zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:107/167)

Krem z dyni, jabłek i pora z kukurydzą 155

ówdzie. Sezon na zupy trwa, szczególnie na zupy zdrowe. Przyjemnie jest się rozgrzać talerzem pełnym gęstego kremu, szczególnie jeśli ten posiłek ma właściwości lecznicze i poprawiające nastrój.  O tych dobrych właściwościach płynących z talerza dowiemy się z wielu dostępnych  poradników. Zupa dość łatwa w przygotowaniu .Pyszna na kolację!  Przepis zaczerpnięty z książki  Zielenina bez glutenu Autorka(...)zaprasza w kolejną podróż po zielonej, zdrowej i sezonowej kuchni. Tym razem wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy nie tolerują glutenu lub są na niego uczuleni, a także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny budyń. Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 202

Taką zupę krem z buraków polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny(...)buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć pokrywką i gotować 40 minut od momentu zagotowania. Po upływie 40 minut dodać łyżeczkę masła i resztę octu (cytryny) i zmiksować

Posadzone i zjedzone
Ekspresowa zupa krem ogórkowa dla dzieci 198

przyszła refleksja, czy na pewno? Sprawdziłam i okazało się, że jednak nie. W związku z tym chciałam Wam dzisiaj zaproponować łagodniejszą wersję zupy ogórkowej w formie kremu. Nie jest taka kwaśna, jak typowa zupa ogórkowa, robi się ją błyskawicznie i smakuje dzieciakom. Polecam! Czas przygotowania: około 20 minut Składniki: 0,3 litra bulionu (300ml) 3 kiszone ogórki 1 ugotowany ziemniak(...)kawałki. Bulion podgrzewam delikatnie na małym ogniu dorzucając do niego ogórki, marchewkę i ziemniaka. Całość doprowadzam do wrzenia i miksuje blenderem. Kosztuje i ewentualnie dorzucam przyprawy. Jeśli bulion i warzywa były solone, to zazwyczaj nie używam już soli tylko minimalną ilość pieprzu.  Podaje z kleksem śmietany. Smacznego

Kolizje Smaków
Barszcz ukraiński 189

Po cudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę

MarciochaKucharzy
Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami 167

Początek jesieni zmobilizował mnie do przygotowania nowej, rozgrzewającej propozycji. Kilka dni temu kupiłam pyszną, soczystą i świeżą kukurydzę i to ona właśnie zainspirowała mnie do przygotowania

Moja smaczna kuchnia
Kremowa czosnkowa 139

Świetna zupa dla miłośników zup-kremów. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wbrew pozorom łagodna w smaku, gdyż czosnku używamy tutaj pieczonego. Całości dopełnia dodatek grzanek czosnkowych i chipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam. 4 główki czosnku 2 cebule lub 1 większa 1 por (biała część) 3 łyżki masła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego(...)Skrapiamy każdą główkę kilkoma kroplami oleju i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na plasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce. Gdy czosnek nieco przestygnie, wyciskamy miąższ z każdego ząbka do miseczki z cebulą i porem. Posypujemy szczyptą soli. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę

Smaki Na Talerzu
Zupa pomidorowa-krem 145

Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów

O kuchni z uczuciem
Rozgrzewająca, warzywna zupa-krem z kasztanami i "Dziewczyna, która przepadła" 191

warzyw dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię (użyłam odmiany Hokkaido ze skórą) i suszone papryczki. Gotować do miękkości dyni. Kasztany obrać z łupin i dodać je do zupy. Wyjąć papryczki, a resztę zupy zmiksować na gładko ręcznym blenderem. Do zupy dodać z powrotem papryczki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie podgrzać lub rozcieńczyć warzywnym bulionem albo wrzątkiem. Zupę(...)podawać z natką pietruszki. Prawie rok temu pisałam tutaj o swoich wrażeniach z lektury "Ostatni dzień roku" Katarzyny Misiołek . Wtedy też podawałam przepis na zupę-krem z dyni. Dziś kolej na drugą część tamtej historii w książce pt. "Dziewczyna, która przepadła" . W pierwszej części ("Ostatni dzień roku") można było przeczytać o emocjach Magdy po zaginięciu jej siostry Moniki. W drugiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Arabska zupa z soczewicy z kurczakiem i szpinakiem 132

grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Następnie kroję pierś kurczaka w kostkę i dodaję do smażących się warzyw. Kurczaka smażę przez 5-6 minut, doprawiam solą i pieprzem i przekładam z garnka do miseczki. Do garnka natomiast dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę oraz czerwoną soczewicę. Doprawiam zawartość garnka(...)Gotuję na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica się ugotuje. Wyławiam liść laurowy i go wyrzucam. Ściągam garnek z ognia. Jedną chochlę zupy przekładam do miski, pozostałą ilość miksuję blenderem na krem. Ponownie podgrzewam garnek z zupą. Dodaję do niej chochlę zupy, którą wcześniej wyciągnęłam, usmażoną pierś kurczaka oraz passatę pomidorową. Całość dokładnie podgrzewam, doprawiam sokiem

Mango Papaja
Zupa porowa 191

pracy, ale nie wyglądała ona zbyt zachęcająco - nitki porów pływały w jakiejś  wodnistej (na oko) zawiesinie. Ja przygotowałam zupę - krem, a jej smak przeszedł moje oczekiwania;) mimo, że to danie kuchni brytyjskiej jest godne polecenia:)  Zupa jesty banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje oczywiście wyśmienicie! Wszsytkim gorąco polecam, szczególnie tym zapracowanym, ponieważ to błyskawiczny sposób(...)pory 2-3 ziemniaki 1 czubata łyżka masła 500ml bulionu warzywnego 50ml śmietany sól, pieprz vegeta W garnku roztopić masło. Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać, aby była gorąca

Codzienne Gotowanie
Na mgliste dni. KREM CURRY Z KALAFIORA. 177

chłód, kostniejące dłonie i zmarznięty nos. Ciepły szalik zgłasza swą gotowość do ochrony... ********** KREM CURRY Z KALAFIORA /autorski;/ na ok. 1,5 litra zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól łyżeczka lubczyku spora łyżeczka curry Kalafior myję, dzielę na małe(...)bulionem i jarzynami. Całość gotuję, aż kalafior zmięknie. Następnie dokładnie miksuję. Dolewam śmietankę, mleko, mieszam. Przyprawiam. Następnie całość zagotowuję. Podaję, ozdabiając szczypiorkiem. * jeżeli mamy bulion z kostki, dodajemy surowe warzywa i kalafior. Efekt będzie ten sam. Smacznego! Pozdrawiam ciepło i słonecznie, pomimo mgły! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA DYNIOWA - NAJLEPSZA! 142

tylko mnie 😉 W kremie z dyni najważniejsze są przyprawy i dodatki bo bez nich zupa jest bardzo mdła w smaku. Dlatego u mnie w zupie znajdziecie pełno różnych przypraw jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe. Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam! Składniki: 1 kg dyni(...)zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz dynię i podsmażamy około 5-7 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy sosem sojowy, kurkumą, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem

Kuchnia MagdaLeny
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym i krewetkami 155

  Składniki:1 kg cukinii3 szalotki lub 1 cebula2 ząbki czosnkuoliwa400ml mleka kokosowego2 łyżki zielonej pasty curry700ml bulionu500g obranych krewetek (magą być mrożone)sól 

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z selera 136

Zupa krem z selera jeszcze nie gościła ani w mojej kuchni, ani na blogu, jest to więc absolutna premiera. Inspiracją była kolacja u Dagmary i Roberta i ich pyszna zupa selerowa. Nie każdy pewnie wie, że seler jest niczym skład apteczny zamknięty w porowatej, guzowatej i niepozornej bulwie, której(...)terpenowych. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. W warzywie jest dwa razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Oprócz tego zawiera witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP, E i beta-karoten. Wśród warzyw korzeniowych zawiera

To co kocham
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 143

brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami   Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym   Krem z pieczarek   Zupa pieczarkowa z makaronem   Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie(...)jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week

Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 190

brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami   Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym   Krem z pieczarek   Zupa pieczarkowa z makaronem   Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie(...)jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week

Cooking Monster
Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem 178

warzyw i chciałam je jak najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie przyrządzić z nich zupę. W związku z tym, że na półce leżały ziemniaki i por, wybór był prosty - zupa porowo-ziemniaczana, a że miałam akurat koperek, postanowiłam go również dodać, aby wzbogacić smak zupy. Mówiąc szczerze o takim połączeniu i o zupie(...)ziemniaczano-porowej słyszałam już wielokrotnie, ale jakoś nie byłam do niej przekonana, ponieważ nie przepadam za gotowanymi ziemniakami w zupie. Tu jednak miał być krem, pory natomiast bardzo lubię, wiec postanowiłam zaryzykować, dodatkowo smak miał również zmienić koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa, bardzo sycąca. Gorąco polecam!  Składniki : 2 duże

Codzienne Gotowanie
Krem z białych szparagów z nutą kardamonu i oliwy truflowej, pod mleczną chmurką 148

Białych szparagów ciąg dalszy, czyli czas na zupę krem :) Lekką, ale z mocnymi akcentami kardamonu i gałki muszkatołowej oraz aromatem liści limonki kaffir. Całość dopełnia nietuzinkowy smak oliwy truflowej. Po prostu eksplozja smaków! SKŁADNIKI (3-4 porcje) 10 białych szparagów 2 nieduże ziemniaki 1 pietruszka 5 cm kawałek korzenia selera 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka + do spienienia(...)liście limonki kaffir 4 ziarna zielonego kardamonu 1 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru gałka muszkatołowa biały pieprz 1 łyżeczka oliwy truflowej dodatkowo: groszek ptysiowy listek świeżej bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. ( im mniejsze, tym szybciej się ugotują) W garnku zagotować dwie szklanki wody z solą, cukrem, liśćmi limonki, oraz kardamonem. Do gotującej wody wrzucić

DefinicjaSmaku
Zupa brokułowa 158

Często gotuje zupy warzywne i czasem potrzebne jest jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś proponuję zupę krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Składniki: bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka) liść laurowy ziele angielskie świeże lub mrożone brokuły 1 marchew 1 cebula 2 łyżki śmietany lubczyk(...)minut z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Wywar odcedzić. Brokuły, marchew i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wywarem lub bulionem, doprawić lubczykiem i gotować aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać np. z grzankami

Mama Gotuje