papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę(...)oraz paprykę pokrojoną drobno. Podsmażamy je ok. 10-15 min, po czym dodajemy do zupy. 6. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do naczynia z zupą. 7. Dodajemy 2 duże łyżki śmietany, aby zupa była delikatniejsza. Doprawiamy do smaku. Oczywiście może to być także zupa krem
Kuchnia Pełna PasjiJesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe(...)bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką
PastelFoodLekka, pyszna i sycąca zupa krem z pomidorami i dynią. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, bo jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Zupa jest bardzo intensywna w smaku i aromacie, podczas jej przygotowania na całą kuchnię będzie pachniało dynią i kwaskowatymi pomidorami, a więc bardzo serdecznie was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 500 g dyni(...)kolendry 2 łyżeczki cukru 1-1,5 l bulionu 3 duże ząbki czosnku Ugotowany ryż Przygotowanie: Oczyszczoną dynię, pomidory, cebulę kroimy w duże kawałki. W garnku układamy warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 25 min. Po tym doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Serwujemy z ryżem i ciemnym chlebem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaJesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe(...)bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką
PastelFoodZupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I
Even Better FoodDla wszystkich, którzy lubią rosołek zamieszczam przepis na delikatną zupę królewską. Nadaje się nie tylko jako pierwsze danie na wykwintny obiad, ale również na gorącą kolację
Kuchnia BeatyDziś mam dla Was kapuśniak :-) trochę inny, bo bez kiełbasy i wędzonki, za to z kurczakiem. Bez smażonej cebuli, pomidorów, a z wyrazistą zieloną cebulką, koperkiem
Czary - gary w kuchnilitr wywaru drobiowego 100 ml śmietanki do zup 18 % 3 łyżki masła orzechowego niesłodzonego kawałek świeżego korzenia imbiru kilka gałązek świeżego tymianku oliwa sól morska orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem(...)dorzucić upieczoną dynię. Dodać starty imbir i masło orzechowe, gotować 20 minut. Na koniec doprawić ewentualnie solą, lekko przestudzić, dodać śmietankę i zmiksować. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Krem z dyni przełożyć do miseczki, udekorować orzechami i podawać gorący. Smacznego
Gosia gotujejeść. Krem z pieczonego kalafiora należy do moich ulubionych zup. Zupa z kalafiora ma specyficzny smak. Kalafior sam w sobie jest słodki. Wydobyć z niego słodycz to połowa sukcesu. Gotowany kalafior zjem nie powiem ale pieczony jest o wiele smaczniejszy, a krem z pieczonego kalafiora to bajka. Krem z kalafiora Składniki: 1 kalafior, ok. 400 g 1 cebula 4 ząbki(...)oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko sól i pieprz do smaku Podziel kalafior na różyczki. Potnij na kawałki zielone łodygi. Pokrój cebulę na ósemki. Ułóż warzywa w żaroodpornej formie, skrop oliwą, posyp morską solą i piecz w nagranym na 200ºC piekarniku przez 25 minut. Zmiksuj żółtka z bulionem, musztardą, tymiankiem i soją. Dodaj upieczone warzywa cały
codojedzeniagotowonia zdejmować szumowiny). Gdy warzywa będą dość miękkie – wyjąć je i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ziemniaki ugotować osobno. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach, na patelni rozgrzać masło, podsmażyć starte ogórki i dodać je do wywaru. Patelnię zalać wodą z ogórków, chwilę podgrzewać, dodać do zupy. Jajka pokroić w kostkę i dodać do zupy razem ze startymi ziemniakami. Doprawić(...)dodać śmietanę. Gotować chwilę na małym ogniu (nie zagotowywać). Dekorować natką pietruszki. Zupa mimo tytułu nadaje się nie tylko na zimę, choć rzeczywiście, gdy jest podawana bardzo gorąca – świetnie rozgrzewa. Podawana ciepło – dzięki kwaskowości potrafi świetnie orzeźwić. Podobne przepisy Chłodnik z botwinki Egzotyczny krem z dyni Kapuśniak rozgrzewający Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka
Pociąg Do Kuchnisię na usta, a serce żal spowija. Było, minęło. Wszystko przemija.W tym refleksyjnym dziś tonie, zapraszam na aromatyczną, gęstą i w przeciwieństwie do melancholijności - bardzo optymistyczną, słoneczną zupę krem. KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody(...)szklę na rozgrzanym w rondelku oleju. Marchewki obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje, łatwiej się blenduje), wrzucam do cebuli, chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw (około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe, po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera, dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy
W kuchni Karmel-itkiCzytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " dostępnych na sklepowych półkach ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można
Mienta blogSkładniki / Ingredients: 1,5 kg dyni / 1,5 kg pumpkin1 marchewka / 1 carrot 1 cebula / 1 onion3 szklanki bulionu drobowego / 3 cups chicken broth2 łyżeczki
Projekty ze smakiemUwielbiam szpinak! Inne zdanie na jego temat, wynika prawdopodobnie z nieumiejętności jego przyrządzenia, bądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g
Kuchenna Kontrrewolucya