zawrze. Całość gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Tuż przed wyłączeniem palnika doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wyrzucić z zupy chili, kawałki selera, pietruszkę i pora. Na talerzyk wyjąć z zupy kilka róż kalafiora. Resztę składników zmiksować ze śmietaną w garnku ręcznym blenderem. Podawać zupę z dodatkiem różyczek kalafiora. Przepis dodaję do akcji Ambition z dbałością(...)produktów Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar (by przejść do sklepu, trzeba kliknąć na grafikę niżej) dla czytelników 10% rabatu w sklepie Dajar ----- Podobne: Perska zupa z czerwonej soczewicy Aromatyczny krem z dyni Zupa soczewicowa z kalarepą
Weekendy w domu i ogrodzieKrem z dyni na słodko to nie moja bajka, ale pikantna i lekko kwaskowata, rozgrzewająca zupa jak najbardziej. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól(...)Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym i solą. Można podać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wielkie piękno
Qlinarnie i Qlinarniekresek, a noce, ciepłe i ciche, sprzyjały wspólnym spacerom we dwoje. Niestety, niedzielny deszcz przerwał sielankę. Aby rozgonić chmury i pochmurny nastrój, słonecznie żółtą proponuję zupę.Prosta, szybka i smaczna. Bo czego studentowi więcej? KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. /własny;/ na 2-3 porcje 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona cebula 2-3 łyżki oleju(...)obieram, siekam i szklę na oleju. Kukurydzę odcedzam, dodaję do cebuli. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Wrzucam do rondla, wlewam bulion i gotuję aż do miękkości warzyw. Kiedy te zmiękną, miksuję za pomocą blendera na krem. Doprawiam chili, gałką muszkatołową i pieprzem, ewentualnie dodaję sos sojowy, jeśli potrzeba. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZnowu kremowo i pysznie. Marchwianka nie jest moja ulubioną zupą, ale złamana lekką kwasowością pomarańczy była przepyszna. Szybka i prosta. 800g marchwii 2 duże pomarańcze esencjonalny
Kuchenna Kontrrewolucyarazem proponuję ją z soczewicą, marchewką i papryką, podaną z podsmażonymi kurkami – rewelacja! Kombinacja może niestandardowa, ale zupka wyszła pyszna. Polecam! Scroll down for recipe in English Serowa zupa krem z dyni z kurkami (7-8 porcji) Składniki: 1 -2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula, pokrojona na plasterki 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni(...)przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W międzyczasie podsmaż na oliwie kurki z odrobiną soli i rozłóż je do miseczek. Gdy wszystkie warzywa zmiękną zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie umieść ponownie garnek na małym ogniu, dodaj ser i śmietanę i podgrzewaj mieszając, aż ser się roztopi. Dopraw zupę do smaku jeżeli to konieczne
karmelowyKREMOWA ZUPA KARTOFLANA Zupy kremy są bardzo popularne. Są aksamitne i smakują inaczej niż zwykła zupa. Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca. ~~SKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l. ziemniaki duże 5-6 szt. korzeń selera 1/2 sztuki korzeń(...)udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA~~ Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu
Kuchnia Paulettessmaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa(...)następnie dodajemy pokrojone bataty. Podsmażamy około 5 minut mieszając aby cebula się nie przypaliła. Przekładamy do garnka, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy na krem blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku papryką i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany
Bon appetit mon amiełyżkach oliwy w garnku z grubym dnem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych składników i gotujemy 5 minut(...)czasu do czasu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w proszku. Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy gorącą. Polecam również zupy: Irlandzką zupę dyniową z ziemniakami oraz Zupę-krem z kukurydzy z bekonem
Trzeci talerzdziś do mojej kuchni :) ukradłam ją mamie... Ona zawsze wszystkim się podzieli. Wiesz, że możesz na nią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni(...)wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Marchewkę i seler dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę na drobno. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do kremu z grochu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego! To uczucie, które towarzyszy Ci, kiedy dasz z siebie trochę więcej niż wczoraj... Znasz
Kuchnia Pani Wiosnyniej nie uśmiechnąć. Smakuje wybornie, jest delikatna, łagodna, ale na taką właśnie miałam ochotę.Nawet C. ją docenił i stwierdził, że powinnam częściej gotować nam takie zupy, choć normalnie za kremami nie przepada.Zupa krem z cukinii i szpinakuSkładniki:(na 4 porcje)2 cukinie3 ziemniaki1 cebula150 g szpinaku2 łyżki oleju800 ml bulionu1/2 łyżeczki suszonego tymianku1 łyżka posiekanej świeżej bazyliisól pieprzdodatkowo(...)razy większą niż ziemniaki.Cebulę zeszklić na oleju, dodać ziemniaki, chwilę smażyć. Zalać bulionem, gotować 5 minut. Dodać cukinie, szpinak, tymianek i bazylię, gotować 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z grzankami.Smacznego!W czwartek przygotowałam nam curry z przepisu Agnieszki. O mamuniu, ależ było dobre
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaka ostrzejsza wersja pomidorówki z posmakiem papryki. Można zmiksować zawartość zupki, jeśli ktoś lubi formę zupa-krem, ja jednak jak już kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka(...)pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)Wykonanie:Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie
Walijskie PichcenieSkładniki 1,5 kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 4 garście łuskanych pestek
Kuchenne aromatyTo musi być smaczny krem z buraków skoro osóbka, która nie przepada za barszczem powiedziała "pyszny". Lekki, nie aż tak buraczkowy za sprawą dodatku pieczonych ziemniaków
Mango PapajaLubicie zupy-krem? Oto jedna z naszych faworytek! Z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca. Zapraszamy! Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy Składniki: ½ szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 2 marchewki 4-5 liści jarmużu 6 szklanek warzywnego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czerwona papryka 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Umyty jarmuż pozbawiamy grubych(...)mniejsze części. Marchew i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie (czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Bulion wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone warzywa, opłukaną soczewicę, przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Po 15 minutach gotowania dodajemy jarmuż. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Smacznego
Moja Mama GotujeJeśli lubicie słodkie kremy, to koniecznie wypróbujcie krem z pietruszki i gruszki. Z chrupiącą posypką smakuje doskonale. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Mnie osobiście bardzo smakuje. Można go również posypać groszkiem ptysiowym. Składniki: 5 sztuk korzenia pietruszki 1 biała cebula 1 dorodna gruszka pół łyżeczki tymianku oliwa sól, pieprz płatki migdałów(...)Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę. Korzeń pietruszki obierz, pokrój w grube plastry i wrzuć do garnka, smaż około 5 minut Cebulę posiekaj i dodaj do zupy. Całość smaż kolejne 5 minut. Podlej warzywa wodą lub bulionem. Dodaj pokrojoną gruszkę, tymianek, sól, pieprz. Zupę gotuj do czasu, aż pietruszka będzie miękka. Następnie zblenduj. Przełóż do miseczki
Kukuleczkibardzo dużą ilość dyni. Kilka dni temu były placki, dziś przyszła kolej na zupę. Przepis na krem z dyni jest bardzo zbliżony do przepisu na krem z kukurydzy. Jednak smak jest zupełnie inny. Nam zupa bardzo przypadła do gustu. Składniki: - około 1 kg dyni - 2 cebule (1 czerwona i 1 biała) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka ostrej papryki(...)kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut. Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie miksujemy. Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe
Pan i Pani Smith w kuchniwersji. Wracając do zupy - zgodnie z zapewnieniami Limonki wyszła bardzo aromatyczna, gęsta i sycąca. Dla mnie ideał jesienno-zimowego kremu, gdy wiatr hula za oknem, a człowiek chce się rozgrzać. Taki comfort food, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Zupa marchewkowa z tahini i sumakiem Składniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)grzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecebuli z czosnkiem dodać obrany bób i chwilę razem podsmażać.Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób.Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.Kromki chleba pokroić(...)kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek
Gospodyni Miejska