia), uzyskując rozgrzewającą i harmonizującą zupę na obiad czy kolację w zimny dzień. Dziś jedliśmy zagryzając gorącymi tostami ale można zrobić też grzanki i dodać bezpośrednio do kremu. 100% vegan, bez wyrzeczeń, super ekspres i jeszcze harmonijnie - czego trzeba nam więcej?.. Pozdrawiam Was gorąco i życzę(...)zwykle SMACZNEGO! P.s. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście zakupów u mnie w sklepie, zapraszam serdecznie tutaj :) P.s. 2 Taki krem z dyni najlepszy jest z dyni upieczonej wcześniej w piekarniku, ale że mnie prawie zawsze się spieszy... Warzywa podduszone na oleju w garnku są równie aromatyczne, a czas przygotowania obiadu sprowadzony do minimum. Wypróbujcie i piszcie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa krem ze szparagów 88

pełni, korzystajmy więc z niego, bo niestety trwa krótko. Na dzisiejszy dzień proponuję aromatyczny krem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka(...)miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki  ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania