Wiem, że połączenie smaku na pierwszy rzut oka dziwne, ale uwierzcie mi, pokochacie tą zupę nie tylko z okazji zbliżających się świąt i jeszcze za to
greenscarfbardzo dawna nie jadłam zupy pomidorowej z takim apetytem. Jest w niej to coś... pachnie, smakuje i jeszcze wygląda apetycznie :) Przepis z książki "Jadłonomia", z moimi modyfikacjami. Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. wody sól 2 puszki pomidorów (w całości) 1 cebul 1 marchewka szczypta płatków chili 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia(...)marchewkę w plasterki, czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy na niewielkim ogniu ok 8 minut. Do garnka wrzucamy pomidory, cukier i sól. Dusimy ok 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zalewamy całość bulionem i dolewamy 150 ml mleczka kokosowego. Zagotowujemy i blendujemy na aksamitny krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z ryżem, odrobiną mleczka i natką
Dzieje kuchennej WiewiórySycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1
MarciochaKucharzyUwielbiam dynię pod każdą postacią, ale o tym już chyba wspominałam - wielokrotnie :D Mam to szczęście, że uchowały się jeszcze dwie olbrzymie dynie domowej hodowli :) Taką
Zdrowie na języku :PSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe
ClauditteMissCookingWcześniej podawałam Wam przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy , dzisiaj równie smaczna zupa z soczewicą i pomidorami. Nie wiem jak Wy, ale jak gotuję zupę to zawsze mi wychodzi jej dużo i jemy ją dwa dni. Jednak i tak muszę mieć drugie danie, bo mój mąż nie jest głodny jak widzi zupę. Wystarczy usmażyć placki i mamy obiad(...)pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć. Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować. Można podać z kleksem śmietany. zupa z czerwonej soczewicy
O kuchni z uczuciemZup pomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy
Moja Galeria SmakuMuszę to napisać na samym początku:) W Lidlu zabrakło makaronów serduszkowych!! Co trochę zepsuło oczekiwany efekt :P SKŁADNIKI: 2 nóżki kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny 1
MarciochaKucharzySkładniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru
ClauditteMissCookingmusimy przygotować żołądek przed polowaniem na 12 potraw. Niech ten krem towarzyszy nam nie tylko dziś , ale zawsze wtedy ,kiedy będziemy potrzebowali detoksu, rozgrzania, siły i energii! Ta książka to idealny poradnik! dla duszy i ciała. Ten i wiele innych znajdziecie w dziale PORADNIKI W TANIA KSIĄŻKA! A zupę można zabrać w termosie ze sobą nawet w podróż! Składniki(...)zrób z batatem. Ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrop oliwa z oliwek, posól i dosmacz pieprzem oraz oregano. Upiecz w 180 stopniach , około 30 minut. Po upieczeniu warzywa wyjmij z piekarnika. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy podsmaż na nim imbir oraz cebulę. Wrzuć pieczone warzywa na chwilkę do garnka. Dolej wody jeśli trzeba, zmiksuj na gładką konsystencję
Z Kuchni Do KuchniAromatyczny krem z selera Zapraszam na bardzo prost ą i smaczną, aromatyczn ą zupę-krem z selera korzennego na bazie białego wina, masła oraz przypraw, które nadadzą jej charakteru. Jest to także dobry sposób na niedobór słońca tej wiosny: po prostu serwujemy je na talerzu. :) Na inne danie z selerem korzennym na bazie rosołu drobiowego zapraszam tutaj . Składniki(...)gałki muszkatołowej 1 szczypta kurkumy 2 gałązki tymianku oraz natki pietruszki ziarna czarnuszki dodatkowo, jak ktoś sobie życzy 1 łyżka crème fraîche albo naturalnego jogurtu Wykonanie: Warzywa, czyli seler, marchew oraz ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy wraz z masłem, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz tymianek, a następnie dodać przygotowane
Wino Francja Kuchniasię z Wami przepisem na banalnie prostą i bardzo smaczną fasolówkę- w postaci gęstego i sycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą kiełbaską.Nie oszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola biała drobna(...)bulion, dodać namoczoną fasolę i gotować około 30-35 minut (z czego pierwsze 10 minut bez przykrywki).10 minut przed końcem czasu gotowania się fasoli, wrzucić obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki (2 ziemniaki ugotować w całości) oraz listek laurowy wraz z zielem.W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć
Kraina Miodem PłynącaW mojej kuchni króluje zielony, stąd pomysł na dzisiejszą zupę brokułową z serkiem topionym i koperkiem. Bardzo dawno jej nie przygotowywałam i stwierdziłam, że nadszedł
W poszukiwaniu inspiracjiWarzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko 2 łyżkami wazowymi gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Mieszamy całość żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Do zupy(...)pieprzymy, a dla koloru i dla zdrowia – w zupie ląduje jeszcze płaska łyżeczka kurkumy. Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa
Karo in the Kitchen