będziemy musieli zaśpiewać "Addio, pomidory!", bo właśnie wtedy skończą się te gruntowe, dojrzałe w słońcu i ogrzane jego ciepłem. Żeby dobrze wykorzystać ten czas, możecie zrobić krem pomidorowo-paprykowy. Gorąco polecam! Swoją zupę ugotowałem na kurczaku, ale w wersji bez mięsa jest ona równie smaczna. Składniki (na duży garnek): 2 ćwiartki kurczaka pęczek włoszczyzny 10 dużych pomidorów 4 czerwone papryki(...)minut. Dodać pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i pomidory. Doprawić mieloną papryką - słodką i ostrą - tak by smak papryki zdominował smak pomidorów i gotować jeszcze ok. 15 minut. Warzywa i mięso wyjąć łyżką cedzakową, nieco przestudzić i zmiksować, po czym ponownie dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną bazylię i gotować jeszcze ok. 5 minut. Zupę podawać
W SMAKZupki krem ostatnio często goszczą na moim stole. Powstała kolejna z dyni i cukinii z dodatkiem nieznanej mi dotychczas przyprawy - czubrycy zielonej. Zupka wyszła naprawdę przepyszna
Monia miesza i gotujeZupa krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia Sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy(...)cebulą. Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie. Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy
Miód i pieprzSezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion
Smakowity Blog Kulinarnybrokułu. Na ogół gotuję dwie oddzielne zupy, kalafiorową i brokułową w postaci kremu. Czasami jednak kiedy już mam w domu i świeży kalafior i dorodny brokuł decyduję się na zupną fuzję. Gotuję zupę na bulionie z kurczaka. Jest smaczna z pływającymi oczkami tłuszczu. Zadowoli każdego głodomora! Zupa z kalafiora i brokułu Składniki: 1 kalafior 3 ząbki czosnku 1 cebula(...)marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Wlej bulion, dodaj kalafior i brokuł podzielone na różyczki. Przepuść przez praskę czosnek i dodaj do zupy. Gotuj przez 20 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę solą i pieprzem , wlej śmietanę, dodaj natkę pietruszki i zagotuj. Rozlej kalafiorową na talerze i posyp chili. Zupa jest dosyć gęsta ale jeśli
codojedzeniadworze zimno, pada, a dni są coraz krótsze na ratunek przychodzi ... rozgrzewająca i sycąca zupa !! Jedną z moich ulubionych jest krem dyniowo - marchewkowy. Jesienią, gdy dyni jest pod dostatkiem - staram się zrobić jej zapasy na zimę mrożąc ją pokrojoną w kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni. W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami(...)rozmarynem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Marchewkę kroimy na talarki, polewamy miodem i także wkładamy do piekarnika na 20 minut. Następnie warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok pomarańczowy oraz 400 ml (puszkę mleczka kokosowego) - które wcześniej dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem chili cayenne, solą oraz dodajemy
Taste Therapydzieci – zachowuje standardy norm unijnych. W zestawie znajdują się 3 sita. Każde z nich można wykorzystać w innym celu kulinarnym. Sito z małymi otworami przeznaczone jest do twardych warzyw i owoców (buraki, jabłka) oraz soczystych takich jak pomarańcze czy gruszki. Wytwarza klarowne soki z niewielką ilością miąższu. Dodatkowo można przygotować mleka roślinne np. z migdałów czy soi. Mleko sojowe możemy(...)wykonać peelingi i maseczki do naturalnych zabiegów kosmetycznych. Trzecie sito, tak zwane ślepe, nie posiada żadnych otworów. Miażdży owoce na mus o gładkiej konsystencji. Oprócz tego przyrządzi bazy do zup-kremów, lody i sorbety, masła orzechowe. Dane techniczne: Model: Muke MU2G Typ urządzenia: Wyciskarka wolnoobrotowa do soków Prędkość (ilość obrotów na minutę): 30 obrotów na minutę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawięc idealna na chłodne jesienne albo zimowe dni, ale kto by czekał aż do zimy, żeby zjeść taką zupę. Już po samych składnikach wiedziałam, że będzie pysznie. ZUPA KREM z CIECIORKI z IMBIREM Składniki: 1 szklanka bulionu warzywnego 1 szklanka cieciorki (ciecierzycy) 1/2 puszki pomidorów z zalewą 1,5 cm świeżego imbiru 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)garnka, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz bulion warzywny i gotujemy około 7 minut. Następnie do garnka dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Kiedy wszystko się zagotuje miksujemy blenderem warzywa na krem. Do kremu dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku szczyptą chilli, kurkumy, soli i pieprzu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Przepis, który dostałam zakładał użycie
Bon appetit mon amiealbo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby nie było nudno to warto dodać kleks śmietany(...)buraków 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana kiełki rzodkiewki (można zastąpić np kiełkami brokułu) Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy przygotowane warzywa i je podsmażamy (co chwila mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypalały). Następnie zalewamy warzywa wodą
Jedzeniomaniakrem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeża bazylia sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę(...)cebulą. Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie. Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy
Miód i pieprzSKŁADNIKI : 1 duży por 1 mała cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część
Dziś Ja gotuje1 cebula 1 mały seler 1 pietruszka 5-6 ząbków czosnku 1 marchew 2 ziemniaki Ok. 0,5 kg dynii 1 łyżka masła Kolendra, 2 liście
Jadło i czytadłoZaczęła się przedświąteczna gorączka. Ludziska biegają w tę i nazad. W głowach wszystko co się kojarzy ze świętami, w tym myśli o jedzeniu. Będzie mnóstwo okazji
Right Behind The KitchenWróciły zimowe dni, wróciły zupy. Tym razem nie krem, a całkiem staromodna zupa jarzynowa z soczewicą - gęsta i pożywna. Można dodać do niej podsmażoną ulubioną kiełbaskę, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Przez długie lata nie byłam fanką zup. Jakiś czas temu jednak zaczęłam je doceniać. Są proste i krzepiące. W sam raz na małe co nieco. Można w nich(...)bulionu warzywnego1 łyżka sosu sojowego1 liść laurowysól i pieprz do smakuoliwa do podsmażenia warzywpietruszka do posypaniaSposób przygotowania:Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pora siekamy w plasterki. Pokrojone warzywa podsmażamy w garnku przez 5 minut. Dolewamy bulion, pomidory z puszki, soczewicę, zmiażdżony praską czosnek, liść laurowy i gotujemy 20-30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Czerwona soczewica gotuje
W kuchni wieczoremJako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą zupę. Będziesz potrzebować okolo 10 porcji Buraki - 1,5 kg Bulion warzywny/mięsny - 1 litr Czosnek - 3 ząbki Cebula - 1 duża główka Seler naciowy- 2 łodygi Cytryna - połówka Jabłko - 1 sztuka Sól - pół łyżeczki Pieprz - wg uznania Tymianek - poł łyżeczki Majeranek - pół łyżeczki Rozmaryn - pół łyżeczki(...)Pieczenie buraków Piekarnik ustaw na 180 stopni. Dokładnie umyj buraki. Każdego buraka owiń szczelnie w folie aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę. Etap II - Podsmażanie warzyw Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż w wysokim garnku na oliwie w kolejności cebula, seler
Wylizany RondelSłodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać(...)płatkach i pokrojonego w kawałki pora. Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodać do ugotowanej włoszczyzny. W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych
Kuchenne zapiski Edyty