zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:107/167)

Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą 132

gotowaniem... Zgadywałyśmy składniki i na tej podstawie próbowałam znaleźć przepis, który odpowiadałby temu daniu. Mnie ono  bardzo smakowało, dlatego też postanowiłam odtworzyć je w domu. Była też zupa krem, ale o tym niebawem. Składniki na gulasz warzywny z czerwoną soczewicą (4 porcje): 2 cebule ząbek czosnku duża marchewka 2 łodygi selera naciowego cukinia 400 g pieczarki(...)soczewicy sól cząber łyżka słodkiej papryki Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw. Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem. W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników. Przyprawić przeciśniętym przez

Karola gotuje
Zupa krem z marchewki 190

Pewnie już pisałam, że bardzo lubię zupy kremy za ich smak i łatwość przyrządzania. To prawda, podtrzymuję tę kwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki  2 średnie cebule(...)warzywnego    sól i pieprz   Obraną i umytą marchewkę pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić do niego warzywa i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać curry, słodką paprykę i chilli, wymieszać . Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewki będą miękkie, następnie zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku

Simply Food
Zupa krem z warzyw 114

zapraszam na bardzo pyszną i lekką zupę krem , bardzo fajnie się sprawdza na gorąco i także jako chłodnik , można podawać taką zupkę z grzankami , bądź z ptysiami , ale to już zapraszam do wypróbowania i sprawdzenia z jakimi dodatkami lepiej smakuje . Składniki  ( dla 4 osób ) 6 marchewek  3 średnie ziemniaki  1 mała pora ( cześć biała ) 1 mały seler ( bądź(...)łyżka masła  pęczek natki pietruszki  1 mała cebulka  łyżeczka startego imbiru  sól  pieprz ziołowy  pieprz czarny  Wykonanie   Wszystkie warzywa obieramy i myjemy , następnie kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z łyżką masła , smażymy wszystko około 10 minut i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starty imbir , wszystko mieszamy , przesmażamy

Mój Smak
Quiche/kisz z brukselką i całą „resztą” 125

dużo marchewki, został jakiś sos, krem itd. Składniki: Przygotowany spód to quiche ( przepis tu ) 300 g ugotowanej brukselki (teoretycznie, bo Misiek wyżarł) ugotowana 1- 2 marchewki (gotowałam, przygotowując zupę) 100 g kremu marchewkowego (użyłam do faszerowania rurek, przepis tu, ale można pominąć w tym przepisie) 300-350 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (mam zawsze w lodówce, przepis tu ) 50 g mąki(...)kapusty włoskiej lub innej (to jest to, co wydłubałam robiąc kapustę faszerowaną, przepis tu ) Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z mąką, przyprawami i krem marchewkowym (jeżeli masz coś takiego).   Posmaruj ciasto połową sosu, ułóż warzywa. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Piecz całość 30 minut na środkowej półce piekarnika w temp

greenscarf
Zupa z kalarepy 110

cudownie rozgrzewa. Zapraszam! Zupa z kalarepy Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy z liśćmi 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki 2,5 L bulionu warzywnego sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Warzywa obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście kalarepy poszatkować. Starte kalarepki, liście, marchewki, pietruszkę wrzucić do gorącego bulionu. Dodać przyprawy. Gotować, aż warzywa zmiękną. Przyprawić do smaku(...)czasie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie a następnie wszystko razem zblenderować na jednolity krem. Można ozdobić kleksem z jogurtu naturalnego lub śmietany. (nie jest to konieczne) Smacznego

Tagebuch po polsku
Zupa krem z jarmużem 112

tyle w tym roku obiecałam sobie i mężowi, że będzie u nas częściej na stole. Jako pierwsza w tym sezonie  potrawa powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu.  Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku(...)wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy ze skrobi. Marchewkę i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie

W kuchennej krainie
Zupa z cukinii z płatkami migdałowymi 128

Sezon cukiniowy trwa na dobre. Będzie zupa - krem. Do dzieła :-)Składniki: 5 średniej wielkości cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 1/2 łyżka masła śmietana 18 %1 paczka płatków migdałowych listek laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 2 ząbki czosnku natka pietruszki chleb na grzanki Sposób wykonania: Cebulę(...)maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać 1 1/2 litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki z chleba. Krem

pieprzny smaczek
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 150

Soli nie można nadużywać. Optymalna ilość to 2-3 g dziennie. Należy przy tym pamiętać, że sód występuje w produktach spożywczych, a nawet, choć w małych  ilościach, w warzywach, owocach (...) Czasami mam problemy z zaskórnikami - co jeść by pomóc skórze? Karolina Szaciłło:   Przede wszystkim wprowadzić do diety zdrowe tłuszcze roślinne (nierafinowane, zimnotłoczone oleje np. rzepakowy, lniany czy rydzowy(...)kiedy dopada nas głód? Co zjeść, aby jak najmniej kalorii weszło w biodra i żeby nie przeciążyć żołądka i zaspokoić głód?  Karolina Szaciłło:  Wieczorem zdecydowanie najlepsze są zupy - krem (patrz odp. o nawodnieniu), bo m.in. świetnie nawadniają, pomagają w noc oczyszczać organizm i są lekkostrawne. Zupy nie powinny zawierać białka zwierzęcego. Można zjeść tyle, żeby się najeść

Plate of Joy
Rosół z kaczki 159

nawet zostały). Pysznie i ekonomicznie. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy kremyzupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa rosół z kaczki PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – kaczka ok 2 kg – 3 marchewki(...)ziela angielskiego, sól, pieprz – makaron do rosołu do podania PRZYGOTOWANIE: Kaczkę umyjcie, usuńcie z niej podroby jeśli jeszcze nie zostało to zrobione. Do dużego garnka włóżcie kaczkę, obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opalić cebulę aby zbrązowiała. Opaloną dodać do garnka, wszystko zalać zimną wodą i postawić na kuchence. Dodać

nietylkopasta.pl
Zupa pomidorowa krem 201

To idealna zupa pomidorowa dla maluchów. Można w niej przemycić naprawdę dużo warzyw. Do tego zupa ta jest bardzo pożywna. Świetnie smakuje zarówno na ciepło (z

Dieta bez mleka
Zupa pieczarkowa 155

domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek . Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupakrem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 2 pory (tylko białe(...)warzywnego (najlepiej domowego) 150 g masła 50 g wytrawnego wermutu 80 g śmietanki 30% 40 g mleka sól morska, świeżo mielony czarny pieprz świeża natka pietruszki   Przygotowanie zupy pieczarkowej: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki. 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 2 pory (tylko białe części) W garnku roztopić masło, dodać pokrojone ziemniaki

Moja Delicja
Zupa pieczarkowa 191

kostkę dodać do wywaru i gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać i wlać do zupy. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku. Zupę można również zmiksować na krem i podać tak jak lubią domownicy

Ala piecze i gotuje
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 194

treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry.Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam się z połączeniem salsy i zupy, ale mezalians ten jest bardzo udany. No i czy efekt nie wygląda pięknie?P.s. Razem ze mną jesienne zupy przygotowali: Bartek(...)włóż do garna z cebulą i czosnkiem. Dodaj bulion, połowę świeżego oregano, przypraw solą i pieprzem i gotuj przez 10 min. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem, po czym ponownie podgrzej.  Gotową zupę nalej do misek, na wierzchu ułóż łyżkę pomidorowo-paprykowej salsy i posyp pozostałym oregano.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z soczewicy 132

zastałam wielu składników na jakąkolwiek znaną mi tradycyjną polską zupę. Zaczęłam więc szperać po szafkach i znalazłam soczewicę czerwoną J I tak zupełnie spontanicznie powstała ta oto PRZEEEPYSZNA ZUPA KREM Z SOCZEWICY J   300 g soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego/ oleju 1 duży ziemniak 1 cebula 1 średnia marchewka 1 czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka(...)dodać przecież pomidorowy. Gotować ok. 30-35 minut aż soczewica się rozwarstwi, a warzywa będę ugotowane. Na 10 minut przed ugotowaniem, dodać wszystkie przyprawy: garam masala, kolendrę mieloną, kumin, kminek, imbir oraz chilli. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. W trakcie gotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dolać wody i w razie potrzeby dodatkowo doprawić, aby miała

Calzonella.com
Kulejba chrzanowa 136

Pyszny, warzywno-chrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę(...)seler i czosnek. Smażymy około 20 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. Doprawiamy majerankiem, wlewamy wino i przesmażamy aż płyn odparuje. 2. Boczek wyławiamy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia.Usmażone warzywa przekładamy do wywaru, dodajemy chrzan i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyławiamy część warzyw, resztę miksujemy na gładki krem. Wkładamy odłożone warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem

My Culinary Art